Skocz do zawartości
kropek

Zostałem abonentem "n" - opinie, narzekania, biadolenie, zachwyty

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też wymieniłem, bo sie zawiesił. Ale nowy, okazał sie stary. Był obsrany przez muchy. Ale nie buczy! A tak nawiasem, Koledzy, skąd u was taka ochota na ogladanie ligowej piłki? Chcecie ogladac ustawione mecze? To szambo i gnój! Już lepiej ogladać golf. Wiadomo, że tam forsa sie liczy. A liga - na pohybel, precz z przestępcami, niech sobie sami zawodnicy oglądają!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fantom też byłem zdziwiony,że jest w takim kolorze bo zawsze słyszałem tylko o białych.
Nie jest to srebrne,nie jest złote,nie jest szare jest cos w stylu starych komputerów tylko perła-metalik
Wg mnie to jest taki jasny beżowy. Edytowane przez pawel973

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='pawel973']Fantom też byłem zdziwiony,że jest w takim kolorze bo zawsze słyszałem tylko o białych.
Nie jest to srebrne,nie jest złote,nie jest szare jest cos w stylu starych komputerów tylko perła-metalik
Wg mnie to jest taki jasny beżowy.[/quote]
Jeśli to jest nBox używany to może poprzedni właściciel prysnął sobie jakimś spray'em ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie nie,są oryginalne napisy. Jak sie wkurze to napisze do Nki niech mi przyśla na wymiane jakiś "normalny" i nowy.
Dzisiaj okaze sie czy nie buczy w nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale jak można wymienić na używany? Idź i wymień na nowy (masz pecha ale cóż..stało się) ..... niby czemu masz mieć używany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam mam n-box rekorder i pakiety sport i motoryzacja; kultura nauka świat; hity filmowe; i Filmbox ;p Boxa dostałem czarnego nowiutkiego, montaż przebiegł elegancjo :) ..zresztą nie słyszałem, żeby komuś dostarczono jakiś używany lub felerny sprzęt;/ ale to może U Was w Warszawie takie przekręty się dzieją;p (choć osobiście lubię Warszawę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No zaraz, z tego co mi wiadomo to dekoder jest użyczany - jak ktoś rezygnuje z usług n to oddaje go. Pomimo wzrostu (mniejszego lub większego) liczby abonentów to część umów jest również kończona i dekodery są zwracane. Więc logiczne jest, że komuś może trafić się "używany".
Oczywiście to "używanie" powinno być w rozsądnych granicach, bo np. oddanie przemalowanego dekodera (beżowy jak w poście pawel973) to jakieś przegięcie i powinna kara polecieć przy zwrocie a taki sprzęt nie powinien trafić do obrotu.
Ten sprzęt nie podlega przecież naturalnemu zużyciu jak np. buty, samochód więc można go "użyczyć" kolejnemu klientowi. Na tym przecież opierają ten biznes. I gdzie tu przekręt? Chyba, że się mylę. Edytowane przez klolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Każdy dekoder ze zwrotu jest odświeżany (obudowa itd). Jeżeli komuś trafił się używany to powinien go wymienić na nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pisalem email do nki. Po 2 dniach otrzymalem odpowiedz
"Zamiana dekodera może odbyć się jedynie w Autoryzowanym Punkcie Sprzedaży. Zalecamy udanie się do tego samego Punktu oraz wyjaśnienie zaistniałej sytuacji. Zamiana winna zostać przeprowadzona na poczekaniu."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zamieniłem Philipsa 7201 na nRecordera w promocji 'korzystna zamiana' - bardzo mile zaskoczony, zwłaszcza nRadio o HD nie wspomnę. Tuner zamówiony przez infolinię jechał do mnie 4 dni robocze. Aktywacja jak i sama praca tunera bez zastrzeżeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wczoraj zostałem abonentem telewizji n. Skorzystałem z obecnej promocji - 3 m-sce za darmo, 3 następne za 38zł (po tym czasie, pewnie wezmę wszystkie pakiety)
W domu nie miałem wcześniej żadnej instalacji satelitarnej. Tak więc oprócz dekodera, w punkcie sprzedaży kupiłem również czaszę oraz konwerter.

Zamontowałem czaszę na balkonie. Założyłem konwerter, poprowadziłem dwa kable i podpiąłem do nBox recordera. No i zaczęło się. Próbowałem ustawić czaszę aby złapać sygnał. Cały czas miałem siłę ok 60-70% i jakość zero.

No cóż, nie wiedziałem co zrobić (choć podejrzewałem). Zapytałem więc prof. Google co mi powie na ten temat. No i profesor pojechał mi listą znalezionych linków.
W większości były to fora. Czego to ja się tam nie naczytałem, że "N" to [beeep], dekoder [beeep], a konwerter to już w ogóle [beeep]. Właściwie całe szambo w jednym miejscu.
Że konwerter trzeba kupić inny niż ten z n-ki. Że trzeba analogowy tuner satelitarny, bo inaczej to na bank się nic nie wystroi. Że nawet jeśli się komuś uda co jest nie możliwe to i tak się nie dodzwoni przez 2 dni na info linię. Po przeczytaniu, pomyślałem: nic, otwieram balkon, wywalam tuner a czaszę puszczam w misję ratunkową za nim.
Na szczęście nigdy nie biorę pod uwagę opinii na forum, bo na jedno pytanie zazwyczaj jest 1000 żali i jedna konstruktywna odpowiedź. Tak więc, jak to zwykle robię, przeszukałem całe forum i wśród bezużytecznych postów, zgodnie z zasadą znalazłem jedną interesującą mnie wypowiedź. Mianowicie, jeżeli jest siła nie ma sygnału, to najprawdopodobniej czasza jest ustawiona na Astrę i wystarczy przesunąć ją 6 stopni w lewo stojąc za anteną.

Oczywiście, nie musiałem wyrzuać nBox'a, kupować nowego konwertera ani nic w tym stylu. Przesunąłem czaszę i pokazało się: siła 70%, jakość 97%.
Pojawiła się również informacja o tym by teraz aktywować nBox'a.

Oczywiście nie próbowałem się dodzwonić przez 2 dni. Dodzwoniłem się od razu (z kom. na numer stacjonarny), ponieważ aktywację przeprowadza się z poziomu klawiatury telefonu podając numer i hasło. Usłyszałem komunikat sygnał aktywacyjny został wysłany.

I znów, nie musiałem czekać na aktywację 8-12h tylko 30 min.

Tak więc, jeśli się boisz że nie dasz rady podłączyć tego sprzętu (jak również, innych platform C+, Polsat) i naczytałeś się jakie to wszystko nic nie warte, to jesteś w błędzie. Można to przeprowadzić śmiało samemu a całość zajmie nie więcej jak 3h (jeśli musisz mocować czaszę od zera).

Jestem ciekaw, co powiedzą malkontenci na powyższe ?? :blink:

p.s.
Żeby dodać więcej materiałów do narzekania, nBox'a podłączyłem po HDMI do LG Scarlet 37'' i z obrazu na kanałach HD jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='naasir1983' post='127106' date='22.10.2008, 12:46 ']Witam,

Wczoraj zostałem abonentem telewizji n. Skorzystałem z obecnej promocji - 3 m-sce za darmo, 3 następne za 38zł (po tym czasie, pewnie wezmę wszystkie pakiety)
W domu nie miałem wcześniej żadnej instalacji satelitarnej.[/quote]

Normalna promocja nie zawiera opcji "3 m-ce za darmo", tylko jest płatna 38 zł przez pół roku. Można otrzymać te 3 miechy za free ale przy promocji "korzystna zamiana" a więc przy rezygnacji z innej platformy, co oznacza że miałeś wcześniej instalację satelitarną.
Takie tam "śledztwo" logiczne :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a cóz mają powiedzieć ?

Jedynie stare prawdy .

- antena i konwerter z zestawu są kiepściutkie i to jest fakt niezaprzeczalny .
- recordera w dalszym ciągu nie poprawiono ( dysk) - warczy i warczy - poza tym słaba funkcjonalność
- programy jakie są , każdy widzi ... bitrate tylko w promowanych audycjach jest w miarę , pooglądasz i zobaczysz nawet na tym "malutkim TV"

Uporałeś się szybko, ale to dla sprytnego człowieka nie stanowi problemu , w precyzyjnym ustawieniu pomocnym jest "piszczyk" i nie potrzeba
analogowego tunera, miernika ... większa zabawa jest przy montażu konwertera z dwoma "główkami" na Astrę i HotBirda - tu nie zawsze Astra
chce wskoczyć z urzędu - szukasz lepszej zabawy, wymień konwerter na taki ! :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='miecio4' post='127115' date='22.10.2008, 14:19 ']Normalna promocja nie zawiera opcji "3 m-ce za darmo", tylko jest płatna 38 zł przez pół roku. Można otrzymać te 3 miechy za free ale przy promocji "korzystna zamiana" a więc przy rezygnacji z innej platformy, co oznacza że miałeś wcześniej instalację satelitarną.
Takie tam "śledztwo" logiczne :blink:[/quote]
A widzisz Twoje śledztwo nie jest do końca poprawne. We Wrocku w punkatch sprzedaży za porozumieniem z wrocławską firmą SABA nie proszono o rezygnację z innej platformy tylko rachunek za ostatni miesiąc. Akceptowane również rachunki z kablówki, którą akurat posiadam. Instalacji satelitarnej więc nie miałem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='BoDeX' post='127119' date='22.10.2008, 14:25 ']No a cóz mają powiedzieć ?

Jedynie stare prawdy .

- antena i konwerter z zestawu są kiepściutkie i to jest fakt niezaprzeczalny .
- recordera w dalszym ciągu nie poprawiono ( dysk) - warczy i warczy - poza tym słaba funkcjonalność
- programy jakie są , każdy widzi ... bitrate tylko w promowanych audycjach jest w miarę , pooglądasz i zobaczysz nawet na tym "malutkim TV"

Uporałeś się szybko, ale to dla sprytnego człowieka nie stanowi problemu , w precyzyjnym ustawieniu pomocnym jest "piszczyk" i nie potrzeba
analogowego tunera, miernika ... większa zabawa jest przy montażu konwertera z dwoma "główkami" na Astrę i HotBirda - tu nie zawsze Astra
chce wskoczyć z urzędu - szukasz lepszej zabawy, wymień konwerter na taki ! :lol:[/quote]

Masz rację, to co zrobiłem było słabe :lol: - muszę sobie podnieść poprzeczkę, jutro jadę po "zeza" :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='naasir1983' post='127128' date='22.10.2008, 14:56 ']Masz rację, to co zrobiłem było słabe :lol: - muszę sobie podnieść poprzeczkę, jutro jadę po "zeza" :blink:[/quote]
Hmm ... zez na czaszy 60 cm ..... życzę szczęścia. Będzie ci potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Fantom' post='127130' date='22.10.2008, 14:58 ']Hmm ... zez na czaszy 60 cm ..... życzę szczęścia. Będzie ci potrzebne.[/quote]

Ale ona ma chyba 75 cm - nie starczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fantom' post='127130' date='22.10.2008, 14:58 ']Hmm ... zez na czaszy 60 cm ..... życzę szczęścia. Będzie ci potrzebne.[/quote]

No co ? stopień trudności podniesiony do extremum ! :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='naasir1983' post='127136' date='22.10.2008, 14:29 ']Ale ona ma chyba 75 cm - nie starczy ?[/quote]
Jeśli ma 75 cm to powinny być ok. Kwestia ewentualnie gdzie mieszkasz. Wschód czy zachód Polski.
Kiedyś N'ka sprzedawała w zestawie czasze 60 cm. To była porażka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='BoDeX' post='127137' date='22.10.2008, 15:29 ']No co ? stopień trudności podniesiony do extremum ! :blink:[/quote]
Ale ja nie chciałem robić rzeczy niemożliwych od ręki :lol: - cuda tylko w weekendy.
Tak na poważnie, to mam nadzieję że kolejna osoba, która będzie szukała pomocy i przeczyta to - nie będzie miała bladego strachu w oczach i szukała monterów, którzy kasują jak za zboże :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm.. no ja wziąłem N jakiś miesiąc temu - sam instalowałem antenę (80-kę) i podobnie jak koledze udało mi sie wszystko w niespełna godzinę załatwić.
Z tą jakością HD - hmm.. no może 32" to za mało, żeby narzekać ale jakoś nie odczuwam strasznych braków w tym temacie (pomijam upscalowane TVN - swoją drogą kpina żeby platforma od TVN'u miała najgorszą jakość na właśnie tym kanale).

Małe pytanie, bo nagle zacząłem się zastanawiać - to czy HD na poslatowej lub CP platformie są wyższej jakości? Edytowane przez Konrad Deskiewicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Konrad Deskiewicz' post='127141' date='22.10.2008, 15:35 ']Hmm.. no ja wziąłem N jakiś miesiąc temu - sam instalowałem antenę (80-kę) i podobnie jak koledze udało mi sie wszystko w niespełna godzinę załatwić.
Z tą jakością HD - hmm.. no może 32" to za mało, żeby narzekać ale jakoś nie odczuwam strasznych braków w tym temacie (pomijam upscalowane TVN - swoją drogą kpina żeby platforma od TVN'u miała najgorszą jakość na właśnie tym kanale).

Małe pytanie, bo nagle zacząłem się zastanawiać - to czy HD na poslatowej lub CP platformie są wyższej jakości?[/quote]

Mnie się wydaje że HD nie może być wyższej lub niższej jakości (zależy od rozdzielczości) :blink: - maksymalnie 1080i w przypadku telewizji. Kwestia tego co jest źródłem danego kanału.
Z tego co wiem, TVP HD nadaje już ze źródła w wysokiej jakości a TVN robi tylko upscale - a czy będzie to przez platformę Polsat, C+ czy N to chyba bez różnicy. Grunt to sygnał źródłowy - ale to jest moja opinia, nie wiem co na to eksperci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='naasir1983' post='127143' date='22.10.2008, 15:39 ']Mnie się wydaje że HD nie może być wyższej lub niższej jakości ...[/quote]

Uffff - na szczęście tylko Ci się wydaje .... :blink:

Perfekcyjny mateiał źródłowy można skaszanić poprzez ... ograniczenie strumienia bitów ( kompresory ) i tak właśnie,
ze względów oszczędnościowych ( transfer kosztuje ) :lol: obniżana jest jakośc trasmisji . HD to nie tylko rozdzielczość,
tutaj także można wiele nieźle skaszanić ... :lol:

Najlepiej gdybyś porównał sobie ten sam filmik z BR i z satelity - łatwiej będzie Ci zrozumieć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi