Skocz do zawartości
Blajsero

Którego producenta wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taką prośbę abyśmy mogli tutaj zgromadzić jakieś argumenty za i przeciw dotyczące ogólnie urządzań danego producenta. Samemu zajęło by mi to mnóstwo czasu, natomiast często się zdarza że na wiele pytań niektórzy są w stanie odpowiedzieć od ręki, bo coś gdzieś tam wpadło im w oko/ucho.

Czasami zdarzają się takie małe smaczki które robią niby nic a jednak, widać że ktoś tutaj nie pomyślał. Rzucę taki przykład z telefonów komórkowych, producenci Nokia i SE, np w nokii nie można było wysłać przez BT aplikacji w postaci plików JAR i JAD, ponieważ oprogramowanie po prostu ukrywało te pliki, co w SE nie stanowiło problemu.

Zatem, do roboty.

Parę aspektów na początek,które mogą się okazać interesujące:

• gwarancja, jakość obsługi (np czy nie mają jakiś dziwnych zapisów w warunkach)
  • usterkowość
  • jakość wykonania / materiałów
  • wady fabryczne modeli (czy występują)
  • możliwości konfiguracyjne / elastyczność oprogramowania
  • wsparcie dla starszych urządzeń (aktualizacje, uzupełnianie rodzajów odtwarzanych plików itp)
  • alternatywne oprogramowanie / wzbogacanie oprogramowania TV przez entuzjastów (vide SamyGO dla samsungów) dzięki temu nasz TV nie zestarzeję się zbyt szybko i można dla niego znaleźć ciekawe zastosowania
  • czy sami produkują matryce
  • inne / gadżety / ciekawostki

Jeżeli macie jakieś inne interesujące aspekty na które warto zwrócić uwagę, piszcie!

Sam zacznę od tego co zdążyłem się dowiedzieć:

Główni gracze na runku: LG, Samsung, Sony, Sharp, Philips, Panasonic, Toshiba

• 3D

LG, tylko pasywne

Samsung, Sony tylko aktywne

Philips, Toshiba pasywne i aktywne
  • jakość wykonania

Samsung, średnia nawet dla najwyższych modeli

LG, Sony, bez zastrzeżeń
  • szyba zabezpieczająca

tylko w Sony (Gorilla Glass)
  • alternatywne oprogramowanie

samsung (
)
  • możliwości konfiguracyjne / elastyczność oprogramowania

spotkałem sie z modelem sony KDL w którym, były problemy ze zmianą aspect ratio w poszczególnych trybach/źródłach sygnału, poprostu opcja w menu była nieaktywna
  • inne / gadżety / ciekawostki

wbudowana kamerka, obecnie tylko samsung

pilot w formie kursora (ala myszka) tylko LG
Edytowane przez Blajsero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że padnie tutaj zarówno wiele prawd jak i wiele sprzecznych opinii albo typu: "mnie się popsuł więc ogólnie jest beeee". I jak to potem filtrować? No ale spróbować można.... zobaczymy czy wyjedzie na poziomie czy będzie burda znowu : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, na argument typu "mnie się popsuł więc ogólnie jest beeee", odpowiedź jest jedna, niech się zgłosi jeszcze 20 osób z tym samym modelem i tą samą usterką, to wspólnie stwierdzimy, że jest bee. W innym wypadku, sory, pech to pech każdemu się może zdarzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi