Skocz do zawartości
  • 0
robertos80

gt30 - za ciemne filmy z laptopa przez hdmi

Pytanie

Witam.

Do GT30 podłączyłem laptopa przez HDMI. Mam taki problem, że na każdym playerze obraz jest zbyt ciemny w filmach. Porównując obraz z anteny DVB-T z obrazem z laptopa (tryb THX), to z laptopa przez hdmi jest zdecydowanie ciemniejszy obraz. Wygląda mi to na jakieś ustawienie kodeków, bo na jak włączę przeglądarkę i coś z youtube, to obraz jest jasniejszy, taki jak z anteny. Miał ktoś podobny problem albo wie co to może być? Dodam tylko, że ostatnio podłączyłem popcorn hour 110 i filmy też są tak samo ciemne jak na laptopie, tylko ustawiłem przestrzeń barw 0-255 i podbiłem jasność z 50 do 53 i jest już lepiej. Jak ustawię 16-235 to obraz jest ciemny a każda zmiana jasności ze standardowej 50 to już robi się szarawa czerń. Dziwne, że przez hdmi jest ciemniejszy obraz niż z anteny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Poziomy wyjściowe Twojej karty graficznej powinny być ustawione na 16-235. Format kolorów na YCbCr. Czy wszystko działa możesz łatwo sprawdzić. Pobierz płytę AVS HD z avsforum.com w formacie mp4 i odpal sobie planszę black clipping. Zwiększanie suwaka jasności powinno powodować pojawianie sie kolejnych poziomów gradacji. Jeżeli dzieje sie co innego to znaczy ze opisany przez Ciebie problem leży po stronie kodeków lub ustawień odtwarzacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

nie wiem jak w panasie,ale w moim szkiełku to obraz ustawia się osobno na każdym źródle sygnału

lub można ustawić te same ustawienia na wszystkie wejścia tak więc zacznij może od tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

(...) Mam taki problem, że na każdym playerze obraz jest zbyt ciemny w filmach. Porównując obraz z anteny DVB-T z obrazem z laptopa (tryb THX), to z laptopa przez hdmi jest zdecydowanie ciemniejszy obraz. Wygląda mi to na jakieś ustawienie kodeków, bo na jak włączę przeglądarkę i coś z youtube, to obraz jest jasniejszy, taki jak z anteny (...)

Sadzę, że jest to kwestia odpowiednich ustawień żródła, czyli w tym przypadku kodeków.

nie wiem jak w panasie,ale w moim szkiełku to obraz ustawia się osobno na każdym źródle sygnału

lub można ustawić te same ustawienia na wszystkie wejścia tak więc zacznij może od tego

W GT30 parametry obrazu dla każdego z wejść określa się indywidualnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

znalazłem w konfiguracji parametr: Konfiguracja - Ustawienia połączeń: Treść typu HDMI

w opisie parametru: "regulacja ustawień obrazu w zależności od typu sygnału cyfrowego z urządzenia podłączonego kablem hdmi"

dopuszczalne wartości to Auto i Wyłaczony.

Czy ktoś wie do czego służy ten parametr?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

znalazłem w konfiguracji parametr: Konfiguracja - Ustawienia połączeń: Treść typu HDMI

w opisie parametru: "regulacja ustawień obrazu w zależności od typu sygnału cyfrowego z urządzenia podłączonego kablem hdmi"

dopuszczalne wartości to Auto i Wyłaczony.

Czy ktoś wie do czego służy ten parametr?

Cytat z instrukcji: "Gdy działa ta funkcja, przez kilka sekund wyświetlana jest informacja o typie materiału" (*)

Chodzi więc pewnie o wyświetlanie informacji typu "HDMI1 1024i 24p" itp. na ekranie w górnym prawym rogu podczas wyboru złącza.

PS. Instrukcje obsługi produktów Panasonica są dokładnie odwrotnie proporcjonalne jakościowo do ich produktów. Pewne zwroty/sytuacje są niewystarczająco wytłumaczone i spotkałem się już nie pierwszy raz z wątpliwościami użytkowników.

* Instrukcja obsługi pełna, str. 40, zakładka Konfiguracja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi