Skocz do zawartości
VAMET

Mitsubishi HC4000, HC3800, HC3200

Rekomendowane odpowiedzi

Coraz poważniej myślę o zakupie projektora, ale mam podobny problem co Vamet - mały pokój. Rozsuwając ciut kolumny zmieszcze tam ekran 170x90 czyli coś koło 70 cali. Rozważałem też wiec inną opcje ekran nad kolmnami - dolna krawęź ekranu byłaby na wysokości 100-105 cm. Czy to nie za wysoko jeśli oglądałoby się z odległości 2,5-3 metrów? I czy dla ucha ta zmyłka w pionie byłaby zauważalna? Czy stosuje się taki sam parametr jak przy tv czyli 3x H jeśli chodzi o odległóść oglądania? Myślę o mitsubishi hc 3800 ale martwi mnie to, że jest wycofany z produkcji, gdybym potrzebował w najgorszym wypadku wymienić lampe to chyba mogłyby być problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - pomyślcie o najlepszym z możliwych rozwiązań - ekran stały o proporcjach 2;40 / 1 z zasuwanymi bokami .

Obraz 16:9 zmieści się wam pomiędzy kolumnami, a obraz 2;40 / 1 ( czyli tak jak większość filmów ) będzie szerzej .)

Im bliżej naturalnej osi wzroku w pozycji siedzącej, tym lepiej , ale nie uważam aby dolna krawędź na 100 cm. była czymś nagannym,

zwłaszcza przy nie dużej przekątnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z BoDeXem zgadzam sie w 100% a tu cos na zachete powiedzmy ze to odpowiada prawdzie w 90% bd65642ba35ca4ccmed.jpg e099e968638b578bmed.jpg

Edytowane przez merkusTHX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Obraz 16:9 zmieści się wam pomiędzy kolumnami, a obraz 2;40 / 1 ( czyli tak jak większość filmów ) będzie szerzej .)

BoDeX nie kumam :) Z kalkulatora wynika, że w szerokości 16:9 a 2.40:1 nic się nie zmienia, zmienia się przekątna ze względu na wysokość obrazu.

Także według kalkulatora obraz będzie niżej, jeżeli projektor będzie pod sufitem przy braku zmiany szerokości.

Sprawdź sam ;) Chyba że kalkulator kłamie.

Pozdrawiam serdecznie.

EDIT

Coś tutaj chyba jest pochrzanione BoDeX? :P

Czy czasem nie będzie albo pełny ekran lub czarne pasy u góry i na dole?

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalkulator jest OK. :) Wszystko dotyczy ekranu 16/9

Nie wiem, czy Mitsu 4000 ma opcję takiego zoomowania, że jak masz film 2:40 to może z niego zrobić

mocną panoramę, a gdy film jest 16/9 , to wyświetli go w centrum ekranu....

No, ale dobra - zbyt mocno wybiegłem do przodu, wszak to już wyższa szkoła jazdy .... :)

Napiszę w skrócie - większość filmów to 2:40 1 , a więc szeroki ekran. Na 16/9 będą czarne paski .

Są projki, które jednym przyciskiem robią tak, że włącz się zoom i obraz jest powiększany pod ekran

2.40:1 Gdy masz ekran 2:40 / 1 wówczas jest to bardzo szeroka "poezja" , gdy film leci 16/9

wówczas jest wyświetlany w centrum - dlatego na boki należałoby zaprojektować zasłonki, które z

ekranu 2.40 zrobią 16/ 9 . Trochę na skróty, ale myślę, że kto chciał, to zrozumiał. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze opcja "full pro". Zamiast zoomować, obiektyw anamorficzny do 2,40:1. Mitsubishi mają taką fajną opcję, że nie trzeba obiektywu zdejmować na czas projekcji 16:9.

Edytowane przez arsenal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale to już nie są "drobne" kwoty .... to mozna zrobić duuuuuużo taniej zooooomowaniem . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dobre dla kogoś kto ogląda bez napisów w innym przypadku będzie miał je na ścianie albo na ramce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dobre dla wszystkich, ponieważ są playery, które podnoszą napisy wedle gustu ... :)

Przykłady do znalezienia na Forum.

54426195.jpg

Edytowane przez BoDeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Co Wy za przeproszeniem pieprzycie? :)

16:9 i 2.40:1 na szerokość ekranu są identyczne, 16:9 na ekranie takim będzie bez czarnych pasów u góry i na dole.

2.40:1 będzie taki sam obraz w szerokości z pasami u góry i na dole.

To że sobie przystosowaliście i ustawiliście obraz rzucany z projektora pod 2.40:1 i potem macie problem z 16:9 to Wasze i nikt Wam tego nie zabierze. Jak ustawicie projektor na projekcję 16:9, to jest OK, nic nie trzeba kombinować, bo obraz normalnie pasuje.

Przy filmach 2.40:1 ten sam obraz zyska pasy czarne z góry i z dołu.

Nawet w kalkulatorze macie przełącznik z 16:9 na 2.39:1 i możecie sobie wpisać 2.40:1. Jak macie problem z wartościami liczbowymi, to spójrzcie na obrazek obok i zobaczcie sobie, że nic się nie zmienia przy projekcji, jedynie dodaje pasy z góry i z dołu w 2.40:1. To samo z 4:3, obraz znowu w wysokości ten sam, lecz dodaje pasy po lewej i prawej.

To co Wy mówicie to kwestia tego, że swój projektor ustawiliście od razu na filmach 2.40:1 i macie problem przy 16:9, bo Wam wychodzi obraz poza ekran w 16:9 i przy 2.40:1 napisy z czarnych pasów są poza ekranem.

Nie mieszajcie ludziom w głowach. Jak ktoś ma 16:9 ekran i 16:9 rzuci obraz to wypełni całą przestrzeń aktywną filmem, a przy 2.40:1 zyska u góry i na dole czarne paski. A jak chce mieć większy obraz bez pasów czarnych dla 2.40:1, to wtedy dopiero nie zmieści mu się film po bokach.

Dzisiaj mam okres, to mnie nie wpieniajcie i wyrażajcie się zrozumiale, a nie w specyficznych ustawieniach.

Pozdrawiam serdecznie.

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Wy za przeproszeniem pieprzycie? :)

16:9 i 2.40:1 na szerokość ekranu są identyczne, 16:9 na ekranie takim będzie bez czarnych pasów u góry i na dole.

2.40:1 będzie taki sam obraz w szerokości z pasami u góry i na dole.

Z tego co ja zrozumiałem to BoDeX pisze o ekranie CIH, czyli o stałej wysokości niezależnie od formatu obrazu, innymi słowy tak jak to ma miejsce w kinach gdzie przy filmach 2.40:1 obraz jest szerszy, a przy 1.85:1 pojawiają się maskownice po bokach.

Tak to wygląda w warunkach domowych - http://carada.com/MasqueradeCIH.aspx

Oczywiście cena takiego ekraniku zabija, ale jak ktoś ma smykałkę to można sobie maskownice zrobić niewielkim kosztem - ma to sens o ile projektor ma funkcję lens i zoom memory lub oczywiście soczewka anamorficzna jak ktoś sra kasą ;)

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mam okres, to mnie nie wpieniajcie i wyrażajcie się zrozumiale, a nie w specyficznych ustawieniach.

Polecam Tampax-y i jakieś ziółka ..... :D

:lol: :lol: :lol: .... Młody Gniewny Projektorowiec, któremu zaburzono ledwie co zdobytą wiedzę.... to lubię :lol: :lol: :lol:

Oczywiście mowa jest o ekranie CIH ( Constans Image High ) o proporcjach ekranu 2:40 / 1 . który to, tak jak na obrazku, wyświetli kinowy fobraz

bez żadnych pasków u góry i na dole .... to jego ogromna zaleta. Jeśli projektor to potrafi, to po wywołaniu funkcji 16/9 ,braz 16/9 będzie wyświetlany

na nim z czarnymi bokami, Nie zagłębiałem się w instrukcję HC4000, ale Panas to potrafi. Po jakimś czasie jest szansa, że to Cię zainteresuje i docenisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Z tego co ja zrozumiałem to BoDeX pisze o ekranie CIH, czyli o stałej wysokości niezależnie od formatu obrazu, innymi słowy tak jak to ma miejsce w kinach gdzie przy filmach 2.40:1 obraz jest szerszy, a przy 1.85:1 pojawiają się maskownice po bokach.

Tak to wygląda w warunkach domowych - http://carada.com/MasqueradeCIH.aspx

Oczywiście cena takiego ekraniku zabija, ale jak ktoś ma smykałkę to można sobie maskownice zrobić niewielkim kosztem - ma to sens o ile projektor ma funkcję lens i zoom memory lub oczywiście soczewka anamorficzna jak ktoś sra kasą ;)

Łatwiej chyba wybudować własne kino ;) Żartuję. Bez przesady. W moim przypadku dokładnie pasy zajmować będą 23 cm, co daje po 13 cm z góry i z dołu.

Jest to dla mnie do zaakceptowania z 2.50m - tam będę miał głowę podczas projekcji. Także te 13 cm nie rażą mnie jakość szczególnie ;)

Wszystko jest dla ludzi, nie ma co dać się zwariować :P

Pozdrawiam serdecznie.

EDIT

BoDeX to nie problem mieć wiedzę i iść do ludzi bez wiedzy i się powymądrzać tak, że mówisz, jakbyś rozmawiał z ludźmi, którzy tą wiedzę już mają. Nie wspomniałeś nic o CIH w poprzedniej wypowiedzi i teraz mi tu głupa tamponami nie pal :P To sztuka umieć rozmawiać z kimś, kto posiada wiedzę uboższą tak, by Cię zrozumiał :)

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczyło dokładnie obejrzeć załączoną fotkę i przeczytać ze zrozumieniem - to żadne wymądrzanie, a jedynie życzliwe uwagi - popatrz na to w ten sposób.

Gdy po jakimś czasie, gdy szarość "czarnych pasków na filmach" da Ci do myślenia, to wróć do tego tematu i podziękuj, że ktoś chciał Ci pokazać drogę na skróty.

Okres chyba jest zaraźliwy, bo i ja zauważam u siebie symptomy. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Okres chyba jest zaraźliwy, bo i ja zauważam u siebie symptomy. :lol:

:D Zaraźliwy, zaraźliwy :) To kiedy chcesz się "poprzytulać"? :) Napisz na PW.

Pozdrawiam serdecznie.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ekranu ramowego nie ma co kupować nowego, wystarczy płyta spieniona PCV + farba Dulux (taką miałem) albo sięgać po Beckersa czy Tikkurila w wersji mat i możemy dobierać odcienie jaki nam pasują (tylko nie za ciemny bo będzie strata na detalach w ciemnych scenach). Można jeszcze kupić najtańszy ekran manualny od Taga Harmony MattGrey i naciągnąć na ramkę/stelaż.

Dobry sposób to zainstalowanie na projektorze szarego filtra ND2/NDx2, dzięki czemu można użyć białą powierzchnię i w razie kiedy nasz sprzęcik będzie z czasem słabiej świecił zdemontować filtr. Ja obecnie używam w/w filtra i różnic względem ekranu z szarą powierzchnią nie dostrzegam.

Edytowane przez lookcorner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Mówisz o takim czymś: http://www.pleksi.com.pl/index.php?name=pcv-spienione

Jaką farbą Dulux to malowałeś, podaj proszę model. Czy taką płytę można zamówić o dowolnych rozmiarach?

Pozdrawiam serdecznie.

EDIT

Dzwoniłem i wymiar 2000x1200mm, czyli tak jak chciałbym kupić ekran ramowy (83" z tego idzie zrobić).

5mm grubość, kosztuje 150 netto za PCV spienione lub 210 netto za PCV twarde.

PCV spienione dla 5mm już nie jest rulonikiem, który można zwinąć i posiada powierzchnię tak, jak ściana takie fałdki.

PCV twarde posiada powierzchnię idealnie gładką, która odtłuszczona może być pomalowana (robi się z tego reklamy, zabudowy sklepowe).

Myślę, że PCV twarde lepiej się nada na ekran. Są nawet kolory białe, jasne szare, ciemne szare.

Czyli około 260 PLN taki ekran z PCV twarde 2000x1200x5mm.

Można z ceny zejść i zrobić 1mm grubości :) I tak będzie twarde, a za tym i lżejsze.

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VAMET - trzydziesty siódmy raz powtarzam ....

Kup projektor , zamontuj tam gdzie ma być i dopiero wtedy pobaw się w dobór ekranu.

Nie pożałujesz, a zaoszczędzone pieniądze wydasz z głową i WIĘKSZYM pożytkiem.

Pozbycie się szarości w paskach - niby na początku żaden dyskomfort .... do czasu. :)

Edytowane przez BoDeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Oj już dobrze dobrze :) Będę słuchał rad, w tym celu założyłem temat :)

Pozdrawiam serdecznie.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i na koniec rada ostatnia - powierzchnia ekranu nigdy nie jest idealnie gładka, więc nie ma się co podniecać lustrzaną płytą PCV.

Poczytaj o najlepszych splotach i fakturach ekranów typu np. GrayHawk , a otworzą Ci się szeroko oczy. Gładka cerata to nie to czego Ci potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz bardziej podoba mi się pomysł z ekranem 21:9, ale wszystko zależy czy można znaleść jakiś w miare tani playerek który tak przesuwa napisy. Zdaje się, że odtwarzacze philipsa tak mają, ale czy wszystkie modele. Musiałbym dać też szerszy ekran niż sobie planowałem co najmniej z 200-210 cm, a to się wiąże z całkowitym przemeblowaniem i tu mam dwie opcje - ekran na stronie gdzie są okna lub po przeciwnej. Chyba lepiej dać ekran tam gdzie jest okno,co ? No i czy ten mitsubishi hc3800 ma możliwość takiego skokowego przezoomowania za jednym pstryczkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

BoDeX ehehehehe... :) Tak szybko sobie nie podarujesz porad :)

Nie pozwolę na to :P ...tutaj masz kolejny moment wykazania się, mianowicie "...jak nie DLP, to jaki LCD" - chodzi oczywiście o LCD projektor.

Tak w ogóle, czy LCD ma jakąkolwiek przewagę na DLP? Czy LCD a DLP, to tak, że DLP jest teraz na topie i wygryza LCD?

Do czego można to porównać? VHS do DVD do BD? Jest jakiś porządek kolejnościowy?

Czy teraz mądrze jest inwestować w DLP, a nie LCD?

Do Wujka Google, nie musicie odsyłać, bo i tak będę się posiłkował :) Po prostu chciałbym poznać Waszą opinię w tej kwestii, zwłaszcza, że już nie jednego projektorka w domu gościliście.

EDIT

Już doczytałem, ale jeszcze możecie podzielić się uwagami. Czy jakaś inna technologia ma być na horyzoncie poza LCD, DLP?

Dziękuję z góry i pozdrawiam serdecznie.

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o materiał na ekran to płyta MDF+odpowiednia farba( mieszanka H499 Tikkurilla lub z zamiennika) też może stworzyć ciekawy ekran.

Edytowane przez arsenal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

BoDeX chwaliłeś się, że zmieniasz projektor na JVC 3D. Widziałeś go wcześniej w akcji?

Jak efekt w stosunku do projekcji 2D 1080p? Rozumiem, że okularki załączone są do niego?

Pozdrawiam serdecznie.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi