Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za podpowiedź, poszukam, a Ty wybrałes VT?

To suche porównanie mnie nie przekonuje do wydania prawie 6k na VT, skoro ST można kupić za ok 3,5k - dopłata za kamerę int, procesor, tryb TXT, przyciemnaną powłokę i PVR mnie nie przekonuje (a to wynika z porównania) - chyba, że jest jeszcze inna matryca, lub procesor HEXA sprawia, że jakośc obrazu jest inna i warto dopłacic - o to właśnie pytałem, czy widać różnicę w jakości - porównanie tego nie mówi, z porównania wynika, ze VT to upgrade-owana wersja ST... i prawie dwukrotnie droższa (choć do niedawna VT kosztował ok 7,5k, więc róznica była dwukrotna - i wydaje mi się, że stoi za tym coś więcej niż powłkoka, PVR, procesr i dodatkowe tryby, ale jestem laikeim i mogę się mylić)

Te "suche" porównania nie mają Cię nakłaniać do zakupu VT, bo to nie jest forum sprzedawców ;) Może po prostu warto pozostać przy ST? Za zaoszczędzone pieniądze zostanie Ci na kalibrację, odtwarzacz multimedialny z prawdziwego zdarzenia i roczny zapas popcornu.

Edytowane przez Maciej Koper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 3 pytania:

- czy jest odczuwalny lag przy podłączeniu xbox 360 ?

- czy jest odczuwalny lag przy podłączeniu playstation 4 (ciekawe czy ktoś ma taki zestaw... bo tak planuje w przyszłości) ?

- czy jak podłączę laptopa przez hdmi to także będę miał lag ?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update (55st60):

Pobawilem sie troche ustawieniami i znalazlem kompromis miedzy miganiem a jakoscia ;). Ogolnie telewizorek mi sie za[beeep]*** podoba i go zostawiam :). Zobaczymy ile czasu uplynie az zobacze u kogos lepsza jakosc obrazu :). Teraz tylko musze do niego dobrac zestaw audio.... kolejny orzech do zgryzienia :D. Polecam wszystkim ST60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update (55st60):

Pobawilem sie troche ustawieniami i znalazlem kompromis miedzy miganiem a jakoscia ;). Ogolnie telewizorek mi sie [beeep]*** podoba i go zostawiam :). Zobaczymy ile czasu uplynie az zobacze u kogos lepsza jakosc obrazu :). Teraz tylko musze do niego dobrac zestaw audio.... kolejny orzech do zgryzienia :D. Polecam wszystkim ST60.

w jakich momentach lub na jakim filmie zauważasz największe miganie ?? idę testować ST60 i chcę to wyłapać przed zakupem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 3 pytania:

- czy jest odczuwalny lag przy podłączeniu playstation 4 (ciekawe czy ktoś ma taki zestaw... bo tak planuje w przyszłości) ?

Pozdr.

W singlu na X360 laga nie czuć lub raczej czuć minimalnie. Jak nie masz punktu odniesienia, to nie będziesz cierpiał. Jeśli masz porównanie do GT lub VT, to różnica jest. Testowałem trochę gierek i np w nowym Raymanie czułem znaczny lag, ale już w Gears of War 3 niespecjalnie. Ja ostatecznie wybrałem VT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w jakich momentach lub na jakim filmie zauważasz największe miganie ?? idę testować ST60 i chcę to wyłapać przed zakupem

Generalnie jak chcesz zobaczyc najwieksze miganie to ustaw sobie dynamic i wlacz biale jednolite tlo. Na filmach to widac jak masz duzo jasnego jednolitego tla na przyklad. Snieg/pustynia/jasne niebo.

Teraz tak, w trybie true cinema po wylaczeniu wszystkich "ulepszaczy" i pobawieniu sie kontrastem jest generalnie najmniejsze miganie podczas filmow przy dobrej jakosci/nasyceniu baw itd., ale przy pojedynczych klatkach (na jednolitym jasnym tle najlepiej widac, ale ogolnie na jasnych zdjeciach tez) jak dla mnie dosyc mocno miga.

Migania nie da sie wyeliminowac, ale mozna znalezc pewien kompromis w custom - miedzy innymi podswietlanie panelu na medium, zabawa kontrastem, gamma, wylaczenie wszystkich "ulepszaczy obrazu"... generalnie troche zabawy ze wszystkimi ustawieniami.

Kompormis polega na tym, ze jak dasz sobie przykladowo cale biale tlo do celow testowych i poustawiasz tak, zeby jak najmniej migalo to po zmniejszeniu tego tla do wielkosci okienka miganie w takim pomniejszonym okienku bedzie wieksze niz po powiekszeniu na caly ekran (czyli albo malo miga na duzych powierzchniach, albo malo miga na mniejszych powierzchniach)... wiec ja ustawialem tak, zeby malo migalo w najbardziej typowych sytuacjach czyli malych okienkach.

Pozniej swoje ustawienia z custom porownalem do trybu cinema pod wzgledem kontrastu/barw bo to byla moj punkt referencyjny i cel byl taki, zeby moje ustawienia mialy mniejsze migotanie przy ogladaniu zdjec a kolorki w filmach co najmniej takie same... narazie kolorki mi sie bardziej podobaja niz w cinema i migotanie podczas statycznych obrazow jest mniejsze :).

Ja telewizor glownie podpinam do laptopa, z ktorego puszczam filmy/przegladam zdjecia, wiec to migotanie jest dla mnie nieznosne i to chcialem wyeliminowac.

Edytowane przez tomkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Planuje kupić niebawem st60 jedna mała wątpliwość myślicie ze do marca (zakończenie produkcji plasm) cena spadnie czy wzrośnie ??

Jestem laikiem i nie znam zasad na rynku tv a jeśli mam zaoszczędzić kilka stówek bo kupie tv za 1,5 miesiąca to mogę poczekać dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Planuje kupić niebawem st60 jedna mała wątpliwość myślicie ze do marca (zakończenie produkcji plasm) cena spadnie czy wzrośnie ??

Jestem laikiem i nie znam zasad na rynku tv a jeśli mam zaoszczędzić kilka stówek bo kupie tv za 1,5 miesiąca to mogę poczekać dzięki za pomoc

Glowne zasady na kazdym rynku sa takie same, czyli popyt i podaz. Podaz sie zmniejsza (zakonczenie produkcji), wiec tylko pozostaje pytanie co sie bedzie dzialo z popytem. Jezeli bedzie duzy to mozesz miec trudnosci, ze znalezieniem tej plazmy niedlugo i cena raczej nie spadnie :). Jaki bedzie popyt na plazma w koncowym etapie zycia, ciezko przewidziec. Mysle, ze plazmy kupuja kinomaniacy, ktorych stosunkowo do zwyklych ludzi jest malo... ale moze byc na tyle duzo, zeby szybko wykupic pozostale telewizorki...

Edytowane przez tomkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
do manix87

produkcja plazm została zakończona z koncem grudnia 2013 , kupilem 65st60 w MM za 7500zł z końcem listopada , okulary 3szt. po 149zł za szt. w Mix electronics

Edytowane przez peter77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 3 pytania:

Pozdr.

Z PS4 nie jest odczuwalny, jedynie z PC.Grałem na nim w połączeniu z X360, PS3 i teraz PS4.Z czystym sumieniem mogę polecić, chyba że planujesz grać na PC, wtedy lag jakby bardziej odczuwalny.

Edytowane przez MicPrime_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te "suche" porównania nie mają Cię nakłaniać do zakupu VT, bo to nie jest forum sprzedawców ;) Może po prostu warto pozostać przy ST? Za zaoszczędzone pieniądze zostanie Ci na kalibrację, odtwarzacz multimedialny z prawdziwego zdarzenia i roczny zapas popcornu.

na takę opinię czekałem :)

tak własnie chciałem zrobić, zależało mi tylko na upewnieniu się, że przy oglądaniu filmów, nie będzie znacznej różnicy jakości, bo różnica cenowa pomiędzy st a vt jest dwukrotna, dlatego za kilka gadżetów nie będę przepłacał, brak filtra w st60 w moim przypadku to plus, w dzień oglądam bajki z synkiem, więc jaśniejszy ekran będzie lepiej się sprawdzał w tych warunkach, brakuje mi tylko prv, gdyby st60 miał prv byłby dla mnie doskonały... ale trudno, nie można mieć wszystkiego - zamawiam st60 + zestaw aduio - jeśli ktoś może polecić rozsądne audio to będę wdzięczny :)

dzięki za opinię - opiszę wrażenia po zakupie,

pozdrawiam

PS

a propos produkcji telewizorów pdp - tak jak ktoś wcześniej napisał - produkcja już się zakończyła w grudniu 2013, a Panasonic (z tego co wyczytałem) był ich ostatnim producentem, kto chce kupić lepiej się pospieszyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gatonegro nie wiem ile kasy chcesz przeznaczyć na audio, ale może takie coś na początek. Logitech Z906 5.1 THX/500W. Na ole ole za 989 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

istnieja jakies glosniki komputerowe w rodzaju tych Logitechw co wspieraja DTS-MA lub DolbyTHD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na takę opinię czekałem :)

tak własnie chciałem zrobić, zależało mi tylko na upewnieniu się, że przy oglądaniu filmów, nie będzie znacznej różnicy jakości, bo różnica cenowa pomiędzy st a vt jest dwukrotna, dlatego za kilka gadżetów nie będę przepłacał, brak filtra w st60 w moim przypadku to plus, w dzień oglądam bajki z synkiem, więc jaśniejszy ekran będzie lepiej się sprawdzał w tych warunkach, brakuje mi tylko prv, gdyby st60 miał prv byłby dla mnie doskonały... ale trudno, nie można mieć wszystkiego - zamawiam st60 + zestaw aduio - jeśli ktoś może polecić rozsądne audio to będę wdzięczny :)

dzięki za opinię - opiszę wrażenia po zakupie,

pozdrawiam

PS

a propos produkcji telewizorów pdp - tak jak ktoś wcześniej napisał - produkcja już się zakończyła w grudniu 2013, a Panasonic (z tego co wyczytałem) był ich ostatnim producentem, kto chce kupić lepiej się pospieszyć ;)

Zdaje się jeszcze Samsung i LG tłuką plazmy. Ale to nie ta sama klasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.Mam pytanie na temat ;st60.Kupiłem dysk twardy ,WD Elements" 1TB.po podłączeniu do pierwszego gniazda usb,wyświetla się napis,błąd przeciążenia telewizora usb.Natomiast ,gdy podłącze do drugiego przy włączonym telewizorze widzi go i odtwarza.Po wyłączeniu i włączeniu st60,już nie.Muszę wtedy odłączyć dysk i z powrotem go podłanczać.Czy to wina telewizora,czy dysku.A może to ja coś żle robię.Dziękuję za podpowiedż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle, mogby pomoc specjalny kabel USB co ma z jednej strony 2 wtyczki (od strony, ktora wtyka sie w TV) ... w taki sposob dysk dostanie wiecej pradu z obu USB na raz lub inaczej, USB w TV bedzie mniej obciazone ....

tam mam z dyskiem wlasnym w GT20 i jak podlacze kablem z podwójnym USB to nagle zaczyna działać ....

nie rozwiaze to problemu jesli wydajnosc calego USB w TV a nie tylko kazdego z wejsc osobno okaze sie niewystarczajaca ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

Jestem od 2 tygodni szczęśliwym posiadaczem st60 50 cali, ale po dokładniejszym przygladnieciu sie ekranowi zacząłem zauważać lekko różowa linie w okolicach lewego dolnego rogu. Stawialbym na jakieś powidoki od tvn24, który zdarzało mi sie oglądać trochę, ale raz ze nie na tyle długo, a dwa ze nie do końca sie pokrywa lokalizacja tego "czegos" z tym ich morderczym paskiem. Gramy z dziewczyna tez sporo na ps3, ale raz ze różnorodnie, a dwa ze ostatnio w gry które nie maja takich stałych elementów do "wypalenia".

Czy myślicie, ze istnieje opcja, ze to jakas wada matrycy? Czy to raczej jednak mimo wszystko powidok i poczyscic go np. Kilka nocy ta systemowa "gumka" i będzie ok.

Wrzucilbym zdjęcie, ale to dosyć delikatna "wada" i nie udało mi sie tego uchwycić dobrze. Trochę mnie to wkurza, bo o ile na zjawiska dla plazmy charakterystyczne i opisywane w tym wątku byłem przygotowany, to to mi akurat łamie serce :) z gory dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mam go, od kilku dni jestem posiadaczem 50st60, niestety lekko rozczarowanym

jakość obrazu zasadniczo nie różni się od mojego starego crt, róznicę widac na kanałach hd, ale po hd liczyłem na więcej

obraz się "tnie", tzn występuje efekt poklatkowości, próbowałem różnych ustawień, ale niestety nie udało mi się pozbyć tego efektu, raz jest większy, raz mniejszy, ale jest...

kiedy patrzę na wprost to wszytko wydaje się ok, kiedy wstaję to obraz wyraźnie ciemnieje, to samo jest kiedy patrzę z boku pod dużym kątem - doskonałe kąty widzenia w st są moim zdaniem przereklamowane

zauważyłem również efekt "podświetlenia" konturów postaci i przedmiotów na obrazie, opisałbym to jak coś w rodzaju aberacji fotochromatycznej, nie zawsze jest to zauważalne, ale zdaża się

może kalibracja pomoże?

telewizor emituje sporo ciepła, mam dodatkowy kaloryfer :)

dobiło mnie to, że móje dvd (manta) nie przekazuje głosu przez kabel hdmi (?), myślałem, że to kwestia kabla, po zmianie na inny hdmi było to samo, oglądam, przez kabel av

do tego kable hdmi wystają z boku tv, wszystkie wejścia są jedno nad drugim blisko krawęci bocznej - porażka... mogę wpiąć jeden kabel z bocznym wejściem, ale dwa już się nie zmieszczą i choć jeden będzie wystawał

plusem jest to, że nie ma efektu teatru, nie zauważyłem też żadnych powidoków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomniałem dodać, że przy bardzo janych scenach telewizor "miga", konwersja 2d do 3d nie jest lepsza niż w technologii pasywnej, ale to tylko dodatek, więc nie przywiązuję wagi do 3d, okulary są na baterie, nie akumulator, pióro dotykowe to ciekawy gadżet, ale nie widzę dla niego praktycznego zastosowania,

generalnie cieszę się, że nie szarpnąłem się na vt60

ale w jasny dzień, w bardzo roświetlonym pokoju da się oglądać bez problemu, co prawda słońce nie padało bezpośrednio na ekran, ale okna mam od strony południowej i pokój jest bardzo nasłoneczniony, tu st sprawuje się lepiej niż stary crt :) bo z płynnoscią obrazu przegrywa, jakością nie wygrywa, a z kątami widzenia zdecydowanie przegrywa - czy ktoś z Was zauważył podobne problemy? czy kalibracja moze pomóc? zastanawiam się nad zwrotem, mam na to jeszcze kilka dni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem sobie sam, po wyłączeniu treści HDMI w ogóle i ustawieniu ostrości 0 jest moc.Obraz stał się ładniejszy, szczególnie w grach na PS4, do tego nie jest przesadnie miękki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem sobie sam, po wyłączeniu treści HDMI w ogóle i ustawieniu ostrości 0 jest moc.Obraz stał się ładniejszy, szczególnie w grach na PS4, do tego nie jest przesadnie miękki.

A jest odczuwalne opóźnienie w grach na PS4 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi