Skocz do zawartości
asmord

harry potter - insygnia śmierci część 2

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ten film i jakość obrazu jest po prostu tragiczna: śnieg, jakieś przejaśnienia, obraz niewyraźny są momenty gdzie niby wszystko jest ok a potem kaszana nie wiem czy to wina płyty czy sprzętu, albo jak zwykle dostaliśmy bubel, jeśli chodzi o sprzęt to nie sądzę żeby to była wina odtwarzacza, kabla itd. bo jak wrzucam inne tytuły to jest ok i obraz jest w porządku bez zakłóceń, jeśli ktoś ma ten film to czy mógłby napisać jak u niego wygląda sytuacja z obrazem przyznam, że opisany problem dotyczy wszystkich części pottera na blu rayu jakie posiadam tylko w ostatniej jest to tak skumulowane że nie da się oglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz jakies zdjecie zamiescic jak to wyglada? Ja ogladalem ta ostatnia czesc na blu i powiem ze obraz byl zyleta, praktycznie bez zastrzezen. Czym odtwarzasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj czasy scen w których występują te zjawiska to się je sprawdzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://bluray.highdefdigest.com/6143/harrypotter_y7p2_3d.html

The Video: Sizing Up the Picture

I made the mistake of viewing 'Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2' in 3D before viewing 'Part 1' in the same format. I wanted to complete the series, having not seen the final film. I had also heard the 3D was so poorly conceived and executed that Warner refused to release it in theaters. So, bearing that in mind, I cannot say in good conscience that this disc is the worst 3D release of the year.

It definitely is in the running, though, and my expectations for 'Part 1' are now so very dashed that I don't exactly know how I'm going to go in there with any enthusiasm whatsoever. This not only puts a hamper on my hopes to see the previous 'Harry Potter' films converted, but for any future title done by anyone who had a hand in making this film look this awful. They went to work on the most successful film franchise ever, a billion upon billion dollar series of films, and wiped their noses on them. I still don't even know how Warner, who have made an insane amount of money off of this franchise, didn't just shoot in 3D from the start.

Where to begin? I suppose we can start with the fact that almost every single shot of Voldemort is ghosted like crazy, as he exudes some kind of magical aura to the left and right of his face at all times. Of course, there are plenty of other moments with ghosting, particularly in any layer not in the very forefront of the screen. The opening shots with Snape are awful, so dark you get little to no clarity on clothing, no detail in the shadows, making the cloaks a bit too absorbent, and the Diagon Alley scenes (amongst many others) suffer the same fate. Dark shots, of which there are many, are a major issue, and the blacks that adorn the villains all suffer dramatically, while skin tones and detail also drop down the tubes.

There are random shots that feel like they're being attacked with serious edge enhancement (no, not ghosting), on top of the jaggies that regularly attack straight hair, Harry's glasses, or damn near every wand or dragon horn, while the stairs in Hogwarts have a horrible shimmer in one shot. Did I mention the blown out contrast levels that affect the majority of the film? Yeah, they don't translate well in 3D. Detail levels are never all that solid, while facial features are often non-existent. See, not only does this failed 3D experience give off the appearance of edge enhancement, but it also just sucks the life right out of the characters. By the midpoint in the film, with Snape's scene with Voldemort, it's hard to not notice how very waxy and inhuman Alan Rickman's face looks, and shots on Ron later in the scene suffer the same plastic fate. Of course, that's not even the worst part, as skin has an odd gradient to it, as dirt or blood makes characters look like speckled horses rather than just dirty, with two tones of skin, and it's distracting and impossible to stop noticing once you spot it.

So, since the 3D screws up every portion of the video, it should at least be interesting and engaging, right? Oh, so very wrong! The added dimension is often barely noticeable, depth is awful, detail levels in the "deepest" layers are completely lacking, moments that could have had pop or flair have absolutely nothing to them, and...look, there's only one stand out shot, and that's the fire sequence in the Hogwarts battle. This is like watching a bootleg Blu-ray that someone tried to convert to 3D in Microsoft Paint. A spectacular failure. You know what would have been great? Seeing Hogwarts at night under siege, with plenty of depth for the random intricacies, not a flat, detail-less picture.

Trzeba coś dodawać? MASAKRA. Wczoraj oglądałem kawałek 2 w 3D. Jest taki crosstalk, że głowa mała. Oglądając już naprawdę dużo filmów widzę, że sam efekt podwójnego obrazu niestety zależy nie tylko od urządzenia. Ten film jest wyjątkowo "przesunięty" co znaczy, że jeden obraz jest w strasznie dużej odległości od drugiego stąd żadne urządzenie nie jest w stanie tego poprawnie złożyć. Szkoda bo film jest rewela a tutaj taki zonk. Ale wersja 2D wygląda na ok. Chyba nie można przesadzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w praktyce cały film przynajmniej u mnie jest skopany tych dobrych momentów jest naprawdę kilka, co do sprzętu to odtwarzacz onkyo BD 606 z przed dwóch lat może to wina oprogramowanie bo przyznam szczerze że nic z tym nie kombinowałem z reszta na oficjalnej stronie onkyo nic na ten temat nie ma, ale nie sądzę bo inne filmy chodzą bez problemy i żadnych zakłóceń co do zdjęć to może spróbuję wstawić jak wrócę z pracy wygląda to naprawdę strasznie i trudno opisać jak faktycznie to wygląda ale pierwszy raz spotkałem się z czymś takim że cały film skopany wygląda to niej więcej tak jak w tym wątku http://hdtvpolska.com/topic/22244-robin-hood-directors-cut/page__st__40 tylko że nie w jednej scenie a praktycznie w całym filmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak może to być wina odtwarzacza ;) Po prostu, ten typ tak ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co? Film? :D Ten film tak ma i już. Widać po recenzjach w sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie :) chodziło mi o odtwarzacz czy może jest gdzieś w necie aktualne oprogramowanie dla onkyo bo pomimo że szukałem nic nie znalazłem albo nie wiem gdzie szukać, to jak to jest z tym filmem u jednych obraz będzie żyleta a u innych padaka? szkoda... bo inne części chodzą u mnie w miarę dobrze jak są jakieś zgrzyty to trwają ułamki sekund a w tym konkretnym tytule padaka na maksa:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi na pewno jak marzenie ale obraz to raczej marzenie nie jest :P;) Ale ja tam w sumie pije do 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie obraz 3D ponoć jest na maksa skopany http://bluray.highdefdigest.com/6143/harrypotter_y7p2_3d.html najgorsze że odpaliłem dodatki i wszystko śmiga bez zarzutów tylko film jest skopany a w 2D miało być super http://bluray.highdefdigest.com/4301/hp_hallows_p2.html :( nie wiem co z tym fantem z robić reklamacji mi raczej nie uznają, ale jak znajdę wolną chwilę to może spróbuje powalczyć z saturnem bo tego się nie da oglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porób zdjęcia i podaj czasy trwania, inaczej do niczego nie dojdziemy, a może sprawa jednak jest do ogarnięcia (chodzi o 2D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czas trwania sobie darowałem bo to bez sensu nie umiem tutaj zamieścić zdjęć więc wstawiam link do mojego albumu dodałem też dwa zdjęcia z dodatków z tej samej płyty od razu widać różnicę zdjęcia kiepskie bo robione na szybko ale mam nadzieję że okażą się pomocne https://picasaweb.google.com/116713748820450736196/30Listopada2011 ten śnieg czy jak go tam nazwać występuje praktycznie przez cały film do tego dochodzą jakieś refleksy świetlne ciężko to opisać tym bardziej sfotografować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest troche ziarna, ale tak ten film nie wyglada. U Ciebie faktycznie to "Insygnia Smieci"

Jaki masz wyswietlacz i odtwarzacz?

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam następujący zestaw: odtwarzacz onkyo bodajże BD 606 do tego lcd sony x 4500 kabel hama ten z droższych(nie pamiętam modelu), inne filmy odtwarza bez problemów tylko z tym się uparł obraz wygląda jak kiepski rip z netu nie wiem czemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zły kabel, zła płyta, zły odtwarzacz albo telewizor :lol: :lol: :lol: Dwie opcje: albo kwestia ustawień w TV albo po prostu taki własny odbiór tego filmu. I jeszcze jedno jest pewne: wersja 3D jest skaszaniona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już trzeci po LOTR i COMPLENTA SAGA. Celowe działanie??? Zawsze ktoś kupi, a potem będzie wersja poprawiona i też ktoś kupi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam ten film / kupiłem w pakiecie z jedynką / i tak on u mnie nie wygląda a oglądam na słabszym sprzęcie: Samsung SyncMaster P2470HD i PS3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poral.eu masz kilkanaście screenów z polskiego wydania, możesz je uznać za wzorzec jak to powinno u Ciebie wyglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy tak serio? :) Ale z jaką reklamacją? Że masz gorsze wydanie i inne na półce mogą być lepsze? Pytam serio bo nie załapałem. Zastanawiam się co można reklamować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy tak serio? :) Ale z jaką reklamacją? Że masz gorsze wydanie i inne na półce mogą być lepsze? Pytam serio bo nie załapałem. Zastanawiam się co można reklamować.

sądząc po obrazkach coś jest skopane (może tłoczenie do [beeep] ... nie wiem nie znam się)

myślę, że gdyby puścić film sprzedawcy i wyglądałby tak jak na podanych obrazkach - to powinni wymienić

można z drugiej płyty puścić też dla weryfikacji, bo jak widać u innych takie kłopoty nie występują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja powiem, że wszystkie są takie same. Nie może być jedna z lepszego albo gorszego tłoczenia itd itd itd. Nic to nie da. Jest jak jest a opinii będzie mnóstwo bo każdy inaczej odbiera ten "super albo straszny obraz". A porównywanie tego z obrazkami z neta też ma moim zdaniem mały sens bo przecież każde świecidło pokaże to po swojemu. Ja polecam w tym X4500 zrobić ustawienia na kinowe. I na pewno będzie mniej niedoskonałości widać.

asmord, jak masz ustawionego tego X4500? Bawiłeś się trochę? Wiem, że inne filmy są ok ale czasem trzeba pogrzebać pod film. Wczoraj ustawiłem Panasonic VT20 na żywy to była taka masakra, że z metra nie dało się tego czegoś oglądać. Tak widoczne ziarno itd.

Ogólnie ten film w 2D wygląda dobrze ale bez super rewelacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi