Skocz do zawartości
Prescot

Problem z napedem w Dune Prime

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z Dune BD Prime 3.0. Podczas odtwarzania płyt kopii BlueRay obraz się albo zacina albo ucina dzwięk lub płyta staje. Ponad to czasami pojawiają się dziwne zielone paski na ekranie telewizora. Zaznaczam że testowane te płyty były na innych odtwarzaczach u znajomych i podobnych problemów nie było. Znajomy kupił nie dawno Prime i ma podobne problemy ze swoimi płytami. Sprawdzałem u niego moje płyty i co dziwne nie występowały podobne problemy co u mnie ale on ze swoimi ma. Dodam że z filmami oryginalnymi nie ma problemów wszystkie hulają aż miło popatrzeć. Już sam nie wiem czy to jest problem z napędem lub może z czymś innym.

Czy może problem tkwi w tym że Dune ma słaby napęd. Mam pytanie kolejne czy Dune umożliwia podłączenie napędu zewnętrznego po sata czy po usb.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź osoby znające się na rzeczy.

Edytowane przez Prescot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z Dune BD Prime 3.0. Podczas odtwarzania płyt kopii BlueRay obraz się albo zacina albo ucina dzwięk lub płyta staje. Ponad to czasami pojawiają się dziwne zielone paski na ekranie telewizora. Zaznaczam że testowane te płyty były na innych odtwarzaczach u znajomych i podobnych problemów nie było. Znajomy kupił nie dawno Prime i ma podobne problemy ze swoimi płytami. Sprawdzałem u niego moje płyty i co dziwne nie występowały podobne problemy co u mnie ale on ze swoimi ma. Dodam że z filmami oryginalnymi nie ma problemów wszystkie hulają aż miło popatrzeć. Już sam nie wiem czy to jest problem z napędem lub może z czymś innym.

Czy może problem tkwi w tym że Dune ma słaby napęd. Mam pytanie kolejne czy Dune umożliwia podłączenie napędu zewnętrznego po sata czy po usb.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź osoby znające się na rzeczy.

Jakie to dyski BD-R?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie to dyski BD-R?

Pozdro

TDK BD50GB, BD-R25 (sprowadzone z japoni), Panasonic BD50, BD-R25 oraz Esperanza 25. Pozostałe kupione w Polsce

Edytowane przez Prescot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TDK BD50GB, BD-R25 (sprowadzone z japoni),

Panasonic BD50, BD-R25 oraz Esperanza 25.

Pozostałe kupione w Polsce

Skup się, bo nic nie wnosisz do tematu.

Nie napisałeś na jakich płytach występują te problemy, a te kupione w polsce to niby jakie ?

Jeśli występują na wszystkich, to na logikę masz coś z napędem, albo z nagrywaczką , która słabo pali

i Twój egzemplarz nie potrafi dokładnie zczytać kropek. Jeśli zacina się na Esperanza i te "inne kupione w polsce",

to może to być kolejny dowód na to, że nie powinno się ufać tanim, nie markowym nośnikom.

Jeśli nie uda się zgrać takiej płyty do komputera (błąd CRC) , to jedyne ich miejsce jest na śmietniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skup się, bo nic nie wnosisz do tematu.

Nie napisałeś na jakich płytach występują te problemy, a te kupione w polsce to niby jakie ?

Jeśli występują na wszystkich, to na logikę masz coś z napędem, albo z nagrywaczką , która słabo pali

i Twój egzemplarz nie potrafi dokładnie zczytać kropek. Jeśli zacina się na Esperanza i te "inne kupione w polsce",

to może to być kolejny dowód na to, że nie powinno się ufać tanim, nie markowym nośnikom.

Jeśli nie uda się zgrać takiej płyty do komputera (błąd CRC) , to jedyne ich miejsce jest na śmietniku.

Czytaj ze zrozumieniem. Przetestowane na innych odtwarzaczach BlueRay gdzie problem z odczytem się nie pojawia. Wspomniany problem występuje na dwóch DUNE BD Prime 3.0 z płytami BR różnych producentów. Oryginalne płyty czyta bez problemów.

Padło pytanie jakich płyt używam. Więc odpisałem. Według mnie jakich płyt używam nie ma znaczenia akurat w tym przypadku.

Płyty się udaje zgrać. Przetestowane.

Czy możliwe żeby na dwóch Dune-ach BD Prime 3.0 występowały podobne problemy. Tym bardziej że można powiedzieć że oba urządzenia są w miarę nowe.

Oczywiście dodam że na komputerze kopie płyt chodzą bez problemu.

Napisałeś ufać tanim nie markowym nośnikom. A powiedz które są super. Niby nagrywane było na TDK ale jak się ostatnio dowidziałem że dla TDK robi firma Inteneso czy coś takiego. TDK tylko firmuje jako swoje. Wiem panasonic to nie firma która specjalizuje się w produkcji nośników tylko sprzętu elektronicznego. Za kupnem tego typu nośników zasugerowałem się po opublikowaniu jakiegoś tam rankingu. Wiem nie powinienem ale czymś się kierować trzeba. Co do Esperanza się zgodze. Nie udało mi się sprawdzić tylko na Verbatimie ale dla mnie to żaden problem.

Edytowane przez Prescot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale i ja muszę potwierdzić wadliwe odtwarzanie. Nie pisałem wcześniej, bo myślałem że mój przypadek jest jednostkowy. Nagrałem 1:1 koncert Mylene Farmer na płycie Verbatim BD-R DL 50 GB - na Dune Prime 3.0 (ostatni soft beta) mam dokładnie takie same objawy jak Kol. Prescot. W napędzie komputerowym oraz na PS3 płyta idzie normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale i ja muszę potwierdzić wadliwe odtwarzanie. Nie pisałem wcześniej, bo myślałem że mój przypadek jest jednostkowy. Nagrałem 1:1 koncert Mylene Farmer na płycie Verbatim BD-R DL 50 GB - na Dune Prime 3.0 (ostatni soft beta) mam dokładnie takie same objawy jak Kol. Prescot. W napędzie komputerowym oraz na PS3 płyta idzie normalnie.

Zmartwiłeś mnie troszkę. Ciekaw jestem jak wygląda sytuacja z odtwarzaczami Dune HD max.

Pytanie do znawców czy można podpiąć zewnętrzny napęd oraz co najważniejsze będzie odtwarzał na naszym sprzęcie filmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może problem uda się rozwiązać. Napisałem do HumanMedia. Odpisali że problem może dotyczyć firmware samego napędu.

Nim się zaktualizuje trzeba sprawdzić czy już odpowiedniej wersji nie mamy. Jeżeli takowa jest może to oznaczać że napęd jest uszkodzony. Prosili o potwierdzenie czy problem się udało rozwiązać.

Podaje link może to komuś coś pomoże:

http://dune-hd.com/firmware/bdprime3/optical_drive_fw/

Dam znać czy się udało.

Aktualizacja:

Wszystko hula jak należy. Upgrade firmawaru napędu BR rozwiązał problem.

Edytowane przez Prescot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi