Skocz do zawartości
sterbid

jakie kable HDMI do sygnału 3D ? pilnie pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

prosze o informację jaki kabel HDMI użyc do przesłanai sygnału 3D - czy HDMI ver 1,3b czy ver 1,4 . Prosze o informację bo kładę kable pomiedzy odtwarzaczem BD 3D a telewizorem a słyszałem ,że musi byc odpowiedni kabel do 3D . Więc pytam coby nie robić jakies darmowej roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
prosze o informację jaki kabel HDMI użyc do przesłanai sygnału 3D - czy HDMI ver 1,3b czy ver 1,4 . Prosze o informację bo kładę kable pomiedzy odtwarzaczem BD 3D a telewizorem a słyszałem ,że musi byc odpowiedni kabel do 3D . Więc pytam coby nie robić jakies darmowej roboty.

Jeśli chcesz mieś pewność, że wszystkie formaty 3D będą działać, to wybierz kabel, który jest w stanie działać z częstotliwością zegara 340 MHz, czy taki, który gwarantuje przepustowość 10.2 Gbit/s. Takie kable oznaczane są w specyfikacji HDMI 1.3 jako kable category 2, a w specyfikacji 1.4 jako kable HIGH SPEED.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli potrzebujesz i chcesz być "futureproof" to tylko HighSpeed with Ethernet Channel. I szukaj tylko tych które są atestowane przez Autoryzowane Centra Testowe HDMI. Będziesz miał pewność nie tylko jakości ale i trzymania norm i parametrów. A z tym bywa różnie...

ps Za chwilę usłyszę, że kabel cyfrowy to kabel cyfrowy i inne tego rodzaju pewniki... ale swojego zdania nie zmienię. Wystarczająco dużo razy się naciąłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli potrzebujesz i chcesz być "futureproof" to tylko HighSpeed with Ethernet Channel.

Ethernet channel w kablu mógłby mu być przydatny tylko jeśli oba urządzenia - i TV, i odtwarzacz BD - potrafią czynić z niego użytek.

Edytowane przez JackS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://technologie.gazeta.pl/internet/1,10...nologii_3D.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwny ten artykuł, szczególnie początek:

Pewnie mało kto wie, ale do oglądania 3D nie jest potrzebny jedynie telewizor 3D, okulary i Blu-ray 3D. Jak zapomnimy o specjalnym kablu HDMI, to będą nici z trzech wymiarów w naszym domu.

HDMI: 1.3, 1.4 czy 1.4a?

Gdy kupujemy kabel 3D zawsze zwracajmy uwagę na cyferki wydrukowane na pudełku. Jak kupimy wersję 1.3 czy 1.4, to nie będzie nam dane cieszyć się obrazem 3D. 3D obsługuje dopiero wprowadzony w tym roku standard HDMI 1.4a.

Teza autora artykułu, którą wyboldowałem, to oczywiste kłamstwo.

Edytowane przez JackS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za bzdury. W ogóle cały temat jest mocny. Do 3D nie potrzeba żadnego specjalnego kabla HDMI. Mam teraz kilka telewizorów 3D a do nich kable nawet z przed 3-4 lat. Wszystko chodzi. Na kablu tanim jak i drogim. Od zawsze wiadomo (!!) że te oznaczenia to pic na wodę....

Jak ktoś nie ma wiedzy do końca to po co podrzucać takie informacje? Marketingowy bełkot to jedno a praktyka to drugie.

A to, że kable tanie często padają to FAKT. Mam wiele takich kabli, które nie działają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie ma różnicy pomiędzy podłączeniem Bluraya 3D z TV kablem HDMI 1.3 a HDMI 1.4 ? W obu przypadkach sygnał 3D będzie jednakowo wspierany ? Artykuł trochę też wydawał mi się dziwny, ale trochę zamieszania jest wokół tych oznaczeń i szczerze mówiąc pogubiłem się w tym wszystkim ;)

Edytowane przez marcinekkg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli nie ma różnicy pomiędzy podłączeniem Bluraya 3D z TV kablem HDMI 1.3 a HDMI 1.4 ? W obu przypadkach sygnał 3D będzie jednakowo wspierany ? Artykuł trochę też wydawał mi się dziwny, ale trochę zamieszania jest wokół tych oznaczeń i szczerze mówiąc pogubiłem się w tym wszystkim ;)

Numerek specyfikacji nie mówi praktycznie nic o parametrach kabla, a tylko one są w tym wypadku istotne ze względu na szybsze transfery danych w najbardziej wymagających trybach 3D, niż w najbardziej wymagających formatach 2D (jeśli nie obsługują deep coloru).

Elektrycznie wszystkie pasywne kable HDMI to po prostu 15 drutów sygnałowych i 4 druty łączące ekranowanie niektórych linii sygnałowych, niezależnie od tego zgodność z która wersją specyfikacji HDMI deklarują ich producenci. Informacja o parametrach danego kabla zawiera się dopiero w dodatkowych określeniach takich jak "category 1", category 2", "standard speed", "high speed", "with ethernet" co sprzedawcy zazwyczaj zupełnie pomijają epatując klientów coraz wyższymi numerkami, które nic od wersji 1.0 do 1.4 do konstrukcji kabla nie wniosły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylem tu gadania i co jedna odpowiedż od drugiej to bardziej technicznie wykwitna a odpowiedzi konkretnej jak brak tak brak. Więc sam empirycznie dokonałem sprawdzenia . Wynik na kablu HDMI v 1,3b Gold za 68 złotych produkcja chińska 15 metrów długi 3D w Full HD smiga jak nic bez żadnego problemu , bez zadnych zakłuceń. Kabel testowałem podłaczając do najnowszego flagowego modelu BD 3D Samsunga i telewizor Samsung 46c8000. Podobnie testowałem kabel HDMI v 1,4 High Sped też produkcja chińska i tez wszystko smiga jak trzeba kabel tez 15 metrów . I to jest konkre4tna odpowiedż w tej sprawie . Dla mnie te kable po 1000 i więcej zetów to zwykłe naciaganie ludzi nic wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tylem tu gadania i co jedna odpowiedż od drugiej to bardziej technicznie wykwitna a odpowiedzi konkretnej jak brak tak brak. Więc sam empirycznie dokonałem sprawdzenia . Wynik na kablu HDMI v 1,3b Gold za 68 złotych produkcja chińska 15 metrów długi 3D w Full HD smiga jak nic bez żadnego problemu , bez zadnych zakłuceń. Kabel testowałem podłaczając do najnowszego flagowego modelu BD 3D Samsunga i telewizor Samsung 46c8000. Podobnie testowałem kabel HDMI v 1,4 High Sped też produkcja chińska i tez wszystko smiga jak trzeba kabel tez 15 metrów . I to jest konkre4tna odpowiedż w tej sprawie .

To jest tak jakbyś zapytał jak duży musi być kapelusz aby zmieściło się w nim 5 jabłek. Otrzymujesz odpowiedź, że aby weszło 5 największych jabłek, to kapelusz musi mieć średnicę ronda równą powiedzmy 30 cm. Na to Ty idziesz do sklepu bierzesz kapelusz, który ma średnicę 15 cm po czym informujesz nas, że masz już konkretną odpowiedź, bo sprawdziłeś i w 15 centymetrowym kapeluszu mieściło się 5 małych szarych renet, które miałeś akurat w domu. Więc wbrew wszelkim sugestiom już wiesz dokładnie, że kapelusz ma mieć 15 cm. I to jest konkretna odpowiedź w tej sprawie.

Bądź zadowolony ze swojego kabelka i proszę nie miej do nas pretensji, że Cię nie uprzedzaliśmy, gdy trafi ci się coś nagranego w takim formacie 3D, że nic się na telewizorze nie pojawi, lub pojawią się przekłamania. Mówiąc bardziej technicznie nie zdziw się, że Twój kabelek nie zadziała jak należy, gdy trafi Ci się materiał nagrany w formacie 3D 1080p50 lub p60 line alternative lub side-by-side (full), bo te formaty wymagają 2 razy większej przepustowości kabla niż format 3D 1080p24, w którym zapewne nagrane jest to co sprawdzałeś.

Edytowane przez JackS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bądź zadowolony ze swojego kabelka i proszę nie miej do nas pretensji, że Cię nie uprzedzaliśmy, gdy trafi ci się coś nagranego w takim formacie 3D, że nic się na telewizorze nie pojawi, lub pojawią się przekłamania.

No to teraz ty teoretyzujesz :(

Skąd wiesz że kolega nie sprawdził tego?

Skąd wiesz jaki był materiał źródłowy?

Po raz setny tłumaczymy wszystkim że kabel Ethernetowy (popularna skrętka) CAT-6 przenosi spokojnie podobną ilość informacji co kabel HDMI. Kosztuje parę zł za metr.

Wszystko zależy od staranności wykonania. Cena 50, 100 czy 1000 zł za kabel HDMI jest i tak wyzsana z palca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to teraz ty teoretyzujesz :)

Skąd wiesz że kolega nie sprawdził tego?

Skąd wiesz jaki był materiał źródłowy?

Bo materiału 3D jest jak na lekarstwo. Pisał, że sprawdzał z Blu-Rayem, a jak na razie wszystkie wydane dotąd płyty BD 3D są maksimum w p24.

Po raz setny tłumaczymy wszystkim że kabel Ethernetowy (popularna skrętka) CAT-6 przenosi spokojnie podobną ilość informacji co kabel HDMI. Kosztuje parę zł za metr.

Owszem skrętka CAT-6 może być używana do przenoszenia sygnału o podobnym paśmie (10GBASE-T) na odległość do 55 m (lub do 37m jeśli w sąsiedztwie lecą inne kable), ale weź pod uwagę, że do produkcji CAT-6 używa się drutu miedzianego AWG 22 (lub 24 w najgorszym przypadku), a większość dostępnych w Polsce kabli HDMI bazuje na drucie AWG 30 lub AWG 28. Poza tym znacznie łatwiej transmituje się pakiety ethernetowe z racji dwukierunkowości tej magistrali, w odróżnieniu od transmisji HDMI, gdzie nie ma kanału zwrotnego umożliwiającego wymuszenie retransmisji w wypadku przekłamania.

Wszystko zależy od staranności wykonania. Cena 50, 100 czy 1000 zł za kabel HDMI jest i tak wyzsana z palca.

Tu całkowita racja. Ceny kabli HDMI często nie mają żadnej korelacji z ich parametrami. Dlatego sugerowałem pytającemu kierowanie się przy wyborze kabla deklaracją poczynioną przez producenta co do parametrów kabla, a nie ceną jaką za dany kabel chce uzyskać jego sprzedawca. Chodziło o informacje producenta na temat przenoszonego pasma lub zakwalifikowaniu kabla do konkretnej kategorii.

Edytowane przez JackS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i będą w 24 klatkach bo obraz HD ma rozdzielczość 3840x1080 a taka rozdzielczość nawet przy HDMI 1.4 jest przesyłana maksymalnie w 24 klatkach

Jack s. jak trafisz 3D w takim "klatkarzu" to normalnie będzie cud

Tym bardziej że żadne HDMI go nie prześle

co do różnic między 1.3 a 1.4 to na konkurencyjnym forum ktoś gadał że są inne piny połączone(dla ethernetu i kanału zwrotnego audio) - jakoś nie chciało mi się tego sprawdzać

cała reszta wraz z przepustowością jest identyczna dla kabla 1.3(literka nie ma kompletnie nic do kabla tylko do układu obsługującego złącze) jak i 1.4

kiedyś jakiś typ w sklepie audiofilskim (tym dla chorych umysłowo) wmawiał mi jak wielkie różnice w dźwięku powodują pozłacane końcówki światłowodu - kabelek 500 za 75cm....a że mój się rozerwał?cóż uciąłem równo skleiłem czołami sprawdziłem czy działa i służył 2 lata

Gdyby różnice w przesyle cyfrowym były tak zależne od kabla to CAT używany w serwerowniach kosztowałby po 300 za metr.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i będą w 24 klatkach bo obraz HD ma rozdzielczość 3840x1080 a taka rozdzielczość nawet przy HDMI 1.4 jest przesyłana maksymalnie w 24 klatkach

Jack s. jak trafisz 3D w takim "klatkarzu" to normalnie będzie cud

No bez przesady. W zdefiniowanych w specyfikacji HDMI są również takie formaty 3D jak 1920x1080p @ 59.94/60Hz (Top-and-Bottom) i

1920x1080p @ 50Hz (Top-and-Bottom). Te formaty wymagają od kabla 2 razy większego pasma przenoszenia niż format 1920x1080p @ 24Hz (Side-by-Side), o którym Ty piszesz. Do rejestracji przekazów sportowych lub koncertów formaty 24 klatkowe nie za bardzo się nadają, więc raczej będą robione w 50 lub 60 klatkach na sekundę.

Tym bardziej że żadne HDMI go nie prześle

1920x1080p @ 59.94/60Hz (Top-and-Bottom) oznacza taktowanie linii TDMS zegarem 297 MHz, więc kabel oznaczony jako 1.3 z przepustowością 10.2 Gbit/s spokojnie sobie z nim poradzi.

co do różnic między 1.3 a 1.4 to na konkurencyjnym forum ktoś gadał że są inne piny połączone(dla ethernetu i kanału zwrotnego audio) - jakoś nie chciało mi się tego sprawdzać

cała reszta wraz z przepustowością jest identyczna dla kabla 1.3(literka nie ma kompletnie nic do kabla tylko do układu obsługującego złącze) jak i 1.4

Kable 1.3 i 1.4 mają identyczną ilość drutów. Jedyna różnica, to to, że kable 1.4 z ethernetem mają dwa z drutów (HPD i reserve) skręcone razem i zaekranowane - tylko tyle. Dla przesyłania obrazu różnica ta nie ma żadnego znaczenia.

Edytowane przez JackS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrecone razem i zaekranowane tak jak w zwyklej skretce do internetu :-)

Oj widze, ze temat kabli powraca jak bumerang przy kolejnych nowych(starych) technologiach.

Jak kupicie dobrze wykonany kabel HDMI to moze byc nawet najzwyklejszy chinczyk.

Gmeru nie rzuca slow na wiatr lecz kieruje sie swoim doswiadczeniem w praktyce :-).

Nie wywalajcie niepotrzebnie kasy na bzdetne kable specjalnie pod 3D

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1920x1080p @ 50Hz

Dokładnie taki sygnał podaje mi komputer (nawet 60Hz).

Chodzi to pięknie na kablach za 10-20 zł :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dokładnie taki sygnał podaje mi komputer (nawet 60Hz).

1920x1080p @ 60Hz (Top-and-Bottom)?

Chodzi to pięknie na kablach za 10-20 zł :lol:

15 metrowych? O takiej długości kablach do transmisji 3D kupionych przez sterbida rozmawiamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądziłem że jeszcze ktoś wierzy w te "lepsze" kable :lol:

Niemniej najlepsze są te w drewnianych pudełeczkach i ze złoconymi tabliczkami opisującymi kto je plótł itp :)

Jak one prześlą 0 i 1 to żaden inny kabel tak nie prześle ;)

Ja jako że prosty polski chłop jestem to używam tych z marketu za 5.98 firmy "kabel hdmi" . Mam ich grubą kiść w ścianach i po podłogach i jakoś działają ale wiem wiem... do czasu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1920x1080p @ 60Hz (Top-and-Bottom)?

15 metrowych? O takiej długości kablach do transmisji 3D kupionych przez sterbida rozmawiamy.

A co oznacza to Top-and-Bottom ? Góra i dół ..... ?

Za 10 zł są kable 3 metrowe. Za 15 m myślę że 60 zł bym dał :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co oznacza to Top-and-Bottom ? Góra i dół ..... ?

1920x1080p @ 60Hz (Top-and-Bottom) to oznaczenie (w specyfikacji HDMI 1.4a) jednego z formatów 3D. W tym formacie zegar linii TMDS pracuje z częstotliwością 297 MHz, a przy zwykłym formacie 1920x1080p @ 60Hz zegar ten pracuje z częstotliwością 148.5 MHz, czyli 2 razy wolniej. Transmitowanie obrazu 3D o tej samej rozdzielczości co sygnał 2D oznacza przesył łączem HDMI 2 razy większej ilości danych w jednostce czasu.

Edytowane przez JackS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1920x1080p @ 60Hz (Top-and-Bottom) to oznaczenie (w specyfikacji HDMI 1.4a) jednego z formatów 3D. W tym formacie zegar linii TMDS pracuje z częstotliwością 297 MHz, a przy zwykłym formacie 1920x1080p @ 60Hz zegar ten pracuje z częstotliwością 148.5 MHz, czyli 2 razy wolniej. Transmitowanie obrazu 3D o tej samej rozdzielczości co sygnał 2D oznacza przesył łączem HDMI 2 razy większej ilości danych w jednostce czasu.

Jednym słowem jest to przesyłanie 2 ramek obrazu (dla lewego i prawego oka).

Czyli coś w rodzaju: 1920x1080 @ 120 ...

Tylko skąd wziąć (w tej chwili) źródło video w takim formacie?

Musiał to by być film nakręcony w 3D i w dodatku w 60fps ... myślę że wiele lat nas dzieli od takiej chwili.

Ja bym się tym naprawdę teraz nie przejmował :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jednym słowem jest to przesyłanie 2 ramek obrazu (dla lewego i prawego oka).

Czyli coś w rodzaju: 1920x1080 @ 120 ...

Tylko skąd wziąć (w tej chwili) źródło video w takim formacie?

Musiał to by być film nakręcony w 3D i w dodatku w 60fps ... myślę że wiele lat nas dzieli od takiej chwili.

Ja bym się tym naprawdę teraz nie przejmował :rolleyes:

A jak były kręcone mistrzostwa świata w RPA? Myślisz, ze w 24 klatkach na sekundę? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jak były kręcone mistrzostwa świata w RPA? Myślisz, ze w 24 klatkach na sekundę? ;-)

A jak były nadawane? Myślisz że w 60 klatkach (bez przeplotu) na sekundę? :rolleyes:

Nie dajmy się zwariować. Jeszcze przez dłuuuugi czas standardem będzie:

- dla filmu: 1080/25p(30p)

- dla sportu 1080/50i(60i)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jak były nadawane? Myślisz że w 60 klatkach (bez przeplotu) na sekundę? :rolleyes:

Mistrzostwa na TVP HD szły w 1080i50, na ZDF HD w 720p50.

Te same sceny na TVP HD szły z pełną rozdzielczością 1920x1080, a na ZDF z pełną ilością ramek (50 na sekundę), ale z ograniczoną rozdzielczością.

Wniosek jest prosty: materiał źródłowy był nagrywany w formacie 1080p50.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi