Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie widziałem nigdzie wzmianki na forum na temat tego sprzętu :blink: (przynajmniej wyszukiwarka nic o nim nie wie), a wygląda on dosyć ciekawie. Czyżby najlepszy odtwarzacz 3D w tej chwili?

Nie będę kopiował zawartości internetu, kilka linków więc:

Specyfikacja (ze strony amerykańskiego dystrybutora):

http://www.mediaconc...med1000x3d.html

Wątek na AVS:

http://www.avsforum....ltimedia-player

Test jednego z użytkowników z AVS:

http://brajeshblog.w...media-streamer/

Edytowane przez jurass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety: obsługa uproszczonej wersji menu spotykanej na niektórych płytach BD (bez obsługi java i profilu 2.0), pełna obsługa menu dla formatu DVD. Pozostaje czekać na nowego Dune, może do gwiazdki w końcu zmienię moją wysłużoną arivkę... :D

Edytowane przez georg100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam się nie znam. Dopiero się przymierzam do złożenia zestawu HD. "Zachwycają" się ludzie, którzy używali innych odtwarzaczy (vide test z linka). A jest coś lepszego do 3D w taki razie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy mówią, że Dune :) Ja tam nie wiem ;)

Odniosłem się jedynie do twoich słów "Czyżby najlepszy odtwarzacz 3D".

Odpowiedziałem ... że nie. Bo coś czego jest "N" tanich klonów nie może być najlepsze :) Tak z definicji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby, że który Dune? Ten, którego nie ma i na razie nie będzie (tzn. na Sigmie 8910)? :hura: A ten klon to nie jest chińszczyzna, do której nie będzie żadnego supportu. Goście są całkiem aktywni i komunikatywni. W krótkim czasie wypuścili już kilka poprawek fw reagując na uwagi użytkowników. Pytanie do tych co wiedzą: jak się ma Sigma 8910 do Realteka 1186, czyli co da się z tego wycisnąć jak się chłopaki sprężą? Czy trzeba jednak czekać na coś na 8910?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Chińszczyzna" to dzisiaj już nie jest obelga.

Często chińskie produkty (choćby cała seria eGreat'ów) mają lepszy (częstszy) support od markowych sprzętów (patrz: Hyunday, Sony, Popcorn).

Z tego co czytałem to rozwijaniem softu na Realtek'a 1186 zajmują się jedni ludzie. Wszystkie "markowe" i "chińskie" player'y po prostu opakowują go tylko w ładniejsze lub brzydsze ikonki.

Jednak jeśli faktycznie chcesz czegoś super to czekaj na 8910. Tylko ciekawe ile jeszcze ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popcorn A400 na 8911 jest już faktem, od kilku dni. To pierwszy player na układzie 891x, na razie jedyny i zdaje się że będzie tak przez pewien czas...

Dzięki przetwarzaniu VXP bije na głowę jakością to co oferuje realtek. A400 będzie najlepszym playerem 3D na rynku.

Kiedy będzie na półce... nie ma jeszcze wiążących dat, ale połowa października jest realna.

Cena - chyba jeszcze za wcześnie aby ją podać. Między A300 a C300.

Więcej informacji na sąsiednim wątku o IFA:

http://hdtvpolska.co...anka-od-syabas/

A Mede8er - podobny do innych, ale z ambicjami i bardzo dobrym oprogramowaniem, którego brak w innych konkurencyjnych konstrukcjach. Więc nieco się wyróżnia - dla niektórych może to być wręcz kluczowa sprawa.

Edytowane przez HumanMedia
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, BDMV lub ISO BD pójdzie, ale nie ma obsługi menu BD dla profilu 2,0 (czyli menu wykorzystujące Java, dodatki typu BD-live itd). Czyli standard dla większości odtwarzaczy na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mede8er MED1000x3D & EGreat R200S PRO jeśli są na tym samym Realteku ,czy jakośc obrazu będzie taka sama.

Human Media na stronie w porównywarce Popcorn Hour A400 danymi technicznymi wcale się nie wybja na czele jedynie ceną , czy może on ma lepszej jakości obraz na sigmie.

VXP Video Processing - zaimplementowane algorytmy przetwarzające i poprawiające obraz SD i HD (2D i 3D) w czasie rzeczywistym

Czy żeczywiscie widac tą poprawę jakości obrazu na VXP Video Processing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Mede8er MED600X3D. To jest to samo co 1000X3D tyle, że nie ma miejsca na dysk. Wszystko i tak streamuje po sieci z serwera . Firmware jest ten same dla tych dwóch modeli. Funkcjonalnie player jest bardzo dopracowany. Cierpi na te same choroby co wszystkie playery nowej generacji czyli BD Lite - brak pełnego menu w kopiach Bluray. Żaden nowy player nie będzie odtwarzał pełnego menu BR. To jest cena za Cinavię.

Wraz z najnowszym firmware 2.0.0 jest możliwość wyświetlania pełengo jukeboxa z 3 rzędami okładek. Poprawiono też zegar dla 23,976 FPS więc nie ma żadnych zacięć czy klatkowania. Dodatkowo można sobie tak ustawić jukebox by wyświetlał wszystko z wielu lokalizacji po sieci - Aggregate jukebox.

Spokojnie można streamować pełne obrazy bluray nawet 3D bez zacinania się. Najlepiej po NFS.

Mimo wszystko czekam na dopracowanie softu dla Dune TV-303D by móc przerzucić się na Sigmę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

godol - czy możesz odnieśc jakość obrazu z Mede8er MED600X3D. czy 1000X3D do jakiegoś plajera blurej stacjonarnego

Ja narazie ma LG BD390 HD czyta mkv z dysku ale już z dzwienkiem dts szarpie głos . Z tacki wszystko idzie ok .

Dlatego szukam playera z jakościa porównywalną do LG BD390 HD , kiedyś miałem mozliwość porównać player blureja Sony za 300zł. - do swojego LG BD390 HD i wygrał LG.

Dlatego pisze i wypytuje jaka jest jakość obrazu na MED600X3D. czy 1000X3D. i playerach z realtekiem

Wraz z najnowszym firmware 2.0.0 ------ możesz podać namiary na ten soft.

Edytowane przez HerGregor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

godol - czy możesz odnieśc jakość obrazu z Mede8er MED600X3D. czy 1000X3D do jakiegoś plajera blurej stacjonarnego

Ja narazie ma LG BD390 HD czyta mkv z dysku ale już z dzwienkiem dts szarpie głos . Z tacki wszystko idzie ok .

Dlatego szukam playera z jakościa porównywalną do LG BD390 HD , kiedyś miałem mozliwość porównać player blureja Sony za 300zł. - do swojego LG BD390 HD i wygrał LG.

Dlatego pisze i wypytuje jaka jest jakość obrazu na MED600X3D. czy 1000X3D. i playerach z realtekiem

Wraz z najnowszym firmware 2.0.0 ------ możesz podać namiary na ten soft.

firmware 2.0.0 http://www.mede8erforum.com/index.php?PHPSESSID=t1s4nuh0h62mii7h4akv9coku6&topic=10694.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakość obrazu jest porównywalna do Sigmy choć jak ma się wysokiej klasy projektor i dedykowane pomieszczenie do kina to można zauważyć różnicę. W większości przypadków nie jest się w stanie zauważyć różnicy. Robiłem porównania do Popcorna C-200 i na plaźmie Panasonica 50'' nie widać różnicy. Dopiero na dużym ekranie można zauważyć minimalną przewagę Sigmy. Dla większości użytkowników jest to niezauważalna różnica. Materiał Full BD wygląda super na obu chipach i jeśli coś się różni to są to niuanse.

Nie porównywałem z playerami BR bo ich nie posiadam ale jestem więcej niż pewien że żaden z tych BR playerów które wymieniasz powyżej będzie wyświetlał lepszy obraz.

Najnowszy Popcorn A-400 który miał być rzekomo najlepszym playerem na rynku okazał się totalnym nieporozumieniem. Co z tego, że ma zaimplementowane VXP skoro nie korzysta z całego potencjału jaki miał wnieść. Najgorsze, że nie spełnia swoich podstawowych funkcji czyli zacina się często przy odtwarzaniu materiału BR lub BR 3D, zrywa połączenie z NASem, często bufforuje się.. Można by dalej wymieniać. Jeśli ktoś stoi teraz przed decyzją jaki kupić player to lepiej niech nie ładuję sporej kasy na A-400. Minęło blisko 5 miesięcy od wprowadzenia go na rynek i jak do tej pory nie działa poprawnie pomimo wielu nowych firmware wypuszczonych przez Syabas. Może do zwykłych mkv wystarczy ale jeśli się chce streamować BR lub 3D to ten player w dniu dzisiejszym się do tego nie nadaje.

Jak chcesz coś z nowej generacji to weź Dune Base 3D, Zappiti player lub TV 303D lub któregoś z nowych Mede8er'ów. Przynajmniej oszczędzisz sporo nerwów.

Edytowane przez godol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że te playery ich procesory sigma i realtek są gdzieś z przed pół lub roku.

Czy słychac coś o nowszych procesorach i nowszym sprzecie w obecnym roku.

Co do jakości obrazu piszesz tylko HD, a jak mają się pliki typu divx , DVD , na tych otwarzaczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje że obecna generacja playerów to już ostatnia oparta na chipach Realtek czy Sigma Designs.

1186 to podobno ostatni chip przeznaczony na rynek mediaplayerow przez Realteka. Sigma Designs podnosi ceny bo nie będzie miała konkurencji. Ich nowy sztandarowy procesor SMP8910/11 nie sprawdza się w A400 - Masa błędów. Przy spadającej cenie procesorów Intela i ich coraz mniejszej prądożerności niedługo można się spodziewać playerów opartych na architekturze x64.

Materiał w divx nie oglądam więc się nie wypowiadam. Nie spodziewał bym się różnić bo z gówna bata nie ukręcisz.

DVD wygląda dla mnie tak samo na RTK1186 jak i SMP8642.

Jeśli nie potrzebujesz 3D to rozglądnij się najlepiej za jakimś używanym Dune H1 lub D1. Dostaniesz solidny player na SMP8642 z możliwością odpalania ripów BR z pełnym menu. Działa super, nie wiesza się ma stabilny firmware i bez problemowo odtwarza materiał streamowany po sieci domowej.

Jeśli potrzebujesz 3D to bierz coś z nowego Dune np. TV-303D lub Mede8era X3D. Nowa generacja oznacza brak wsparcia full menu w ripach BR.

Edytowane przez godol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Human media

Czy odtwarzacz Mede8er MED1000x3D obsługuje już dyski 4TB

Czy odtwarzacz Mede8er MED1000x3D moze byc obsługiwany przez IPad/Android/PC/Mac/Win8 Tablet , tak jak w Popcorn Hour A400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Human media

Czy odtwarzacz Mede8er MED1000x3D obsługuje już dyski 4TB

Czy odtwarzacz Mede8er MED1000x3D moze byc obsługiwany przez IPad/Android/PC/Mac/Win8 Tablet , tak jak w Popcorn Hour A400

1. tak

2. tak - ale na razie tylko iOS, w odtwarzaczu wymagane oprogramowanie v.2.0 i zbudowanie Jukeboxa oprogramowaniem z PC (dla filmów), dla muzyki sam odtwarzacz indeksuje sam pliki MP3, dla FLAC też potrzebne jest wspomaganie.

API dla aplikacji jest otwarte, konsultant który je przygotowywał napisał pierwszą aplikację (Apsolute) dla iPada/iPhone. Będą powstawać kolejne, na rózne platformy. v2.0 wprowadzono w ostatnich dniach maja, a więc 3 tyg. temu.

Edytowane przez HumanMedia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jest szansa na rozwój pełnego odtwarzania z JAVA i pełnego menu z BDMV oraz ISO BD 3D?

Tego do pełni szczęścia mi brakuje.

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie licz na to, chyba, że pirackie oprogramowanie.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jest szansa na rozwój pełnego odtwarzania z JAVA i pełnego menu z BDMV oraz ISO BD 3D?

Tego do pełni szczęścia mi brakuje.

pozdrawiam,

Nie.

Po pierwsze wiąże się to z opłatami licencyjnymi, certyfikatami Java itd, po drugie musi to zrobić realtek na etapie projektowania funkcji procesora, po trzecie funkcjonalnoś taka włącza konieczność aktywacji zabezpieczenia Cinavia, które uniemożliwi odtwarzanie toru audio dla niektórych (pirackich) plików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi