Skocz do zawartości
VAT

Jaka Plazma za 3 - 4 tysiące?

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tylko obiektywny, nie sponsorowany przez "dużych" potentatów.

Nie istnieje takie coś jak "obiektywny człowiek". Każda wypowiedź, każdego z nas, zawsze będzie zabarwiona subiektywnym postrzeganiem przez nas świata i naszymi własnymi preferencjami. Czy też ja, czy Gmeru, w życiu nie odważyliśmy się napisać że nasze wypowiedzi są obiektywne i mają stanowić niepodważalny aksjomat. Ba, osobiście zawsze zastrzegam, że mój pogląd jest wyłącznie mój i na pewno subiektywny. Jeśli ktoś pisze, że "jest obiektywny" to jest albo supermanem, albo jest bardzo nieomylnie przekonany o swojej nieomylności :).

Oczywiście nie piszę tego aby wzniecić wojnę...

Prawie wcale, ależ absolutnie nie... :P

tylko od 3 lat czytam posty w tym portalu i uważam że nie odzwierciedlają rzeczywistości.

Jest na to genialne w swojej prostocie rozwiązanie. Aż dziw, że na nie wcześniej nie wpadłeś. Piszesz że testowałeś to czy tamto. Napisz recenzję. Przyjmiemy ją z radością i otwartymi ramionami. Zamieścimy, podziękujemy.... Na trwałe wpiszesz się jako ten, który aktywnie uczestniczy w życiu forum.

Oglądałem telewizory SONY 3D oraz SAMSUNG 3D - jeżeli to ma byc wyznacznik jakości jak pisze GURU o SONY to po prostu wymiękam.

Patrz akapit wyżej. I jeszcze wyżej, ten akapit o "obiektywiźmie". Skąd jesteś pewien, że tak jak Ty to postrzegasz, postrzegają to również inni. I że jest to obiektywny pogląd ?

To co Panasonic zrobił w swoich plazmach to potęga.

ALE POWTARZAM to jest MOJE subiektywne wrażenie i parunastu Moich znajomych.

Napisz recenzję. Wtedy będziesz miał mandat do krytykowania innych. Może wtedy z perspektywy zobaczysz jaki to ciężki "kawałek chleba" i jak trudno zachować obiektywny dystans. Będziesz mógł się wypowiadać o obiektywiźmie czy też subiektywiźmie, no właśnie zdecyduj się czy jesteś obiektywny czy subiektywny, bo w pierwszym i ostatnim zdaniu wyraziłeś sprzeczne myśli. Jeszcze nie napisałeś recenzji, a już zaczynają się schody :).

EDIT

A żeby było merytorycznie i "obiektywnie". Jak już testujesz plazmy Panasa 3D, to sprawdź je na okoliczność ruchu pooziomego, przy sygnale standardowym 50Hz, podawanym poprzez HDMI.

To taka mała podpowiedź, w kwestii tego, cytuję "co Panasonic zrobił w swoich plazmach". Zaznaczam, chodzi o modele 3D, które tak preferujesz. To się właśnie nazywa subiektywne podejście. Funkcjonalność 3D zaślepia nas do tego stopnia, że nie zwracamy uwagi na inne istotne rzeczy.

Panasonica G20 (tego bez T) za to mogę polecić z czystym sumieniem, szczególnie w kontekście ceny. Co do modeli 3D, to zanim zaczniesz polecać je tak bezwarunkowo, to przetestuj jeszcze pod tym względem, jak wyżej. Parafrazując, nie samym 3D "sygnał żyje".

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42VT20 odpada. Nie mam i nie będę miał 5 tysięcy. Mam rozplanowany budżet co do złotówki. Oprócz TV muszę jeszcze kupić meble i inne elementy wyposażenia pokoju. 3D też odpada. Przeszkadzają mi okulary (jedne już mam zawsze na nosie) i mała ilość transmisji 3D. Mój wybór pozostaje w gronie 42V20, 42G20 i 46G20. Prosiłbym o za i przecie każdemu z tych modeli. I o odpowiedź na pytanie, który najlepiej radzi sobie z czytanie filmów z usb i napisów do nich. Żona 80% czasu przy TV spędza właśnie oglądając tak filmy.

Możemy wrócić do tematu wątku, który założyłem i do odpowiedzi na postawione przez mnie pytania? :rolleyes: Bo chciałbym dziś dokonać zamówienia chyba, że ktoś radzi poczekać bo na święta mogą być promocje.

Odrzuciłem 50 cali bo żona lubi często zasiadać w fotelu około 2 metry od TV i 50 byłaby za duża..

Edytowane przez VAT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT

A żeby było merytorycznie i "obiektywnie". Jak już testujesz plazmy Panasa 3D, to sprawdź je na okoliczność ruchu pooziomego, przy sygnale standardowym 50Hz, podawanym poprzez HDMI.

To taka mała podpowiedź, w kwestii tego, cytuję "co Panasonic zrobił w swoich plazmach". Zaznaczam, chodzi o modele 3D, które tak preferujesz. To się właśnie nazywa subiektywne podejście. Funkcjonalność 3D zaślepia nas do tego stopnia, że nie zwracamy uwagi na inne istotne rzeczy.

Panasonica G20 (tego bez T) za to mogę polecić z czystym sumieniem, szczególnie w kontekście ceny. Co do modeli 3D, to zanim zaczniesz polecać je tak bezwarunkowo, to przetestuj jeszcze pod tym względem, jak wyżej. Parafrazując, nie samym 3D "sygnał żyje".

No i dostałem po uszach, za swoje przemyślenia-rzeczywiście za bardzo patrzyłem na to 3D.

Pokajam się w takim razie.

Swoje ochy i achy wyrażam przede wszystkim w sprawie wyświetlanie 3D przez Panasonica,pozostałe firmy muszą się naprawdę wiele nauczyć aby obraz tak wyglądał (na LED-ach to jedna wielka porażka).

Co do jakości i wyświetlania obrazu 2D czy to SD jak i HD, nie mogę nic zarzucić Panasonic-owi,ale może ja jestem modelowym odbiorcą telewizorów plazmowych-po prostu Ja nie widzę żadnego migotania plazm w 50Hz jak i problemami w wyświetlaniu ruchu poziomego.

Może ludzie którzy tworzą te telewizory mają taki sam odbiór obrazu jak Ja i dlatego dla Mnie wygląda to tak fajnie.

Ale jest taka część odbiorców którzy widzą te migotania i dla nich te plazmy są nie do przyjęcia,ale patrząc na wiekszość opini na tym forum jak i na zagraniczych forach przeważają te negatywne.

Dlatego patrząc na to wszystko taka była moja reakcja.

Patrząc na Wasze testy-dotyczą ostatnio tylko jednej marki,dlaczego nie testujecie innych marek,wiem że utrzymanie portalu kosztuje i reklamy te pieniądze dają,ale trochę bije po oczach wszędzie to SONY.

Wygląda to tak że tylko jeden producent robi dobre telewizory a wszystkie inne są BEEE.

Dlaczego nie testujecie nowych telewizorów innych producentów ?

Brakuje na tym portalu testów porównawczych, które dały by więcej materiału dla potencjalnych klientów.

W poprzednich latach były testy porównawcze i to dawało jakiś obraz i czytałem wszystko aby pogłębić swoją wiedzę.

Teraz to wszystko jest jakieś bez polotu i nudne.

Może czas zmienić coś na tym portalu,aby czytelnicy chcieli tu wchodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na przykład stąd :

http://allegro.pl/av...1345151019.html

a do tego w tej chwili dokładane są do Blu-Ray 3D Panasonica DMP-BDT100 oraz DMP-BDT300 oraz kin domowych 3D.

Kolega kupił własnie BDT300 i testowaliśmy przez cały weekend na 42GT20 i dlatego wypowiadam sie na ten temat.

Najbardziej nie lubię teoretyków,którzy wszystko wiedzą po przeczytaniu kilku testów w portalach Polskich i zagranicznych !!!!!!

Dlaczego przyjmujesz, że inni są teoretykami, a Ty nie ?

Skąd wiesz, co kto widział, nie widział ?

Mogłeś od razu napisać, skąd miałeś Avatara 3D, bo nie ma go w ogólnej sprzedaży nigdzie, poza dołożonymi egzemplarzami do sprzętu Panasonica, albo kupiłeś na Allegro.

Skąd możemy wiedzieć, na jakich ustawieniach oglądałeś TV, z jakiej odległości, i inne szczegóły, które opisują wszyscy "testerzy".

Napisałeś, że testowałeś i jest super.

Ja mogę napisać, że testowałem Maybacha i że ten wózek nie nadaje się na polskie drogi tongue.gifcool.gif bo coś tam.....a to nie tak. Ja pytałem Cię o szczegóły, bo mogłem przecież złapać Cię na oszustwie, gdybyś powiedział, że kupiłeś Avatara 3D w sklepie...

Na tym portalu jest może z 5-10 testerów, którzy mogą używać tego określenia "być testerem" (nie piszę o sobie, bo nim nie jestem i nie byłem, chociaż wielokrotnie oglądałem dziesiątki telewizorów i brałem udział w kilkudziesięciu testach, sam też wpłynąłem na decyzję o zakupie kilkudziesięciu TV, które następnie osobiście ustawiałem, żeby nie powiedzieć kalibrowałem).

Ale tu nie o mnie chodzi, tylko kolego o to, że podważasz swoimi kilkoma postami pracę, doświadczenie i tysiące godzin spędzonych na forum przez wiele osób takich jak np. Gmeru. Pojawiłeś się nie wiadomo skąd, masz parę postów na koncie i twierdzisz, że nikt się na niczym nie zna, że jest nieobiektywny, że sponsorowany, itp. No przecież Ty wiesz wszystko lepiej.

Najpierw przemyśl to, gdzie wdepnąłeś i z kim rozmawiasz, zanim cokolwiek napiszesz w duchu swojej nieomylności, a ułomności innych. Przyjmij, że każdy na forum jest CO NAJMNIEJ tak inteligentny, obeznany z tematem i doświadczony jak Ty, a wtedy poziom dyskusji wejdzie na inny poziom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..

Najpierw przemyśl to, gdzie wdepnąłeś i z kim rozmawiasz, zanim cokolwiek napiszesz w duchu swojej nieomylności, a ułomności innych. Przyjmij, że każdy na forum jest CO NAJMNIEJ tak inteligentny, obeznany z tematem i doświadczony jak Ty, a wtedy poziom dyskusji wejdzie na inny poziom.

Panowie proszę o zaprzestanie już dalszych "wojenek" i prywatnych wycieczek, to nikomu nie służy i nie chcemy tego u nas. PEACE.

Co do jakości i wyświetlania obrazu 2D czy to SD jak i HD, nie mogę nic zarzucić Panasonic-owi,ale może ja jestem modelowym odbiorcą telewizorów plazmowych-po prostu Ja nie widzę żadnego migotania plazm w 50Hz jak i problemami w wyświetlaniu ruchu poziomego.

Może ludzie którzy tworzą te telewizory mają taki sam odbiór obrazu jak Ja i dlatego dla Mnie wygląda to tak fajnie.

Jeśli pewne zjawisko dostrzega 90% populacji to chyba można już mówić że jest ono obiektywnie dostrzegalne. Poza tym jeśli weźmiemy telewizor plazmowy firmy X, w wersji 2D i w nim określone zjawisko nie jest możliwe do zauważenia, następnie telewizor plazmowy 3D również tej samej firmy i w nim to zjawisko jest dostrzegalne, to chyba już można mówić że zjawisko jednak występuje. I to nawet jeśli jakiś drobny odsetek "oglądaczy" tego nie widzi.

Patrząc na Wasze testy-dotyczą ostatnio tylko jednej marki,dlaczego nie testujecie innych marek,wiem że utrzymanie portalu kosztuje i reklamy te pieniądze dają,ale trochę bije po oczach wszędzie to SONY.

Wygląda to tak że tylko jeden producent robi dobre telewizory a wszystkie inne są BEEE.

Dlaczego nie testujecie nowych telewizorów innych producentów ?

Brakuje na tym portalu testów porównawczych, które dały by więcej materiału dla potencjalnych klientów.

W poprzednich latach były testy porównawcze i to dawało jakiś obraz i czytałem wszystko aby pogłębić swoją wiedzę.

Teraz to wszystko jest jakieś bez polotu i nudne.

Może czas zmienić coś na tym portalu,aby czytelnicy chcieli tu wchodzić.

A nie przyszło Ci do głowy że jest jeszcze kilka innych aspektów i czynników, których nie bierzesz pod uwagę? Już nie chcę nazywać firm po imieniu, ale może jest tak, że firma X ma bardziej aktywny dział promocji produktów, któremu zależy i który chętnie udostępnia swoje produkty do testów, a firma Y nie widzi na ten przykład takiej potrzeby? Podobnie jest z dystrybutorami, czy też nawet sklepami, dawniej łatwiej było ich namówić na udostępnienie produktów posiadanych w ofercie do testów. Teraz czasy są ciężkie, budżety na promocję i reklamę ograniczone. A taki produkt, który był poddany procedurze testowej, zjeździł już pół Polski, nie może być sprzedany jako nowy. To wszystko kosztuje. Coraz trudniej uzyskać produkt demo do testów.

Nie chcę się wdawać w dalsze dywagacje "od kuchni", bo i tak już za dużo napisałem, ale czasy są jakie są. Więc może warto czasem pomyśleć, zanim się innym zarzuci stronniczość. Myślisz że nie powitalibyśmy z otwartymi ramionami sprzętu do testów, stanowiącego przekrój całego dostępnego rynku? A tak to co, mamy go sobie kupić, żeby móc przeprowadzić testy? Nikt z nas nie prowadzi hurtowni RTV, czy też sklepu, aby mieć komfort dysponowania każdym popularnym produktem. A nawet gdybyśmy taki sklep prowadzili, to by było jeszcze gorzej, bo wtedy zarzuty o stronniczość mogłyby mieć rzeczywiste przesłanki ekonomiczne :).

Przyjdą lepsze czasy dla gospodarki ogólnie, to i może się coś się ruszy z miejsca. A tak to widać jak jest, choćby po obecnych świątecznych "promocjach" providerów sat, które są jakby ich nie było.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możemy wrócić do tematu wątku, który założyłem i do odpowiedzi na postawione przez mnie pytania? :rolleyes: Bo chciałbym dziś dokonać zamówienia chyba, że ktoś radzi poczekać bo na święta mogą być promocje.

Odrzuciłem 50 cali bo żona lubi często zasiadać w fotelu około 2 metry od TV i 50 byłaby za duża..

A wracając do tematu głównego. Jeśli ma być plazma, ma być mniej jak 50 cali i pewnie Full HD, to wybór jest stosunkowo prosty, Panasonic 42G20, ten bez "T" w środku, czyli nie wersja 3D. No chyba, że bardzo zależy Ci na funkcjonalności 3D, kosztem pewnych niedoskonałości obrazu tradycyjnego, wtedy możesz się "sadzić" na GT20.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Też bym kupił tego Panasonica jeżeli takie są wymagania. Szczególnie do kina w nocy będzie the best.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli lepiej 42G niż 42V?

oczywiście, że lepiej 42V, ale dopłacisz ca. 1000 zł, a nie będziesz miał lepszej jakości obrazu od 42G, poza wyglądem obudowy i paroma funkcjami więcej nie związanymi z obrazem

Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem 42V20 i jestem zadowolony. Jedyny mankament to filmy po USB z kina domowego wyświetlane są w oknie (czarne pasy po bokach oraz na dole i u góry ekranu). Być może nie umie tego ustawić. Po USB w TV pełny ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając do tematu głównego. Jeśli ma być plazma, ma być mniej jak 50 cali i pewnie Full HD, to wybór jest stosunkowo prosty, Panasonic 42G20, ten bez "T" w środku, czyli nie wersja 3D. No chyba, że bardzo zależy Ci na funkcjonalności 3D, kosztem pewnych niedoskonałości obrazu tradycyjnego, wtedy możesz się "sadzić" na GT20.

czyli niby seria g20 nie ma problemu z 50hz? na avforums tak narzekają chyba na wszystkie panasy z serii 20 że mają problem z 50hz i falsecontouringiem.

ja w sklepie testowałem 50g20, 46vt20 i 42gt20 - dla mnie g20 miał większy FS niż vt20.

@AreckiW

gdzieś w jakimś cytowanym twoim poście był niby link do jakiegoś niepochlebnego testu GT20 - mógłbyś go załączyć ponownie?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi