Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oświetlenie dynamiczne w ustawieniach obrazu.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze mam wszystko powyłączane a nadal to występuje nawet w trybie gra. Jak jest jakieś źródło światła na ekranie to obraz staje się jaśniejszy a jak jest scena ciemniejsza to obraz jeszcze bardziej się ciemnieje. Jak się np:film ogląda z napisami to nawet po czcionce widać, że delikatnie ciemniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w trybie film dzieje sie to samo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem. Kupiłem telewizor ue48h6400 po zainstalowaniu ściągnąłem listę kanałów na pena, wyedytowałem tak jak robiłem to z innymi i wgrałem ponownie do telewizora. Ten się wyłączył włączył i teraz na 15 sekund pojawia się dolna listwa smart hub i nic nie można zrobić. Później tv się ponownie uruchamia i tak w koło. Nie mogę wejść też w menu serwisowe by wrócić ustawienia fabryczne czyli info, menu, mute, power. Czy można coś zrobić czy pozostaje reklamacja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mafia na trybie film jeszcze nie sprawdzałem ale wczoraj jeszcze jak grałem tak samo się zciemnia w trybie gry. Np: jak w grze wchodzę do ciemnego pomieszczenia to obraz trochę ciemnieje ale jak wystarczy, że się spojrzę w kierunku jakiegikolwiek światła np: na lampkę to obraz się rozjaśnia. Troszkę jest to irytujące bo to wygląda jakby coś było włączone z dodatkowych funkcji a raczej wszystko mam powyłączane.

Edytowane przez wojcik_dan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz tv z gniazdka na ~15 sekund i podłącz na nowo. Napisz czy coś się zmieniło. Czasami tak "reset" pomaga.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Kwestia dekodera zostaje do przemyślenia.

Mam pytanie, która funkcja w tym tv odpowiada za ściemnianie obrazu w ciemnych scenach a rozjaśnianie w jasnych? Mam praktycznie wszystko powyłączane a obraz się zciemnia w ciemnych scenach. Trochę to denerwuje.

Przede wszystkim funkcja "korekcja czerni", oraz "kontrast dynamiczny". Obie muszą być wyłączone.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Mafia pytał się wcześniej to na trybie Film ten efekt zciemniania nie występuje a na trybie standard czy nawet w trybie "gra" obraz się zciemnia i rozjaśnia w odpowiednich scenach. Która z funkcji za to odpowiada dodam, że wszystkie typu włącz wyłącz mam wyłączone może poprostu którąś trzeba konkretnie ustawić a nie wyłączyć bo już pojęcia nie mam.

I drugie pytanie może głupie ale nie mam pojęcia: który suwakiem powinno się regulować jak obraz jest za ciemny w ciemnych ujęciach tzn. wszystko się zlewa i nie widać szczegółów? Jasnością, podświetleniem, gammą?

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie dylematy może rozwiązać tylko profesjonalna kalibracja. Np. przez p. Macieja Kopera.

Bez tego pozostaje błądzenie.

Mam co prawda model HU7500 ale problem był podobny. Przed kalibracją obraz beznadziejny a po kalibracji super.

Edytowane przez marekwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalibracja swoją drogą ale ewidentie jakaś funkcja jest włączona która to powoduje. Na trybie Film wszystko jest ok a na każdym innym i nawet w trybie Gry też to występuje.

Edytowane przez wojcik_dan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam ten tv od kilku miesięcy i pojawił się taki problem, że po wyłączeniu tv z sieci (jak wyjeżdżam odłączam tv, dekodery itp. ) i ponownym podłączeniu, nie działa mi wskaźnik (ten biały punkt) smart control np. w przeglądarce internetowej. Objawia się tak, że (używając tego dodatkowego pilota) umieszczenie palca/przesuwanie na płytce środkowej pilota, nie powoduje pojawienie się tego podświetlenia. Czasami się samo właczy, czasami nie. Teraz po 2 tgodniowym wyłączeniu z prądu za cholere nie nie mogę tego uaktywnić. Miał ktoś taki problem?? Czy ktoś wie jak to włączyć, bo przesuwanie przyciskami lewo/prawo/góra/dół przy wpisywaniu adresu www doprowadza mnie do szału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wie gdzie można znaleźć informacje o zmianach jakie wprowadzają poszczególne aktualizacje firmware tzw release notes albo update/upgrade log itp?

Wolałbym najpierw zawsze sprawdzić co wnosi dana aktualizacja zanim ją zaaplikuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalibracja swoją drogą ale ewidentie jakaś funkcja jest włączona która to powoduje. Na trybie Film wszystko jest ok a na każdym innym i nawet w trybie Gry też to występuje.

Co do zlewania: przeważnie jasność

Tak jak Mafia pytał się wcześniej to na trybie Film ten efekt zciemniania nie występuje a na trybie standard czy nawet w trybie "gra" obraz się zciemnia i rozjaśnia w odpowiednich scenach. Która z funkcji za to odpowiada dodam, że wszystkie typu włącz wyłącz mam wyłączone może poprostu którąś trzeba konkretnie ustawić a nie wyłączyć bo już pojęcia nie mam.

I drugie pytanie może głupie ale nie mam pojęcia: który suwakiem powinno się regulować jak obraz jest za ciemny w ciemnych ujęciach tzn. wszystko się zlewa i nie widać szczegółów? Jasnością, podświetleniem, gammą?

Z góry dziękuję za pomoc.

Jeślo na trybie film nie ma ściemniania to musisz obadać funkcje:

Podświetlenie dynamiczne w zaawansowanych ustawieniach obrazu oraz tryb eco i oszczędzanie energii w opcjach telewizora. Wszystko powinno być wyłączone. Tryb eco możesz ustawić np na min. 7.

Ja osobiscie stawiam na podswietlenie dynamiczne, bo przy wlaczonej tej funkcji jest efekt rozjasniania i sciemniania oraz, ze w trybie film tryb ten jest nieaktywny.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wie gdzie można znaleźć informacje o zmianach jakie wprowadzają poszczególne aktualizacje firmware tzw release notes albo update/upgrade log itp?

Wolałbym najpierw zawsze sprawdzić co wnosi dana aktualizacja zanim ją zaaplikuję.

Samsung nie udostępnia takich informacji.

Taptaptap Mlais M52

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto wie od kiedy będzie działała funkcja: GameFly Streaming?

Chyba, że brak pada powoduje nie uruchomienie aplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różnią wersje 48" 50" i 55"? są jakieś różnice w kontraście/matrycach? Najbardziej by mi odpowiadała opcja 48" - 55" za duży do obecnego pokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różnią wersje 48" 50" i 55"? są jakieś różnice w kontraście/matrycach? Najbardziej by mi odpowiadała opcja 48" - 55" za duży do obecnego pokoju.

A tak z czystej ciekawości jak duży ten pokój ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4x5 tymczasowo. Problem mam w szerokości, przy obecnym umeblowaniu cześć telewizora byłaby w szafie; ) właściwie powinienem kupić 40, ale przyszłościowo myślę, wiec max 50.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi