Skocz do zawartości
acanga

LCD 32 cale na przetrwanie - prośba o pomoc w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jakiś czas temu padła mi Bravia model 32s3010 ( model z 2008r. ) HD Ready z Bravia Engine 2. Właśnie znalazła nowego właściciela a ja potrzebuję czegoś na przetrwanie do filmów BD,DVD oraz telewizji cyfrowej.

Szukam używki. Budżet niewielki do 600pln.

Moje wymagania jeśli można tak to ująć z tym budżetem ;) :

- Przekątna 32 cale

- aby obraz nie był gorszy od poprzednika - mam porównanie ze starszych modeli jedynie z Samsungiem seria "R" - oddałem po 1 dniu i wziąłem właśnie tą Bravie której byłem zadowolony - pomimo braku pełnej rozdziałki i 50hz

Czy coś w miarę godnego znajdę za tą kwotę ?? Bardzo proszę o jakieś sugestie... Samsunga raczej nie chcę do LG też nie jestem przekonany. Może jakaś Toshiba ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budżet rzeczywiście skromny i jedyne co mogę swierdzić, że w tych pieniążkach ciężko dostać jakikolwiek TV nie mówiąc aby nie był gorszy do Soniaka który Ci padł. Popatrzyłem na alle..pl i przyznam szczerze, że nie ma na czym oka zawiesić.

Jeśli szukasz TV na chwilę, który i tak będziesz wymieniał to muszę przyznać, że będzie to strata pieniędzy i energii. Jeśli tylko masz takie możliwości budżetu domowego postaraj się dorzucić choć trochę pieniążków abyś mógł kupić TV docelowy lub taki którego nie będziesz wymieniał po Euro ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Czyli tak jak myślałem za tą kase nic nie uradzimy sensownego a z drugiej strony wywalić 600 pln i nie mieć gwarancji to też ryzyko.

W takim razie trzeba będzie poszukać coś z nówek: 32" do 1300 pln. Nie zamykam się na Sony choć jestem przyzwyczajony do tej marki i mam BD 185.

Na ex500 mnie nie stać póki co, więc co pozostaje ?... 32bx420? Czy to dobry wybór w tej cenie ? a może jakiś inny tv ?

Zależy mi na dobrym odwzorowaniu kolorów no i kątach jeśli w tej cenie coś znajdziemy .. Miło było by żeby czerń była bardziej czarna niż fioletowa.

Dodatki internetowe schodzą na 2 plan bo mam je w Blu Rayu i podepne PC na stałe..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl na Toshibami 32av933 i 32lv933 (ten drugi full hd). W tej półce cenowej mają naprawdę ładny obraz, nie taki plastikowy jak w samsungach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad Toshibą 32lv933 się zastanawiałem i na pewno wezmę ją pod uwagę .. ale czy w tej cenie jeszcze coś godnego jest do obejrzenia. Chciałbym mieć 2-3 typy i coś wybrać po obejrzeniu. Czy full hd przy tej przekątnej to nie przesada ? Oglądam tv z ok 3 metrów czy przy rozdziałce 1920x1980 i przekątnej 32" odległość nie będzie zbyt wielka ? Co daje funkcja 24p ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przywiozłem wczoraj BRAVIE 32ex520... i jestem zmieszany :( Blu Ray - żyleta jak chyba na każdym tv ale załamany jestem obrazem z płyt dvd.

Mam odtwarzacz Sony bdp-s185 kabel nowka vivanco za 49,90 i płyty z bitratem ok 7-8mbps i masakra :( ... jakieś "mrówy", ziarno, pixele. Ogólnie kolory takie jak lubie ale obraz mdły - próbowałem różnych ustawień. Na niektórcyh płytach które kiedyś na starym sprzęcie wyglądały super ... i teraz czy to wina odtwarzacza blu ray czy wada TV ???? Na starej Bravii i LG 370 DVD wyglądały extra. Nie mówie już o xvidach - a mam trochę materiału w tym formacie. Co robić ? Za TV dałem 1899 - dla mnie to sporo jak za 32 cale - facet powiedział w euro że zwrotów nie ma ale wymieni na coś innego w razie "w" - zastanawiam się czy nie wymienić bo karton był otwierany - może to sprzet ze zwrotu ? ... Doradzcie prosze czy te nowe Soniaki są tak słabe ? Czy ten egzemplarz jest wadliwy czy wymienić ? W tej cenie miałbym np Toshibe 32RL838 - warto ? PROSZE o rady..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz dopiero telewizor uwydatnił i pokazał jak kiepskiej jakości są te xvidy i płyty dvd, jakby były dobrej to piksele ziarno by sam telewizor chyba nie tworzył :) po za tym jest tu całkiem dobry procesor obrazu X-Reality lepszy od poprzedniego jaki miałeś BE2, pobaw sie dobrze ustawieniami.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że TV Full HD i odtwarzacz blu ray są głównie do odtwarzania płyt Blu Ray ... ale 4 letnia bravia z niższej półki oraz blu ray LG 370 skalowały o niebo lepiej - chwilami zastanawiam się czy to wina TV - wada. Czy nowe Bravie są niestety gorsze od starszych modeli - i na co ją wymienić ? Jestem otwarty chyba nawet na samsunga

Edit: .. ale ex520 nie ma BE3 tylko X-REALITY

Edytowane przez acanga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem przecież ze ma lepszy procesor X-Reality niz BE2 :)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ja nie wnikam już który procesor lepszy - pewnie ten X-reality ale dlaczego na nowym TV płyty dwuwarstwowe DVD z wysokim bitratem wtglądają tak fatalnie? widać ziarno, monobloki itd - może tv jest poprostu uszkodzony i ... czy Sony oszczędza... spodziewałem się wiele lepszego obrazu. Przecież nie same BD się ogląda. Na co go wymienić ... może 32-40 RL838 od Toshiby - miał ktoś do czynienia z tym modelem. Cenowo bym się zmieścił,,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl co ma telewizor tak na prawde do ziarna i monobloków, ziarno jest w większości celowo dodawane do filmów, monobloki jak to nazwałeś wynikają zapewne z niskiego bitrate'u piszesz 7-8mbps ale to chyba bitrate maksymalny pewnie spada w niektórych scenach i o połowę przy rozdzielczości matrycy FullHD to bedzie wszystko widać jak na dłoni po skalowaniu w gore z 576p.

Masz tez sporo ustawień w tv jak redukcja zakłóceń, MPEG, punktowych. Ja bym od tego zaczął.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację. Pół nocy siedziałem i bawiłem się ustawieniami oraz redukcją zakłóceń etc. .... i nadal uważam że stary tv w połączeniu z lg bd370 radził sobie o niebo lepiej z wyświetlaniem płyt dvd. Kiedyś wpadł brat i rzucił okiem na co oglądam... " ooo nasz Kabaret na Blu Rayu ? " ? Nie to tylko dvd z podbitą rozdziałką. Wywalił oczy i poszedł dalej ... sorry ale przeraża mnie ten obraz. Może Sony to już nie to samo co kiedyś ( ok wiem że miałem poprzednio model z niższej półki ) W ogóle wtedy obraz był bardziej ostry (też bawiłem się tymi ustawieniami) ... a przy ex520 wszystko jakieś rozmyte - nie wiem już czy ten typ tak ma czy mój egzemplarz jest "sztorchnięty"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz im niższa rozdzielczość natywna matrycy HD Ready tym skaler ma mniej do roboty z takim DVD niz na matrycy FullHD i moze stąd wynika różnica na niekorzyść.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bravia Engine o dziwo ma niższy model ex310 :blink: i badx tu mądry ... nie wiem może LG miał lepszy skaler niż Sony BD185 ale jakoś narazie nie mogę sie p[rzekonac do ex520... proszę o jakieś sugestie na co ewentualnie wymienić do 1900 w euro : Toshiba 32-40rl838, 32rl933 ... może jeszcze coś innego ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam na ramkach i "cienkości nie zależy" ale ex500 już moim mieście nie ma :( Zastanawiam się nad jakąś Toshibą w podobnej cenie mam do wyboru: rl838, rl933 ... lub ... ?? Widzę ze obstajesz przy Soniakach - ja też do dziś ;) nei wiem może inny egzemplarz by mnie bardziej zadowolił a ten ma jakąś wadę. Teraz musze zdecydować sie na co wymienić. Dodatki internetowe schodzą na 2 plan - jakość obrazu się liczy dla mnie. Co jak nie Sony ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze zakrec do nich na infolinie i niech sprawdza dostepnosc nowych nie powystawowych egzemplarzy czy są w ogóle jeszcze i ewentualnie czy idzie ściągnąć miedzy sklepami do twojego.

O RL838 czy RL933 sie nie wypowiadam nie widziałem tego nawet na oczy niestety.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie rozmawiałem z infolinią i wymian nie robią teoretycznie ale sprzedawca mnie zapewnił że wymieni - zobaczymy co powie jak wrócę z kartonem :-)

A jakiegoś samsunga możesz polecić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak się okazało gdy klient odejdzie od kasy... to żadnej wymiany nie ma ! Zapłać i spi... Cholerka TV to nie hamburger żeby to tak olać jak Ci nie "zasmakuje" Masakra totalna z EuroRtv. Raty 0% (plus obowiązkowe ubezpieczenie) czyli żadne 0% - ale o tym chociaż uprzedzili. Sprzedawca powiedział mi przy zakupie że zwrotów nie ma ale wymieni bez problemu na inny. Gdy mnie zobaczył na 2 dzień to zwiał a kierownik to do pasania świń sie nie nadaje. NIGDY WIECEJ TAM NIC NIE KUPIE I NIE POLECAM TEJ SIECI ! W MM dawali chociaż kilka dni na sprawdzenie sprzętu i wymieniali bez problemu. Co za czasy żeby tak ludzi traktować. Odesłali mnie ... na infolinie :blink: ... a infolinia do kierownika... :blink:

Ja już doi tej Bravii bym się przyzwyczaił ale wkurzyło mnie że sprzedawca mnie oszukał mówiąc że to nowy sprzęt i na 100% wymieni gdyby mi nie podszedł - a w domu zauważyłem że lekko przykurzony czyli albo z ekspozycji albo ze zwrotu. Na co kierownik tylko wzdrygnął ramionami i kazał pisać reklamacje. Czyli co jak kogoś nie nagrasz i nie udowodnisz że obiecał bezproblemową wymianę na inny to nic nie możesz ?? Słowo sprzedawcy nic już nie znaczy ??

Dzwoniłem na infolinie Sony żeby sprawdzić czy czasem nie był już rejstrowany na stronie ale babka nie pomogła tylko kazała się rejstrować i wtedy sie okaże..

Druga rzecz nie wiem czy tak ma być - powiedzieli mi na infolini że tak ma być - moim zdaniem nie. Gdy podłączam BD kablem HDMI pod dowolne gniazdo poakzuje się strzałka na niebieskim tle że jest podłaczony sygnał, gdy odepne lub wyłacze sprzet znika- czyli OK... ale czemu non stop pod gnaizdem av1 (scart pali się ta strzałka) jakby był jakiś sygnał podany - nigdy pod to gniazdo nic nie podłączałem :blink:

I jeszcze jedno może ktoś wie - czemu pc nie wykrywa mi Tv - kabel dvi-hdmi lub hdmi (ten sam od BD ale z przelotką) pod VGA wszystko idzie.

Bardzo proszę o jakąś radę co z tym fantem zrobić..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche to dziwne ale z tego co wiem do 7dni od daty zakupu mozna wymienić sprzęt w RTV Euro jakby coś było z nim nie tak bez potrzeby serwisowania, ale czy na inny model to juz właśnie myślę ze mogą być problemy, co sklep to inny zasady sobie robią niestety. Najwieksze pole manewru ma sie kupując przez internet wtedy do 10dni można oddać bez podania przyczyny.

Jak Ci przywieźli TV to nie robiłeś żadnych oględzin TV przy pracownikach ze byl otwierany czy ma kurz ?

Co do AV1 to tak ma być u mnie jest tak samo, to gniazdo analogowe i jest z góry cały czas aktywne gdyż i tak by nie potrafiło wykryć czy jest podłączone czy nie.

Z wykrywaniem TV przez komp to zapewne kwestia poszperania w sterownikach karty graf, musi go wykryć :)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tą chwile sobie odpuściłem wojowanie z Euro Rtv ale zakupów już więcej tam nie zrobię a na pewno nie w tym sklepie. W razie "w" mam 24 mies. gwarancji producenta - czy teraz też jest 5lat gwarancji po rejestracji produktu ?

Co do samego telewizora to dzięki bo mnie uspokoiłeś z tym AV1 :) myślałem że coś jest nie tak z tym gniazdem.

Dalej: porobiłem aktualizacje TV i BD, pobawiłem się ustawieniami ( ile tego jest ! ;) ) i ta sama płyta wygląda o niebo lepiej :)

Może za nerwowo to wyszło ale ogólnie po 2 dniach oceniam dobrze a nawet trochę bardziej ten TV.

W porównaniu ze starym modelem poprawili kolor czerwony - nie jest już tak przesycony co mnie bardzo cieszy.. chociaż wydaje mi się że z żółtym przesadzili hehe ;)

Co do połączenia pc<-->tv muszę przysiąść bo z ostatnią bravią tak było że od tego się zaczęło - potem padły wszystkie gniazda hdmi i tym sposobem mam 32ex520 ;)

Na wejściu VGA udało mi się ustawić 1920x1080 ale czy po kablu dvi-hdmi będzie lepiej ? Chyba powinno nie ?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupowałeś w RTV Euro to masz 24 miesięcy gwar, 5 lat dotyczy zakupów tylko w Sony Centre niestety, ale istnieje mozliwosc dokupienia takiej gwar u nich, sam kupowałem.

Co do podłączenia tak na DVI-HDMI uzyskasz lepsza jakość niż po analogowym VGA.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie muszę sprawdzić czy mój kabel jest sprawny czy to wina : sterów, ustawień etc. ... choć stawiam na to drugie bo próbowałem podłączyć tym samym co kablem co BD<-->TV ale przez przelotkę DVI-HDMI i PC nie wykrył TV

A co z dźwiękiem bo chwilowo nie mam ampli. a wczoraj podłączyłem chwilowo optykiem PC-TV i cisza (mp3,dd, dts)...

Edytowane przez acanga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwięk możesz doprowadzić z karty muzycznej do TV kablem typu jack - jack podpinając kompa pod HDMI 4 (DVI-HDMI) i do niego masz dodatkowe wspólne wejście jack w tv do doprowadzenia analogowego dźwięku.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do dźwięku to dam radę na przetrwanie (do zakupu wzmacniacza lub ampli) podepnę jak sugerujesz jack <---> jack

Ale martwi mnie sprawa podłączenia obrazu bo..

Kabel raczej mam sprawny - gdy podłączam pod wejście HDMI 4 to pojawia się strzałka podświetlona na niebiesko (czyli tv dostaje jakiś sygnał) - ale gdy robię wykryj na PC to nie znajduje TV :(

Jedynie jest coś takiego : " dostępne wyjście ekranowe na: NVIDIA GeForce 7800 GT " ... teraz nie wiem co dalej czy format czy co ...

P.S. Pracuję na Windows 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi