Skocz do zawartości
Piwik

HTPC,serwer full pasive

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym brał coś teraz od AsRock'a pod Intela :) właśnie, a to tylko dlatego ze to chyba jedyne płyty na których wyjście DVI moze pracować jako HDMI 1.4, co w przypadku ludzi z ampli 1.3 jest jedynym rozwiązaniem jeśli chcą 3D i HD Audio.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem skąd wam wychodzi, że taki zasilacz zjada tyle prądu

Zasilacz jest projektowany tak aby chodził wydajnie obciążony w granicach przynajmniej 70-80% swojej nominalnej mocy.

Jeśli bierzesz zasilacz np. 400W i zasilasz nim komputer biorący 60W to pracuje on bardzo nieekonomicznie.

Zamiast sprawności na poziomie 85% będzie miał 60%.

Co do ceny to zwykły porządny i cichy zasilacz kosztuje przynajmniej 150 zł. Za niewiele więcej masz PICO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie wypuszczają dźwięk po hdmi, kwestia, kto/która wypuszcza dźwięk HD (Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio) i jakie mają HDMI wersje, bo producenci to ukrywają i nie podają w specyfikacjach.

Fantom, ja mam kompa, który jest do wszystkiego, niestety nie ma karty graficznej (zew) to na teraz jest tak jak jest, jak kupię jakąś kartę to już z 55W wzrośnie do 150-250W.

Mam też HTPC mały komputerek zbudowany, że słabszym procesorem i pobiera mi więcej niż i5, mimo, że ma zasilacz 120W.

Więc ta oszczędność i nieekonomiczność nie zawsze jest widoczna gołym okiem.

Podsumowanie, mój HTPC pobiera więcej prądu niż mój stacjonarny komputer i5 400W zasilacz, 6 dysków (bez karty zewnętrznej graficznej) :(

PICO to dość duży wydatek ponad 200zł, za to mamy dobry cichy zasilacz i do wszystkiego i nie martwiąc się o moc jak będziemy chcieli coś dokupić do naszego HTPC np grafikę

Ktoś tam wyżej wspomniał o nowych prockach, żeby poczekać a co one wnoszą w filmy, żeby czekać, bo jedyne co wiem to mnie W będą pobierać, ale wydajność ma ich spaść.

Edytowane przez Seba_Fan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po HDMI to żadna łaska to oczywiste wszystkie nowe mobo/chipsety wypuszczają bitstream HD Audio mowa o Intelach, nie wiem jak tam z AMD.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seba nie wiem jakie masz komputery, nie też wiem jakie masz zasilacze.

Są zasilacze lepsze i gorsze. Są procesory słabsze które mają większe zapotrzebowanie na moc niż ich nowocześniejsi koledzy.

Więc w twoim akurat wypadku może tak być. Nie wiem.

Mówiąc o zasilaczach ja generalizuje.

Zwykłe zasilacze tylko niektóre mają certyfikat 80+. Oznacza to że ich sprawność jest powyżej 80% (i to też przy w miarę pełnym obciążeniu).

Tani zwykły zasilacz może mieć sprawność sporo poniżej 80% (nawet spotkałem wynalazki które miały <60%).

Zasilacz PICO nie dość że jest całkowicie bezgłośny to z reguły ma wydajność >90% (a nawet 90%) i to w o wiele szerszym zakresie wykorzystania mocy.

Koszt PICO to < 200 zł (i to sporo poniżej). Trzeba tylko umieć kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie AMD nie interesuje, nie mam amplitunera to nie mam jak sprawdzić czy faktycznie jest tak jak mówisz, tak jak nie wiem jakie jest HDMI, większość producentów daje 1.3 co już do 3D lepiej jest mieć 1.4.

Fantom przepraszam, człowiek jak ma coś to o tym myśli i zapomina napisać

1. i5 3570K

2. HTPC Intel core 2 duo E6600 (http://www.asus.com/Barebone_PCs/P3P5G43/#specifications)

starsze procesory lubią więcej prądu, dlatego warto mierzyć ile nasz komputer pobiera.

Nie każdego jest stać by budować nowe HTPC.

Odnośnie 1155

Są też nowe procesory G2020 o ile dobrze pamiętam oznaczenie i są już pierwsze egzemplarze cena około 200zł, warto na nie zerknąć w porównaniu z i3.

Edytowane przez Seba_Fan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seba_Fan - nie spotkałem jeszcze mobo z chipsetem H77, Z77 które by nie miało HDMI 1.4, oto mozna być spokojnym w kazdym przypadku.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

starsze procesory lubią więcej prądu, dlatego warto mierzyć ile nasz komputer pobiera.

Nie każdego jest stać by budować nowe HTPC.

Są też nowe procesory G2020 o ile dobrze pamiętam oznaczenie i są już pierwsze egzemplarze cena około 200zł, warto na nie zerknąć w porównaniu z i3.

Ciężko się nie zgodzić :) Ale według mnie warto jednak poszukać procesora z małym TDP.

Dwie zalety. Pobierana moc + cisza (bo chłodzenie nie musi odprowadzać nadmiaru ciepła).

Ten G2020 ma podstawową zaletą: cenę. Choć 55W to wciąż troszkę dużo ale do przełknięcia.

W podobnym przedziale cenowym jest seria Intela G600. Wśród modeli znaleźć można również takie z TDP 35W.

Wracając do tematu "full pasive" to wciąż zdecydowanie: procek TDP 35W + PICO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie wypuszczają dźwięk po hdmi, kwestia, kto/która wypuszcza dźwięk HD (Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio) i jakie mają HDMI wersje, bo producenci to ukrywają i nie podają w specyfikacjach.

Fantom, ja mam kompa, który jest do wszystkiego, niestety nie ma karty graficznej (zew) to na teraz jest tak jak jest, jak kupię jakąś kartę to już z 55W wzrośnie do 150-250W.

Mam też HTPC mały komputerek zbudowany, że słabszym procesorem i pobiera mi więcej niż i5, mimo, że ma zasilacz 120W.

Więc ta oszczędność i nieekonomiczność nie zawsze jest widoczna gołym okiem.

Podsumowanie, mój HTPC pobiera więcej prądu niż mój stacjonarny komputer i5 400W zasilacz, 6 dysków (bez karty zewnętrznej graficznej) :(

PICO to dość duży wydatek ponad 200zł, za to mamy dobry cichy zasilacz i do wszystkiego i nie martwiąc się o moc jak będziemy chcieli coś dokupić do naszego HTPC np grafikę

Ktoś tam wyżej wspomniał o nowych prockach, żeby poczekać a co one wnoszą w filmy, żeby czekać, bo jedyne co wiem to mnie W będą pobierać, ale wydajność ma ich spaść.

Przeczytaj fragment od pozycji "Nowy układ graficzny" Click

Jakiś tam rewolucji nie ma..ale może warto się zastanowić.(jak się składa nową maszynę)

Ja bym chciał sprzętową akceleracje h265...ale chyba tego nie będzie,a szkoda.

Edytowane przez Newren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak cena wazna to celeron jest nie do pobicia. G540 i podobne spokojnie daje raedꮠAle dopiero i3 maj obsluge꠳3d z br. Ten 2020 te nie ma. Sbs oczywicie dziaa, ale z br juz nie.

Pico niekoniecznie ma tak duza sprawnosc a za 200 z to mozna jtzn kupic pico z obudowa itx.

http//www.net-s.pl/index.php? id=3&c=615&g=71535&n=MODECOM-Obudowa-FEEL-202-Mini-ITX-z-zasilaczem-96W-czarno-srebrna&w=c

Momp kosztowal ok 600 z (bez hdd), wszystko na nim chodzi, jest cichy.

Edytowane przez Marx2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Koszt PICO to < 200 zł (i to sporo poniżej). Trzeba tylko umieć kupić.

Nawiązujesz do swojej oferty czy masz może jakieś upatrzone sklepy? Twoja oferta jest bardzo atrakcyjna szczególnie, że zawiera zasilacz stabilizowany w komplecie, ja jednak wolałbym 150/160W. Możesz podpowiedzieć gdzie ich najlepiej szukać w atrakcyjnych cenach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po HDMI to żadna łaska to oczywiste wszystkie nowe mobo/chipsety wypuszczają bitstream HD Audio mowa o Intelach, nie wiem jak tam z AMD.

Moze jesli zamierzasz uzywac Windows.

Przy innych systemach operacyjnych juz bywa roznie.

Warto pamietac ze wiele osob nie uzywa Windows do XBMC, nie chcac sobie niepotrzebnie komplikowac zycia. Nawet jesli nie musza placic za sam system, to po co tracic mnostwo czasu na instalacje, konfiguracje, update-y.

Wracajac do tematu. Wszyscy patrzymy przez pryzmat HTPC, zas Kolega, ktory zalozyl ten watek, zapytal wyraznie o sprzet majacy pelnic role serwera plikow, www i aplikacji. Warto by doprecyzowac co mial na mysli w kwestii www i tych "aplikacji", bo jesli projekt ma miec jakas powazna perspektywe, to proponowane powyzej rozwiazania IMHO nie zapewniaja odpowiednich zasobow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ebay..oferty z darmowa przesyłką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiązujesz do swojej oferty czy masz może jakieś upatrzone sklepy? Twoja oferta jest bardzo atrakcyjna szczególnie, że zawiera zasilacz stabilizowany w komplecie, ja jednak wolałbym 150/160W. Możesz podpowiedzieć gdzie ich najlepiej szukać w atrakcyjnych cenach?

Jak kolega Newren napisał.

Na eBay'u kupisz sobie PICO bez problemu. Trochę gorzej jest ze skompletowaniem zasilacza 12V pod niego.

Ciężko dobrać sensowny i jeszcze żeby wtyczka pasowała. Ale jak widzisz na moim przykładzie da się to zrobić :)

Moje PICO okazało się troszkę docelowo za słabe (chce dołożyć sporo lepszą grafikę) dlatego odsprzedaję po cenie po której kupiłem na ebayu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Wracajac do tematu. Wszyscy patrzymy przez pryzmat HTPC, zas Kolega, ktory zalozyl ten watek, zapytal wyraznie o sprzet majacy pelnic role serwera plikow, www i aplikacji. Warto by doprecyzowac co mial na mysli w kwestii www i tych "aplikacji", bo jesli projekt ma miec jakas powazna perspektywe, to proponowane powyzej rozwiazania IMHO nie zapewniaja odpowiednich zasobow.

Jeśli chodzi o www to chce postawić na tym serwerze stronę na joomli. Co do innych aplikacji to czasami testuje od strony funkcjonalnej aplikacje webowe ale nie wymagają one (na etapie takich testów) dużych zasobów tak więc takie konfigurację w pełni wystarczą. Moim zdaniem najbardziej obciążającą serwer aplikacją będzie MS SQL Server.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seba_Fan - nie spotkałem jeszcze mobo z chipsetem H77, Z77 które by nie miało HDMI 1.4, oto mozna być spokojnym w kazdym przypadku.

Dzięki za info

Ja kupiłem tą msi z77a-gd55

http://pl.msi.com/product/mb/Z77A-GD55.html

Newren

Dzięki zerknę, bo się zastanawiam nad mniejszą płytą msi z77ma-g45, niestety tańsze wersje nie mają wyjścia optycznego a ja mam dekoder zew po optyku, inaczej muszę z HDMI pod TV i z TV do dekodera, ale TV wypuszcza tylko DD5.1 a DTS już nie.

Więc mam chwilę na rozmyślanie nad nowym HTPC i Serwerem, jest tylko jeden problem, ceny poszły do góry, ram kupiłem po 155zł a teraz jest po 200zł, więc coś ceny idą do góry.

"Ja bym chciał sprzętową akceleracje h265" za wcześnie chyba na to, ale nigdy nic nie wiadomo. Ja chcę 8K nie chcę 4K :)

TotalMedia Theatre 6

już jest, coś ciekawego w nim w porównaniu do 5?

http://www.arcsoft.com/totalmedia-theatre/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TotalMedia Theatre 6

już jest, coś ciekawego w nim w porównaniu do 5?
http://www.arcsoft.com/totalmedia-theatre/

Tak, cinavia :)

Co do BD 3D to nie wiem, nie znam się, ale serwisy typu anandtech w testach piszą, że pełne 3D leci od i3 w górę (oczywiście przy założeniu, że korzystamy tylko ze zintegrowanej grafy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI

do 3D to musi być HDMI 1.4

Mam stacjonarny na i5 i laptopa na i5, obawiam się, że laptopa pewnie mi dali na HDMI 1.3, najgorsze jest to że przedstawiciele mojego laptopa nie wiedzą jaką mam wersje a ja nie wiem jak to sprawdzić, pewnie się nie da. Zostaje mi chyba zabranie laptopa i podróż do sklepu by podpiąć pod TV/Amplituner, chyba, że ktoś wie jak sprawdzić :(

Sorki za OT

UltraBook na dzisiaj to super HTPC, cena wysoka bo min to 2500tyś zł.

Edytowane przez Seba_Fan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rany znów wraca sprawa zasilacza. Wrrrr

400W zasilacz do komputera który będzie brał w porywach do 80W ... to naprawdę najgłupsza rzecz pod słońcem.

Rzecz w tym, że ten zasilacz to najsłabszy (nie PICO) jaki wyskakuje w szybkim wyszukiwaniu. Ktoś widział coś słabszego?

Ja nie znam idei zasilania opartego na PICO zasilaczach. Widzę, że potrzebny jest zasilacz zewnętrzny i to mi się nie podoba, kolejny grat na podłodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz w tym, że ten zasilacz to najsłabszy (nie PICO) jaki wyskakuje w szybkim wyszukiwaniu. Ktoś widział coś słabszego?

Ja nie znam idei zasilania opartego na PICO zasilaczach. Widzę, że potrzebny jest zasilacz zewnętrzny i to mi się nie podoba, kolejny grat na podłodze.

Tego "grata" możesz schować za meblem, szafką itd. Zaleta ... kompletna cisza.

Poza tym rozmiary PICO są symboliczne. Można go włożyć w dowolnie małą obudowę HTPC.

Same zalety :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi