Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma takiej szansy. 5ghz daje Ci stabilniejsze i mniej zasyfione pasmo. A zasięg lepszy jest na 2.4ghz. To analogiczne z falami rodiowymi na falach długich posłuchasz radia bardzo daleko od nadajnika ale jakość jest słaba. Na UKF jakość jest lepsza ale zasięg dużo krótszy

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozwiązałem problem inaczej. Wymieniłem anteny w routerze na mocniejsze czyli 8dbi. Poziom sygnalu w całym domu zwiększył się znacząco. Musiałem to zrobić, bo mam 3 dekodery multiroom w nc+ rozwalone po całej chacie, gdzie dekoder główny jest na 2 piętrze, a jeden z multi na parterze... Router umiejscowiony jest centralnie na 1 piętrze na wysokości ok. 1,5m od sufitu.

Wracając do tematu. Nie wszystko co złe leżyvpo stronie telewizora. Bardzo ważne jest umiejscowienie routera (centralne miejsce w mieszkaniu/domu). Nie może być nisko czy też za wysoko. Ustawienie anten czy ich moc. Poprawkę należy wziąć również na to, że tv wisi/stoi przy ścianie, a nie na środku pokoju. To również może źle wpływać na jakość sygnału.

Poniżej wstawiam screeny jak to wygląda u mnie. Tv stoi na 2 piętrze, router piętro niżej. Na przeszkodzie ściana i strop. Poprawkę również daję na to, że router jest połączony z modemem upc poprzez sieć PLC więc jest trochę straty, ale jak dla mnie do przełknięcia.

Zasięg na tv:

963b7e56eb2f2fda0cdf41325af25bf8.jpg

Speedtest:

199da1d1e4215168c8c8875446748ca2.jpg

Zapomniałem dodać, że zasięg możesz poprawić poprzez ustawienie odpowiedniego kanału w routerze. Warto sobie wgrać na smartfona Wifi Analyzer i pochodzić sobie po domu z włączoną appką. Ładnie pokazue moc sygnału i podpowiada jaki kanał jest optymalny w danym miejscu.

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprawdzić czy telewizor nie był wcześniej użytkowany bo coś mi nie pasuje kupiłem go kilka dni temu w Neonet niby wszystko ok ale tv miał już zaktualizowane do najnowszej wersji oprogramowanie...

Czy to możliwe ?

Edytowane przez paszczak7005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strona wcześniej mój post z linkiem do filmiku na YT. W menu serwisowym jest informacji o przepracowanym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neonet również mi sprzedał używany 55h6400 jako nówkę. TV miał w menu serwisowym jakoś nie dużo godzin +-10h i stary firmware, nie opłacało mi się jechać i odmieniać tym bardziej, że czekałam tydzień na sprowadzenie, a obraz żyleta.

Po aktualizacji firmware lub po factory reset z menu serwisowego wydaje mi się że licznik włączonych godzin się resetuje, więc to też nie jest miarodajny sposób sprawdzenia. Dodatkowo gdzieś podobno się zapisuje liczba resetów serwisowych, ale to już dla bardziej oblatanych gdzie to jest.

Jeśli chodzi o to czy można wchodzić do menu serwisowego czy nie, to na swoim przykładzie podam, że nikt do mnie nawet nie przyjechał sprawdzić tv z serwisu, fotki na maiła z usterką + opis i po 3 tygodniach zabrali stary tv, i dali od razu druk na wymianę.

Po wejściu w menu serwisowe na pewno resetują się ustawienia obrazu do początkowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś mi powie gdzie dokładnie znajduje się w menu serwisowym czas pracy tv...

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Od pewnego czasu zamierzałem kupić TV. Wybór padł na Samsunga 48 H6400. Budżet ok. 2500 tys.Brałem jeszcze pod uwagę Panasa 50 cs520 i Sony 48 R555. Gdybym to zrobił wcześniej pewnie byłby to Panasonic as640. Samsunga mam od kilku dni. Matryca wydaje się bez odcieni. Mam jednak kilka pytań. Czy jest możliwość regulacji kątowej tego stojaka ? TV jest pod lekkim kątem pochylony górną krawędzią do przodu. Wolałbym, aby stał prostopadle do podstawy. I kolejna sprawa. Czy jest możliwość podłączenia TV pod kino domowe stare ponad dziesięcioletnie Sony bez wejść optycznych, cyfrowych, skoro wiadomo, że te dwa wejścia audio analog. nie zdają egzaminu. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna sprawa. Gdzie mogę znaleźć Pin telewizora ? Mam też problem z tym małym pilotem multimedialnym. Tak jakby nie reagował na czujnik ruchu. Na początku było normalnie ale ostatnio coś się popsuło.

Edytowane przez kondis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pin telewizora to 0000 z pilota smart wyciągnij na chwilę baterie powinno pomóc czasami lubi się "zgubić"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna sprawa. Gdzie mogę znaleźć Pin telewizora ? Mam też problem z tym małym pilotem multimedialnym. Tak jakby nie reagował na czujnik ruchu. Na początku było normalnie ale ostatnio coś się popsuło.

Nie pokazuje się wskaźnik na ekranie ? Jeżeli tak to tak jak pisze kolega wyżej - pomaga wyciągnie baterii - u mnie zdarzyło się to już niestety kilka razy.

Edytowane przez emilioestewez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się właśnie zastanawiam nad jedną rzeczą. Kilka dni temu nabyłem 48 w neonecie. Matryca bez przebarwień i chmurek. Odległość od ekranu 2,5-3m. Ale teraz nie wiem czy to trochę nie za mało. Dopłata do 55" 800 zeta i będę spekulował,czy trafię na solidny egzemplarz bez żadnych niespodzianek. Trochę o tym poczytałem. Warto ? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko z pilotem małym wróciło do normy. Wyjąłem baterie i ponownie włożyłem. Śmiga. Dzięki. Zauważyłem jednak dziwną sytuację. Zaprogramowałem pilot mały na obsługę dekodera NC plus WifiPremiumBox przez pewien czas obsługiwał go, po czym po pewnym czasie zgubił parametry. Ciekawe o co tu chodzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kondis

55" przy tej odległości zawsze warto ale czy trafisz na dobrą matrycę to tego to już nawet wróżka nie wie, niestety przeskok cenowy na 55" jest zawsze mocno odczuwalny w kieszeni.

Edytowane przez miruna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Chyba jednak pozostanę przy obecnym. Nie będę zmieniał na większy, by później nie ryzykować jakichś "kwiatków" na matrycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pocieszenie powiem Ci tylko że 55" też się szybko opatrzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Posiadam 55H6400 i dekoder cyfrowy nBox HD (NC+ i Polsat cyfrowy) i mam pytanie jaką rozdzielczość ustawić w dekoderze aby obraz był najlepszej jakości?

Dostępne są następujące opcje:

-720p 50/60 Hz

-1080i 50/60 Hz

-1080p 24/25/30 Hz

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi