marcinekkg 2 Napisano 28 Czerwca 2010 Cyberlink zamierza wprowadzić obiecaną i (zapewne przez wielu długą wyczekiwaną) aktualizację Mark-II do POWERDVD 10. Ma ona pojawić się w ciągu kilku dni, prawdopodobnie 6lipca. Głównym celem aktualizacji Mark-II jest wprowadzenie wsparcia dla odtwarzania filmów Blu-ray 3D przy użyciu 3D Vision lub innej z obsługiwanych metod oglądania. PowerDVD 10 również jest wyposażony w funkcję konwersji wideo 2D do 3D, oczywiście w efekcie nie tak dobrą jak z video nakręconego w stereo 3D, ale i tak jest to duży krok do przodu biorąc pod uwagę aktualny ogólny brak materiałów wideo w 3D. Program będzie także w stanie odtwarzać pliki wideo 3D w formatach Side-by-Side lub Above/Under dość szybko, ale funkcjonalności przybędzie nieco później wraz z kolejną aktualizację.Sory, jeżeli są jakieś błędy, ale chciałem w kilku zdaniach przetłumaczyć na Polski ten artykuł ->http://3dvision-blog.com/powerdvd-10-mark-...ray-3d-support/Tutaj można zobaczyć program "w akcji" -> http://www.cyberlink.com/products/powerdvd...deos_en_US.htmlNam pozostaje tylko czekać na aktualizację. Cieszy jednak to, że postęp 3D ma tak zawrotne tempo Oby tak dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinekkg 2 Napisano 29 Czerwca 2010 (edytowane) Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem również program TotalMedia Theatre 3 http://www.arcsoft.com/en-us/software_titl...oductCode=TMT3P http://tehparadox.com/forum/f51/arcsoft-to...d-plug-1087989/ Jutro( a w zasadzie dzisiaj:D) posprawdzam czy faktycznie ze zwykłego filmu są w stanie wyciągnąć te programy 2 obrazy Edytowane 29 Czerwca 2010 przez marcinekkg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
homisia 0 Napisano 29 Czerwca 2010 Czekalbym na PowerDVD. Arcsoft jest slaby. Tzn korzystam z niego tylko do odtwarzania Blu-ray 3D. Ale nowy PowerDVD to dobra wiadomosc dla posiadaczy 3DTV bo wreszcie bedziecie mogli zmienic obraz lewy na prawy albo odwrotnie w materialach ktore sa odwrotnie robione(widac to na pierwszym screenie na dole - Swap left and right). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinekkg 2 Napisano 29 Czerwca 2010 A orientuje się ktoś jak mogę otworzyć katalogi BDMV I FAB na BLURAYU 3D. Nie chcę puszczać tego przez te programy co wyżej, bo coś czuje, że mój komp nie podoła temu wyzwaniu Dodam też, że nie mam napędu BR w kompie, dlatego nie mam możliwości wypalenia tego. Z góry dzięki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
homisia 0 Napisano 29 Czerwca 2010 Nie mozesz otworzyc. Jedyne co mozna to zripować. Jest do tego FAQ ale dosc dlugie i skomplikowane i wymaga sporych zasobow. Ale jak grales w Avatara w 3D i odtwarzasz trailery 3D bez problemow to nie masz sie czego obawiac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinekkg 2 Napisano 29 Czerwca 2010 (edytowane) A jakby tak wrzucić to na dysk zew. i podłączyć do Bluraya 3D przez USB ? Albo puścić to przez DLNA ? Spróbuję jak już będę miał te pliki na kompie. Na jakimś forum znalazłem takie info : info for 3D ready samsung tv owners:1.Mount iso with daemon tools or vcd http://www.daemon-tools.cc/deu/downloads or http://www.slysoft.com/en/virtual-clonedrive.html 2.Start Arcsoft TMT3 /Sim3D with "Checkerboard" output ... 3.Start TV and enable 3D with checkerboard ... IMPORTANT: your samsung must set to pc/DVI on hdmi1 or you cant use the checkerboard or. pageflip mode´s over hdmi1.3 ... 3DVision viewing must switched off in the nvidia control panel ! my working setup: nvidia gtx470 with driver version:257.21 WHQL / Vista64bit / samsung ue55c8780 a very good working method before nvidia present the 3DTVplay soft with hdmi1.4 support (real 1920x1080p 2 x 24Hz or 1920x2205p 24Hz) best regards HOW TO PLAYBACK THIS "PANASONIC 3D BLURAY DEMO" ISO FROM YOUR COMPUTERI have tested ok and its simple to make this ISO playable from your PC... Require the following software to be installed 1) ArcSoft TotalMedia Theatre 3 Platinum with Sim3D Plugin (You can get it from this forum) 2) DVDFab Virtual Drive. Its free and can be downloaded from here... Code: http://www.dvdfab.com/en/virtual-drive.htm 3) Slysoft AnyDVD HD is not necessary here but can be used. * Extract as usual the ISO using WinRAR to your own preferred folder location but make sure the partition is NTFS (FAT32 can't save more than 4 GB per file) as the single ISO file is 25 GB. * Make sure your Windows partition have at least 30 GB free space for the virtual BDROM file and the computer RAM memory is at least 3 GB to prevent video stuttering. After Virtual Drive is installed, right mouse click on its icon at the bottom right of the windows task-bar. Move mouse over to the "Drive #" (where # represents the new virtual BDROM drive that have been created) and click on "Mount". Choose the ISO file from the location you extracted it and voila, there is a bluray disc now in this virtual BDROM drive. * Start TotalMedia Theatre 3, and make the necessary changes to the "3D Stereo Settings". Under the "General Settings" tab, tick "Always play 3D bluray movie in 3D mode". Under the "Watching Environment" tab, choose the correct monitor which you use so here is where it needs some explanation. If your monitor is non 3D ready and "Regular Monitor" is selected, you will see the actual video shown as color "distortion" so you need the anaglyph "red+blue" glasses to view in 3D. If "PageFlip/Frame Sequential" is chosen for your non 3D ready monitor, then the video will displayed as 2D without requiring any glasses and in order to view in 3D, you need to have "active shutter" glasses. The reason why you seem to see only 2D without any glasses is because the video is output sequentially for the left (eye) frame on odd frames and the the right "eye" frame on even frames. Of course if you have 3D ready monitor and relevant glasses then the correct setting will produce great 3D quality. Remember to unmount the virtual drive when not needed. You cannot use WinRAR to open the ISO image and extract it as it does not support raw UDF file format so nothing will appear. And ArcSoft TotalMedia Theatre 3 can't open ISO files too. With this virtual drive, you can even simply copy all its contents to your harddrive for future playback and if you wish, you can recreate a new ISO image using IMGBURN. tyle, że to jest info dla tych z puszczają z kompa. Edytowane 29 Czerwca 2010 przez marcinekkg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinekkg 2 Napisano 29 Czerwca 2010 (edytowane) Jak narazie próbowałem na POWERDVD 10 . Po zaznaczeniu w opcjach tak jak na screenach : i włączeniu filmu, program rozdziela sobie go na 2 części jednak na TV nie mogę scalić tych obrazów. Nie wiem w czym tkwi problem. Może ktoś ma pomysł ? Myślę, że jeśli to zadziała to efekt będzie naprawdę świetny;) Łącznie z wychodzeniem obrazu z ekranu. Bardzo dobra funkcjonalność, szczególnie że każdy film można odpalić w ten sposób. Edytowane 29 Czerwca 2010 przez marcinekkg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
homisia 0 Napisano 1 Lipca 2010 Eeeee ze co? Ale jaki film probujesz uruchomic? Normalny czy stereoskopowy? Wogole to ten nowy PowerDVD z obsluga 3D Blu-ray bedzie dostepny dopiero od 6 lipca(update Mark II), To co mozna teraz sciagnac(Mark I) nie zawiera konwersji wszystkich plikow video do 3D(tylko DVD) w dodatku ma bardzo slaby algorytm konwertujacy wykorzystujacy efekt Pulricha, ktory w wersji Mark II jest spoko poprawiony(podobno). Takze czekaj na nowa wersje. Tam bedzie mozna: odtwtarzac 3D Blu-ray, odtwtarzac w 3D pliki stereoskopowe, konwertowac do 3D kazdy film video co w aktualnej wersji jest niemozliwe. Wszystko to pisze newsie na tym blogu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinekkg 2 Napisano 3 Lipca 2010 Eeeee ze co? Ale jaki film probujesz uruchomic? Normalny czy stereoskopowy? Wogole to ten nowy PowerDVD z obsluga 3D Blu-ray bedzie dostepny dopiero od 6 lipca(update Mark II), To co mozna teraz sciagnac(Mark I) nie zawiera konwersji wszystkich plikow video do 3D(tylko DVD) w dodatku ma bardzo slaby algorytm konwertujacy wykorzystujacy efekt Pulricha, ktory w wersji Mark II jest spoko poprawiony(podobno). Takze czekaj na nowa wersje. Tam bedzie mozna: odtwtarzac 3D Blu-ray, odtwtarzac w 3D pliki stereoskopowe, konwertowac do 3D kazdy film video co w aktualnej wersji jest niemozliwe. Wszystko to pisze newsie na tym blogu Film jaki próbowałem odpalić to normalny DivX (niestereoskopowy) w formacie AVI. Program bez problemu poradził sobie z rozdzieleniem go na 2 obrazy, czyli inaczej mówiąc z uzyskaniem pliku w formacie SIDE BY SIDE. Na ekranie telewizora po włączeniu funkcji 3D te ekrany się nie scalają. Kombinowałem z różnymi rozdzielczościami jednak nie przynosiło to efektu. Próbowałem też z filmem DVD. Po włożeniu płyty, była możliwość regulacji głębi 3D ( w zwykłym DivX-ie tej funkcji nie ma), bo tak jak piszesz wyżej aktualzacja Mark I nie posiada takiej możliwości. Co do efektu - był, jednak ekran na TV zrobił mi się jakiś mały P.S Ostatnio pobrałem film w Bluray 3D. Mam 2 katalogi FAB&BDMV. Nie mam nagrywarki Bluray, dlatego czy istnieje możliwość odtworzenia tego w jakiś inny sposób nie używając do tego komputera? (mam za słaby sprzęt) Próbowałem przez DLNA i wrzucając to na zew. dysk - bez efektu. Z góry dzięki za jakieś sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
homisia 0 Napisano 3 Lipca 2010 mam za słaby sprzętNie rozumiem. Grales w 3D w Avatara na PC i uwazasz ze masz za slaby sprzet na odtwarzanie filmow stereo? To jakiego PC ty masz w koncu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinekkg 2 Napisano 3 Lipca 2010 Nie rozumiem. Grales w 3D w Avatara na PC i uwazasz ze masz za slaby sprzet na odtwarzanie filmow stereo? To jakiego PC ty masz w koncu? geforce gts 250, intel core 2 duo E6550 2x2,33 GHZ, 2GB ramu, Win7 i Bluray 3D nie chodził mi płynnie z kompa ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
homisia 0 Napisano 3 Lipca 2010 A trailery stereo jak Ci chodza? Wg mnie podkrec proca i bedzie ok. Do 3,0 przynajmniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinekkg 2 Napisano 5 Lipca 2010 Podkręciłem procka i filmy BLURAY 3D chodzą trochę lepiej. Puszczam je przez kompa przez Arcsoft TMT3 /Sim3D . W GENERAL SETTINGS zaznaczam opcję ALWAYS PLAY BLURAY 3D movie in 3D mode, a w zakładce WATCHING ENVIRONMENT opcję CHECKERBOARD. Następnie otwieram katalogi z filmem, a na ekranie TV opcję 3D z nakładaniem się obrazów. Efekt 3D świetny, jednak dzieje się dziwna rzecz Nie mam trybu pełnoekranowego tylko jakiś zmniejszony obrazek w środku ekranu. Nie wiem tylko dlaczego. Ma ktoś jakieś pomysły ? Co do tego co pisałem ostatnio : P.S Ostatnio pobrałem film w Bluray 3D. Mam 2 katalogi FAB&BDMV. Nie mam nagrywarki Bluray, dlatego czy istnieje możliwość odtworzenia tego w jakiś inny sposób nie używając do tego komputera? (mam za słaby sprzęt) Próbowałem przez DLNA i wrzucając to na zew. dysk - bez efektu. Z góry dzięki za jakieś sugestie. Znalazłem odpowiedź na pewnym forum, że istnieje rozw. tego problemu. Otóż można przerobić te katalogi na jeden plik mkv lub avi. Trzeba połączyć pliki mt2s z plikami SSIF w jedną całość i powinno działać. Tutaj -> http://www.biohemmet.se/3dtrailers.php przykładowo można znaleźć film pt. Grand Canyon Adventure River at Risk - 3D trailer w formacie avi, który w rzeczywistości znajduje się na PANASONIC DEMO 3D BLURAY. Proces ten jednak jest długotrwały i potrzeba dużo wolnego miejsca na dysku, dlatego zainwestuję chyba w nagrywarkę Bluray Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinekkg 2 Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) Od dzisiaj dostępna jest aktualizacja PowerDVD 10 Ultra Mark II Info z PCLAB : Takie zbitki w nazwach produktów potrafią przyciągać uwagę. Tak jest w przypadku nowej wersji programowego, multimedialnego kombajnu firmy CyberLink. Program o nazwie Power DVD 10 Ultra 3D teraz dostępny jest w formie wydania Mark II.Posiadacze licencji na aktualne wydanie PowerDVD 10 mogą dokonać aktualizacji za darmo. W nowej wersji wprowadzono między innymi: * technologię Enhanced TruTheater 3D, odpowiadającą za konwersję wideo 2D do 3D * funkcję skalowania materiałów o niskiej rozdzielczości do HD * pełne wykorzystanie GPU do odtwarzania wideo oraz efektów (poprzez NVIDIA CUDA i ATI Stream) Program obsługuje także standardy Dolby Digital, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD Master Audio, HDMI 1.3a. Interfejs (w tym także biblioteka multimediów) jest dostosowany do obsługi także poprzez ekran dotykowy. PowerDVD 10 Ultra 3D Mark II kosztuje 100 dolarów. Edytowane 6 Lipca 2010 przez marcinekkg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
homisia 0 Napisano 6 Lipca 2010 Testowales juz? Jak wypada konwersja? Lepiej niz ta wewnetrzna Samsungowa? Podobno Blu-ray 3D dziala idealnie, duzo lepiej niz na Arcsoft player. Osobiscie nie mam wogole teraz czasu wiec potestuj cos i zdaj relacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinekkg 2 Napisano 7 Lipca 2010 Przed chwilą testowałem nową wersję programu. Na pierwszy rzut oka bardzo zadowolił mnie fakt, że program przerabia dowolny plik filmowy na 3D, a nie tylko (jak to było w przypadku MARK I) filmy z płyty DVD. Po kilku ustawieniach (jak poniżej) Odpaliłem film w formacie MKV w jakości 1080p. Po ustawieniu najwyższej. dostępnej rozdzielczości dla telewizora oraz włączeniu trybu 3D jak poniżej (na czerwono) efekt jak dla mnie o wiele lepszy niż przez konwersję "Samsungowską". Nie tylko jest widoczna głębia, ale obraz minimalnie wychodzi z ekranu. Nie jest to jednak to samo co z Bluraya 3D Cieszy fakt, że dzięki POWERDVD możemy oglądać każdy film w 3D. Moim zdaniem duży krok do przodu. P.S Mam tylko pewien problem. Mój system to Windows 7 Ultimate i po włączeniu filmu w PowerDVD10 wyświetla mi się komunikat, że schemat kolorów został zmieniony. Kolory stają się nieco wyblakłe. Wie ktoś w czym tkwi problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrpower 1 Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) Ile trwa konwersja typowego filmu Divx i Blu-ray rip 720p do 3D? Na jakim sprzecie testowales program? Gmeru: NIE CYTUJ POPRZEDNIEGO POSTA I TO JESZCZE CAŁEGO! Edytowane 7 Lipca 2010 przez Gmeru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
homisia 0 Napisano 7 Lipca 2010 marcinekkg To niezle. Sam wkrotce potestuje. Ostatnio ogladalem "Sunshine" i przez caly film wmawialem sobie jak dobrze ten film wyglądałby w 3D. Na prawde jest masa takich filmow/serii, ktore blyszczałyby w 3D - Star Wars, LOTR etc. Mysle, ze warto dać szanse tej konwersji. A co do twojego pytania to moze w programie masz ustawiona jakas inna rozdzielczosc/palete kolorow. Ustaw taka jaka masz na pulpicie, o ile sie da. @mrpower Konwersja nie trwa nic. Program konwertuje na bieżąco "on-the fly". Rezulataty nie sa tak dobre jak w filmie konwertowanym przez kilka miesiecy przez jakies profesjonalne studio za kilka mln $ no ale jest to napewno lepsze niz 2D albo przynajmniej warte uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinekkg 2 Napisano 8 Lipca 2010 Ile trwa konwersja typowego filmu Divx i Blu-ray rip 720p do 3D? Na jakim sprzecie testowales program? Pisałem już wcześniej jaki mam sprzęt. Geforce GTS 250, Intel Core 2 Duo E6550 2x2,33 GHZ, 2GB RAM, system : Win7. Co do tego ile trwa konwersja to jak kolega wyżej już napisał, odbywa się to "w locie" . Działa to na takiej zasadzie jak w telewizorach 3D Samsunga, jednak moim zdaniem przy tym programie wypada to znacznie lepiej. Nie napisałem tego wcześniej, ale na tym pokrętle w programie gdzie reguluje się głębię przy ustawieniu na maksimum kontury rozmazują się. Dlatego najlepiej ustawić tak jak pokazane jest na screenach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrpower 1 Napisano 16 Lipca 2010 Jak tam? Ktoś testował program bardziej? Rzeczywiscie konwersja jest lepsza niz w samsungu? W jakim formacie wyswietlany jest skowertowany film - side by side? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinekkg 2 Napisano 16 Lipca 2010 W jakim formacie wyswietlany jest skowertowany film - side by side? Konwertowany film jest wyświetlany na takiej samej zasadzie jak w Samsungu (widać rozmycie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deimos 958 Napisano 16 Lipca 2010 To prawda, też tego Powera 3D testowałem i do [beeep] z takim 3D!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fantom 81 Napisano 16 Lipca 2010 Wyluzujcie trochę Często nasze komputery(czytaj procesory) mają problem z dekodowanie materiału HD a wy chcecie, aby w czasie rzeczywistym, ktoś zaiplementował algorytm zamiany 2D->3D. I jeszcze ma działać idealnie. No przepraszam ale takie cuda to tylko w Erze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinekkg 2 Napisano 16 Lipca 2010 (edytowane) Raczej normalne, że nie uzyskamy efektu takiego jak w filmie kręconym od podstaw w 3D. Jednak zawsze jest to jakieś urozmaicenie dla oglądania m.in. starszych filmów typu Star Wars Edytowane 16 Lipca 2010 przez marcinekkg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
homisia 0 Napisano 18 Lipca 2010 No niestety porazka . Ale jest to jakis krok w przód. Byc moze ktos kiedys wynajdzie ten zloty srodek, dzieki ktoremu ogladanie konwersji bedzie tak samo dobre jak prawdziwe 3D. Ale na chwile dzisiejsza to jeszcze daleko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach