Skocz do zawartości
drogba_25

Jaki kabel do podłączenia dune prime z routerem?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem Dune prime podpiąć do PC, przez router tplinka, tylko pytanko jaki kabel mam zrobić prosty, crossowany czy może przeplot?

Mam zaciskarkę,kabel i RJ45 - sam chcę robić kupować nie mogę gotowca bo przez scianę rj45 mi nie przejdzie

Z tego co udaje mi się poczytać na google, to inny musi być do połączenia bezpośredni9ego Dune-PC a inny do połączenia Dune-router-PC

Edytowane przez drogba_25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem Dune prime podpiąć do PC, przez router tplinka, tylko pytanko jaki kabel mam zrobić prosty, crossowany czy może przeplot?

Mam zaciskarkę,kabel i RJ45 - sam chcę robić kupować nie mogę gotowca bo przez scianę rj45 mi nie przejdzie

Z tego co udaje mi się poczytać na google, to inny musi być do połączenia bezpośredni9ego Dune-PC a inny do połączenia Dune-router-PC

Normalny kabel bez crossa, tak jak byś podłączam komputer do routera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, taka kolejność jest prawidłowa - w obu Rj-tkach ma być tak samo.

Upewnij się że poprawnie zaciskasz :

1. Czy na pewno wszystkie 8 kabelków dochodzi do końca Rj-tek

2. Czy wystarczająco mocno by poszczególne blaszki styków w rj45 weszły w kable ( za mocno też nie można, bo mogą nie kontaktować z kolei styki gniazda Rj45 np w routerze lub DUNE)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze coś mi teraz przyszło do głowy czy ważne jest z której strony zaczynam wkładać żyłki do RJ? Są przeciż 2 możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zaciskam to wkładam jednocześnie wszystkie 8 żył na raz, kwestia wprawy. Języczek gniazdka ma być od dołu i tak jak na rysunku i musi działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi