Skocz do zawartości
ITS

Xtreamer Prodigy - w końcu są! :)

Rekomendowane odpowiedzi

A masz ustawiony właściwą proporcje ekranu? Bo wygląda jakbyś miał 4:3 odtwarzane na tv 16:9 (stąd te czarne pasy po bokach) A pasy ą jeszcze szersze to pewnie dlatego że film jest w proporcjach kinowych (21:9)

Poza tym jak z każdym takim odtwarzaczem raz na jakiś czas dobrze jest go podpiąć do sieci i zobaczyć czy nie ma nowych aktualizacji.

wszystko ustawione jest jak się należy aż taki zielony to ja nie jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odtwarzanie BD ISO 3D oraz nie-3D na pełnym ekranie działa bez zarzutu (bez pasów). W Ustawieniach jest opcja "rozmiar Ekranu" która pozwala zmodyfikować obszar na którym wyświetlane są filmy. Może to dawać pasy (jak kolega pisze wyżej), można też tego użyć do płynnego zoomowania (choć raczej zmniejszania niż powiększania). Trzeba to jednak robić w Ustawieniach.

Przycisk ZOOM, w oprogramowaniu fabrycznym (3.0.0) skaluje proporcjonalnie, skokowo: x2 x3 x4 x8

BD ISO 3D działa bez zarzutu, urządzenie automatycznie wybiera tryb 3D, nic nie trzeba przestawiać itd. Materiały takie idą też płynnie przez sieć (z serwera NAS na 1Gbit).

Po stronie Prodigy można też wymusić odtwarzanie w trybie 2D.

Menu BD jest odtwarzane tylko dla płyt mających wersję uproszczoną menu (BD-Lite, profil 1.0, bez java). Można to też całkowicie wyłączyć. Na 20 sprawdzonych filmów dla dwóch po pokazaniu planszy startowej odtwarzanie zawisło (przycisk STOP jednak działał). Po wyłączeniu obsługi BD-Lite materiał poszedł. Więc mogą się tu pojawić problemy z rozpoznawaniem menu lub jego omijaniem - jednak wyłączenie opcji pomaga.

Menu nakładane na obraz w trakcie oglądania BD 3D (zmiana napisów, zmiana audio, goto) są przez odtwarzacz poprawnie generowane w 3D i korzysta się z nich normalnie, nie ma zgrzytu.

Dla materiałów SBS itd, odtwarzacz nie rozpoznaje ich jako 3D, ale mając podpiety TV 3D pozwala uzytkownikowi określić czy to SBS, czy TaB, lub włączyć symulację 3D. Wtedy odpowiedni sygnał informujący o formacie jest przekazywany do TV.

Ale to TV wykonuje składanie 3D (dla SBS i TaB). Można po stronie Prodigy nic nie zmieniać, a w menu TV włączyć opcję interpretacji sygnału wejściowego jako SBS lub TaB i będzie niemal tak samo...

Napisy z plików zewnętrznych (SRT, SUB itd) dla materiałów SBS i TaB działają poprawnie pod warunkiem przełączenia trybu 3D w odtwarzaczu, a nie w TV.

Edytowane przez HumanMedia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odtwarzanie BD ISO 3D oraz nie-3D na pełnym ekranie działa bez zarzutu (bez pasów). W Ustawieniach jest opcja "rozmiar Ekranu" która pozwala zmodyfikować obszar na którym wyświetlane są filmy. Może to dawać pasy (jak kolega pisze wyżej), można też tego użyć do płynnego zoomowania (choć raczej zmniejszania niż powiększania). Trzeba to jednak robić w Ustawieniach.

Przycisk ZOOM, w oprogramowaniu fabrycznym (3.0.0) skaluje proporcjonalnie, skokowo: x2 x3 x4 x8

BD ISO 3D działa bez zarzutu, urządzenie automatycznie wybiera tryb 3D, nic nie trzeba przestawiać itd. Materiały takie idą też płynnie przez sieć (z serwera NAS na 1Gbit).

Po stronie Prodigy można też wymusić odtwarzanie w trybie 2D.

Menu BD jest odtwarzane tylko dla płyt mających wersję uproszczoną menu (BD-Lite, profil 1.0, bez java). Można to też całkowicie wyłączyć. Na 20 sprawdzonych filmów dla dwóch po pokazaniu planszy startowej odtwarzanie zawisło (przycisk STOP jednak działał). Po wyłączeniu obsługi BD-Lite materiał poszedł. Więc mogą się tu pojawić problemy z rozpoznawaniem menu lub jego omijaniem - jednak wyłączenie opcji pomaga.

Menu nakładane na obraz w trakcie oglądania BD 3D (zmiana napisów, zmiana audio, goto) są przez odtwarzacz poprawnie generowane w 3D i korzysta się z nich normalnie, nie ma zgrzytu.

Dla materiałów SBS itd, odtwarzacz nie rozpoznaje ich jako 3D, ale mając podpiety TV 3D pozwala uzytkownikowi określić czy to SBS, czy TaB, lub włączyć symulację 3D. Wtedy odpowiedni sygnał informujący o formacie jest przekazywany do TV.

Ale to TV wykonuje składanie 3D (dla SBS i TaB). Można po stronie Prodigy nic nie zmieniać, a w menu TV włączyć opcję interpretacji sygnału wejściowego jako SBS lub TaB i będzie tak samo.

Napisy z plików zewnętrznych (SRT, SUB itd) dla materiałów SBS i TaB nie działają poprawnie.

opcja (rozmiar ekranu) nie daje zadowalającego efektu w filmach MKV jest ok przy 3D SBS prawie nic nie daje przy BD 3D ISO jest prawie dobrze w niektórych fragmentach filmu wskakują pasy po bokach centymetrowe ale mogą przeszkadzać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po Popcornie C-200 następny gniot, niestety.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to z innej beczki - jak z prędkościami zapisu po sieci na dysk wew / usb? Tak samo wolno jak w popcornach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapis/odczyt na poziomie 8-9MB/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Menu BD jest odtwarzane tylko dla płyt mających wersję uproszczoną menu

Zoomowanie skokowe ....

Niedobrze, kicha .... może kolejne firmware coś zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory posiadam pierwszy model Popcorna A 110. Czy zmiana na Prodigy i wydatek 200 Euro to krok rozsądny?

Wkurza mnie w Popcornie wolne przesyłanie plików z laptopa do wewnętrznego dysku ( ok 2,5 Mb/s )

- w ogóle jego wolne działanie.

Brak audio w niektórych mkv.

Proszę o radę.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również na A110 i myślę nad przesiadką budżetową (dlatego nie oppo i nie dune)... z drugiej strony nadal czekam na XBMC na Sigmie (jakim popcornowcu)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również na A110 i myślę nad przesiadką budżetową (dlatego nie oppo i nie dune)... z drugiej strony nadal czekam na XBMC na Sigmie (jakim popcornowcu)...

XBMC na Sigmie to jeszcze nieprędko. Do tego budżetowo raczej nie będzie :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowe informacje dot. obsługi plików 3D:

Obsługa:

SBS z plików MKV, AVI, MPG, MP4, TS i in.

TaB z plików MKV, AVI, MPG, MP4, TS i in.

BD3D-ISO, BD3D z katalogu BDMV

Uproszczona nawigacja dla płyt BD, pełne menu dla płyt z profilem 1.0 (bez java)

Obsługa napisów czytanych z plików zewnętrznych dla BD ISO

Maksymalna rozdzielczość podwójnej klatki dla SBS i TaB: 1920x1080

Poprawna obsługa napisów czytanych z plików zewnętrznych dla plików SBS i TaB (pod warunkiem przełączenia w tryb SBS/TaB po stronie odtwarzacza a nie TV)

Opcja uprzestrzennienia materiałów 2D

Opcja odtwarzania w 2D materiałów 3D (BD ISO)

Poszukującym sampli (głównie SBS) polecam strony biohemmet.se

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Kurcze faktycznie na wszystkich filmach są na około pasy choć wszystko ustawione jest dobrze czyli 1080p/60 hz i 16:9. Co ciekawe na odtwarzaczu z androida idzie dobrze. Mielnia poradziłeś sobie z tym problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uproszczona nawigacja dla płyt BD, pełne menu dla płyt z profilem 1.0 (bez java)

Na czym polega ta uproszczona nawigacja? Da się odpalić ISO, katalog BDMV z profilem >1.0 np. BDISO 3D bez pełnego menu?

Opcja uprzestrzennienia materiałów 2D

Na jakim materiale działa tryb konwersji 2D -> 3D? BDISO, katalog BDMV, MKV? Można ustawiać samemu parametry konwersji np. głębię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra mój błąd i wstyd się przyznać. W ustawieniach nie zauważyłem, że jest "rozmiar obrazu". Ustawiłem i wszystko jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czym polega ta uproszczona nawigacja? Da się odpalić ISO, katalog BDMV z profilem >1.0 np. BDISO 3D bez pełnego menu?

Na jakim materiale działa tryb konwersji 2D -> 3D? BDISO, katalog BDMV, MKV? Można ustawiać samemu parametry konwersji np. głębię?

Uproszczona nawigacja polega na braku dostępu do menu płyty, uruchamiany jest główny materiał filmowy, można skakać po rozdziałach, przełączać ścieżki dźwiękowe i napisy (na pilocie aktywne są przyciski GOTO, AUDIO, SUBTITLE).

Menu działa dla płyt z profilem 1.0, dużo płyt ma rozbudowane menu (profil >1) i tu menu nie działa.

Konwersja 2D->3D powinna działać dla każdego materiału 2D, ale nie sprawdzałem tego od strony odtwarzacza, korzystałem z analogicznej opcji dostępnej w TV.

Nie ma dodatkowych opcji regulacji głębi, tak jak w ustawieniach dostępnych w TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uproszczona nawigacja polega na braku dostępu do menu płyty,

Czyli KLOPS - player DUNE wciąż niepokonany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie w momencie łączenia się z moim komputerem w sieci Xtreamer pyta się w czasie logowania do sieci o ID sieciowe użytkownika i hasło sieciowe. Czy możecie powiedzieć gdzie znajdę ID i czy chodzi o hasło zabezpieczające moją sieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra mój błąd i wstyd się przyznać. W ustawieniach nie zauważyłem, że jest "rozmiar obrazu". Ustawiłem i wszystko jest ok.

O co to chodzi z tym "rozmiarem obrazu" ? Co to wogóle ma byc ? Czy to nie jakiś kretyński zoom, przez który obniża się rozdzielczośc ??? I obniża jakość ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na stronie xtreamer jest do pobrania Download Prodigy FW Ver 3.0.3 Open Beta

Edytowane przez mielnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmiar obrazu mozesz sobie dopasowac do swojego tv,klikajac na pilocie poszerzasz ramke w bok i do dolu.Mam problem z odtwarzaniem bd iso,mam avatara w 3D,a odtwarza tylko 2D,nie moge zrobic rowniez aktualizacji z pendriva,pomoze ktos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmiar obrazu mozesz sobie dopasowac do swojego tv,klikajac na pilocie poszerzasz ramke w bok i do dolu.Mam problem z odtwarzaniem bd iso,mam avatara w 3D,a odtwarza tylko 2D,nie moge zrobic rowniez aktualizacji z pendriva,pomoze ktos?

na pena wgrywasz install.img

odłączasz prodigy od prądu

odpinasz wszystko oprócz hdmi

podłączasz pena

podłączasz zasilanie

naciskasz przełącznik z przodu i czekasz aż mignie około 10sec

po około 1 minucie masz wgrany nowy frimware

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja wgrana,jak odtworzyc BD3D ISO z dysku zewnetrznego?Mam Avatara 47GB,BD3D ISO,a odtwarza mi tylko w 2D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy udalo sie komus oprocz dystrybutora sprzetu odtworzyc BD ISO 3D?Pytam,bo zamierzam reklamowac sprzet.Mam 2 BDISO 3D po 47GB i wchodzac w katalog STREAM a dalej SSIF wyskakuje mi napis,ze nie obsluguje.Tak wogole to temat prodigy umarl,moglby ktos cos napisac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He,he - poczytaj może najpierw co to jest plik ISO i gdzie możesz do niego "wejśc" ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie,odwalilem numer.Sciagnalem plik w ISO,a ze wygladal na ,,spakowany'' to go rozpakowalem no i wyskoczyly foldery.Wczoraj stwierdzilem,ze albo to rozgryze albo reklamuje sprzet.Na szczescie jakos doszedlem co i jak i wreszcie BD ISO 3D smiga.Ale na forum nikt nie pomogl.Teraz pora na reszte funkcji,uruchomil ktos klienta BT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi