Skocz do zawartości
  • 0
zorro.zorro

Problem z kablem HDMI

Pytanie

Witam,

Podłączyłem komputer do do LCD kablem (15 metrów) i mam taki objaw jak na załączonych zdjęciach.

Ktoś może ma pomysł dlaczego tak jest i co można z tym zrobić?

Wymiana kabla HDMI odpada bo jest pod tynkiem. A może jakiś wzmacniacz HDMI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wow :)

Sądząc z tych zdjęć to absolutnie nie ma żadnej szansy ..... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam,

Podłączyłem komputer do do LCD kablem (15 metrów) i mam taki objaw jak na załączonych zdjęciach.

Zdjęć nie ma ale na 15 metrach to kabel musi być znakomitej jakości żeby nie było problemów.

Zapewne nic nie zrobisz, musisz dać nowy kabel.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Zdjęć nie ma ale na 15 metrach to kabel musi być znakomitej jakości żeby nie było problemów.

Zapewne nic nie zrobisz, musisz dać nowy kabel.

Pozdro

Jak tu wrzucić zdjęcia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Jak tu wrzucić zdjęcia ?

Normalnie. Skorzystaj z fotosika albo imageshack. Po ich tam wrzuceniu skopiuj do posta link dla forum.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

coś nie idzie ci z tymi fotami

O godzinie 20 .00 były dwa linki z fotosika. Zdjęcia były . Po edycji pytający skasował zamiast " dodaj obrazek " :blink:

Edytuję : już są :)

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

już są,ale kicha ten obraz

nie jestem pewien,ale trzeba chyba będzie zastosować wzmacniacz sygnału

Edytowane przez AR-kadius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam,

Zmniejsz rozdzielczość na jak najniższą i zobacz czy pojawi się czysty obraz. Jeśli nie, to albo kabel jest uszkodzony, albo nie kontaktuje w którym z gniazdek. Jeśli po zmniejszeniu rozdzielczości pojawi się poprawny obraz znaczy, że kabel nie jest uszkodzony, ale ma za słabe parametry, aby przesłać 1080p60. Możesz wówczas próbować jakichś pomysłów ze wzmacnianiem sygnału (jakimś repeaterem lub splitterem HDMI).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Zmniejsz rozdzielczość na jak najniższą i zobacz czy pojawi się czysty obraz. Jeśli nie, to albo kabel jest uszkodzony, albo nie kontaktuje w którym z gniazdek. Jeśli po zmniejszeniu rozdzielczości pojawi się poprawny obraz znaczy, że kabel nie jest uszkodzony, ale ma za słabe parametry, aby przesłać 1080p60. Możesz wówczas próbować jakichś pomysłów ze wzmacnianiem sygnału (jakimś repeaterem lub splitterem HDMI).

Objawy są dziwne.

Przy zmniejszaniu rozdzielczości jest raz gorzej raz lepiej ale nie jest dobrze nawet przy 800x600. Sugeruje to uszkodzenie kabla ale jak przez ten sam kabel podłączam amplituner Yamahy to ekran z ustawieniami amplitunera jest ja żyleta. Myślałem że może przejściówka DVI-HDMI ale jak wpinam ten sam zestaw po krótki kablu do innego złacza TV też jest OK.

Straciłem już pomysły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Objawy są dziwne.

Przy zmniejszaniu rozdzielczości jest raz gorzej raz lepiej ale nie jest dobrze nawet przy 800x600. Sugeruje to uszkodzenie kabla ale jak przez ten sam kabel podłączam amplituner Yamahy to ekran z ustawieniami amplitunera jest ja żyleta.

Daj zdjęcie tego ekranu. Może nie wszystkie składowe (RGB) w nim występują?

Edytowane przez JackS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

JackS -- sowi chyba chodziło o zdjęcie ekranu z ustawieniami yamahy .

Meni może pokazywać dobrze ? Może spróbuj puścić sygnał do TV przez amplituner ze źródła --- komputer i dla pewności np z odtwarzacza Blu - ray ( jeżeli masz )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Kabel jest długi, a sygnał HDMI z karty graficznej prawdopodobnie nieco słaby (napięciowo), stąd problem.

Może zrezygnować z połączenia HDMI a pliki z kompa przesyłać po sieci (DLNA) lub kopiować na dysk usb albo zastosować jakiś player sieciowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Oczywiście chodziło mi o to, jak wygląda to menu Yamahy. Jeśli jest w nim i czerń i biel, to znaczy, że wszystkie składowe czyli R, G, B są przenoszone prawidłowo, a to znaczy, że wszystkie linie TMDS kabla działają prawidłowo. Jeśli tak, a obraz komputera nawet przy najniższej rozdzielczości jest przekłamany, to znaczy to, że masz uszkodzone (lub niekontaktujące) wyjście HDMI komputera.

Edytowane przez JackS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Objawy są dziwne.

Przy zmniejszaniu rozdzielczości jest raz gorzej raz lepiej ale nie jest dobrze nawet przy 800x600. Sugeruje to uszkodzenie kabla ale jak przez ten sam kabel podłączam amplituner Yamahy to ekran z ustawieniami amplitunera jest ja żyleta. Myślałem że może przejściówka DVI-HDMI ale jak wpinam ten sam zestaw po krótki kablu do innego złacza TV też jest OK.

Straciłem już pomysły.

Puść sygnał z komputera to TV poprzez amplituner.

Może amplituner wzmocni sygnał .

Pod tym warunkiem można będzie wyeliminować wadliwe wyście gniazda HDMI z komputera ( tylko trzeba zapewne pogrzebać w ustawieniach amplitunera )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Jako źródło sygnału mam tylko kompa.

Z Yamahy Czerń i biel też są.

Jeśli kompa przepuszczę przez Yamahę jest tak samo źle.

Komp nie jest uszkodzony bo jak włączam się krótkim kablem HDMI do innego gniazda TV to jest OK.

DLNA nie mam w TV.

I jeszcze jedno co się właśnie udało ustalić - przy 720x526 50Hz obraz OK, przy wszystkim powyżej jak na zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Komp nie jest uszkodzony bo jak włączam się krótkim kablem HDMI do innego gniazda TV to jest OK.

Ale pewnie spróbowałeś wpiąć długi kabel w gniazdo , do którego podpinałeś na próbę krótszy kabel ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

I jeszcze jedno co się właśnie udało ustalić - przy 720x526 50Hz obraz OK, przy wszystkim powyżej jak na zdjęciach.

Skoro po zmniejszeniu rozdzielczości jednak pojawia się poprawny obraz, to znaczy, że kabel nie jest uszkodzony, ale ma za słabe parametry, aby przesłać 1080p60. Możesz próbować jakichś pomysłów ze wzmacnianiem sygnału (jakimś repeaterem lub splitterem HDMI).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Skoro po zmniejszeniu rozdzielczości jednak pojawia się poprawny obraz, to znaczy, że kabel nie jest uszkodzony, ale ma za słabe parametry, aby przesłać 1080p60. Możesz próbować jakichś pomysłów ze wzmacnianiem sygnału (jakimś repeaterem lub splitterem HDMI).

Możesz polecić jakiś konkretny model wzmacniacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Wątpliwe żeby jakieś reapeatery tu pomogły. Obawiam się, że nic tu nie pomoże. Ewentualnie, moża jeszcze zmniejszyć ilość kolorów w kompie, jest sznsa że dzięki temu będzie działać na większej rozdziałce. Jednak, na full hd raczej nie ma co liczyć.

Intryguje mnie natomiast, ten działający amp - zapewne wypuszcza małą rozdziałkę, ale, ciekaw jestem czy to przypuszczenie jest prawdziwe.

Edytowane przez Pizzojad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Możesz polecić jakiś konkretny model wzmacniacza?

Najpopularniejszymi wzmacniaczami sygnału są aktywne splittery HDMI. Możesz spróbować z dowolnym - najlepiej takim, który będziesz mógł zwrócić, jeśli nie pomoże. A pewności, że pomoże nie ma. Taki kabel powinno się po prostu wymienić na porządny kabel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi