Skocz do zawartości
Maciej Koper

IFA 2013: PHILIPS i jakość obrazu. Co ich łączy?

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc na targach IFA 2013 miałem okazję przystąpić do zamkniętego szkolenia organizowanego przez firmę Philips. Temat przewodni - jakość obrazu, szczególnie w obliczu nadchodzącej technologii 4K. Firma Philips przywiązuje do tego dużą uwagę, tym bardziej, że w ofercie ma już pierwsze modele 4K.

Od razu nasuwa się pytanie: co można jeszcze poprawić przy sygnale 4K? Przy nim samym może niewiele (o tym później), ale nie zapominajmy, że telewizor 4K musi przyjmować i wyświetlać także (a w obecnej chwili wręcz wyłącznie) wideo o niższej rozdzielczości. Do głosu dochodzą więc różne funkcje skalowania i obróbki obrazu.

Nowe telewizory dostały dodatkowy układ scalony dedykowany do obróbki obrazu 4K

bvph.jpg

Wszystko po to by zaoferować znane nam funkcje w natywnej rozdzielczości.

hjf0.jpg

u4e2.jpg

Trochę informacji o najnowszym dziecku Philipsa - modelu PFL9708

n4vc.jpg

owpg.jpg

Czym jest 4K i jak duży impakt ma na jakość obrazu chyba wszyscy już wiemy;) Jeśli nie to odsyłam

e9ww.jpg

Pamiętacie test Philips'a PFL7008? Opisywałem w niej ponadprzeciętny kontrast uzyskiwany dzięki funkcji lokalnego wygaszania. Poniżej bardziej szczegółowe informacje o systemach stosowanych w telewizorach Philips

f4rd.jpg

psq3.jpg

Technologia 3D pasywna i aktywna. Philips daje wybór oferując telewizory z oboma systemami.

jpid.jpg

Wspominałem dodatkowy układ scalony dedykowany do 4K. Jakie jest dokładnie jego zadanie?

66p0.jpg

Kontrowersję mogą wzbudzać dodatkowe udoskonalenia źródeł 4K. Co można jeszcze poprawić?

a4kp.jpg

h6r6.jpg

i9uo.jpg

Sztandarową funkcją jest jednak "Super Resolution"

f2bd.jpg

Jak już wspomniałem można jej używać także przy sygnale 4K

n9ih.jpg

Upłynniacz Philipsa, wzbudzający skrajne emocje, także pracuje przy natywnej rozdzielczości. Jak w testach pisałem, jego działanie jest agresywne i przypada do gustu głównie miłośnikom idealnie płynnego i ostrego obrazu. Część kinomaniaków twierdzi jednak, że poprawa płynności jest zbyt mocna i ruch jest teatralny.

segr.jpg

kqme.jpg

Funkcję super resolution mieliśmy okazję przetestować w działaniu. Dwa identyczne ekrany pozwoliły na obiektywne porównania.

vrap.jpg

Jak wiecie, nie jestem fanem dodatkowej obróbki obrazu. Preferuję postać jak najmniej zmienioną. Muszę jednak przyznać, że działanie, wyostrzającej, funkcji "Super Resolution" może się wielu osobom podobać. Szczególnie na materiale jaki zastaniemy w naszych domach - telewizyjnym, skompresowanym i w rozdzielczości co najwyżej full hd, przynajmniej na ten moment. Przy prezentacji tejże funkcji na źródle 4K efekt moim zdaniem trochę za bardzo się narzucał i dało się zauważyć pewną sztuczność obrazu, aczkolwiek pewnie wiele osób uznałoby go za atrakcyjniejszy. Doskonale, że użytkownik ma wybór - może tych funkcji używać, ale może też je wyłączyć, jeśli jest purystą.

Jak widzicie więc Philips stawia na 4K i własne, autorskie funkcje uszlachetniające sygnał. Co z tego wyniknie? Przekonamy się przy teście modelu PFL9708 ;)

Edytowane przez Gmeru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę nie rozumiem możliwości wyboru 3D między pasywnym a aktywnym. Ten sam model tylko do wyboru czy chcemy mieć pasywne czy aktywne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi