Skocz do zawartości
pmcomp

Szybki test zgodności twardego dysku 4TB Seagate Barracuda 7200 ST4000DM000

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ,nie można stosować MBR i GPT można stosować albo MBR albo GPT. Na dysku powyżej 2TB tylko [beeep] zastosowałby MBR po to by stracić całą resztę.

By było jasne problem bądź też nie występuje na dyskach 3 i 4TB natomiast na dysku 2TB możesz sobie robić co chcesz i ile chcesz w MBR "LUB" GPT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd pisowni, powinno być.

Można MBR stosować albo GPT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy są obudowy usb które wspierają 4TB GPT ?

Ja używam takiego produktu genialnej chińskiej myśli technicznej http://www.dhgate.com/2012-unitek-y-3602-mini-usb3-0-esata-to-2/p-ff8080813976b65301397b58e29767da.html. Stacja pracuje bez problemu z 3 TB Redami WD, podłączona po USB do serwera Qnap. Z chińskiej wersji języka angielskiego można wydedukować, że wspiera dyski o pojemności powyżej 2 TB. Ja z 4 TB dyskiem nie testowałem.

Co do obsługi dysków powyżej 2 TB przez pecety, to nie tylko kwestia uaktualnionego systemu i sterowników, ale też BIOS'u. BIOS mojej nienajmłodszej już płyty nie wspiera dysków większych niż 2 TB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obsługi dysków powyżej 2 TB przez pecety, to nie tylko kwestia uaktualnionego systemu i sterowników, ale też BIOS'u. BIOS mojej nienajmłodszej już płyty nie wspiera dysków większych niż 2 TB.

Biosu owszem jeśli chcesz instalować na takim dysku (4TB) system operacyjny to wymagany jest bios UEFI. Jeśli natomiast dysk ma być tylko magazynem danych to obsłuży go każdy komputer, Twój również , odpowiednie sterowniki lub oprogramowanie znajdziesz na stronie producenta dysku (Sprawdzone!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się to niestety nie udało z WD30EFRX, byc może za słabo się starałem. Chodzi mi o jedną partycję zajmującą całą pojemnośc dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokładnie o tym mówiłem. Poszukaj w Google jest o tym mnóstwo informacji.

Na stronie producenta dysku jest oprogramowanie które pozwala na dostosowanie do starszych komputerów.

Gdy podłączyłem 4TB do starego laptopa którego mam tylko do internetu dysk nie ruszył, więc spróbowałem na moim gamingowym który ma UEFI

i tam go zainicjowałem oraz sformatowałem. Po całej akcji ponownie podłączyłem do laptopa ,pomielił pomielił i wykrył dysk

,po chwili zainstalował sterownik i od tej pory nie ma ,żadnych problemów .

System Windows7 Pro. AKTUALNY ,LEGALNY wersja pudełkowa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po sformatowaniu na nowym kompie do starego już nie podłączałem. Googla też znam. Myślę o sytuacji, w której nie masz dostępu do kompa z nowym biosem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy bios jest potrzebny tylko do inicjacji dysku ,czyli zapisania pierwszego sektora rozruchowego jako MBR ,lub GPT,po tej czynności nawet na starszych komputerach możesz zmieniać partycje w prawo i lewo. Bez nowego biosu inicjacja faktycznie może okazać się niemożliwa z tym ,że nie przypominam sobie by jakiekolwiek dyski 3TB nie były już zainicjowane fabrycznie ,dopiero w 4TB Seagate spotkałem się po raz pierwszy z koniecznością inicjacji sektora rozruchowego.

Edytowane przez fitarkus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi