Skocz do zawartości
jacqw

bład FLAC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam Hyundai r600 i zastanawiam się z czego wynika problem. Przegrywam na dysk zainstalowany w odtwarzaczu pliki FLAC. Katalog jest widoczny ale po wejsciu w menu nie ma już zadnych plików a czasami są np 2. W czym problem - może ktoś spotkał się już tym dlatego będę wdzięczny za pomoc.

Pzdr

Jacqw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem dotyczy tylko tych konkretnych plików? Inne bez problemu się przenoszą? Jak je przenosisz, przez sieć dysk przenośny, pen?

Edytowane przez GregorGM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak a przenoszę przez usb z dysku lub laptopa. Z mp3 nie zauważyłem problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób prosty test te pliki które nie są widoczne po skopiowaniu z dysku spróbuj odtworzyć z tego właśnie dysku, bez kopiowania. Napisz czy są widoczne z poziomu odtwarzacza i czy dają się odtworzyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie z USB widzi i czyta po skopiowaniu już nie - nie bardzo wiem o co chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe sprostowanie widzi wszystko ale nie odtwarza plików z polskimi znakami - po zmianie nazwy idzie bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jednak chyba nie to podłączyłem dysk zewnętrzny z płytami w formacie Flac i okazuje się że większości nie widzi mimo tego że to pliki z nazwami po angielsku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy trzymasz może te pliki w głębokiej strukturze katalogów (wiele poziomów), lub nazwy katalogów są długie?

W systmach linuks i Windows jest ograniczenie na maksymalną długośćś ścieżki dostępu do 255 znaków. W linuksie (a więc w odtwarzaczach), dyski montowane są w systemie plików już z pewną ścieżką początkową, która zajmuje kilkanaście znaków i coś co pod Windows jeszcze jest widoczne, w linuksie może nie być dostępne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzymam te pliki w trzecim podkatalogu (FLAC-wykonawca-tytuł), co do długości to większość są to proste dwu wyrazowe tytuły więc mają na pewno poniżej 255 znaków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko powiedzieć co jest przyczyną twoich problemów. Myślałem że być może masz uszkodzony HDD jednak z tego co piszesz, chyba tak nie jest. Mam kilkanaście plików FLAC na swoim dysku i z żadnym nie mam problemów. Spróbuj może jakimś konwerterem pliki niewidoczne dla odtwarzacza jeszcze raz przerobić. Być może są one nietypowo kodowane...

Miałem np. film w formacie .mkv w którym nie było głosu na odtwarzaczu, na komputerze nie było żadnych problemów z odtworzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odtwarzacz wyświetlając pliki nie zagląda do nich. Patrzy tylko na rozszerzenia. Jak coś jest nie tak z plikiem - problem wystąpi przy próbie odtwarzania. Jeżeli weźmiemy plik txt i zminimy rozszerzenie na flac, też powinien być widoczny. Tak więc rozwiązania raczej nie należy szukać w konwersji. Czy rozszrzenia plików niewidocnych są FLAC, Flac, czy flac? Lub inaczej? Może o to chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzam na podstawie jednej płyty i wszystkie rozszerzenia to flac i widzi tylko dwa z dziesięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odtwarzacz wyświetlając pliki nie zagląda do nich. Patrzy tylko na rozszerzenia. Jak coś jest nie tak z plikiem - problem wystąpi przy próbie odtwarzania. Jeżeli weźmiemy plik txt i zminimy rozszerzenie na flac, też powinien być widoczny. Tak więc rozwiązania raczej nie należy szukać w konwersji. Czy rozszrzenia plików niewidocnych są FLAC, Flac, czy flac? Lub inaczej? Może o to chodzi.

Faktycznie nie pomyślałem o tym.

Brak mi pomysłów, spróbuj może przeskanować dysk na którym przenosisz pliki pod względem uszkodzeń, lub przenieś pliki na innym dysku czy penie. Jeśli masz odtwarzacz w sieci z komputerem zobacz jak tu sprawa wygląda. Czy te pliki na dysku dają się przenosić do komputera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kopiuje pliki bezpośrednio z dysku zewnętrznego lub komputera. Można bez problemu przerzucać pliki w jedna i druga stronę. Najgorsze jest to że po włączeniu Mbox-a on ich nie widzi (mimo, że sa na dysku w nim zainstalowanym)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi