Skocz do zawartości
Metrak

MegaWorks 510D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy jest możliwość podłączenia tego zestawu bezpośrednio pod TV Sony HX750? Analogowo pod bluray śmiga pięknie, lecz chciałbym uzyskać taki efekt z kanałów tv w których puszczane są filmy w dźwięku wielokanałowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno się dać, zestaw posiada wejście cyfrowe Digital IN, potrzebny odpowiedni kabelek optyczny toslink - mini jack.

Jedną końcówkę z tradycyjnym optykiem podpinasz w TV do wyjścia DIGITAL AUDIO OUT, drugim wtykiem (typu jack) do wejścia Digital IN w głośnikach.

47390078001328819174.jpg

Edytowane przez PeterMac
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w ogole taki kabel? O jest! Myslisz ze to zadzisla? Ile on moze kosztowac?

Edytowane przez Metrak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz kupic samą przejściówkę na tego typu wtyk jak posiadasz juz tradycyjny kabel optyczny toslink - toslink.

http://allegro.pl/adapter-optyczny-wtyk-mini-jack-gniazdo-toslink-i2988168113.html

Jedynie mam pewne wątpliwości czy TV na wyjściu optycznym potrafi wypuścić już zdekodowany sygnał (nie próbowałem), bo ten zestaw nie posiada dekoderów.

Przejściówka groszowa sprawa także najlepiej zakup i sie przekonasz.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.. jak żyć? ;) a tak serio mam w tym zestawie taki kabel jack - jack tylko na samym wtyku z jednej i drugiej strony są po trzy plastikowe pierścienie coś jak jack od słuchawek z mikrofonem. Może do niego dokupić przejściówkę o ile są?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ten sie nie nada, on jest przeznaczony do podłączenia cyfrowego tylko z kartą muzyczną w komputerze - głośniki

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz za pół darmo tego typu kabelek :)

http://allegro.pl/kabel-optyczny-toslink-jack-90-cm-pozlacany-fv-i3063689492.html

Edit:

Niestety nic z tego nie bedzie, to wejście Digital IN jest specyficzne i zadziała tylko razem w połączeniu z kartą Creative, tak czy siak bym kupił taki kabelek i sobie sprawdził, prawdopodobnie bedzie działać ale tylko w Stereo.

http://forums.pcper.com/showthread.php?466014-Megaworks-510D-problem

_________

ups zapomniałem edytować poprzedni post

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję PeterMac, że Ci się chciało pogmerać i mi pomóc, zastanawia mnie jeszcze jedno, czy to gniazdo w subie może służyć do różnych połączeń ? (ten mój kabel) i ten jack co proponujesz są innej konstrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak najwyraźniej jest to specyficzne gniazdo cyfrowe Creative'a służące jedynie do podpięcia karty muzycznej Creative i tego zestawu jednym kabelkiem w celu uzyskania połączenia cyfrowego 5.1.

Raczej nic do niego nie podepniesz aby uzyskać 5.1 z innych urządzeń jedynie jak piszą Stereo jest możliwe.

Jedyna możliwość aby uzyskać DD5.1 z TV to do zakup zew. dekodera DD/DTS który ma wejście optyczne i możliwość podpięcia tego zestawu analogowo z nim trzema jackami.

Creative miał kiedyś taki dekoder, tak to wygląda

http://pclab.pl/art21565-5.html

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz, no nic, jeszcze raz dziꫩ za zgꢩenie tematu. W sumie tv ma wyjcie 2 x cinch, a sub wejcie jack wi꣠w ten spose uzyskam stereo ;)

Ten sposanalog) co opisujesz do uzyskania 5.1 stosuj꠷ odtwarzaczu bluray Samsunga.

Edytowane przez Metrak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PeterMac , Ty weź jaj nie rób z tymi kablami , bo ośmieszasz porządne forum .

Pytający , te kable nie będą działać , bo taki kabel nie zamieni sygnału SPDFI optycznego na sygnał SPDFI caxal .

Potrzebny jest konwerter r sygnału digital z optycznego do coaxal .

http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=2174574767&title=konwerter-optyczny-rca-toslink-lindy-70411

Ewentualnie musisz jeszcze kupić przejściówkę mini jack do RCA .

Odtwarzacz BR podłącz HDMI do TV , a z TV optycznie konwerterem do tego urządzenia .

Tylko musisz dowiedzieć się czy wyjście optyczne w TV wyprowadza DD DTS , i czy wyprowadza z wejść HDMI , a jeśli masz do TV podłączony dekoder telewizji SAT to trzeba w ustawieniach włączyć wyprowadzanie DD , a także odpowiedni kanał z DD , można zmieniać też opcję dla poszczególnych kanałów ( dźwięk orginalny )

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2173478.html

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież napisałem ze nie będzie jednak działać! Fakt nie pomyślałem z początku ze kabel toslink - jack nie zadziała, tylko zastanawia mnie po jakiego są w ogóle takie kable ?

Z konwerterem tez nie zadziała bo te głośniki nie zdekodują DD to raz, dwa to wejście specyficzne (w jednej wtyczce jack idą 3 sygnały cyfrowo) centralnie pod kartę muzyczną która dekoduje sygnał i wypuszcza już zdekodowany jednym kabelkiem także jedynie co to może zadziałać ale tylko w Stereo.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestandardowy SPDIF coax by Creative :)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Panowie, chyba trzeba sobie to odpuścić, za dużo kombinowania. Dzięki za udział w temacie. W sumie i tak porządne pozycje ogląda się z BD lub dysku gdzie jest 5.1 jak pisałem wcześniej po analogu. Pozdro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi