andga 0 Napisano 25 Marca 2014 Kupiłem sieciowy amplituter ONKYO TX-8050. Marzyła mi się łączność przez DLNA z serwerem plków na dysku NAS Synology 213, gdzie przechowuję muzykę. W domu jednak czekało mnie rozczarowanie. amplituner po komendzie szukania DLNA odpowiada "No server". Jednoczesnie łączy się poprzez tę samą sieć z Internetem i odtwarza z powodzeniem radio internetowe. Inne urządzenia w sieci (komputer i smartfony) "widzą" serwer plików bez problemów. Nie pomogła aktualizacja firmware'a. Prosze o pomoc. Moze jest jakieś rozwiązanie oprócz oddania urządzenia do sklepu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 25 Marca 2014 Zmiana oprogramowania które pracuje jako serwer DLNA na NAS'ie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 25 Marca 2014 Andga Opisana przez Ciebie sytuacja jest trudna do wyobrazenia, albowiem wszystko powinno dzialac "out of box". Jedynym wytlumaczeniem dla takiej sytuacji, jakie w tej chwili przychodzi mi do glowy jest to, ze w ustawieniach Media Server w zakladce DMA Compatibility, w sekcji Change the settings of UPnP/DLNA devices within LAN, wlaczyles Restrict access to Media Server for newly detected UPnP/DLNA devices. Jesli tak nie jest, nie zaszkodzi rzucic okiem na Device List, ktora znajduje sie tuz pod opcja, o ktorej pisze, czy Twoje Onkyo jest wogole na tej liscie. Ponadto jednym z pierwszych praktycznych czynnosci, jakie powinienes podjac w takiej sytuacji jest reboot Twojego Switcha/Routera. Bez wzgledu na efekty wykonania powyzszych czynnosci tyczasem polecaam Ci wyprobowanie oprograammowania Audio Station, ktore musisz zainstalwac na NASie oraz tablecie/ssmartphonie i pzy jego pomocy sprobowac wyslac muzye do Onkyo. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 25 Marca 2014 Troche zle zrozumialem Twoj poprzedni tekst. Nie wynika z niego bowiem jednoznacznie, jak wczesniej przyjalem, ze Onkyo ma prawidlowe ustawienia sieciowe. Podlaczasz ampa do sieci kablem czy bezprzewodowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) Kupiłem sieciowy amplituter ONKYO TX-8050. Marzyła mi się łączność przez DLNA z serwerem plków na dysku NAS Synology 213, gdzie przechowuję muzykę. W domu jednak czekało mnie rozczarowanie. amplituner po komendzie szukania DLNA odpowiada "No server". Jednoczesnie łączy się poprzez tę samą sieć z Internetem i odtwarza z powodzeniem radio internetowe. Inne urządzenia w sieci (komputer i smartfony) "widzą" serwer plików bez problemów. Nie pomogła aktualizacja firmware'a. Prosze o pomoc. Moze jest jakieś rozwiązanie oprócz oddania urządzenia do sklepu Pytanie jest takie urządzenia które widzą NAS'a widzą go jako "serwer plików" jak sam napisałeś czy jednak jako serwer DLNA? Jeżeli jako to pierwsze no to oczywiście ONKYO Ci go nie zobaczy dopóki po stronie NAS'a nie włączysz takowej usługi, jeżeli jednak widzą go jako jako serwer DLNA to możliwości dlaczego nie działa jest wiele i parę z nich podał Ci @binary. Oczywiście może się też zdarzyć tak że po prostu ONKYO nie gada z tym konkretnym serwerem DLNA i wtedy trzeba by spróbować zainstalować na NAS'ie inne oprogramowanie. Pozdrawiam. Edytowane 25 Marca 2014 przez Jasiek_31 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andga 0 Napisano 25 Marca 2014 Witam!Bardzo dziękuję za dzisiejsza Waszą pomoc! Okazało się, że problem leżał w mojej domowej sieci. Miałem w niej włączone szeregowo 2 switche.Odłączyłem jednego z nich i uprościłem budowę sieci. DLNA chwyciło od razu!ONKYO działa bez problemów. Miło mi, że na uczestników forum można zawsze liczyć.--Serdeczne pozdrowienia Andrzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach