Skocz do zawartości
pmcomp

TEST: Mede8er MED800x3D / MED600x3D - player odtwarzający 3D BD ISO z zewnętrznymi napisami

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie trzeba poczekać na pierwsze opinie ewentualnych użytkowników tego sprzętu. No i oczywiście musisz wiedzieć czego oczekujesz od urządzenia. Ja od kilku miesięcy jestem posiadaczem (zadowolonym) mede8er-a 600 i stwierdzam, ze spełnia od w 100 % moje oczekiwania (być może niezbyt wysokie :)).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie trzeba poczekać na pierwsze opinie ewentualnych użytkowników tego sprzętu. No i oczywiście musisz wiedzieć czego oczekujesz od urządzenia. Ja od kilku miesięcy jestem posiadaczem (zadowolonym) mede8er-a 600 i stwierdzam, ze spełnia od w 100 % moje oczekiwania (być może niezbyt wysokie :)).

Pozdrawiam

hej

Również jestem w 100% zadowolony z Meda. Co prawda miałem drobne problemy ze stabilnością, ale okazało się, że to walnięta płyta główna.

Co do nowości konkurencji to oczywiście warto wiedzieć co wychodzi, jakie są nowości, jakie nowe mozliwości są dorzucane do playerów multimedialnych.

Jednak tak jak patrzę na swoje doświadczenia to nie zawsze nowsze znaczy lepsze. Miałem popcorna c200, chciałem czegoś noweszego, ładniejszego, bardziej nowoczesnego. Kupiłem Dune HD 3D i to był totalnie nietrafiony zakup. Dziadoskie wykoanie pilota, dość powolne działanie, bardzo ale to bardzo niestabilny soft itp. Właściwie jedyne rzecz to że ładniejsze to było nić Popcorn. Kupiłem Meda i też na początku (do wspomnianej wymiany płyty) miałem wątpliwości czy to był dpobry zakup.

Więc jak widzisz różnie bywa. Jak masz coś z czego jesteś zadowolony, działa jak trzeba itp to w mojej ocenie nie ma co zmieniać. Lepsze jest wrogiem dobrego (choć nie zawsze).

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam i czytam i mam do Was parę pytań.

Zacznę jednak od tego, że odnoszę wrażenie, że ok. 80% użytkowników potrzebuje playera z lokalnym źródłem filmów. Z naciskiem na lokalne, czyli dysk lub pendrive.

Ja zaś szukam playera, który 99% zasobów będzie ciągnął z jakiegoś serwera, do którego będą mogły "dobierać się" równiez inne urządzenia typu drugi telewizor, smartfony, laptopy itd.

Powinien więc być takim terminalem. I tu druga ważna rzecz - zależy mi również na odtwarzaniu muzyki stereo. Zakładam, że wyprowadzę dźwięk z tego urządzenia cyfrowo, ale sterowanie w tym przypadku musi wykluczać odpalanie TV, czyli chyba musi być dobry soft na smartfona, bo jak inaczej sterować takim urządzeniem? Urządzenie dzięki temu nie musi mieć więc wyświetlacza.

Jak się do takich potrzeb ma Mede8er?

Co ewentualnie zamiast?

Czy nie lepiej rozgladąć się za urządzeniami typu sieciowy BD, lub sieciowy CD?

Odrzucam jedynie kwestię wymiany amplitunera.

Dzięki z góry za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mede8er jest jak najbardziej "sieciowy". Nie ma wyświetlacza ale z tego co się orientuję jest aplikacja na telefon, dzięki której można swobodnie sterować zasobami sieciowymi. Ale o tym musisz poczytać w instrukcji albo poczekać na odpowiedz bardziej zorientowanych użytkowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak powyzej potwierdzm. Sam uzywam Mede8era do odtwarzania zasobow sieciowych zarowno video jak i audio. Pomijam kwestie jukebox audio ktore jak najbardziej mozna wykonac /ale przy odtwarzaniu potrzeba tv/. Za to aplikacja audio mojego nas pieknie znajduje mede8er i przekierowuje stereo na niego. Dziala super w polaczeniu z telefonem/tabletem bez potrzeby wlaczania TV.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... no to mam zagadkę odnośnie: "aplikacja audio mojego nas pieknie znajduje mede8er i przekierowuje stereo na niego"

A czy można odwrotnie? - To aplikacja Medera odwołuje się do NASa?

Wydawało mi się, że w koncepcji DLNA sterujemy terminalem (tu Meder) zaś NAS "podstawia" jedynie zasoby.

A może można sterować w jedną i druga stronę?

Jak powyzej potwierdzm. Sam uzywam Mede8era do odtwarzania zasobow sieciowych zarowno video jak i audio. Pomijam kwestie jukebox audio ktore jak najbardziej mozna wykonac /ale przy odtwarzaniu potrzeba tv/. Za to aplikacja audio mojego nas pieknie znajduje mede8er i przekierowuje stereo na niego. Dziala super w polaczeniu z telefonem/tabletem bez potrzeby wlaczania TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie. Sorki napisalem niejasno. Serwer Synology z bardzo dobrym wsparcirm zwlaszcza pod katem aplikacji mobilnych. Aplikacja DS Audio. Po jej uruchomieniu wskazujesz jakie urzadzenie ma odtwarzac dzwiek np telefon lum min Med (wykryty bez problemu przez sama apke) po wyborE med i wlaczeniu amplitunera mozemy sluchac zasobow audio a tel/tablet dziala jak pilot. Sama aplikacja super mozna roznie sortowac i sluchac rowniez radia internetowego itd. Moj ampli nie mial opcji sieciowych wiec to bylo bardzo fajne rozwiazanie. Med ma swoja aplikacje ale powiem szczerze nie teztowalem bo nie bylo potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam i czytam i mam do Was parę pytań.

Zacznę jednak od tego, że odnoszę wrażenie, że ok. 80% użytkowników potrzebuje playera z lokalnym źródłem filmów. Z naciskiem na lokalne, czyli dysk lub pendrive.

Ja zaś szukam playera, który 99% zasobów będzie ciągnął z jakiegoś serwera, do którego będą mogły "dobierać się" równiez inne urządzenia typu drugi telewizor, smartfony, laptopy itd.

Powinien więc być takim terminalem. I tu druga ważna rzecz - zależy mi również na odtwarzaniu muzyki stereo. Zakładam, że wyprowadzę dźwięk z tego urządzenia cyfrowo, ale sterowanie w tym przypadku musi wykluczać odpalanie TV, czyli chyba musi być dobry soft na smartfona, bo jak inaczej sterować takim urządzeniem? Urządzenie dzięki temu nie musi mieć więc wyświetlacza.

Jak się do takich potrzeb ma Mede8er?

Co ewentualnie zamiast?

Czy nie lepiej rozgladąć się za urządzeniami typu sieciowy BD, lub sieciowy CD?

Odrzucam jedynie kwestię wymiany amplitunera.

Dzięki z góry za podpowiedzi.

Hej

Med sieciowo to jest świetne urządzenie. Ma w sobie nadajnik i odbiornik dlna i śmiało możesz odpalać muzykę bez włączania TV.

Ja używam na smartfonie aplikacji Bubbleupnp i ona całkowicie załatwia wszystkie sprawy związnane ze sterowaniem wieloma urządzeniami (oczywiście jeśli mają wyposażenie umożliwiające takie sterowanie). W aplikacji możesz wybrać zarówno żródło (u mnie to med, telefon sam w sobie, komputer, tablet) oraz tzw renderer (mogę odpalić muzykę na meda, tv, kompa itp). Ja sam używam konfiguracji z dyskiem w urządzeniu, jednak przez jakiś czas med działał jako terminal/player w sieci domowej (kiedy na dysk czekałem) i pięknie to wszystko hulało.

w razie pytań zapraszam

Edytowane przez leonwawa81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... no to mam zagadkę odnośnie: "aplikacja audio mojego nas pieknie znajduje mede8er i przekierowuje stereo na niego"

A czy można odwrotnie? - To aplikacja Medera odwołuje się do NASa?

Wydawało mi się, że w koncepcji DLNA sterujemy terminalem (tu Meder) zaś NAS "podstawia" jedynie zasoby.

A może można sterować w jedną i druga stronę?

można

Jak masz odpowiadnią apkę (post powyżej) to możesz wybrać zarówno źródło jak i urządzenie odtwarzające.

Jak masz odpalonego meda a w telefonie tą apkę, albo włączasz opcję urządzenia w pobliżu (samsung) to med widzi całą zawartość twojego telefonu.

Podobnie możesz działać z pc (aplikacja serviio i banalne ustawiania).

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do dzialania z PC nie jest potrzebna zadna apka. Wystarczy wejsc z poziomu siec w mede8er i mamy dostep do udostepnionych zasobow w komputerze. W przypadku wykorzystania protokolu upnp niestety nie ma mozliwosci odtwarzania napisow w filmach jesli znajduja sie w osobnym pliku.

Co do roznych aplikacji na urzadzenia mobilne na pewno jest ich wiele i wybor najlepszej to kwestia gustu uzytkownika. Jedno jest pewne jak widac z powyzszych postow ze med bardzo dobrze sobie radzi jako odtwarzacz sieciowy i wspolpracuje z wieloma aplikacjami.

Edytowane przez Jazzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Med sieciowo to jest świetne urządzenie. Ma w sobie nadajnik i odbiornik dlna i śmiało możesz odpalać muzykę bez włączania TV.

Ja używam na smartfonie aplikacji Bubbleupnp i ona całkowicie załatwia wszystkie sprawy związnane ze sterowaniem wieloma urządzeniami (oczywiście jeśli mają wyposażenie umożliwiające takie sterowanie). W aplikacji możesz wybrać zarówno żródło (u mnie to med, telefon sam w sobie, komputer, tablet) oraz tzw renderer (mogę odpalić muzykę na meda, tv, kompa itp). Ja sam używam konfiguracji z dyskiem w urządzeniu, jednak przez jakiś czas med działał jako terminal/player w sieci domowej (kiedy na dysk czekałem) i pięknie to wszystko hulało.

w razie pytań zapraszam

Możesz kolego opisać , jak zrobić za pomoca tej apki w telefonie , żeby można było sterować muzyka bez włączenia kompa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz kolego opisać , jak zrobić za pomoca tej apki w telefonie , żeby można było sterować muzyka bez włączenia kompa ?

hej

Jak masz Meda z dyskiem, Nasa, kompa z udostepnionymi zasobami, tablet z udostepnionymi zasobami i to wszytko w jednej sieci to poprzez wpomnianą powyżej aplikację zwyczajnie opalasz to co chcesz na tym co chcesz. W aplikacji wybierasz "library" jako źdódło oraz renderer jako player. Oczywiste jest że to musi być wszystko powłączane, aby było na czym i z czego. Jak napisałem powyżej można np puścić audio używając meda jako playera a telefonu jako źródła - do tego nie potrzeba włączać TV. Nigdzie nie pisałem o braku właczania komputera.

pzdr

Jeśli coś błędnie napisałem to oczywiście urządzenia źdółowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia sterowania zrozumiała - wskazujemy źródło/serwer zasobów typu AudioVideo, Audio lub obraz, po czym wskazujemy player/renderer jako cel streamowania. Pewnie można to zrobić ze strony softu renderera widząc i wybierając źródło/serwer, chociaż takie rozwiązanie jest mniej uniwersalne bo nie obsłuży całej sieci DLNA.

Ale mam inny dylemat:

Mając tzw. kino domowe i pilota Logitech chciałbym sobie ustawić 3 tryby włączania urządzeń związane z Mede8erem.

1. Tryb AUDIO dla plików dźwiękowych, gdzie odpalałby się MED + AMPLI
  2. Tryb AUDIOVIDEO dla filmów, gdzie odpalałby się MED + AMPLI + TV
  3. Tryb dla obrazów/zdjęć, gdzie odpalałby się MED + TV

Powyższe potrafię oczywiście zrobić, zastanawia mnie jednak -

• Jak połączyć kablami MED + AMPLI + TV? Wymyśliłem, że z MEDa do AMPLI pójdzie HDMI (szkoda, że MED nie ma 2xHDMI, bo nie wszyscy mają passthrough) oraz koncentryk/optyk. HMDI do obsługi AV i obrazów, zaś AUDIO pójdzie osobno.
  • I teraz najważniejsze pytanie - co decyduje który wyjście MEDa wysyła sygnał - typ odtwarzanego pliku, a może ten typ mozna zdefinować i wskazać wyjście? A może zawsze wszystkie wyjścia działają?

Powyższe tematy mają związek m.in. z tym jak odtwarzać audio bez włączania TV, co wymaga odpowiednich fizycznych połączeń i sposobu na sterowanie tymi urządzeniami, bo przecież w playerach typu MED nie ma wyświetlaczy lub też nie mają większego sensu.

Proszę o pomoc w powyższym, o Wasze opinie.

A! jeszcze pytanie o MEDa800 - jak i na ile wygodne jest komunikowanie się z dyskiem MEDa - mam na myśli przesyłanie zasobów po sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

McMatheo wydaje mi sie ze mozna to zrobic tak: dla video wybrac w ampli przelacznik media player czy bluray (w zaleznosci jak u ciebie to jest opisane) z przypisanym hdmi a dla audio wybrac np cd i przypisac do niego coaxial (optyk) z podlaczonym wyjsciem z mede8er. Wprawdzie nie testowalem ale wydaje mi sie ze powinno zadzialac. Kiedys mialem tak podlacxony bluray i dokladnie tak dzialalo. Akcje odpowiednie w logitech beda polegaly na wyborze roznych wejsc w ampli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

McMatheo:

"Mając tzw. kino domowe i pilota Logitech..."

Miałem to samo oczekiwanie. Ale mniejsze niż Ty możliwości, bo mój leciwy Denon nie ma wejść HDMI.

Dlatego zrobiłem to tak prosto, jak tylko było to możliwe:

1. kabel HDMI dla połączenia Mede8er <-> TV

2. optyk Mede8er <-> ampli

W Harmony Touch stworzyłem odpowiednie activities, dokładnie tak jak to opisujesz w pkt. 1-3.

Efekt jest taki, jakiego oczekiwałem.

Odpowiadając na Twoje pytanie, sądzę (zgaduję) iż "wszystkie wyjścia zawsze działają" :-)

==

Pytałeś o jeszcze jedną rzecz - streaming muzyki za pośrednictwem Medera.

Absolutnie tak - ja w tym celu korzystam z iPada i aplikacji 8player. Żródłem plików jest domowy NAS, kieruję odtwarzanie na jeden z serwerów DLNA (którym w tym wypadku jest Meder), a on odtwarza to na amplitunerze.

Przyznaję, że to dla mnie droga "awaryjna", bo częściej używam AirPlay i Apple TV. Ale działa moim zdaniem jednakowo.

Edytowane przez Tom_Bod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Czytam i czytam i nie mogę doczytać o max. pojemności dysku zewnętrznego pod Mede8er MED800X3D

posiadam dysk DROBO (3x3tb) łącznie 5.5 TB cały zapełniany filmami HD i do tego 2 TB GoFlex Cinema filmy remux a moje pytanie brzmi :

1 czy mogę podpiąć taki dysk pod MEDE ?

2 czy będzie widział dysk z systemem HFS+ ?

pytam ponieważ podpinam dysk DROBO pod GoFlex (usb 2.0 ) i bez problemu widzi cala zawartość (folder i itd. )

P.S. moim skromnym zdaniem 4 TB wewnątrz to już trochę mało zważywszy na wagę filmów bul-rey :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ile w końcu mają te Twoje dyski zewnętrzne :)?. Ja pod meda mam podpiętych 5 dysków (w sumie około 7 TB danych). Pod jedno gniazdo USB mam podpięty HUB a w nim 4 dyski i pod drugie gniazdo jeden dysk (bodajże 2.5 TB, z tym że podzielony na 2 partycje) i wszystko śmiga aż miło. Więc myślę, że i z większymi nie będzie problemu. A na pewno nie będzie problemu z dyskiem 2 TB.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ile w końcu mają te Twoje dyski zewnętrzne :)?. Ja pod meda mam podpiętych 5 dysków (w sumie około 7 TB danych). Pod jedno gniazdo USB mam podpięty HUB a w nim 4 dyski i pod drugie gniazdo jeden dysk (bodajże 2.5 TB, z tym że podzielony na 2 partycje) i wszystko śmiga aż miło. Więc myślę, że i z większymi nie będzie problemu. A na pewno nie będzie problemu z dyskiem 2 TB.

Pozdrawiam

Witam, jaki posiadasz HUB USB?

Ja rowniez planuje podobne polaczenie, ciezko znalezc informacje na temat kompatybilnosci HUB'ów.

Nie ma problemów z działaniem novie jukeboxa? Czy filmy z roznych zrodel otwieraja sie w jednym katalogu?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiony w RTV EURO AGD - trust vecco. Poszukaj sobie na ich stronie. Nie, nie ma problemów z działaniem jukeboxa - w każdym razie ja ich nie mam. Ja dyski oznaczone mam jako filmy1, filmy2 itd., i tak właśnie widzi je odtwarzacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam takie pytanie do uzytkownikow tego odtwarzacza.Chciałbym odtwarzac materiały mkv 1080p poprzez sieć.Czy będą jakieś przycięcia?? Wszystkie filmy posiadam na dysku na komputerze.Komputer jest podpiety lanem do routera i madera też bym podpiął do routera.W tej chwili korzystam z PS3 media server i filmy oglądam na PS3 ale niestety przy materiałów 1080p nie da sie oglądać bo przycina.Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam takie pytanie do uzytkownikow tego odtwarzacza.Chciałbym odtwarzac materiały mkv 1080p poprzez sieć.Czy będą jakieś przycięcia?? Wszystkie filmy posiadam na dysku na komputerze.Komputer jest podpiety lanem do routera i madera też bym podpiął do routera.W tej chwili korzystam z PS3 media server i filmy oglądam na PS3 ale niestety przy materiałów 1080p nie da sie oglądać bo przycina.Z góry dzięki za odpowiedź.

hej

nie powninno być najmniejszego problemu.

Ja podłączałem:

- z dyskiem wewnątrz

- z dyskiem w kompie po sieci

Wszystko śmiga pięknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi