Skocz do zawartości
cario14

Popcorn hour - czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przepraszam jeśli wrzucam posta nie tu gdzie trzeba, mam tylko krótkie pytanka - warto kupować popcorn hour A300 jeśli ktoś nie ma czasu i sie nie zna, żeby ciągle coś upgradować itd.... - tylko po prostu żeby podłączyć i korzystać ? Duża jest społeczność użytkowników w Polsce ? Dużo filmów po polsku można znaleźć w necie poprzez to urządzenie w aplikacjach które udostępnia ? Podpowiedzcie bo nie wiem czy w to brnąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie tak jeśli:

- będzie to model a-300 (c-300)

- będziesz korzystał z dobrodziejstw usług sieciowych (torrent, usnet, aplikacje z marketu)

- chcesz oglądać filmy bez znaczenia na format :-)

Jeśli to ma być tylko player TYLKO do filmów, kup coś tańszego.

Mój popcorn a-300 to już 3 model z tej serii który posiadam i widzę rozwój, ale cena nadal jest zaporowa, więc zdecydowanie zastanów się ile chcesz wydać.

Leka ręką będzie to 1000 pln player + dysk do środka jakieś 200-400 pln zależy od wielkości = niestety 1200-1400 pln, a to sporo jak na playerek.

Dla przykładu player np WD będzie kosztował około 380 pln + zewnętrzny dysk np. USB 250 PLN co da w sumie trochę ponad 600 pln, a to spora różnica.

To tyle marudzenia, ale jeśli będzie nowy model, znów wyściubię 1000 pln i zakupie :-)

pozdrawiam.

Edytowane przez grz3si3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie NIE

A-300/C-300 są zbudowane na podstarzałej już Sigmie, niewspierajacej w pełni 3D (brak HDMI 1.4, obsługi AVCHD 2.0 itp)

Do tego Popcorny mają nienajlepsze firmware (sam się użerałem z tym dziadostwem przez rok - po przejściu na Dune- zero problemów)

Radzę poczekać na nowe DUNE'y na Sigmie 8910

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mobor

stawiam że masz złe doświadczenia, każdy odtwarzacz tego typu ma swoje złe i dobre strony, i nie dam wiary że nagle DIUNE jest tu wyjątkiem i tylko dobre doświadczenia o nim mówią. Nie ukrywam natomiast że lubię Linuksa, co pozwala mi z dość dużą łatwością poruszać się po tego typu urządzeniach, pod warunkiem że na to pozwalają :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz nie dawać wiary ale jako żywo - potwierdzi ci to kazdy uzytkownik tego forum kto zaliczył pzygode z tymi dwoma urzadzeniami

To tak jakby porównywać Nokię n8 z Apple Iphone4

Jedno i druge działa jako telefon - no ale pytanie brzmi JAK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciach..

To tak jakby porównywać Nokię n8 z Apple Iphone4

ciach..

Jedno z najgorszych porównań jakie słyszałem :-)

Ani iPhone ani Nokia nie jest moim faworytem, i nikt na tym forum mi jeszcze tego nie potwierdził-jako żywo :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra - dyskusja jałowieje gdy brak argumentów

Kup oba urządzenia, poużywaj - to podyskutujemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jałowieje bo Ty drogi @mobor ich nie dajesz .. ja dałem, może nie do końca wyczerpujące ale dałem.

Ok zgadzam się że proc w popcornie a300 nie jest z nowych, ale póki co żadna DUNE nie ma nowego, więc to żaden argument.

A słowa typu:

Radzę poczekać na nowe DUNE'y na Sigmie 8910

to jest argument?

Ile można czekać, 3 miesiące, pół roku, rok?

Ok, masz racje, że nowe pewnie będą znacznie lepsze , ale nie napisałeś kiedy to ma być.

Więc proszę, nie pisz że ktoś prowadzi jałową dyskusję.

Kup oba urządzenia, poużywaj - to podyskutujemy

Wyśle że to zrobię, ciekawość to moje drugie imię, pierwsze jak w nicku ;p

Edytowane przez grz3si3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobor dał jeden niezaprzeczalny argument: Popcorn nie wspiera 3D.

Za 1/2 ceny Popcorna można kupić eGreat'a R160S który sobie z tym radzi. Radzi sobie też z dekodowanie DTS'a, wypuszczeniem gęstych formatów audio i video, ma HDMI 1.4, ma Wi-Fi, ma USB 3.0 i eSATA. Ma nawet Androida choć to raczej ciekawostka niż poprawnie działający system.

Daleko by nie szukać, pierwsza lepsza aukcja na ebay'u:

http://www.ebay.co.u...ht_10983wt_1414

Przyznaje mnie też Popcorny zawiodły. Miałem dwie pierwsze wersje, może teraz się trochę poprawiło ale sądząc z dużej ilości wątków na forum dot. problemów z nimi ... to wciąż nie to. Tym bardziej nie za taką cenę.

Edytowane przez Fantom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobor dał jeden niezaprzeczalny argument: Popcorn nie wspiera 3D.

Nie wiem który nie wspiera 3D ale na pewno C-200 odtwarza materiał 3D SBS. Podobnie jak Dune. Natomiast żaden z nich nie odtwarza materiału 3D 2x1080p full framed.

BTW kup sobie Dune 301.

Potwierdzam co napisał Mobor, Dune ma lepszy soft od Popcorna. A mam w domu 2 x C-200, Dune H1 i Dune 101. Wiem co piszę.

Ja bym nic spoza stajni Popcorn/Dune nie kupował, za duże ryzyko z softem. No, może zaryzykowałbym Himedia 900C ze względu na dwa wyjścia HDMI i pełne wsparcie (prawie bo nie czyta menu) dla 3D ale parcia nie mam bo bez żadnego problemu pełne 3D full framed z ISO czyta mi OPPO BDP-95.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PMCOMP

3D SBS odtworzy ci wszystko bo to żadna wielka filozofia. To przecież normalny plik FullHD jedynie jego zawartość w sensie wizualnym jest anormalna i cały wic polega na tym aby TV podzielił scene na 2 obrazy, rozciagnął je i wyswietlał naprzemian. Ale chyba nie o to w tym chodzi

Nie pisz zatem - mylnie- że sprzet który posiadasz wspiera 3D bo NIE WSPIERA

Jedynie Dune ma (oficjalnie) jakąś marną implementację pt REALD co jest zbliżone do SBS z tego co swego czasu wyczytałem

Mnie interesuje wsparcie dla prawdziwego 3D - pliki .iso, struktura BD + AVCHD 2.0 (bo mam kamerę 3D - bynajmniej nie jakieś popłuczyny SBS tylko prawdziwa stereoskopia 1080/50i)

Takie wsparcie zapewnia DOPIERO Sigma 8910 z HDMI 1.4 na pokładzie. Całą reszta Sigm nadaje się do muzeum

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pmcomp wyraźnie napisał: 3D SBS. Nigdzie nie napisał, że zwykłe 3D chodzi na Dune czy P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie interesuje wsparcie dla prawdziwego 3D - pliki .iso, struktura BD + AVCHD 2.0 (bo mam kamerę 3D - bynajmniej nie jakieś popłuczyny SBS tylko prawdziwa stereoskopia 1080/50i)

No to sobie kup OPPO 93/95 z odpowiednią wersja firmwareu i po sprawie. Pełane wsparcie dla "prawdziwego" 3D z płyty i z ISO.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie wywalanie dzisiaj >3k na klocek którego główną funkcją bedzie 1080p 3D nie ma sensu w sytuacji gdy 4k tuż tuż

Poza tym - Oppo chyba raczej nie odtwarza AVCHD 2.0

poczekam cierpliwie za nową Dune na nowej Sigmie za ok 1k zł

Edytowane przez mobor
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odradzam zdecydowanie produkty popcorna .Nabyłem ostatnio C300 zaliczył już kilkadziesiąt zwisów/2miesiące/.Problemy z Police.iso opisywałem już a ostatnio zbiesił się z dwoma filmami m2ts.Filmy te bez problemów otworzył na USB player

sony z serii 790 co już dla mnie jest skandalem.Odtwarzacz Blue-ray i to Sony odtwarza więcej niż flagowy player Popcorna

Filmy te różniły sie od innych rodzajem scanu miały Rodzaj skanu : MBAFF a wiekszość ma Rodzaj skanu : Progresywny rzadzie z przeplotem

Tym nie mniej Sony 790 sobie z tym poradził.

Spece z popcornu powinni wyrzucić wszystkich programistów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też miałem jazdy z A-200

Non stop cos się kaszaniło. Wywaliłem badziewie w imię świętego spokoju. Z dune D1 póki co - zero problemów. Zupełnie inny sprzęt - choć hardware niemal ten sam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam popcorn A-100 i żadnych problemów nie ma (3D na nim nie odtwarzam), rzadko ostatnio używam, ale aż dziw bierze, że taki staruszek a daje radę ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi