Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja to się nie zgodzę.

st60 jak na plazmę świetnie odbiera w dzień - w zasadzie mógłbym powiedzieć że nie odbiega jakością od lcd z ips-em (u mnie lg).

w stosunku do Kuro 5090 (a twój pv80 to zdaje się jest właśnie z okresu Kuro 5090) dzienny filtr w panasonicu jest świetny - tu Panas naprawdę rozwinął technologię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to się nie zgodzę.

st60 jak na plazmę świetnie odbiera w dzień - w zasadzie mógłbym powiedzieć że nie odbiega jakością od lcd z ips-em (u mnie lg).

w stosunku do Kuro 5090 (a twój pv80 to zdaje się jest właśnie z okresu Kuro 5090) dzienny filtr w panasonicu jest świetny - tu Panas naprawdę rozwinął technologię.

Również potwierdzam to. Miałem dwa egzemplarze w domu P42ST60 i za dnia nie odczułem w ogóle typowych wad plazm związanych z oglądaniem za dnia. W pokoju z przysłoniętymi żaluzjami, aczkolwiek dość jasnym pomieszczeniem bez bezpośredniego światła padającego na ekran, oglądało się wszystkie typu programów extra. Poza tym kto ogląda TV kiedy świecą na niego promienie słoneczne???

Jedynie wada jaką jest bzyczenie spowodowała, iż musiałem je oddać. A szkoda, bo trudno mi znaleźć na forach w tej cenie namiastkę jakości obrazu w LED-ach opierając się na testach i opiniach użytkowników... Może L42ET60 lub L42FT60 panasonica, ale w nocy nierówno świecą, a seria DT, która ma local dimming

jest z kolei za droga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, czy ten TV jest w stanie otwierac pliki mkv z napisami w txt? to samo pytanie dla divxa?

Pliki wolałbym udostępniać w NASie (po dlna) lub w ostateczności na pendrivie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ST60 polecam zdecydowanie PS3 Media Server http://www.ps3mediaserver.org/

Przerzuciłem większość dostępnych serwerów DLNA i ten zdecydowanie najlepiej współpracuje z ST60. Serwer ma gotowy profil konfiguracyjny pod telewizory Panasonica.

I daje na ten przykład możliwość dowolnego ustalenia rozmiaru napisów wkomponowywanych w locie w odtwarzany po DLNA film :)

I to w sumie jedyna taka możliwość, bo po USB nie ma takiej opcji.

A ja polecam plexa, uzywam z Panasonikiem, tabletami, telefonami it'd. Google nawet dodal jego wsparcie w Chromecast.

Sent from my BN NookHD+ using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to zrobiłeś interes :D

Ehh to już nie moja decyzja do końca, na szczescie oni nue mają dużych wymagań i są zachwyceni 2 tv to 40e6100 samsunga a ta toschiba i tak go miażdzy.

Uparli się że nie będą czekać i pupa nie ma plazmy

Wysłane z mojego GOCLEVER za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, czy ten TV jest w stanie otwierac pliki mkv z napisami w txt? to samo pytanie dla divxa?

Pliki wolałbym udostępniać w NASie (po dlna) lub w ostateczności na pendrivie

Tak odtwarza, ostatnio się zdziwiłem jak puścił DTS na kino domowe, czyżby ostatni FW to wniósł?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Przesiadłem się na 50st60 z 46s20. Gdyby nie informacje, że może to być już ostatni moment na zakupienie plazmy Panasonica, to jeszcze bym przy s20 pozostał. Mam jednak parę problemów.

Głównym powodem dla którego dokonałem zamiany był brak 3D w poprzednim TV. z youtuba w TV i z karty pamięci generalnie nie mam zastrzeżeń, ale już ten sam film z komputera ma crosstalk, czy ghosting (po obu stronach lub po lewej stronie, w zależności od sceny jest duch) przy ciemnych scenach. co może być powodem ? jak temu zapobiec ?

Sprawa druga - ostatnio żonka oglądała na tvn hd "na wspólnej" a tam napisy końcowe są na tle jakiegoś zdjęcia. przy przesuwaniu napisów było można zobaczyć zakłócenia obrazu na całej długości ekranu na wysokości napisów. Wydaje mi się, że CRT miały taki problem, ale s20 chyba nie.

No i na koniec sprawa powidoków. Jako że o wycofywaniu się Panasonica z tej technologii dowiedziałem się dość późno, to jedyne odbiorniki jakie mi pozostały to wystawowe lub nawet powystawowe. Z przykrością muszę stwierdzić, że przez te 4 lata niewiele się zmieniło. Na dole i po prawej stronie ekranu mam prostokatne pola gdzie jak się domyślam sklep wyswietlal swoje reklamy. Przy normalnym oglądaniu na szczęście tego nie widać, lecz na planszy o jednolitym kolorze już tak. Sprzęt stoi u mnie tydzień i wydaje się ze jest już trochę lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ze jeden po drugim ale jestem na telefonie i nie znalazłem opcji edycji.. przypomniało mi się coś jeszcze.

Jest problem z wi-fi. Na początku jak jeszcze stał na podłodze to w ogóle nic nie znalazł dopiero po aktualizacji softu ruszył i śmigało. ale po postawieniu na półce wyskakuje informacja, że brak adaptera wi-fi. Dla mnie problem żaden po podlaczylem kablem i gra.

Pilot androidowy ma jakieś problemy. klawiatura nie chce działać w youtubie, a przez przeglądarkę wyświetla, że nie ma flasha.

p.s. nie chcę być źle zrozumiany. TV jest super, ale jest parę rzeczy które wkurzają. Tymniemniej z zakupu jestem póki co zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od paru dni stalem sie prawie szczeliswym posiadaczem tego telewizorka (55 cali)... Prawie bo w tych wszystkich zachwytach nad tym telewizorkiem malo kto wspomina o 60hz odswiezaniu z czasow CRT :/. W recenzjach, ktore czytalem jest to przewaznie przemilczane. Przyznam, ze czuje sie troche oszukany albo jest to tajemnica poliszynela plazm. Wszyscy wiedza, ale nikt o tym nie mowi, przewaznie zaslaniajac sie tym, ze tylko pare % populacji to dostrzeze. Ile procent nie dostrzeze a pozniej skarzy sie na bol glowy to tez policzono? Poza tym to tez zalezy od tego jak jest monitor ustawiony. Dam glowe, ze w trybie dynamic dostrzeze to duzo wiekszy procent niz w trybie normal. Ok, koniec zalow. Pogrzebalem w ustawieniach custom i jakos problem zminimalizowalem. Mimo wszystko dalej sie zastanawiam na wymiana na lcd :(. Zanim to jednak nastapi chcialem zapytac czy po okresie break-in to sie poprawi? Czy kalibracja tez cos pomoze? Co mozna zrobic, zeby to minimalizowac? Poki co zmienilem gamme na 2.8, na innych trybach jest tylko gorzej, s-curve to juz masakra. Podswietlanie matrycy na minimum, custom mode i tam dobralem kontrast/jasnosc. Nie mozna z tym jednak przesadzac.... No i nie wiem dlaczego, ale na 50hz miga mniej niz 60hz, ktos wie moze dlaczego?? ech a mialo byc tak pieknie... ktos ma jakies rady ;)

Edytowane przez tomkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od paru dni stalem sie prawie szczeliswym posiadaczem tego telewizorka (55 cali)... Prawie bo w tych wszystkich zachwytach nad tym telewizorkiem malo kto wspomina o 60hz odswiezaniu z czasow CRT :/. W recenzjach, ktore czytalem jest to przewaznie przemilczane.

Ale co jest przemilczane?
CRT miały prostą modulację impulsów i bardzo mały współczynnik wypełnienia jak na filmie. Dlatego migotały nieznośnie przy 60Hz. Plazma to zupełnie inna bestia. Wyższy współczynnik wypełnienia, skomplikowana modulacja... Dlatego migocze inaczej (czyt. nie zawsze) i nie każdy musi to w ogóle widzieć. Porównywanie 60Hz CRT do plazmy jest mylące.

Dam glowe, ze w trybie dynamic dostrzeze to duzo wiekszy procent niz w trybie normal.

W trybie dynamic trudno dostrzec cokolwiek. To jest tryb spawarki do oczu, przeznaczony do sklepu. Normalny tylko trochę lepszy...

Poki co zmienilem gamme na 2.8, na innych trybach jest tylko gorzej, s-curve to juz masakra. Podswietlanie matrycy na minimum

W tej plazmie nie ma ustawienia gammy 2.8, ani nie da się takiej gammy uzyskać innymi suwakami. Podświetlenia też nie ma w plazmach. S-Curve? Ty tak sobie skaczesz po tym dowolnie? :D

No i nie wiem dlaczego, ale na 50hz miga mniej niz 60hz, ktos wie moze dlaczego?? ech a mialo byc tak pieknie... ktos ma jakies rady ;)

Ponieważ w trybie 50Hz każda klatka rysowana jest dwa razy, więc mamy w rzeczywistości 100Hz.

Rady?

Docieranie Ci nic nie da. W nowoczesnych plazmach nie występuje takie zjawisko jak docieranie się ekranu. Musisz się przyzwyczaić albo wymienić na LCD. Życzę Ci tego pierwszego. Spróbuj pomachać kontrastem w trybie Prawdziwe Kino (nie koniecznie go obniżając). Reszty parametrów nie ruszaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co jest przemilczane?

CRT miały prostą modulację impulsów i bardzo mały współczynnik wypełnienia jak na filmie. Dlatego migotały nieznośnie przy 60Hz. Plazma to zupełnie inna bestia. Wyższy współczynnik wypełnienia, skomplikowana modulacja... Dlatego migocze inaczej (czyt. nie zawsze) i nie każdy musi to w ogóle widzieć. Porównywanie 60Hz CRT do plazmy jest mylące.

Wiem, ze nie jest to technicznie dobre porownanie do CRT, ale fakt jest taki, ze wyglada to dla uzytkownika podobnie. Nie ma to jak po kupieniu nowego telewizorka, ktos przyjdzie i powie prosto w twarz, ze miga jak 20 letni CRT. Na nic wtedy mi gadanie, ze to nie miga tak jak CRT z technicznego punktu widzenia ;).

A w recenzjach ta wada plazmy (migotanie) jest po prostu pomijana, albo bagatelizowana.

W trybie dynamic trudno dostrzec cokolwiek. To jest tryb spawarki do oczu, przeznaczony do sklepu. Normalny tylko trochę lepszy...

W instrukcji nie jest napisane, ze to jest tryb przeznaczony do sklepu ;).

W tej plazmie nie ma ustawienia gammy 2.8, ani nie da się takiej gammy uzyskać innymi suwakami. Podświetlenia też nie ma w plazmach. S-Curve? Ty tak sobie skaczesz po tym dowolnie? :D

Strona 37 i 38 http://service.us.panasonic.com/OPERMANPDF/E-HELP_ST60.PDF Nie ma 2.8, ale jest 2.6, pomylilem sie :). S-curve jest a podswietlanie to o panel brightness mi chodzilo.

Ponieważ w trybie 50Hz każda klatka rysowana jest dwa razy, więc mamy w rzeczywistości 100Hz.

Rady?

Docieranie Ci nic nie da. W nowoczesnych plazmach nie występuje takie zjawisko jak docieranie się ekranu. Musisz się przyzwyczaić albo wymienić na LCD. Życzę Ci tego pierwszego. Spróbuj pomachać kontrastem w trybie Prawdziwe Kino (nie koniecznie go obniżając). Reszty parametrów nie ruszaj.

Prawdziwe kino tez bije po oczach ;). W custom troche sie pobawilem bo sa zaawansowane opcje i jest troche lepiej. Co do docierania, czyli mowisz, ze nie ma sensu czekac tych 200h przed kalibracja?

A przy 60hz ile razy klatka jest rysowana?

PS. Tez mam nadzieje, ze zostane przy plazmie ;)

Edytowane przez tomkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@docieranie plazmy, wlasnie sie dogrzebalem do tych testow gdzie to niby jest obalony mit :).

To w takim razie czy jest jakis domowy sposob na kalibracje? I jesli tak to czy mozna prosic o linki? Chcialbym sie pobawic zanim zdecyduje sie na profesjonalke. S60 ma duzo suwaczkow do przestawiania ;).

Edytowane przez tomkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie czy jest jakis domowy sposob na kalibracje?

Nie istnieje coś takiego.

Sama definicja kalibracji (wzorcowania) mówi o konieczności korzystania z wzorców i przyrządów pomiarowych.

Zakładam, że nie posiadasz co najmniej drugiego z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie czy jest jakis domowy sposob na kalibracje? I jesli tak to czy mozna prosic o linki?

Ten telewizor jest w zasadzie skalibrowany:

"True Cinema mode, sharpness 0, all "enhancement" settings off."

I to by było na tyle. Dodatkowo polecam wyłączyć overscan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie istnieje coś takiego.

Sama definicja kalibracji (wzorcowania) mówi o konieczności korzystania z wzorców i przyrządów pomiarowych.

Zakładam, że nie posiadasz co najmniej drugiego z nich.

Najgorsze chyba kolory, bo czern/biel mozna ustalic korzystajac z wzorcow w necie? Nie bedzie to super dokladne, ale wystarczajaco blisko imho...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli poprzez termin czerń/biel rozumiesz poprawne ustawienie jasności/kontrastu, to można i w zasadzie robi się to "na oko" (z tym, że dobrze byłoby, aby to "oko" nie było kaprawe) na podstawie specjalnych plansz (są darmowe np.na płytach AVS709HD).

Natomiast prawdopodobieństwo prawidłowego ustawienia balansu bieli oraz tzw. gamutu bez przyrządów pomiarowych oceniam na bliskie zeru (im więcej telewizor "może", tym trudniej to dobrze ustawić). Zresztą, nie będę się wymądrzał, wielokrotnie już o tym było pisane ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze chyba kolory, bo czern/biel mozna ustalic korzystajac z wzorcow w necie? Nie bedzie to super dokladne, ale wystarczajaco blisko imho...

Ale czerń i biel w sensie kontrast/jasność? No tak to można ustawić na oko, ale nazywać to kalibracją... to chyba duża przesada :D Przy czym prawie nigdy nie jest źle ustawiona z fabryki, a kontrast podwyższasz aż obraz będzie odpowiednio jasny, więc nawet plansze Ci są nie potrzebne. Reszt to jak już bankroot napisał.

Wiem, ze nie jest to technicznie dobre porownanie do CRT, ale fakt jest taki, ze wyglada to dla uzytkownika podobnie. Nie ma to jak po kupieniu nowego telewizorka, ktos przyjdzie i powie prosto w twarz, ze miga jak 20 letni CRT. Na nic wtedy mi gadanie, ze to nie miga tak jak CRT z technicznego punktu widzenia ;).

A w recenzjach ta wada plazmy (migotanie) jest po prostu pomijana, albo bagatelizowana.

A przy 60hz ile razy klatka jest rysowana?

No ale to co głupio Ci przy znajomych, że Twoja plazma migocze? :D Nie rozumiem czy to tobie to przeszkadza, czy po prostu widzisz takie zjawisko? Mi na przykład przeszkadza, że LCD nie migoczą bo przez to obraz rozmazuje się w ruchu, a na plazmie wręcz odwrotnie.

Przy 60Hz każda klatka jest rysowana raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nazywalem ustawienie jasnosci/kontrastu kalibracja, ale to tez sie robi przy kalibracji i tak, wiec wymienilem jako skladowa, ktora samemu mozna ustawic.

Co do ustawienia kolorkow to na domowy sposob wpadlo mi tylko jedno do glowy. Kupic jakis wydrukowany wzorzec i wtedy na oko ustawiac, hahah :D.

Co do migotania to troche glupio, ze miga. Czasasmi to przeszkadza, glownie jak ogladam zdjecia :(. W zasadzie to bije po oczach dosyc mocno jak dla mnie. Na filmach po pobawieniu sie ustawieniami jest juz o niebo lepiej.

To czekamy na technologie, zeby nie rozmazywalo w ruchu jak na LCD i nie migotalo jak w plazmie, wtedy bedziemy miec wszystko ;). OLEDY maja takie predyspozycje? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupic jakis wydrukowany wzorzec i wtedy na oko ustawiac, hahah :D.

Oczywiście pod warunkiem, że wzorzec oświetlisz światłem D65 o wysokim Ra, to może wtedy jako tako to zadziała. Jak sobie postawisz wzorzec przy świetle pokojowym to masz 100% szansy na niepowodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka pytań do posiadaczy ST60:

1. na jakiej nastawie ostrości najlepiej oglądac kanały HD , a na jakiej SD ? na obu wydaje mi się obraz jakoś mało ostry (z tunera sat) - na SD to zrozumiałe, ale HD mogłoby wyglądać lepiej,

2. do czego można zastosować gamę: S-curve? na dzień by polepszyć widoczność ciemnych partii obrazu?

3. wśród ustawień zaawansowanych jest takie związne z czernią (black extension?) - co ono ma poprawiać a w zasadzie psuć bo wszędzie widzę że jest na 0 ?

4. gdzieś mi się obiło że ST60 niby dekoduje Dolby i DTS - ale z DVB-T i z tunera sat to nie działa. coś mam włączyć w menu czy to dolby to jednak nie działa (ewnetualnie działa tylko dla mkv) ?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1 W większości telewizorów najlepszym ustawieniem ostrości będzie 0.

Ad.4 Powinno działać - przez HDMI (ARC) na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 2.

Wydaje mi sie, ze S-curve po prostu zwieksza w srednich tonach kosztem cieni i janych tonow (przyciemnia cienie, rozjasnia jasne partie). Z tym, ze ten S-curve jak dla mnie powoduje masakryczne migotnie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi