Skocz do zawartości
  • 0
funnyfun

bdplayer + swich hdmi = brak dźwięku

Pytanie

Posiadamy starszy telewizor sony bravia, który posiada jedno wejście hdmi. Standardowo jest tam podłączony dekoder kablówki. Ne euro złączu był podłączony stary dvd, ale spalił się i kupiliśmy nowy model - SAMSUNG BD-E6100, który posiada tylko hdmi. Na wymianę telewizora jeszcze nie czas, dlatego zakupiliśmy switch hdmi media tech mt5200. Z dekodera idzie dźwięk i obraz poprawnie, natomiast z dvd tylko obraz. Dźwięku brak :( Przy bezpośrednim podłączeniu bdplayer-tv działa wszystko wyśwmienicie na wszystkich kablach. Próbowałem zmieniać kombinacje kabli, bo myślałem, że może jakaś kombinacja nie pasuje, ale nic z tego.

W czym może być problem. Czytałem o hdcp ale chyba wtedy nie byłoby dźwięku również przy bezpośrednim połączeniu? Moje kable to Vivanco 42914 HDMI 1.4 oraz Pentagram P 1362. Proszę o pomoc..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mozliwe ze ten przełącznik Media Tech trzyma informację HDCP o dźwięku z dekodera kablowki i po przełączeniu nie przyjmuje nowych od odtwarzacza.

Sprawdź czy jak odłączysz dekoder, zostawisz tylko podpięte DVD do tego przełącznika, następnie odłączysz od zasilania przełącznik i wtedy włączysz wszystko czy przepuści wtedy dźwięk.

Spróbuj tez zobaczyć ustawienia dźwięku w tym odtwarzaczu co jest ustawione na wyjściu dźwięku.

A nie masz przypadkiem wyjścia Component w tym dekoderze kablówki i wejścia takiego w TV ?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Sprawdzałem i taką opcję. Podłączałem switch tylko z playerem + tv. Odtwarzacz nie ma za dużo możliwości ustawienia dźwięku ale próbowałem zmieniać wszystko i nic :/

Dekoder natomiast jest tylko przez hdmi do tv podłączony. Player ma cyfrowe wyjście koaksjalne ale z kolei tv nie ma takiego wejścia :/ Tv to kdl32v2000

help!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

jakie masz ustawienia w BR? czy przypadkiem nie jest tam ustawiony jakis bitstream?

musisz ustawic aby to BR dekodowal formaty - mozesz sprobowac ustawic aby odtwarzal wszystko jako dwukanałowy pcm..

inna sprawa - sprobuj br podlaczyc pod input 1 - i reset wszystkiego.

sprawdz dzwiek na jakiejs plytce audio...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

w TV masz naturalnie wejście Component, sprawdź czy przypadkiem nie masz takiego wyjścia w tym dekoderze, wtedy byś nie musiał używać żadnego przełącznika, a nadal mógłbyś cieszyć sie jakością HD z dekodera przy połączeniu Component.

Tak jak pisze kolega ziem, sprawdz czy na pewno nie jest ustawione wyjście dzwięku jako bitstream w odtwarzaczu, ustaw LPCM/PCM itp.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

W playerze jest pcm. PeterMac, ale dźwięku nie mam z playera, z dekodera jest dźwięk przez hdmi poprawnie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ten przełącznik to wiesz Media-Tech a to trochę wszystko tłumaczy ;) pewny tego typu przełącznik to np. nSplitter Pro.

Ale trochę to dziwne ze z dekodera przepuszcza dźwięk a z playera nie chce pomimo ze mówisz ze ustawione jest PCM, teoretycznie powinno to działać.

A jaki to dokładnie dekoder i jaki format dźwięku wypuszcza ?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi