parasite21 0 Napisano 31 Marca 2014 Witam, mam kilka pytań dotyczących tv od sony Od kilku ładnych tygodni szukam dobrego tv, przeszedłem już fazę pod tytułem: philips, potem panasonic, no i jestem tutaj. Do wyboru mam dwa modele KDLW805 i W829. 1. Co znaczą literki A i B w przypadku modelu KDLW805 ?? 2. Czy opłaca się dołożyć ok 400zł na rzecz KDLW829 ?? 3. Przeczytałem obydwa testy: http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/testy/telewizory-lcd/sony/test-3d-lcd-led-sony-sony-kdl-50w805b-sony-k-r769 oraz http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/testy/telewizory-lcd/sony/mega-test-sony-bravia-kdl-47w805-pasywne-3d-r173?pg=6 i nie wiem, czy dobrze wnioskuję, ale czy matryca w rozmiarze 50 jest lepsza niż w rozmiarze 47 ?? Tak to odbieram, po zapoznaniu się z tymi testami ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 31 Marca 2014 A to stary model z 2013 roku. B to nowy model z tego roku. Oba modele nie mają ze sobą nic wspólnego mimo, że nazwa może to sugerować.... Zdecydowanie decyduj się na model B. 400zł raczej bym nie dopłacał gdyż różnica jest minimalna w płynności ale nie zobaczysz tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parasite21 0 Napisano 31 Marca 2014 (edytowane) Tak się składa, że b.lubię piłkę nożną, więc może ta płynność jednak się przyda ? czyli ten test: http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/testy/telewizory-lcd/sony/mega-test-sony-bravia-kdl-47w805-pasywne-3d-r173?pg=6 dotyczy modelu z 2013 ?? p.s. ta płynność to jedyna różnica ?? Edytowane 31 Marca 2014 przez parasite21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
austryliew 0 Napisano 1 Kwietnia 2014 Zwróć uwagę jeszcze na to, ze modele z 2014 czyli B inne parametry mają w wersji 50 cali a inne w 42. Można się naciąć, bo te mniejsze są słabsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parasite21 0 Napisano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Zwróć uwagę jeszcze na to, ze modele z 2014 czyli B inne parametry mają w wersji 50 cali a inne w 42. Można się naciąć, bo te mniejsze są słabsze no tak, to już ogarnąłem, ale strachu nie ma, bo jestem zdecydowany na 50". Czy ktoś jest jeszcze w stanie odnieść się co do różnic modeli 805B i 829 ? W tym tygodniu planuję zakup i bardzo by mi to ułatwiło sprawę ... Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez parasite21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sony35 0 Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) Witam, mam problem Zastanawiam się nad :Sony 42W829B ? czy ten TV ma matrycę 50hz bo ma Motionflow XR 400 Hz lub Panasonic TX-42AS650E ? który polecacie? Więcej będzie oglądane wieczorami przy małym oświetleniu Edytowane 11 Maja 2014 przez sony35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mafia35 185 Napisano 12 Maja 2014 Matryca jest 100hz Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sony35 0 Napisano 12 Maja 2014 Jeśli Sony 42W829B ma matrycę 100Hz i Panasonic TX-42AS650E ? to który polecacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 15 Maja 2014 Jeśli Sony 42W829B ma matrycę 100Hz i Panasonic TX-42AS650E ? to który polecacie ? W tym roku żaden model Sony w rozmiarze 42'' nie ma upłynniacza, a to znaczy że będzie widać ruch skokowy nawet przy powolnym poruszaniu się postaci a także rozmazywanie szczegółów przy szybszych ruchach. Brak upłynniaczy w Sony występował około sześć lat wstecz, tylko do serii 5, seria 6 już zawsze posiadała upłynniacze. Ale od roku 2013 zaczęło się robienie dziadostwa i Sony wypuściło serię W6 bez upłynniacza, Wzburzeni tym ludzie którzy kupili ten model przez cały rok usilnie błagali i prosili firmę Sony żeby zrobiła update i dodała tę funkcję która zawsze była obecna w tej klasie. No ale firma Sony za nic sobie miała prośby klienteli i w następnym roku wykastrowała z tej funkcji kolejne droższe serie aż do serii W8, co by nie mówić jest to niebywałe wręcz posunięcie aby po rocznych prośbach o przywrócenie tego co zawsze było, to jeszcze rozszerzyć to na kolejne wyższe serie telewizorów. W dzisiejszych czasach pożądne firmy zawsze dążą aby zaoferować coś więcej od konkurencji a nie coraz mniej. A odnośnie tego nowego Panasa to jest on chyba na IPS i nie wiem czy ma wygaszanie stref jak w LG, na razie nie wiem jak chodzi bo jak był dostępny w jakimś sklepie to był zawsze wyłączony, tak że nawet nie mogłem obadać kształtu pikseli jego matrycy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominlesne 1 Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) @up 42W829 ma motionflow xr 400 tak jak 50W805, czyli "upłynniacz" jednak jest w 42". Co do 3D to może te "szybsze" wersje (xr 800) mają full hd i to jest ta różnica? Panasonic na matrycy VA to podobno AS640, ale czy to u nas będzie do kupienia to nie wiadomo. Edytowane 15 Maja 2014 przez dominlesne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sony35 0 Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) @dominlesne 42W829 ma motionflow xr 400 tak jak 50W805, czyli "upłynniacz" jednak jest w 42". @ mmpeg-4 W tym roku żaden model Sony w rozmiarze 42'' nie ma upłynniacza, a to znaczy że będzie widać ruch skokowy nawet przy powolnym poruszaniu się postaci a także rozmazywanie szczegółów przy szybszych ruchach. To wreszcie jest ten upłynniacz czy NIE w 42W829B ? i sprawa najważniesza! Więc jest matryca VA z pasywnym 3D, firmy AUO w 42W829B ? czy NIE? czy może lepiej kupić Panasa 42AS650 lub Philips 42PFS7109 ? który nie jest na matrycy IPS Edytowane 15 Maja 2014 przez sony35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) @up 42W829 ma motionflow xr 400 tak jak 50W805, czyli "upłynniacz" jednak jest w 42". W innym temacie o nowych modelach Sony już pisałem że samo z siebie oznaczenie motionflow o niczym jeszcze nie świedczy. Bawiłem się osobiście ustawieniami wszystkich nowych modeli i żaden nowy model w rozmiarze 42'' nie ma tzw upłynniacza, jest tylko bardzo mocno migotający tryb LED. Zresztą poniżej można sobie zerknąć do instrukcji obu modeli W8B 42'' http://www.sony.pl/support/pl/product/KDL-42W829B http://www.sony.pl/support/pl/product/KDL-42W805B W instrukcji klikasz na ''wprowadzanie różnych ustawień'' potem na ''Regulacja ustawień obrazu, np. jasność i kolor obrazu'' i na samym dole masz spis [Zaawansowane ustawienia] i tam pisze jak byk [Tryb ruchu LED]: redukuje rozmycie obrazu w ruchu. Ten tryb nie nadaje się do użytku, bo widoczne jest straszliwe migotanie i obraz staje się bardzo ciemny. W instrukcjach do modeli o rozmiarze 50'' w tym samym miejscu masz podaną pełnowartościową funkcję motionflow i jej poszczególne tryby, przykład poniżej : http://www.sony.pl/support/pl/product/KDL-50W805B [Motionflow] [Płynny]: zwiększa płynność ruchu szczególnie podczas odtwarzania filmów. [standardowe]: zapewnia bardziej płynny obraz dla podstawowego wykorzystywania w domu. [Wyraźny]: redukuje rozmycie obrazu w ruchu, zachowując odpowiednią jasność dla dynamicznych obrazów. [Wyraźny plus]: redukuje rozmycie obrazu w ruchu pod kątem dynamicznych obrazów bardziej niż ustawienie [Wyraźny]. [impuls]: Zapewnia obraz zbliżony do kinowego, który może migotać. [True Cinema]: obrazy, takie jak film zarejestrowany z szybkością 24 klatek na sekundę, są odtwarzane z oryginalną szybkością klatek. [Wył.]: użyj tego ustawienia, jeżeli użycie opcji [Płynny], [standardowe], [Wyraźny], [Wyraźny plus], [impuls] lub [True Cinema] powoduje powstanie zniekształconego obrazu. Tak że we wszystkich modelach 42'' nie ma dostępnej funkcji Motionflow i jest w nich widoczny zarówno tzw judder jak i tracenie ostrości w szybkim ruchu. Edytowane 15 Maja 2014 przez mmpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sony35 0 Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) W innym temacie o nowych modelach Sony już pisałem że samo z siebie oznaczenie motionflow o niczym jeszcze nie świedczy. Bawiłem się osobiście ustawieniami wszystkich nowych modeli i żaden nowy model w rozmiarze 42'' nie ma tzw upłynniacza, jest tylko bardzo mocno migotający tryb LED. Zresztą poniżej można sobie zerknąć do instrukcji obu modeli W8B 42'' Tak że we wszystkich modelach 42'' nie ma dostępnej funkcji Motionflow i jest w nich widoczny zarówno tzw judder jak i tracenie ostrości w szybkim ruchu. Zgadza się masz rację , funkcja ta jest dostępna w sony ale 50" B Brak ustawienia płynności wyklucza sony 42W829B z mojego zakupu TV ,już chyba lepiej zainwestować w większy 46F6770 samsung? a cena jest ta sama! dzięki za info -Pozdrawiam Edytowane 15 Maja 2014 przez sony35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) Ogólnie sprawa wygląda tak, że jeżeli chodzi o jakość obrazu 2D to wszystkie tegoroczne tv w rozmiarze 42, są takie same jak ubiegłoroczny 42'' W6, nowe W8 nie wnoszą nic poza pasywnym 3D. Minimalne różnice mogą być w jednolitości podświetlania i fabrycznej kalibracji kolorów, gdzie i tak każdy egzemplarz minimalnie się różni od siebie. W samsungu za to trzeba uważać na realizację podświetlania matrycy, np czarne niedoświetlone rogi. Edytowane 15 Maja 2014 przez mmpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 17 Maja 2014 mmpeg-4 dobrze prawi. Dzisiaj pochodziliśmy po sklepach i szybko pobadaliśmy wszystkie telewizory. Oczywiście w Sony nie ma żadnych IPS w 42". Są pasywne ale matryce nadal nie są IPS. Bo to nie problem żeby było 3D pasywne a matryca nie było IPS. I rzeczywiście w 42" nie ma upłynniacza. Co ciekawe W815 w 42" ma 600Hz napisane na tabliczce a kurczę nadal w menu nie ma MotionFlow... a 50" już ma i też ma 600Hz. Jaja jak berety. Ciężko się w tym odszukać. No ale wszystko sprawdzone więc sprawy są jasne a opisy jak widać błędne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominlesne 1 Napisano 17 Maja 2014 Na stronie za to jest 300. Pomijając matryce to wiadomo, czy te serie W7, W8 mają Mirracast (ten przez wi-fi, bo ten cały MHL po kablu to głupota)? W sklepach podają (jeśli jest opis), że niby jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sony35 0 Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) mmpeg-4 dobrze prawi. Dzisiaj pochodziliśmy po sklepach i szybko pobadaliśmy wszystkie telewizory. Oczywiście w Sony nie ma żadnych IPS w 42". Są pasywne ale matryce nadal nie są IPS. Bo to nie problem żeby było 3D pasywne a matryca nie było IPS. I rzeczywiście w 42" nie ma upłynniacza. Co ciekawe W815 w 42" ma 600Hz napisane na tabliczce a kurczę nadal w menu nie ma MotionFlow... a 50" już ma i też ma 600Hz. Jaja jak berety. Ciężko się w tym odszukać. No ale wszystko sprawdzone więc sprawy są jasne a opisy jak widać błędne. To w takim razie jakie są matryce w 42W829B = VA? Edytowane 18 Maja 2014 przez sony35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 18 Maja 2014 To w takim razie jakie są matryce w 42W829B = VA? Dokładnie KDL42W829B = matryca VA, dokładniej PSA. Produkcja AU Optronics wg. danych z internetu (nie mieliśmy możliwości wejścia w menu serwisowe żeby sprawdzić). Brak Motionflow, pomimo oznaczenia XR600, pasywne 3D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reddrag0n 0 Napisano 19 Maja 2014 Dokładnie KDL42W829B = matryca VA, dokładniej PSA. Bardzo dobra informacja. Nie chce zakładać nowego tematu, zapytam tutaj czy panel w modelu 42w829 to 100hz czy może 50hz? W internecie niestety pełno sprzecznych informacji na ten temat. Jedyna potwierdzona ifnormacja co do modelu to "T420HVJ02-0". Na pytanie bezpośrednio do Sony dostałem odpowiedź: "Informacje, o które Pan pyta są danymi wewnętrznymi firmy. Wszyskie upublicznione dane techniczne sprzętów można zapoznać na stronie internetowej Sony.pl" Trochę to śmieszne bo jak wchodzę do salonu np Hondy i pytam się jaki jest silnik dostępny w danym modelu samochodu to żadnymi danymi wewnętrznymi się nie zasłaniają... Pytanie jeszcze do testowanego przez was modelu 42w705B posiada 100 czy 50? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 19 Maja 2014 W tym przypadku nie ma to żadnego znaczenia, czy matryca będzie 60 czy 120Hz, bo i tak nie wykorzystałbyś większej częstotliwości. Materiału 120Hz na telewizor nie podasz, bo nie ma takiego złącza, a przez brak upłynniacza materiał źródłowy nie zostanie zinterpolowany i nadal będzie pracował jako 60Hz. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominlesne 1 Napisano 19 Maja 2014 (edytowane) Bardzo dobra informacja. Nie chce zakładać nowego tematu, zapytam tutaj czy panel w modelu 42w829 to 100hz czy może 50hz? Pytanie jeszcze do testowanego przez was modelu 42w705B posiada 100 czy 50? Tak jak masz w poście wyżej - brak motionflow - jak można się domyślić, chodzi o te dodatkowe klatki (potocznie 100Hz). Czyli, wszystkie 42" Sony niestety mają matryce 50Hz. Edytowane 19 Maja 2014 przez dominlesne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BarteqW 1 Napisano 19 Maja 2014 (edytowane) Czyli wychodzi na to, że jak ktoś potrzebuje 42cale i nie chce 3d to nie ma sensu dokładać do w8. Bo i tak nie będzie miał upłynniacza, wygląd też taki sam jak w7. Edytowane 19 Maja 2014 przez BarteqW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominlesne 1 Napisano 21 Maja 2014 Wychodzi na to, że nie ma sensu brać 42" od Sony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BarteqW 1 Napisano 22 Maja 2014 A używał ktoś tego standardowego wieszaka/stopki? Można zaufać temu mocowaniu i powiesić na tym na ścianie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 22 Maja 2014 No kurczę skoro dają... to musi być sprawdzony. A to na 50 cali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach