Skocz do zawartości
Piwik

HTPC,serwer full pasive

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje złożenie HTPC z przeznaczeniem jako media center a jednocześnie jako serwer plików, www, aplikacji. Z tego względu zestaw będzie chodził 24/7. To powoduje, że jednym z dwóch najważniejszych kryteriów jest pobór prądu. Ponieważ jednak zestaw będzie stał 1m od łóżka drugim kryteriu jest cisza (chyba nawet ważniejszym). Po dłuższym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że podejmę wyzwanie zbudowania zestawu jako full pasiv.

Planowana konfiguracja:

procesor: i3-3220T lub i3-2100T

chłodzenie: NOCTUA NH-C12P SE14 (ze zdjętym wentylatorem)
płyta: MSI z77a-g45

dysk: SDD 120/128GB + 2TB na dane (WD Caviar Green - ten w nocy nie powinien pracować)

RAM: 4GB

zasilacz: Seasonic X-400 SS-400FL

obudowa: ATX NOX Media II

Proszę o ocenę konfiguracji i opinie. Czy ktoś ma na oku jakieś inne obudowy ATX nadające się do HTPC a mające wysokość umożliwiającą zamontowanie dużego radiatora na procesor? Oczywiście w rozsądnej cenie, 1000zł za obudowę to dla mnie duża przesada. Zastanawiam się nad zasilaczem PICO ale boję się, że nie daje on specjalnego zapasu energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej i3 3225 z grafiką HD4000 jesli nie planujesz dod. karty graf.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rany znów wraca sprawa zasilacza. Wrrrr

400W zasilacz do komputera który będzie brał w porywach do 80W ... to naprawdę najgłupsza rzecz pod słońcem.

Zerowa wydajność. Zasilacz będzie sam z siebie brał drugie tyle co komputer.

Tylko zasilacz PICO + jakiś procek intela z TDP 35W.

Jeśli nie potrzebujesz grać i nie będziesz wstawiał wydajnej (czytaj prądożernej) karty graficznej to PICO wystarczy w zupełności.

Poza tym po co ci duży radiator na procesor???

Box'owy wiatrak na procesorze intela o TDP 35W kręci się zawsze na najniższych obrotach.

Słychać go tylko (lekki szmerek) gdy przyłoży się ucho do obudowy.

Mój HTPC właśnie tak wygląda. Boxowy wiatrak na procku + PICO PSU. Cisza totalna. Stoi metr od łóżka i czasem chodzi całą noc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybkie odpowiedzi.

Procesor wybrałem pod kątem oszczęności energii. Taki 3220T ma właśnie TDP 35W. Mocniejsza grafika nie jest mi potrzebna - grać nie będę.

Co do zasilacza to nie bardzo się znam... Faktycznie taki zestaw nie pociągnie "w stresie" więcej niż np. 120W?

Jeśli chodzi o BOXowy wiatrak to mam wątpliwości co do jego cichego działania. Moja żona słyszy wszystkie dźwięki, a jej spokojny sen to mój święty spokój... Choć faktycznie można zacząć od wiatraka ze standardu a w razie czego szukać pełnego pasywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3220T do 35W

pamięci do 8W

płyta do 15W

dysk do 5W

napęd DVD/BR do 5W

Spokojnie całość pociągnie na zasilaczu 80W (u mnie chodzi na PICO 120W).

Wiatraczek jest naprawdę niesłyszalny.

Mam małą obudowę HTPC (25x25x7cm) i muszę przykładać ucho bezpośrednio do niej aby cokolwiek usłyszeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekonałeś mnie. Najwyżej wezmę PICO PSU 160W. Używasz rozdzielacz zasilania czy masz tylko jeden dysk na sata?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeden dysk SSD i jeden slim Blu-Ray. Mój PICO ma dwa złącza zasilania ale można użyć rozdzielacza.

Zresztą swój PICO akurat sprzedaje bo chcę dołożyć wydajną kartę graficzną i niestety zabrakło by mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dla ciszy zastosowałem hdd 2.5" 1TB.

Wsadziłem go dodatkowo w Scythe Quiet Drive.

I okazało się że po wyeliminowaniu szumu/chrobotania hdd..zacząłem słyszeć pisk cewek na płycie :D.

Słyszalne był gdy procek był na iddle.

Cpu i tak zmieniałem na i3 3225..a ten ma nieco inne wartości więc pisk zanikł :D

Wspominam o tym ponieważ można mieć pecha i trafić na coś z elektroniki piszczącego.

A wiadomo w nocy wszystko słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie kolejność eliminowania hałasu w komputerze to:

- zasilacz

- dysk twardy

- chłodzenie procesora

Na szczęście piszczącej płyty nigdy nie miałem ;)

Choć piski kondensatorów w TV u znajomego usłyszałem ... a on nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał jednak i3 3225 zamiast i3 3220T dlatego ze HD4000 jest znacznie mocniejsze i lepiej poradzi sobie np. z BD 1080i50/60, po za tym te 35TDP to tylko na papierze tak jak tu 2100T.

http://www.avsforum.com/t/1415805/so-the-ivb-i3-or-i5#post_22135104

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka ciekawostka od Intela - I3 3217U - 17 W TDP

http://www.silentpcreview.com/article1315-page4.html

http://www.xbitlabs.com/articles/mainboards/display/intel-nuc-dc3217iye_7.html#sect0

Na tej platformie mozna znalezc juz kilka brandowanych roznie pudelek, nawet z procekiem i7

System pobierajacy 15W przy ogladaniu H.264 i 12dBA (0,6m, nie plumkajacy na ciezkich skorkach w XBMC jak ARM-y budzi opytmizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I3 3217U to po prostu wersja mobilna. Procesor do laptopów. Raczej ciężko go użyć w własnoręcznie składanym HTPC.

Zresztą gdyby tak zwykłemu I3-2100T obniżyć taktowanie do 1.8 GHz pewnie też zszedł by z mocą do 20W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważ zakup czegoś na AMD np. na takiej płycie: http://www.msi.com/product/mb/FM2-A75IA-E53.html

Intel jak dla mnie jest "pozbawiony" grafiki ( ma tylko 2D) ale cala platforma jest mniej prądożerna. Amd pod tym względem dystansuje Intela ale kosztem kilku/nastu watów. Nawet jak dziś zarzekasz się, ze nie będziesz grał to z Amd przy zmianie koncepcji zastosowań nie będziesz skazany na szybka modernizacje.

ps.

Może wyda się to dziwne ale dla mnie nie ma lepszego komputera (HTPC) jak Asus K53TK (ok 1000-1300zl)

Edytowane przez domag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I3 3217U to po prostu wersja mobilna. Procesor do laptopów. Raczej ciężko go użyć w własnoręcznie składanym HTPC.

Zresztą gdyby tak zwykłemu I3-2100T obniżyć taktowanie do 1.8 GHz pewnie też zszedł by z mocą do 20W.

Ciezko to bedzie sobie zrobic, czy dopasowac obudowe jesli ktos zechce te platforme zaadoptowac jako rozwiazanie fanless;)

Przeciez mowa o platformie, a nie o samodzielnym procku.

Poza tym ja nie namawiam na wspomniane pudelko ( czy na tansza alternatywna wersje), tylko zwracam uwage na to, ze rynek gotowych minikomputerkow najwyrazniej sie rozwija. Ceny tez spadaja, co czyni skladanie tego typu komputerkow, ktorych pozniejsze upgrade-owanie moze byc mocno ograniczone lub niewykonalne, a klopoty zwiazane potencjalna koniecznoscia odnajdywania usterki i odsylaniem komponentow do roznych sprzedawacow, nie warte poczatkowej oszczednosci. Tutaj amy jedno pudelko, jesli szwankuje to sprawa prosta.

Rozumiem, ze topic jest bardzo precyzyjny i nie daja miejsca na tego typu zajawki, ale nie bede pisal newsa, o czyms co od kilku miesiecy jest na forum pomijane.

W zwiazku z tym chcilem przeprosic niezainteresowanych za wcinanie sie, ale na mnie i7 "z bebechami", schowne w objetosci pol litra robi wrazenie. I dlatego nie moglem sie powstrzymac.

Zwlaszcza ze ani napedu optycznego (choc mozna podpiac pod usb) ani mocniejszej karty od HD4000 mi nie potrzeba.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś ma jakiś sprzęt do odtwarzania to może lepiej poczekać na Haswell'a.

Ja jako osoba lubująca się w HTPC..pewnie dokonam zmiany.

Sporo usprawnień dotyczących kwestii filmów.

PS..O tak..pisk mojego LCD jest też słyszalny.

Choć pewnie podobnie słyszę działający HDD w tunerze od Cyfry.

-Mam wszystko w pasywne (płyta z wbudowanym zasilaniem).

Stąd z braku innych dżwięków..zacząłem słyszeć elektronikę :D

Edytowane przez Newren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał jednak i3 3225 zamiast i3 3220T dlatego ze HD4000 jest znacznie mocniejsze i lepiej poradzi sobie np. z BD 1080i50/60, po za tym te 35TDP to tylko na papierze tak jak tu 2100T.http://www.avsforum.com/t/1415805/so-the-ivb-i3-or-i5#post_22135104

A jak wyglada kwestia odtwarzania materialow 3d ? HD4000 jest wystarczajaco wydajne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej z tym HD4000 nie ma najmniejszych problemów a nawet z tego co wiem niższe modele HD2500, 2000.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie radzą sobie bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w skrócie mógłby ktoś podpowiedzieć jaki procek najniższym kosztem poradzi sobie z BD 3D? Do niczego innego jak oglądania filmów nie będzie wykorzystywany także nie chciałbym przepłacić. Jak to wygląda w przypadku Intel vs AMD APU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najniższym kosztem to cię wyjdzie dedykowany Media Player.

Jeśli jednak chcesz koniecznie komputer, to każdy współczesny procesor z wbudowaną kartą graficzną, sobie z tym poradzi.

Choćby nawet takie coś: http://allegro.pl/asrock-e35lm1-brazos-mini-itx-nowa-fvat-itx-zone-i3033276553.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No brak HDMI dyskwalifikuje jakikolwiek sprzęt. 3D+passthru dźwięku HD to już chyba standard. Dedykowany player tez nie wchodzi w grę ze względu na problemy z obsługa menu na płytach BD. XBMC+TMT5 załatwia tą sprawę;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry Panowie ale ja tylko podałem przykład procesora. Płyta akurat pierwsza z brzegu. Są takie z HDMI.
Po prostu kolega pyta o tanie rozwiązanie wyłącznie do HTPC.

Do tego Zacate nadaje się wystarczająco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk: SDD 120/128GB + 2TB na dane (WD Caviar Green - ten w nocy nie powinien pracować)

Jeśli bardzo ważnym kryterium jest dla ciebie cisza to proponuję dołożyć do WD Red. Mam taki jeden i jest wyraźnie cichszy od WD Green zarówno w spoczynku jak i podczas zapisu.

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3220T do 35W

pamięci do 8W

płyta do 15W

dysk do 5W

napęd DVD/BR do 5W

Spokojnie całość pociągnie na zasilaczu 80W (u mnie chodzi na PICO 120W).

Wiatraczek jest naprawdę niesłyszalny.

Mam małą obudowę HTPC (25x25x7cm) i muszę przykładać ucho bezpośrednio do niej aby cokolwiek usłyszeć.

Sprawdzałem i5+zasilacz 400W+ parę dysków wychodzi około 55W, więc nie jest źle.

PICO jest dość drogi zasilacz.

Oczywiście to jedne z najlepszych rozwiązań jeśli posiadamy mała obudowę, ale jeśli ktoś swoje HTPC wkłada do średniej obudowy to lepiej normalny zasilacz, nie wiem skąd wam wychodzi, że taki zasilacz zjada tyle prądu.

Edytowane przez Seba_Fan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi