Osama.B.L 13 Posted July 5, 2011 Witam A no jeden monitor jest połączony analogowo drugi cyfrowo. Nie jestem pewien czy karta taki mariaż obskoczy. Wydaje mi się że nie . Ale może odezwie się ktoś kto ma o tym więcej pojęcia. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
acanga 1 Posted July 5, 2011 Jak nie obskoczy skoro poprzedni crt był podłączony w ten sam sposób do tej samej karty graficzej Quote Share this post Link to post Share on other sites
Osama.B.L 13 Posted July 6, 2011 Jak nie obskoczy skoro poprzedni crt był podłączony w ten sam sposób do tej samej karty graficzej Rozumiem że razem z Brawią ? Podejrzewam tego kaszalota "7" Utwórz jakiś mały dysk logiczny, zamontuj XP jako drugi i zobacz co wyjdzie jeśli ruszy wszystko, to ten geniusz Microsoftu kaszani i tyle. Jaka to Brawia ? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
acanga 1 Posted July 6, 2011 (edited) Mam 3 letnią Bravie HD Ready KDL 32S3010. Grafika w PC to GeForce 7800 - 2 wyjścia DVI. Jedno idzie DVI-HDMI do telewizora a drugie VGA z przejściówką do PC. Tak samo miałem podłączony do starego monitora CRT i wszystko hulało, do obecnego LCD również ale działało i przestało. XP też instalowałem i nic to nie dało. Jedyne co jakimś cudem sie zmieniło to TV nie wyświetla "poza zasięgiem" Edited July 6, 2011 by acanga Quote Share this post Link to post Share on other sites
Osama.B.L 13 Posted July 8, 2011 Witam A spróbuj zamienić gniazda w karcie, tzn tam gdzie PC wepnij TV i odwrotnie. Może uszkodzenie kabla czy gniazda albo nawet samej karty. Skoro chodziło to musi chodzić a po reinstalacji OS to raczej sprzętowe uszkodzenie zostaje. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
acanga 1 Posted July 8, 2011 To żeś pomógł Takie rzeczy jak zmiana gniazda to robię w pierwszej kolejności. Zamówiłem przejściówkę DVI-HDMI i sprawdzę na innym kablu HDMI. Zaczynam się zastanawiać nad zmianą karty graficznej z wejściem HDMI... ale to chyba nie do końca dobry pomysł skoro wcześniej działało Quote Share this post Link to post Share on other sites
acanga 1 Posted July 8, 2011 To żeś pomógł Takie rzeczy jak zmiana gniazda to robię w pierwszej kolejności. Zamówiłem przejściówkę DVI-HDMI i sprawdzę na innym kablu HDMI. Zaczynam się zastanawiać nad zmianą karty graficznej z wejściem HDMI... ale to chyba nie do końca dobry pomysł skoro wcześniej działało EDIT! Chyba jednak to będzie wina kabla. Właśnie wziąłem go pod lupe i okazało się że jeden pin we wtyczce DVI jest leciutko wciśnięty w środek. Więc chyba dlatego przestał widzieć TV W poniedziałek będę miał przejściówke i sprawdze na kablu HDMI. P.S. Czy kabel hdmi 1.4 jest kompatybilny wstecz ? i czy bez problemy prześle nim dźwięk do TV ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Osama.B.L 13 Posted July 9, 2011 (edited) Witam Jest kompatybilny. Czyli jest jakaś szansa na wyjaśnienie zagadki. Zmień kabel i napisz co wyszło. No i może jednak coś pomogłem skoro spokojnie je obejrzałeś. Pozdrawiam Edited July 9, 2011 by Osama.B.L Quote Share this post Link to post Share on other sites
acanga 1 Posted July 9, 2011 Robiłem 4 reinstalacje systemu w tym powrót do XP. Żonglerka różnymi wersjami softu od karty graficznej.. i wyszło na uszkodzony pin we wtyku DVI a prawie rękę dawałem sobie uciąć że to nie wina kabla Teraz mam pytanie bo chwilowo jestem bez ampli i nagłośnienia. Czy po takiej przejściówce HDMI z wyjścia DVI karty graficznej - mam Ge Force 7800GT da rade puścić dźwięk do TV po jednym kablu ??? Czy tylko z karty która ma już HDMI na wyjściu ??? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Osama.B.L 13 Posted July 9, 2011 (edited) Robiłem 4 reinstalacje systemu w tym powrót do XP. Żonglerka różnymi wersjami softu od karty graficznej.. i wyszło na uszkodzony pin we wtyku DVI a prawie rękę dawałem sobie uciąć że to nie wina kabla Teraz mam pytanie bo chwilowo jestem bez ampli i nagłośnienia. Czy po takiej przejściówce HDMI z wyjścia DVI karty graficznej - mam Ge Force 7800GT da rade puścić dźwięk do TV po jednym kablu ??? Czy tylko z karty która ma już HDMI na wyjściu ??? Tu masz to fachowo wyjaśnione. http://hdtvpolska.co...__1#entry227178 Zresztą zajrzyj do wiki DVI ma kila rodzajów HDMI to pewno kilkanaście łącznie z I-HDMI. Po prostu warto wiedzieć na pamięć uczyć się nie musisz Pozdrawiam PS chodziło mi ogólnie o czytelników naszego forum, którzy nie zawsze są biegli w elektronice. A podobne wątpliwości pojawiają się dość często, więc chodziło mi żeby coś zostało na przyszłość, będzie można zacytować wątek przy kolejnym takim pytaniu. Sławek R Chodzisz do wróżki czy tak sam ? Pozdrawiam Edited July 9, 2011 by Osama.B.L Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irek39 3 Posted July 9, 2011 GeForce GT 7800 nie ma obsługi dźwięku przez DVI/HDMI. Ma tylko złącze do podłączenia sygnału SPDiF z płyty głównej.Potrzebny jest stosowny kabelek.Jeśli tego połączenia nie zrobisz to dźwięku jednym kablem nie prześlesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
acanga 1 Posted July 9, 2011 Nie ma problemu. Kabelek sie dokupi. Tylko jak był bys uprzejmy to powiedz jaki ? mo i jak tą operacje przeprowadzić żeby dźwięk poleciał 1 kablem ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irek39 3 Posted July 9, 2011 Google twoim przyjacielem.Tu masz link: nvidia spdif cable .Przejrzyj zdjęcia - na kilku jest pokazane jak podłączyć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
acanga 1 Posted July 11, 2011 (edited) Przyszła przejściówka. Podłączyłem na krótkim kablu HDMI i nadal nic .. a już miałem jechaż po 5m. Chyba sie poddam bo już nie wiem co może być nie tak. Podłanczam raz na 1 wyjściu z karty raz na 2 a TV ani drgnie. Monitor chodzi na obu. Wymienie karte graficzna i bedzie to samo.. TV sie zepsuł ??? Pod VGA-VGA chodzi bez problemu... Dodam jeszcze ze wejścia hdmi w tv są sprawne - sprawdzałem na tunerze tv.. Jeszcze 1 rzecz może kogoś oświeci i pomoże. Gdy daje skrót "logo win" + p i daje rozszerz lub powiel ekrany to PC widzi Monitor pnp i "urządzenie wyświetlające pod vga" - zamiast TV ... ale nadal brak obrazu Edited July 11, 2011 by acanga Quote Share this post Link to post Share on other sites
acanga 1 Posted July 13, 2011 Odświeżam. Od 2 dni na 2 gniazdach HDMI wogle nie wykrywa PCta. Tuner widział na obu ... teraz nie widzi Czasem miga 1080i/50Hz czasem również na dole ekarnu ten sam napis jak by był przesunięty a czasem kompletnie nic tylko mrygnie czarny ekran. Na trzecim wejściu HDMI ( to chyba jest CEC )tym z boku tuner chodzi ok , PC wcale Czy gniazda nawaliły ??? Czy może płyta główna ??? Serwisant powiedział że jeśli płyta to może być nawet 7 stówek Używana do 46ex500 leży na allegro za 2 stówy To mój TV --- > http://www.sony.pl/product/tv-80-32-lcd/kdl-32s3010 Ma ktoś jakiś pomysł na mój problem ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
acanga 1 Posted July 15, 2011 Chyba będę kończył bo z wątku zrobił sie monolog Na 3 gnieździe HDMI tuner tv jest "poza zakresem" i pięknie mryga 1080i/50HZ .. Czyli ani TV ani PC. Zastanawiam sie tylko czy to wina jakiś ustawień ( chyba sie łudzę ) ... czy wywalić ten tv na śmietnik Quote Share this post Link to post Share on other sites
Osama.B.L 13 Posted July 16, 2011 (edited) Witam Zaglądam tu ale nic sensownego nie przychodzi mi do głowy. Więc to nie brak chęci . Ale podsunąłeś jedną myśl. Jak byś miał możliwość podłączyć kompa np u kogoś pod inny TV albo czyjegoś kompa pod swój TV Pozdrawiam Edited July 16, 2011 by Osama.B.L Quote Share this post Link to post Share on other sites