Skocz do zawartości
buku

Informacja prasowa: Telewizory TOSHIBA VL863 z pasywnymi okularami 3D (4 pary w komplecie)

Rekomendowane odpowiedzi

NewsToshiba poszerza ofertę o pierwszy telewizor 3D wykorzystujący technologię polaryzacyjną

Technologia polaryzacyjna zastosowana w modelach serii VL863 pozwala na oglądanie filmów 3D przy użyciu lekkich i niedrogich okularów.

Neuss, Niemcy, 5 kwietnia 2011 –Toshiba Europe GmbH prezentuje nową serię telewizorów 3D wykorzystujących filtr polaryzacyjny. Dzięki technologii polaryzacyjnej, aktualnie szeroko wykorzystywanej w kinach, posiadacze telewizorów serii VL863 mogą oglądać filmy 3D korzystając z lekkich okularów nie wymagających zasilania i zintegrowanej elektroniki. Modele serii VL863 sprzedawane będą z czterema parami okularów polaryzacyjnych, a opcjonalne dodatkowe okulary będą dostępne w atrakcyjnych cenach1. Telewizory serii VL863 są idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą oglądać filmy 3D w większym gronie, a nie zamierzają inwestować w droższe okulary aktywne. W skład serii VL863 wchodzą modele z ekranami o przekątnych 107cm (42’’) i 119cm (47’’). Telewizory pojawią się na rynku europejskim w drugim kwartale 2011 roku.

Technologia polaryzacyjna jest wygodna
Nowe wyświetlacze 3D Toshiby wyposażono w filtr nałożony na ekran LCD, który przepuszcza tylko fale świetlne o odpowiedniej polaryzacji. Widz korzystając z okularów z filtrem odpowiadającym polaryzacji ekranu LCD może oglądać obraz 3D przez długi czas nie odczuwając zmęczenia wzroku. Dodatkową zaletą jest fakt, że okulary polaryzacyjne nie wymagają zasilania bateryjnego. Dołączane w zestawie z telewizorem okulary pochodzą z firmy RealD, lidera w segmencie technologii 3D stosowanej w kinach, elektronice użytkowej i profesjonalnych instalacjach wideo.

Jasny obraz 3D pozbawiony migotania
Technologia polaryzacyjna pozwala na wyświetlanie obrazów dla lewego i prawego oka jednocześnie, co przekłada się na minimalną obecność tzw. przesłuchu 3D (ang. cross-talk), który występuje przy obrazie 3D generowanym przy wykorzystaniu innych technologii. Dodatkową zaletą jest wysoka jasność obrazu 3D, który oglądany jest przez widza z pełną jasnością. Technologia polaryzacyjna pozwala także na oglądanie obrazu 3D bez migotania w mocno nasłonecznionych pomieszczeniach.

Przyjemność oglądania obrazu wysokiej jakości
Telewizory serii VL863 wyposażone są w procesor wideo Active Vision M400 zapewniający doskonałą płynność ruchu oraz układ Resolution+ zwiększający ostrość i szczegółowość obrazu.

Szeroka oferta telewizorów 3D
“Seria telewizorów VL863 wykorzystujących technologię polaryzacyjną to naturalne poszerzenie dotychczasowej oferty 3D Toshiba złożonej z odbiorników wymagających okularów z aktywną przesłoną”, mówi Sascha Lange, kierownik marketingu produktów wideo Toshiba Europe. “Nasza oferta prezentuje się bardzo atrakcyjnie i pozwala konsumentom dobrać telewizor 3D stosowanie do ich potrzeb. Przystępne cenowo telewizory VL863, korzystające z technologii polaryzacyjnej kierujemy do osób, które obraz 3D chcą oglądać w większym gronie. Serie telewizorów WL i ZL wykorzystujące aktywne okulary są z kolei kierowane do widzów o najwyższych wymaganiach jakościowych dotyczących obrazu 3D”.

Specyfikacja techniczna

• Panel LCD Full HD 16:9 z krawędziowym podświetleniem LED, 1920 x 1080 pikseli
• Technologia polaryzacyjna 3D
• Active Vision M400 (ilość klatek/s: 400, częstotlwość odświeżania: 200Hz)
• Przygotowany do WLAN (kontroler w kluczu USB)
• Dostęp do Toshiba Places
• Wbudowany tuner DVB-T, DVB-C, DVB-S, H.264
• W komplecie cztery pary okularów polaryzacyjnych RealD
• Rozmiary ekranu: 

42VL863: 107cm (42”)
47VL863: 119cm (47”)

vl863frontrollercoaster.jpg

janunio: Cztery pary okularów do każdego TV !
http://www.hdtvtest.co.uk/news/toshiba-3d-tv-active-passive-201104051082.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I na tej firmie się nie skończy. Zeszły rok to był tylko wstęp. Przed nami kolejne zmiany w 3D. Dla mnie jedno jest najważniejsze: redukcja crosstalk'u. A w tym pasyw duuuużo pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koniecznie, bo jest tylko jeden producent matryc do pasywnego 3D = LG.

Muszą więc być ograniczenia podażowe.

Jedyny debiut pasywnego 3D w 2010 to była oferta VIZIO w US i JVC w europie.

Dopiero ten rok będzie premierowy.

Wskazywany model LG nigdy nie wszedł do sprzedaży i był niejako prototypem niewiele mającym wspólnego z dzisiejszym, pasywnym 3D.

Na CES 2011 jedyny producent matryc określił enumerartywnie kto wchodzi w ten standard:

VISIO / LG / Philips / Toshiba.

Pierwsza recka pasywnego 3D z 01.04.2011 jest zaskakująca:

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1301662476

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co w niej takiego zaskakującego? Pytam na poważnie, bo ja bym użył określenia "przewidywalna". LG trzyma swoje miejsce w szeregu. Nie spodziwales się chyba że poza "pasywna" reprodukcją efektu 3d, Lg dołączy do liderów w jakości generowanego obrazu. Pomimo miłych dodatkow typu isf, bt czy multimediów implementowanych w swoich telewizorach, ciężko by było uznać LG również za lidera inowacyjnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cóż w niej zaskakującego?

[ EDIT, Spóźniłem się, nie byłem pierwszy w odpowiedzi :) ]

Wszystko czego się można było spodziewać od telewizora LG i od telewizora z 3D, realizowanego za pomocą polaryzatorów.

Ponieważ to LG, to ma dobre zdolności kalibracyjne. A ponieważ to pasywne 3D z polaryzatorem, to obraz HD traci na ostrości i rozdzielczości, podczas przekazu 3D. Do tego nie można siedzieć zbyt blisko, bo będzie widać linie osobne. Dla mnie to jest takie pół HD, nic się nie zmieniło w tej technice od lat. To samo było w monitorach 3D pasywnych, już lata temu, to samo jest teraz w telewizorach. Co do crosstalku to jest mniej odczuwalny, za to bardziej krytyczna jest pozycja - miejsce w której siedzimy przed ekranem. Jeśli źle utrafimy to obraz będzie się rozdzielać, a efekt 3D zanikać. Ot zwykły polaryzacyjny ekran.

Z utęsknieniem oczekuję, aż wreszcie Janusz przekona się na własne oczy jak to wygląda. Mam nadzieję, że mu trochę przejdzie przesadny entuzjazm, który rozsiewa na prawo i lewo, trąbiąc o innowacyjności i doskonałości tej formy realizacji telewizora 3D "HD". Taki kubeł zimnej wody na głowę :).

To tylko inny sposób realizacji przekazu, ani nie lepszy, ani nie gorszy, od wersji migawkowej. Po prostu inny. Ma swoje zalety, ma wady, dokładniej to jedne wady zastąpiono innymi, to samo z zaletami. Będzie można mówić o postępie dopiero jak matryce będą mieć podwójną rozdzielczość poziomą, aby skompensować efekt zmniejszenia rozdzielczości w 3D.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nikt tej wersji 3D jeszcze nie widział.

Szkoda prądu na takie opisy.

Poczytajcie opis póki co Pana Larsena.

Link w trzecim poście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nikt tej wersji 3D jeszcze nie widział.

...

Poczytajcie opis póki co Pana Larsena.

...

Co to znaczy nikt nie widział?

Widziało już tysiące osób przez ostanie X lat. Ja też widziałem w 3 różnych urządzeniach. Jedno użytkowałem osobiście przez miesiąc, a dokładniej monitor Hyundaia zrealizowany w tej samej technologii.

Usiłuję Ci to wytłumaczyć mniej więcej od pół roku, ale nie przyjmujesz tego faktu do wiadomość, że to żadna nowość. Cały czas twierdzisz, że to nowosć która nagle spadła na nas, jak grom z jasnego nieba. A to nie jest prawda, takie wrażenie usiłują stworzyć goście od marketingu, a to bujda na resorach. To jest zwykła matryca z naprzemiennymi polaryzatorami co druga linię i to ma swoje konsekwencje w postaci zmniejszenia rozdzielczości o połowę w pionie, przy przykazie 3D. Dodatkowo, jeśli jest to przekaz telewizyjny side by side, to tracimy kolejną połowę w poziomie.

Z Full HD 1920x1080 robi się nagle 960x540 punktów. I to jest fakt. Nie ma mowy o obrazie High Definition, absolutnie nie ma mowy. A oko ludzkie reaguje przede wszystkim na zmianę rozdzielczości w pionie i to odczuwa najbardziej.

I nawet w cytowanej przez Ciebie recenzji jest na ten temat zapis, że w odczuciu recenzującego obraz jest "soft" i to bardziej niż w plaźmie. Recenzję przeczytałem w całości, to informacja dla Ciebie.

Tak że wszystko ok, ale pod warunkiem że będziemy pamiętać o ograniczeniach takiej implementacji 3D, a nie wierzyć bezgranicznie w marketing.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, tego Hyundai'a widziałem kilka razy na prezentacjach profesjonalnych sprzętów do 3D (raz jak mi się udało w Polszy dorwać do niego to się okazało, że miał menu tylko po japońsku...)

Z tą rozdziałką to chyba przesadziłeś, z tego co kojarzę to tam co druga linia miała inną polaryzację, czyli 1920x540 na oko.

Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą rozdziałką to chyba przesadziłeś, z tego co kojarzę to tam co druga linia miała inną polaryzację, czyli 1920x540 na oko.

SlawekR miał na myśli przekaz 3D w formacie side-by-side, czyli w rozdzielczości 960x1080, który na tym telewizorze jest odtwarzany w rozdzielczości 960x540.

Edytowane przez JackS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmieszne bardzo !

Trwa w najlepsze "dyskusja" expercka tych co nie widzieli nigdy na oczy.

Róbta tak dalej.

KKOMPROMITACJA do kwadratu !

Pisanie , że to 530 linii w wykonaniu niejakiego SławkaR to KPINA !

Idź zobacz. Opisz.

END.

Przestań teoretyzować !

MAX daje Ci dyskretną szansę na modyfikację poglądu.

POwstaja pytania:

[1]

Napisz czy w Krakowie macie już Stand LG z pasywnym 3D.

[2]

Czy Byłeś z własnymi materiałami 3D SBS ?

Bo ja byłem w Warszawie. Moje4 opinie są na podstwaie oglądu dem Panaza i AVATARa na ekranie LG. Pasywnym.

Nie mam zamiara dajel kontynuować sporu (sporu nie ma) z osobą , która nigdy na oczy nie widziała LG passive 3D.

[3]

Czy SławkuR masz jaką kolwiek szansę zaobcować z nową 3D w Krakowie ?

Proste trzy pytania.

Enumertratywnie.

Wielce PLEASE.

Zawsze Twój .....

Edytowane przez janunio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi