Skocz do zawartości
Aelirenn

Projekt kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie rycia ścian pod kino domowe (i inne kabelki). Etap kupowania sprzętu jeszcze daleko przede mną :(

Mam jednak zagwozdkę w kilku sprawach:

• jakie kable powinnam położyć (skąd i dokąd)
  • gdzie i na jakiej wysokości umieścić głośniki
  • jak kable powinny się kończyć? Są jakieś gniazda do głośników? HDMI powinno wystawać na pół metra ze ściany zakończone wtyczką?

Obrazek jest tu:

kinodomowe.jpg

Pokój ma 3,4m wysokości, projektor może być umieszczony na wysokości 2,3m-3m.

Sygnał AV ma pochodzić z dwóch źródeł - albo z szafki ze sprzętem (stacjonarny odtwarzacz blu ray) albo z peceta w drugim pokoju.

Amplituner i co tam jeszcze potrzeba - na szafce.

Głośniki 6.1.

Ekran elektryczny.

Myślałam o zrobieniu jeszcze podłączenia na konsolę przy ekranie, ale chyba za stara jestem na to :)

Ktoś mi podpowie gdzie i jakie poprowadzić kable? I skąd wziąć gniazda do głośników? To są jack czy jakieś inne wtyczki? Czy też gołe kable bez wtyczek?

Przyznaję, ignorantka jestem :)

Ale podkucia pod kabelki sama sobie zrobię (cegłę się łatwo obrabia) ;)

Edytowane przez Aelirenn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(Dodaj poprawnie obrazek bo go nie widać)

Jestem właśnie po takiej robocie jak ty chcesz zrobić. Było ciężko ale wyszyło.

Nie jestem fanem wtyczek do HDMI czy głośników bo nie po to kupuje wypasione kable by potem przeciąć je gniazdkiem i użyć kolejnego kabla (jedyne co zrobiłem to kontakty Ethernet bo tutaj nie widzę żadnych strat oraz sat). Zatem wszystko wywaliłem na żywioł ze ściany używając takich specjalnych puszek z extra zaślepką (zrobię wieczorem foty). Dostałem je tutaj: http://allegro.pl/sklep/7874016_media-centrum. A kable pod głośniki tylne wyszły sobie po prostu ze ściany a na to powiesiłem kolumny. Żadnego cackania się z jakimiś kontaktami itd.

Kable ciąłem z metra z bębna w domu bo akurat miałem taki układ ale można to przecież wyliczyć. Wszystko: głośnikowe, skrętka, komponent itd. Jedyne co kupiłem gotowe to HDMI ale one mają po 15m więc nabyłem wypasione na wszelki wypadek. Ekran poszedł do zabudowy dokładnie ten (260 - przekątna wyszła około 112") : http://www.kauber.eu/pl/produkty/ekrany_projekcyjne_elektryczne/inceiling_czarnypas_pl

ekranq.png

Miałem trzy drogi kabli: Od projektora, Od kompa stojącego "gdzieś" jak u Ciebie i z pod szafki RTV. Było dużo kucia bo wszystko chciałem schować. Mam parę fot ale może coś więcej wrzucę jeszcze wieczorem. Aha do TV użyłem klasycznej rynny wentylacyjnej (w marketach budo są).

Za szafką RTV:

rtvd.jpg

Nad RTV (zamiast kuć wszystko to zrobiłem kołnierz na około pokoju gdzie w środku umieściłem te wszystkie kable oraz ładnie zabudował się ekran)

nadrtv.jpg

To nad szafką RTV (trochę tego jest bo kable idą od głośników, także z łazienki i kuchni oraz wszystko do projektora i do kompa...więc można się pogubić)

nadrtv2.jpg

Kable od kompa do szafki RTV

dokompa.jpg

Miejsce gdzie stoi komp (koło gniazd elektrycznych widać tą puszkę niebieską na kable - na nią jest ładna zaślepka więc wygląda finalnie super):

podkompa.jpg

Projektor:

podprojektor.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru, kawał dobrej roboty - pięknie to wygląda. Mam nadzieję, że zobaczymy więcej zdjęć, w tym z efektu finalnego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem , że pod płytą gipsową ( suchym tynkiem ) nie może być pustki , trzeba wypełnić wełną mineralną , watą .

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru.

Poszedłeś po bandzie.

Ja zrobię bez burzenia domu.

Ekran zwijany a projektor po drugiej stronie, kabel na wierzchu schowany pod pólkami.

10 najbardziej odjechanych kin domowych na kuli ziemskiej,

http://rtv.gadzetomania.pl/2008/02/27/kino-domowe-twoich-marzen-10-najlepszych-kin-domowych-na-tej-planecie

Moje jest jest gotowe

210ec7071e1930d4med.jpg

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robię to samo co ty, Gmeru. Skoro zdzieram tynk do żywej cegły i kładę nową elektrykę (to co zrobili poprzedni właściciele woła o pomstę do nieba), to okablowanie do kina domowego też mam zamiar schować w ścianach.

Żadnych korytek! Nienawidzę korytek... (pod względem estetycznym).

Ekran planuję zamontować na regale z książkami (niestety ma tylko dwa pokoje, gdzieś muszę upchnąć książki :) ).

Kable też będą cięte z metra, mam elektryka w domu, wszystko policzy i oprawi :)

Nie wiem, jeszcze jaka wyjdzie przekątna ekranu, ale kable można z góry przewidzieć. Tylko np. na jakiej wysokości powiesić głośniki, żeby nie były za wysoko (mam półtora metra wzrostu, znajomi też wzrostem nie grzeszą :D)...

Nie wiedziałam, czy nadal są głośniki, do których po prostu wpina się kabel, w takim razie też je po prosu wyciągnę ze ściany.

Jaki kabel HDMI jest wypaśny? Polecasz tego sprzedawcę na Allegro? (cena/jakość)

Dzięks,

Aelirenn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru, kawał dobrej roboty - pięknie to wygląda. Mam nadzieję, że zobaczymy więcej zdjęć, w tym z efektu finalnego :)

Gmeru.

Poszedłeś po bandzie.

Ja zrobię bez burzenia domu.

Ekran zwijany a projektor po drugiej stronie, kabel na wierzchu schowany pod pólkami.

10 najbardziej odjechanych kin domowych na kuli ziemskiej,

http://rtv.gadzetomania.pl/2008/02/27/kino-domowe-twoich-marzen-10-najlepszych-kin-domowych-na-tej-planecie

Moje jest jest gotowe

210ec7071e1930d4med.jpg

Pozdrawiam,

AndrzejS@

To był stan surowy więc można było działać. Efekt finalny jest już od miesiąca. Jak ogarnę się z czasem wrzucę story. ;) Co do tych powyższych pokoi ehhhhhhhh może kiedyś będę dysponował taką salą to można dłubać. Warto marzyć :D

Jak można wiedzieć gdzie i za ile można kupić taki ekranik? Ogólnie warty jest polecenia?

Właściwie we wszystko ostatnio zaopatruję się tutaj: http://www.media-centrum.pl/index.php5?theme=contact (punkt na al. Krakowskiej)

Ekran też tutaj zamówiłem. Na allegro to coś takiego (ale inny sprzedawca): http://allegro.pl/ekran-elektryczny-do-zabudowy-kauber-16-9-260x146-i1952920795.html chociaż ja brałem czarny pas na wymiar na górze oraz powierzchnia inna. To będzie koło 3tys za ten model. Nie tanio bo jest pod zabudowę, elektryk i custom pas czarny. Z napinaczami sobie darowałem bo podobno więcej z tym problemów niż korzyści (potrafią się psuć itp.).

Robię to samo co ty, Gmeru. Skoro zdzieram tynk do żywej cegły i kładę nową elektrykę (to co zrobili poprzedni właściciele woła o pomstę do nieba), to okablowanie do kina domowego też mam zamiar schować w ścianach.

Żadnych korytek! Nienawidzę korytek... (pod względem estetycznym).

Ekran planuję zamontować na regale z książkami (niestety ma tylko dwa pokoje, gdzieś muszę upchnąć książki :) ).

Kable też będą cięte z metra, mam elektryka w domu, wszystko policzy i oprawi :)

Nie wiem, jeszcze jaka wyjdzie przekątna ekranu, ale kable można z góry przewidzieć. Tylko np. na jakiej wysokości powiesić głośniki, żeby nie były za wysoko (mam półtora metra wzrostu, znajomi też wzrostem nie grzeszą :D)...

Nie wiedziałam, czy nadal są głośniki, do których po prostu wpina się kabel, w takim razie też je po prosu wyciągnę ze ściany.

Jaki kabel HDMI jest wypaśny? Polecasz tego sprzedawcę na Allegro? (cena/jakość)

Dzięks,

Aelirenn

Co do głośników to raczej siedzisz jak oglądasz film prawda? ; ) Więc wzrost nic tutaj nie ma do tego. Wiadomo, że optymalnie powinno wyglądać to tak:

setup_tips_1_1_en.gif

Ja mam o połowę niżej bo w końcu to wszystko zależy od warunków w pomieszczeniu. Akurat kołnierz + wysokość pokoju 260 parę" powoduje, że to by było za wysoko. Ale u mnie wiszą dokładnie tak jak na zdjęciu. I tak jest całkiem ok. Klasyk można rzec.

Co do HDMI to ja mam 2 x 15m: Wireworld Ultraviolet 6 15m (ULTRAVIOLET6) (tutaj opis: http://www.cinematic.pl/akcesoria/HDMI-WireWorld-UltraViolet5.html) ale to może być dla wielu osób przegięcie więc z tej serii są też "lżejsze". Tematów o tym było mnóstwo i wiadomo, że na forum są osoby, które mają z allegro za grosze 15m kable i też chodzą ale to już kwestia kasy i gustu. Ale trzeba pamiętać, że 15m do 3D, 1080p itd to już nie przelewki i byle syf nie zagra ok albo może się coś "zwalić" i potem będzie problem. Akurat w tym nowym miejscu te dwa kable chciałem mieć na 100% najlepsze bo to murowanie na lata i dwa główne kable w całej instalacji. Kable HDMI inne po 1m itd mam normalne ; ). Ale w mur poszły te.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszło mi coś takiego:

okablowaniel.jpg

Przepraszam za jakość schematu, ale mam tylko kiepskie kształty z visio...

Zielony kabel - HDMI, trzy kable: z peceta, konsoli i bluraya na szafce schodzą się do koncentratora HDMI (jest coś takiego?), jeden wychodzi z niego do projektora. Czy też wszystkie kable HDMI powinny iść bezpośrednio do projektora?

Niebieski kabel - od amplitunera (dobrze?) do głośników. Kable miedziane, takie same do wszystkich głośników i subwoofera? Jakiś konkretny przekrój?

Pomarańczowy kabel - od źródła sygnału audio (PC i bluray) do amplitunera (chyba...). Jaki to powinien być rodzaj kabla? (ten od peceta będzie w ścianie).

Czy kable do kilku głośników mogą iść razem w korycie, tak jak je kupię, czy też trzeba zastosować dodatkową izolację?

@Gmeru

Na jakiej wysokości powinny być tylne i boczne głośniki? Nie zrozumiałam z twojego wywodu :(

Przyznam, że nie stać mnie na tak wypaśny kabel HDMI :(

@AndrzejS

To jest twoje kino domowe? :blink: Łał!

Co ja tu robię.. To nie moja półka :unsure: Gdzie ja posiałam moje video i kineskopowy telewizor... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zielony kabel - HDMI, trzy kable: z peceta, konsoli i bluraya na szafce schodzą się do koncentratora HDMI (jest coś takiego?), jeden wychodzi z niego do projektora. Czy też wszystkie kable HDMI powinny iść bezpośrednio do projektora?

3 przewody HDMI powinny iść do amplitunera (wejście) a jeden przewód HDMI powinien iść do projektora (jeśli planujesz też podłączyć TV to masz 2 wyjścia:

- amplituner z 2x wyjście HDMI

- amplituner z 1x wyjście HDMI + splitter HDMI.

Niebieski kabel - od amplitunera (dobrze?) do głośników. Kable miedziane, takie same do wszystkich głośników i subwoofera? Jakiś konkretny przekrój?

Ja posiadam do zestawu 5.0 przewody miedziane 1,5 mm2, natomiast do subwoofera o wiele grubszy, taki specjalny do głośników niskotonowych. Najprościej wpisać w google: przewód do subwoofera

Pomarańczowy kabel - od źródła sygnału audio (PC i bluray) do amplitunera (chyba...). Jaki to powinien być rodzaj kabla? (ten od peceta będzie w ścianie).

Jeśli użyjesz przewodu HDMI od PC/Blu-ray, dźwięk i obraz zostanie "przeniesiony" razem właśnie za pomocą HDMI.

Czy kable do kilku głośników mogą iść razem w korycie, tak jak je kupię, czy też trzeba zastosować dodatkową izolację?

Każdy z przewodów ma własną izolację prawda ? Więc mogą iść w 1 korycie - mam tak u siebie i żadnego słyszalnego wpływu nie zauważyłem.

Co ja tu robię.. To nie moja półka :unsure: Gdzie ja posiałam moje video i kineskopowy telewizor... :)

Nie przesadzaj :) Ja posiadam praktycznie budżetowe kino (o ile można to kinem nazwać) i jestem zadowolony :)

Edytowane przez moonfall84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z własnego doświadczenia przypominam żeby w szale wysokich technologii nie zapomnieć o dociągnięciu zasilania do Projektora i Ekranu (ew. kabel pomiędzy projektorem a ekranem) do sterowania wysuwania ekranu po włączeniu projektora.

Ewentualnie jako opcja jakiś kabla 3xchinch (do wykorzystania jako Component lub composite+audio) między amplitunerem a projektorem gdyby była potrzeba podłączenia czegoś co nie dysponuje cyfrowym sygnałem (HDMI) do projektora (np. starsze typy kamer).

Co do pomarańczowych kabli audio na schemacie to generalnie audio jest przesyłane z HDMI ale jakiś koncentyk albo optyczny kabel do wykorzystania w przyszłości do przesyłu cyfrowego audio nie zawadzi (lepiej położyć więcej niż później żałować albo kuć na nowo).

Ja mam konsole (xbox) jeszcze w wersji bez HDMI i apmlituner bez przełącznika HDMI dlatego do mojego projektora dochodzi 2xHDMI i 1xCOMPONENT i teraz żałuje że jeszcze kabla VGA nie położyłem bo laptopa mam bez HDMI a czasem coś z Laptopa też chciałbym na projektor puścić :)

To tyle ode mnie, pozdrawiam i życzę miłej pracy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten amplituner to fajna rzecz :)

Zasilanie to osobny schemat, do tego jeszcze schemat logiki (przyciski), ciekawe czy mi się to wszystko nie rozjedzie :D. Natomiast sterowanie projektor - ekran mi nie potrzebne, ponieważ zasilanie sprzętu multimedialnego, sterowanie roletami i ekranem będzie sterowane za pomocą systemu inteligentnego budynku "Homiq".

Konsoli nie posiadam, kabel kładę niejako "na wszelki wypadek". Telewizora nie mam i mieć nie będę. Jeśli jakimś cudem będzie tuner TV, to się go w szafce zainstaluje (do sufitu 3,5m, słupek może być wysoki :))

Kabel HDMI do projektora mam zamiar z[beeep]likować na wszelki wypadek. Położę jakąś taniochę i coś droższego. Zastanawiam się czy w ścianie między szafką a sypialnią (tam gdzie pecet) nie zrobić po prostu przepustu, przez który byłoby można przekładać kable dowolnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak ma byc failsafe, to ja sie zapytam, czy tam gdzie bedzie zlokalizowany ekran projektora, przewiduje sie teraz albo w przyszlosci, odbiornik TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizora nie mam i mieć nie będę. Jeśli jakimś cudem będzie tuner TV, to się go w szafce zainstaluje (do sufitu 3,5m, słupek może być wysoki :))

To juz mam odpowiedz.

W takim razie moje pytanie jest nieaktualne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndrzejS

To jest twoje kino domowe? :blink: Łał!

hehehe.

Chciałbym, żeby było moje.

Jak zrobię skok na bank to może będę miał takie.

Pozdrawiam,

AnderzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru można widzieć,na jaką powierzchnie ekranu się zdecydowałeś.... matt white czy gray?

Teraz ja mam ten dylemat, a wiem że masz X3 tak jak ja :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście gray :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślałem,ale wolałem się upewnić.

Był bym wdzięczny, gdybyś mógł zamieścić jakieś fotki tego ekranu.

Myślałem o Adeo, ale widze że ten też jest godny zainteresowania.

Dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie to wyszło.

Nie myślałeś o ekranie w proporcjach 2.35.1.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy kombinują ze spuszczanym, drogim ekranem, a nikt nie rozważa podnoszonego TV .

Podnośnik śrubowy - cichy silnik i bomba - ekran stały , wzorowy, a TV w razie potrzeby .....

WOW - Gmeru na miłość ..... nazbierałeś tego żelastwa od groma - N, CD, HDDVD, POP, Top BD , PS, X-B, i coś tam jeszcze ... uffff

OPPO z baterią HDD i byłby porządeczek .

Aaaaa - no i najważniejsze - zgromadzone grajki nie pozwalaja na opuszczenie ekranu aby był na nie męczącej wysokości,

to wychodzi w praniu i zadzieranie wzroku szybko Cię zmęczy .... niestety.

Edytowane przez BoDeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

dsc02669y.jpg

Czy mnie oczy nie mylą. Masz pioneer CD PD xxxxxx. Miałem taki i byłem bardzo zadowolony.

Przez długi czas nie mogłem się przyzwyczaić do wkładania płyt i zawsze się myliłem.

Miał odwrotne ładowanie płyty niż w innych CD.

Używasz go. czy to tylko do zdjęcia jak w filmie Sami Swoi z telewizorem i samochodem.

Mój był PDS-705. Był to drugi model od góry.

53868755451344550643.jpg

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnośnik śrubowy - cichy silnik i bomba - ekran stały , wzorowy, a TV w razie potrzeby .....

Jak dla mnie to ten sposob jest mało efektywny.

Częsciej korzystałbym z TV niż z projektora.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Endrju - to nie koliduje - masz MEGA ekran w tle (na całą ścianę, nikt nawet nie podejrzewa, że to ekran ..... masz ochotę na film, opuszczasz TV do poziomu podłogi i bajka ! :)

Nich sobie ten TV będzie cały czas, ale jak ma zniknąć, to znika ....

POMYŚL ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Endrju - to nie koliduje - masz MEGA ekran w tle (na całą ścianę, nikt nawet nie podejrzewa, że to ekran ..... masz ochotę na film, opuszczasz TV do poziomu podłogi i bajka ! :)

Znaczy bez borderów czy jak ?

Jak dla mnie Gmera instalacja perfekt jeśli ktoś ma TV + ekran, chociaż faktycznie ekran trochę za wysoko, ale zależy jeszcze w jakiej pozycji się ogląda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi