Skocz do zawartości
HDTK

720p vs 1080i w nc+

Rekomendowane odpowiedzi

I znowu mi to nie daje spokoju. Panowie, mądrzejsi ode mnie powiedzcie czy lepiej 720 progressive czy 1080 interlaced? Jak ustawić tunery, dot. wszystkich dedykowanych rozumiem. Co lepsze? Rozumiem że jeśli kanał jest nadawany w 720p to lepiej go tak oglądać ale co gdy kanał jak nasze jest w 1080i?

Mam w drugim pokoju starą hd ready plazmę VT60, Boże co ja gadam, PV60!:) tak jeszcze śmiga jak ta lala i mam subiektywne wrażenie że na niej lepiej jest w 720p na Sagemcom pod multiroom. Jednocześnie mam Pace i na E8000 nowej jeszcze w miarę plazmie 1080i wydaje się lepsze ale na statycznych, na dynamicznych znowu jakby 720p na canal+sport hd wyglądało lepiej. Jak Wy macie?

A ten filmik jeszcze bardziej mi namieszał, w zasadzie to wiedziałem ale zdziwiło mnie że 720p lepiej wygląda pomimo że kanał nadaje w 1080i!

obejrzyjcie sami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty wiesz ile ja razy nad tym sie zastanawiałem

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pomyślcie może tak : z transpondera goni do Was (prawie?) zawsze 720p, a to dekoder robi sobie upscal do 1080 w dodatku interlace.

Może właśnie tak to wygląda, a Wy kombinujecie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

no w polsce to z nieba leci 1080i50

i wg mnie w tym formacie najlepiej przekazać sygnał do tv.

jak dobry tv to kiedy trzeba poprawnie zrobi pulldown 2:2 lub zdeinterlace'uje do 1080p

HDTK - tu jest ciekawy temat:

http://hdtvpolska.com/topic/12967-jak-to-jest-z-24-25-30-fps/?hl=2%3A2+pulldown#entry125000

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pomyślcie może tak : z transpondera goni do Was (prawie?) zawsze 720p, a to dekoder robi sobie upscal do 1080 w dodatku interlace.

Może właśnie tak to wygląda, a Wy kombinujecie :)

Niestety pomyłka, w przypadku polskich platform 100% leci 1080i, za to Niemcy z Astry większość nadają 720P.

A wracając do pytania wiele zależy od tego jakiej jakości jest elektronika w urządzeniach, najlepszy efekt będzie gdy obraz nie będzie przeskalowywany w ogóle (Dreambox tak może), niestety tunery dedykowane zazwyczaj nie.

Ja osobiście zostawiłbym 1080i na wyjściu z tunera ponieważ nasze platformy tak nadają HD.

A w przypadku okazjonalnego oglądania 720P zawsze można wejść w ustawienia i sobie przestawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Nasi" nadawcy nadaja w 1080i. Kanaly niemieckie leca w 720p.

Przed laty byl epizod z 720p w Cyfrze+ (canal+) wygladalo to bardzo kiepsko - po kilku miesiacach nadawania w 720p przeszli na 1080i.

Ale co tu porownywac i nad czym sie zastanawiac jezeli przekazy z satki sa w 90% kiepskiej jakosci - "referencyjnego" zrodla do porownan brak ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi