Skocz do zawartości
HondaAccord

Jaki zestaw amplituner+blueray do Jamo S606 HCS 3 + SUB 210?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowy i zielony w temacie ale mam nadzieję żę na tym forum znajdę odpowiedzi na moje pytania>

Wczoraj dostałem w prezencie ww zestaw głośników. Nigdy nie miałem takiego sprzętu więc nie wiem co do niego dokupić. Chodzi mi o amplituner i blue ray. Najlepiej zestaw od jednego producenta. Dzisiaj byłem w sklepie u mnie w mieście (mieszkam poza Polską) i oglądałem następujące zestawy:

Zacznę od najdroższego ale czy najlepszego?

Amplituner+blue ray.

1. Marantz NR1504

Marantz UD-5007

2.Denon AVR-X1000

Denon DBT-1713

3. Yamaha RX475

Yamaha BD-S673 3D

4. Sony STR-DN840

Sony BDP-S790

5. Pioneer VSX-528K

Pioneer BDP-450

A może jakieś indywidualne propozycje?

Np. Harman Kardo AVR70 + jakiś blueray

lub Onkyo TX-SR313 + jakiś bluray

Co radzilibyście zakupić? Użycie to ok. 70% telewizja,filmy.30% muzyka(różna od punka po chillout).

Kolejne pytanie: Czy polecacie dokupić wtyki bananowe czy nie?Jeżeli tak to jakie?Chodzi mi o niezbyt drogie a solidne,dobre.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Pzdr Seba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu wybierałbym pomiędzy Yamahą, Onkyo i Harmanem Kardonem.

Jeżeli chodzi o sprzęt Marantz i Denon ? Ten sprzęt z wyglądu się od siebie różni, ale nie daj się na to nabrać, bo w środku mają te same części. Inaczej rzecz ujmując to tak, Denon to Marantz, a Marantz to Denon. I ten sprzęt jest robiony przez jedną firmę Nippon Colombia.

Jeżeli chodzi o sprzęt Sony ? To sam wiesz Sony to Sony, jak masz sentyment do tej marki to możesz się zastanowić nad Sony. Ale czasy świetności sprzętu Sony to już historia. Dzisiaj Sony kojarzy mi się tylko z Playstation. A sprzęt Audio-Video od Sony, w dzisiejszych czasach mnie nie przekonuje, bo inni mają lepszy sprzęt i czasami tańszy od Sony. A sprzęt Pioneer ? Powiem ci mnie jakoś Pioneer nigdy nie przekonał mimo że Pioneera słuchałem i używałem. Mnie sprzęt Pioneera wydaje się mało prawdziwy.

A co do wtyków bananowych to powiem ci że mnie to nie robi różnicy. I wtyki bananowe to nie jest przymus.

Pozdrowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielki dzięki za odpowiedź Grzegorz 288.

Najbardziej pasuje mi Yamaha tylko pytanie czy dobrze współgra się z ww głośnikami?

Co do Sony to jeżeli chodzi o sprzęt grający to jakoś nie mam przekonania.

Na Pioneera namawia mnie znajomy ale też nie jestem przekonany.

Denona i Maranza nie znam ale dobrze wiedzieć że to to samo . Dziękuję za uświadomienie.

Pzdr Seba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej HondaAccord.

Powiem Ci szczerze, że te Jamo są niczego sobie (sam ich używam - patrz sygnaturka), ale prawda jest taka, że lubią jak napędza je coś mocniejszego.

Wcześniej miałem je podpięte pod Denona AVR-1911, który też do najniższych modeli nie należał i wrażenia dźwiękowe były całkiem niezłe, ale pozostawało uczucie niedosytu.

Dopiero po przepięciu na dużo wyższy, a zarazem wydajniejszy prądowo model Denona AVR-3313 usłyszałem, co tak na prawdę mogą te kolumienki, a to i tak zapewne nie wszystko w porównaniu do tego, jak mógłby napędzić je sensowny wzmacniacz stereo.

Yamahy i innych jasno brzmiących amplików do tych Jamo raczej bym nie polecał, ponieważ kolumny same w sobie dość agresywnie grają górą i taki amplituner mógłby nieprzyjemnie spotęgować to wrażenie. Najlepiej będą brzmiały z Denonem, ewentualnie HK według mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoon dzięki za odpowiedź.

Sam już nie wiem co kupić.

Ale twoja odpowiedz wyjaśnia mi wiele gdyż sam masz takie same kolumny i doświadczenia z Denonem. A czy blue ray Denona tez jest w miarę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam Yamahe 867 do tych głośników :-)

I jak Ci się Yamaha sprawuje na tych głośnikach albo inaczej głośniki na Yamahe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu wybierałbym pomiędzy Yamahą, Onkyo i Harmanem Kardonem.

Jeżeli chodzi o sprzęt Marantz i Denon ? Ten sprzęt z wyglądu się od siebie różni, ale nie daj się na to nabrać, bo w środku mają te same części. Inaczej rzecz ujmując to tak, Denon to Marantz, a Marantz to Denon. I ten sprzęt jest robiony przez jedną firmę Nippon Colombia.

Jeżeli chodzi o sprzęt Sony ? To sam wiesz Sony to Sony, jak masz sentyment do tej marki to możesz się zastanowić nad Sony. Ale czasy świetności sprzętu Sony to już historia. Dzisiaj Sony kojarzy mi się tylko z Playstation. A sprzęt Audio-Video od Sony, w dzisiejszych czasach mnie nie przekonuje, bo inni mają lepszy sprzęt i czasami tańszy od Sony. A sprzęt Pioneer ? Powiem ci mnie jakoś Pioneer nigdy nie przekonał mimo że Pioneera słuchałem i używałem. Mnie sprzęt Pioneera wydaje się mało prawdziwy.

A co do wtyków bananowych to powiem ci że mnie to nie robi różnicy. I wtyki bananowe to nie jest przymus.

Pozdrowienia.

Co do Denona i Marantz powiem ci

http://www.audioholics.com/av-receiver-reviews/marantz-sr5008-sr6008-sr7008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yamaha zagra dobrze i można przestawić impedancje na 6ohm aby odpowiadała kolumną. Moim zdaniem wszystkie ampli w tej cenie grają porównywalnie ale w Yamaha masz fajne pola DD5.1 dają rady a nawet w stereo, np. roxy theater albo bottom line. Do tego kup Pioneera 450 BDP albo Panasonic czy cokolwiek i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepiej zainwestuj większą kasę w ampli, a bluray'a kup jakiegokolwiek najtańszego.

Jeśli będziesz go używał głównie do filmów na bluray, to i tak nie zauważysz żadnej różnicy w jakości obrazu między odtwarzaczem za 400 zł a tym za 3000 zł. Różnice pojawić się mogą jedynie przy okazji źródeł, które trzeba skalować, poprawiać itd. np. dla dvd, ewentualnie droższe modele będą miały jakieś dodatkowe, bardziej rozwinięte funkcje sieciowe.

Swoją drogą jaki chcesz przeznaczyć na to budżet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdroworozsądko nie chciałbym przekroczyć 2800-3000zl za ampli+blue ray.

Co konkretnie proponujecie?

Znajomy poleca Pioneera nie wiem czemu tzn mówi że rozsądna cena i funkcjonalność. A że Denon ma przestarzałe bebechy w porownaniu z Pioneerem.

Juz ma niezły metlik w głowie. YAMAHA?DENON? PIONEER?

Jaki konkretnie blue ray?

Pzdr

Edytowane przez HondaAccord

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może Denon AVR-X2000 (najniższa cena 2349 zł) i do tego jakiś bluray np. Sony BDP-S590 (od 449 zł). Mieścisz się w budżecie i masz całkiem całkiem sprzęt na początek. I tak pewnie za jakiś czas będziesz się przesiadał na coś wyższego, bo to jest niekończąca się opowieść :)

Te ampliki z nowej linii Denona (X) mają już wzmacniacze D-class, więc teoretycznie mogą dać ciut większy wykop nawet przy nieco niższej półce. Przy okazji masz fajne funkcje sieciowe jak Airplay czy Spotify.

Edytowane przez spoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Denon też jest brany pod uwagę tyle że model AVR-X1000.

Chciałbym coś z jednej firmy.

U mnie ten AVR-X2000 kosztuje 599 €.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prawdę musi być z jednej firmy? Poza wyglądem zupełnie nic Ci to nie da, przynajmniej nie w tej półce cenowej i jest tylko i wyłącznie przepłacaniem (mówię o bluray tej samej firmy co amplik w przypadku Denona i innych tego typu firm).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prawdę musi być z jednej firmy? Poza wyglądem zupełnie nic Ci to nie da, przynajmniej nie w tej półce cenowej i jest tylko i wyłącznie przepłacaniem (mówię o bluray tej samej firmy co amplik w przypadku Denona i innych tego typu firm).

Posłuchaj spoona, dobrze gada. Odtwarzacz Blu-Ray i Amplituner z jednej firmy poza takim samym wyglądem nic specjalnego nie daje.

No wiem o tym, różnią się szczegółami. Ale jak wnętrze tych amplitunerów widzi się po raz pierwszy to trudno nie oprzeć się wrażeniu że to jest to samo.

Denon też jest brany pod uwagę tyle że model AVR-X1000.

Chciałbym coś z jednej firmy.

U mnie ten AVR-X2000 kosztuje 599 €.

A nie myślałeś o kupnie używanego Amplitunera do Kina Domowego ? Bo powiem ci że jeżeli chodzi o używane Amplitunery do Kina Domowego, to można fajne klocki wyłuskać.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze no tak bym wolał :blush:

Posłuchaj spoona, dobrze gada. Odtwarzacz Blu-Ray i Amplituner z jednej firmy poza takim samym wyglądem nic specjalnego nie daje.

Mimo wszystko chciałbym mieć coś jednolitego :blush:

A nie myślałeś o kupnie używanego Amplitunera do Kina Domowego ? Bo powiem ci że jeżeli chodzi o używane Amplitunery do Kina Domowego, to można fajne klocki wyłuskać.

Nie chciałbym coś nowego. Używka odpada

5. Pioneer VSX-528K

Pioneer BDP-450

Coraz bardziej zastanawiam się poważnie nad tym zestawem.

Czytałem testy i opinie i wypadają naprawdę dobrze,

Pioneer może i jest trochę niedoceniany.

Podoba mi się ich skromny i trochę surowy wygląd. I myślę że pociągną te Jamo.

Co sądzicie?

Edytowane przez HondaAccord

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak Ci się Yamaha sprawuje na tych głośnikach albo inaczej głośniki na Yamahe?

w kinie dobrze ten zestaw gra, głośniki basowe dają radę, także używam bez suba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak uważasz :) Ja nadal twierdzę, że popełniasz błąd upierając się przy dokupowaniu na siłę bluray tej samej firmy, tylko po to, żeby wyglądało jednolicie.

Oszczędzając na bluray'u nie tracisz nic poza wyglądem.

Oszczędzając na amplitunerze tracisz sporo na jakości dźwięku.

No ale może Ciebie to zadowoli. Aczkolwiek przy pierwszej okazji, kiedy będziesz miał okazję posłuchać swoich kolumn, bądź podobnych na mocniejszym ampli, będziesz myślał już tylko o wymianie swojego :) Przerabiałem to.

Jest jeszcze inna opcja, kupujesz lepszy ampli teraz, a zakup bluray'a odkładasz o parę miesięcy, aż uzbierasz dodatkowe fundusze.

Swoją drogą Pioneer ogólnie jako firma najmniej mnie przekonuje. Swojego czasu interesowałem się też tym blurayem BDP-450 i niestety zrezygnowałem, ponieważ w paru postach na zagranicznych forach napotkałem się na problemy, jakie miewali z nim ludzie. Nie pamiętam już dokładnie, ale chyba chodziło o to, że zdarzały się problemy z odczytem niektórych płyt, albo w niektórych przypadkach całkowite pady napędu. Dodatkowo jako wadę ludzie wymieniali względnie głośną pracę w porównaniu do konkurencji. Niestety osobiście nie jestem w stanie nic z tego potwierdzić, najlepiej jakby wypowiedzieli się tu jacyś właściciele BDP-450.

Ps. a gdybym faktycznie chciał iść w jednolity wygląd u siebie (w moim przypadku Denon), to na pewno nie pakowałbym się w najtańszy model bluray'a Denona DBT-1713UD, ponieważ za sporo wyższą cenę - 1700 zł - oferuje sporo mniej niż dużo tańsza konkurencja (Sony, Samsung itd.).

Ot taka wydmuszka wyglądająca jednolicie ;) Raczej skupiłbym się na sprzęcie z półki wyżej DBT-3313UD (lepszy napęd, znacząco krótszy czas dostępu, Denon-Link redukujący jitter, dużo lepsze wyciszenie...), ale tu już stykamy się z ceną rzędu 3500 zł. Dla mnie wybór był prosty - patrz sygnaturka ;)

Edytowane przez spoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem na odsłuchu.

Po porównaniu kilku wzmacniaczy wróciłem z Yamaha RX-V675 hehe . Jeszcze nie podłączyłem.Czekam jak dzieciaki pójdą spać.

Z blue rayem poczekam tak jak radziliście.

Co sądzicie o ww. wzmacniaczu?

Bo na mnie zrobił wrażenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zadowolony z zakupu.Wiem że te Jamo d...y nie urywają ale zestaw gra dobrze i jestem zadowolony.

Dokupiłem do tego BR Yamaha BD-S673 I jak dla mnie jest czad.Super upscaling.Na nowo odkopuję stare filmy i naprawdę mam radochę z oglądania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokupiłem do tego BR Yamaha BD-S673 I jak dla mnie jest czad.Super upscaling.Na nowo odkopuję stare filmy i naprawdę mam radochę z oglądania.

A tak z ciekawości, te filmy to z DVD oglądasz i słuchasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi