bimp 0 Napisano 28 Grudnia 2010 Witam, moje pytanie dotyczy połączenia TV EX500 i np. Blu-ray S370. Jeżeli do jednego z tych urządzeń podłączymy SONY UWA-BR100 i będziemy korzystać z dostępu do internetu, to czy tak samo będzie w przypadku drugiego z tych urządzeń (działa tutaj Bravia Sync?)? Pozdrawiam bimp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
prezioso 0 Napisano 28 Grudnia 2010 (edytowane) Witam Jestem nowy i mam krótkie pytanie do kolegów z forum: Samsung C650 (40") czy Sony EX500 (40") - wiem że blisko te dwie firmy współpracują. Ceny są niemal identyczne. Zatem który wybrać ? Edytowane 28 Grudnia 2010 przez prezioso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bimp 0 Napisano 28 Grudnia 2010 Pół roku temu miałem taki sam problem jak prezioso. Po WIELU wizytach spędzonych w salonach RTV i porównywaniu C650 i EX500 zdecydowałem się na Sony 46". Zdecydowały nie walory multimedialne, które w Sony są nieco gorsze niż w Samsungu, ale jakość obrazu a przede wszystkim układy poprawiające płynność ruchu. Na tym polu EX500 okazał się zdecydowanie lepszy od konkurenta. bimp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sajpa 0 Napisano 3 Stycznia 2011 Dokładnie myślę o tym, że dajesz kabel i ruter za 80 zł, a nie musisz kupować za ponad 250 dydykowanego Sony. 150 zł bym jeszcze dał, no może i do 200, ale pytałem się w sklepie i chcieli 275 zł za to. Chodzi mi o to, czy jak ściagane coś na główny komp, który jest oddalony od TV, to mogę się z nim łączyć z TV, a nie lece i włączam każdy z plików z osobna na komputerze, a TV robi tylko jako wyświetlacz. Jak mam tak biegać to lepiej mieć zwykłego pendrive-a i zgrywać pliki z filmami na niego. Tylko jeśli TV umozliwia odczyt pliku z komputera jest sens inwestować w DLNA. Zakładam, że na kompie jest odpowiedni format filmu i napisów. To mój pierwszy post, witam Wszystkich. Nie, nie musisz latać cały czas do komputera. DLNA działa w ten sposób, że: udostępniasz w komputerze katalogi z zawartością multimedialną i są one widziane w menu TV i z niego włączasz daną pozycję. Pytanie czy jest sens inwestować w DLNA? Ja po 2 miesiącach testowania różnych serwerów doszedłem do wniosku, że jednak nie. Powód? Z dvix, xvid nie ma problemu ale już z MKV tak. PS3 Media Serwer czasem odtwarzał je a czasem nie, raz przycinało a raz nie i tak dalej - i nie znalazłem przyczyny... W końcu kupiłem odtwarzacz z twardym dyskiem i mam święty spokój - nie martwię się, że mi się film przytnie w połowie oglądania. Jeżeli jednak zdecydujesz się na DLNA polecam Wild Media Serwer według mnie najlepszy z serwerów, niestety płatny. Jeśli chodzi o wybór między Sony a Samsungiem to i ja stałem przed takim dylematem Zdecydowałem się na Sony, nie żałuję a nawet polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dig Dug 0 Napisano 4 Stycznia 2011 sajpa - mam DVD z odtwarzaniem divx-ów itp. Zmieniam internet z 2,4 na 5 GHZ i będę miał wolny R/AP i stąd moje pytania. Poza tym nie chce mi się nadrywać płytek i wsadzać do DVD, a tak to udostepnie na kompie katalogi z filmami, mp3 w razie czego. Może na stronie TVN-u coś ogladne? Dzięki za info, będę kombinował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cienislaw 2 Napisano 4 Stycznia 2011 (edytowane) wczoraj 46ex500 zamienił wysłużonego już crt32. ogólne wrażenia pozytywne, tyle że po to pierwszych zachwytach wrażenie psuje linia od góry do dołu po prawej stronie ekranu gdzie co drugi pixel jest czerwony. podpowiedzcie czy reklamować u sprzedawcy (saturn) i próbować wymieniać od ręki na drugi, czy jak postępować w takiej sytuacji. dzięki. Edytowane 4 Stycznia 2011 przez cienislaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koncertownik 0 Napisano 4 Stycznia 2011 (edytowane) A ja mam pytanie do tych, którzy podłączali dyski zewnętrzne do tego telewizora. Zanabyłem dzisiaj dysk LG 2,5 cala USB 2.0, no i niby działa elegancko, ale do momentu, kiedy nie zaparkuje głowicy i talerze nie wyhamują, czyli po chwili bezczynności, wtedy przestaje "żyć", lampka dalej się świeci, ale dysk nie startuje, a telewizor pokazuje "Brak elementów do wyświetlenia", czy "cuś" w ten deseń. Ma ktoś pomysł, jak rozruszać dysk? Oczywiście odłączenie i ponowne podłączenie daje efekty, no ale bądźmy poważni, to nie rozwiązanie... Edit: No, zapomniałem dodać, że w środku plastikowej obudowy z logiem LG jest dysk WD 500GB, czyli nadmiernie parkujące głowicę dziadostwo... Edytowane 4 Stycznia 2011 przez koncertownik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi730 1 Napisano 5 Stycznia 2011 wczoraj 46ex500 zamienił wysłużonego już crt32. ogólne wrażenia pozytywne, tyle że po to pierwszych zachwytach wrażenie psuje linia od góry do dołu po prawej stronie ekranu gdzie co drugi pixel jest czerwony. podpowiedzcie czy reklamować u sprzedawcy (saturn) i próbować wymieniać od ręki na drugi, czy jak postępować w takiej sytuacji. dzięki. Ewidentna wada matrycy. Do Saturna i wymiana na miejscu na NOWY. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi730 1 Napisano 5 Stycznia 2011 A ja mam pytanie do tych, którzy podłączali dyski zewnętrzne do tego telewizora. Zanabyłem dzisiaj dysk LG 2,5 cala USB 2.0, no i niby działa elegancko, ale do momentu, kiedy nie zaparkuje głowicy i talerze nie wyhamują, czyli po chwili bezczynności, wtedy przestaje "żyć", lampka dalej się świeci, ale dysk nie startuje, a telewizor pokazuje "Brak elementów do wyświetlenia", czy "cuś" w ten deseń. Ma ktoś pomysł, jak rozruszać dysk? Oczywiście odłączenie i ponowne podłączenie daje efekty, no ale bądźmy poważni, to nie rozwiązanie... Edit: No, zapomniałem dodać, że w środku plastikowej obudowy z logiem LG jest dysk WD 500GB, czyli nadmiernie parkujące głowicę dziadostwo... Zerknij w ustawienia systemowe i podłub przy Eco powyłączaj oszczędzanie energii. Dysk podłączony do usb ex500 nie powinien przejść w tryb uśpienia. Mam LG i kiedyś chodził na tym tv i nie było problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koncertownik 0 Napisano 5 Stycznia 2011 Nic to, nawet zaktualizowałem oprogramowanie TV i zero efektów. A sam dysk, nie dość, że z tych nadmiernie parkujących głowicę (kochane WD), to jeszcze coś z nim nie tak, bo podczas kopiowania nań danych parokrotnie wyskoczył błąd zapisu przy okazji kliknięcia wydobywającego się z dysku (pewnie głowica). Dysk jedzie do sklepu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cienislaw 2 Napisano 5 Stycznia 2011 Ewidentna wada matrycy. Do Saturna i wymiana na miejscu na NOWY. wymienili, szcześciem ostatniego dnia wyprzedaży mieli jeszcze nieruszaną sztukę. na razie wszystko ok i niech tak zostanie. swoją drogą jak ktoś teraz szukał okazji to można było wyrwać 46ex500 za cirka 2800 (3489 tv + 11 za coś innego = 700zł w kartach podarunkowych). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koncertownik 0 Napisano 7 Stycznia 2011 Dysk, o którym pisałem, zwróciłem, a międzyczasie nabyłem maluszka Samsung HX-SU020BA za 151 zł i śmiga, jak trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zaba111 0 Napisano 10 Stycznia 2011 Witam kolegow posiadam 40ex500 od dwoch tygodni ,tv spoko .Zainstalowalem ps3 media tv wszystko widzi tylko po wybraniu filmu normalnie sie odpala a po chwili zatrzymuje sie ,pojawia sie napis chwilowy brak lacznosci z serwerem.I w tedy wyglada na to laptop sie zawiesza. Nie ma tego problemu na zdjeciach i muzyce,czyzby za slaby komp 1,6gz 512ram czy moze cos innego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi730 1 Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Oczywiście wina leży po stronie komputerka i tam doszukuj się problemu. A najlepiej zostaw to dziadostwo bo DLNA to nie najlepszy pomysł. Raz działa raz nie i zamiast cieszyć się z mediów dłubiesz w konfiguracji serwera. Dokupienie samego dysku do EX500 też kiszka bo masz takie ograniczenia (FAT32 jeden plik max 4GB i ograniczenia w formatach video itd) że głowa boli... Najlepiej zainwestuj w playerka WD, Asusa i dysk twardy. Wpinasz playerka po HDMI, sieć i masz wszystko w du.pi.e. Edytowane 11 Stycznia 2011 przez edi730 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zaba111 0 Napisano 11 Stycznia 2011 Dzis mila niespodzianka na DLNA wszystko smiga ,jestem zadowolony.Tak przy okazji podziele sie wrazeniami z ex 500:dlugo zastanawialem sie jaki tv kupic led cz lcd ,w koncu padlo na pocziwego lcd.Potem problem samsung c650 czy ex500 mialem porownanie z b650 ktorego mial kolega i powiem ze to naprawde dobry lcd.W koncu wyjazd do sklepu po tv ,tam dalej sprawa niewiadoma.Zadecydowala cena okazalo sie ex 500byl o 100zl tanszy od c650.Po odpaleniu tv pierwsze wrazenie moze byc ale potem bylo coraz lepiej.Cloudingu zero ,czern jak mazenie,kolory ok tylko troche obraz nie wyrazny.Ale to wina cyfrowego polsatu podlaczonego przez euro,podlaczalem potem cpolsat hd przez hdmi duza roznica .Kanaly w hd bajka.Filmy przez usb wiekszosc chodzi ,internet tez ok.wczoraj podlaczylem dlna tez smiga . 40ex500 polecam i pozdrawiam wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koncertownik 0 Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Dokupienie samego dysku do EX500 też kiszka bo masz takie ograniczenia (FAT32 jeden plik max 4GB i ograniczenia w formatach video itd) że głowa boli... Przesadzasz. Wystarczy MKV, które muxujesz do M2TS (zajmuje to krótką chwilkę), a jak plik za duży, to dzielisz na części po 4 GB i po problemie, w tsmuxer jest odpowiednia zakładka do tych celów. A co jeśli nie mamy MKV? Zróbmy sobie sami! Mediacoder, lub Freemake Video Converter i jeśli mamy grafikę od NVIDIA z CUDA, to zaprzęgamy GPU do roboty i przekonwertowanie do MKV nam niestraszne. Edytowane 11 Stycznia 2011 przez koncertownik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nilmut 0 Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Ważna uwaga! Postanowiłem napisać tutaj, gdyż zwykle tylko przeglądałem temat w celu utwierdzenia się w wyborze telewizora, teraz chcę i ja pomóc. Mianowicie przestrzegam przed nowymi partiami modeli 32EX500 oraz 32EX501! Aby nie popełnić tego błędu co ja. Po długich dociekiwaniach okazało się, że posiadają matryce o symbolu: T315HW04 V1, jest to matryca MVA od AUO a nie jak było do tej pory matryca S-PVA o symbolu LTY[Z]320HF01-A03 od Samsunga... Teraz przybliżę jak do tego doszedłem, otóż zakupiłem telewizor w salonie sony center 29 grudnia w radomiu, fatygowałem się tam 70 km głównie o przedłużoną gwarancję na kolejne 3 lata czyli łącznie 5 lat, wszystko gratis. W sklepie poinformowano mnie, iż model 32EX501 różni się od 32EX500 wystawionego na ekspozycji tylko wizualnie czyli czarną dolną listwą. Taki mi się bardziej podobał więc zakupiłem. No i szoku doznałem w domu po podłączeniu tv, rodzina zaczęła pytać czy da się ustawić aby z kątów ok 130-140 stopni dało się oglądać bez utraty kontrastu i kolorów, próbowałem różnych kalibracji niestety niewiele pomogło. zacząłem przeglądać nawet zagraniczne fora, głównie po tym, gdy u znajomego na philipsie za 1300 zł, który zamykał stawkę w teście 50 telewizorów dostrzegłem lepsze kąty widzenia. dowiedziałem się jak wejść w menu serwisowe, aby sprawdzić model i firmę matrycy, i okazało się, że jest to właśnie matryca MVA od AUO. Po kilkunastu rozmowach telefonicznych z sony ogólnokrajowym, serwisem, salonem sony center w radomiu dziś telelewizor dostał pozwolenie na zmianę matrycy na S-PVA, został zabrany przez serwisanta regionalnego. nie jestem do końca z tego zadowolony, gdyż domagałem się wymiany na nowy egzemplarz, niestety z niewiadomych przyczyn podobno to niemożliwe, być może dlatego że po prostu nowych telewizorów 32ex501 oraz 32ex501 z taką matrycą już nie produkują. nie wiem jaki będzie wynik tego wszystkiego, mam nadzieję że pozytywny. także proszę uważać przy zakupie tego modelu w tych calach, i najlepiej w sklepie wejść w menu serwisowe. dla mnie kąty znacznie odbiegały od tych w sklepie na matrycy S-PVA. Dlatego przestrzegam. I na koniec uczulam na salon sony center w radomiu, pracują tam zupełnie niekompetentne osoby, umywają od wszystkiego ręce, twierdzą że Samsung nie ma nic wspólnego z matrycami w telewizorach Sony. Dobre nie? Nawet nie potrafią wejść w menu serwisowe i w czymkolwiek pomóc. Zbywają klienta. Nie mają nic wspólnego z renomowanym salonem. Myślę, że komuś pomogę nie popełnić własnego błędu. Dobrze, że jeszcze w 40 calach nic nie zmieniają, a w 32 poszli niestety w stronę Samsunga. Edytowane 11 Stycznia 2011 przez nilmut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi730 1 Napisano 11 Stycznia 2011 Przesadzasz. Wystarczy MKV, które muxujesz do M2TS (zajmuje to krótką chwilkę), a jak plik za duży, to dzielisz na części po 4 GB i po problemie, w tsmuxer jest odpowiednia zakładka do tych celów. A co jeśli nie mamy MKV? Zróbmy sobie sami! Mediacoder, lub Freemake Video Converter i jeśli mamy grafikę od NVIDIA z CUDA, to zaprzęgamy GPU do roboty i przekonwertowanie do MKV nam niestraszne. Troszkę to robisz jak dobry kucharz, zanim zjesz to się pół dnia nagotujesz. Już to przerabiałem i dlatego kupiłem playera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sajpa 0 Napisano 12 Stycznia 2011 Troszkę to robisz jak dobry kucharz, zanim zjesz to się pół dnia nagotujesz. Już to przerabiałem i dlatego kupiłem playera. Ja dokładnie zrobiłem to samo i wreszcie mam święty spokój Też przerabiałem DLNA, ale w moim przypadku to była porażka (odtwarzanie mkv przede wszystkim). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osama.B.L 13 Napisano 12 Stycznia 2011 Witam To chyba troszkę za szybko się poddaliście. Jakoś oglądam MKV na WMS bez opisywanych problemów. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheTester 6 Napisano 13 Stycznia 2011 Pytanie za 100pkt - czy ex500 obsługuje YouTube HD? Lub inaczej - czy można tam zmienić jakość odtwarzanego filmu? Bo mam wrażenie, że gdzieś widziałem informację o takiej możliwości, ale nie znalazłem opcji w samym TV... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 13 Stycznia 2011 Ważna uwaga! Postanowiłem napisać tutaj, gdyż zwykle tylko przeglądałem temat w celu utwierdzenia się w wyborze telewizora, teraz chcę i ja pomóc. Mianowicie przestrzegam przed nowymi partiami modeli 32EX500 oraz 32EX501! Aby nie popełnić tego błędu co ja. Po długich dociekiwaniach okazało się, że posiadają matryce o symbolu: T315HW04 V1, jest to matryca MVA od AUO a nie jak było do tej pory matryca S-PVA o symbolu LTY[Z]320HF01-A03 od Samsunga... Teraz przybliżę jak do tego doszedłem, otóż zakupiłem telewizor w salonie sony center 29 grudnia w radomiu, fatygowałem się tam 70 km głównie o przedłużoną gwarancję na kolejne 3 lata czyli łącznie 5 lat, wszystko gratis. W sklepie poinformowano mnie, iż model 32EX501 różni się od 32EX500 wystawionego na ekspozycji tylko wizualnie czyli czarną dolną listwą. Taki mi się bardziej podobał więc zakupiłem. No i szoku doznałem w domu po podłączeniu tv, rodzina zaczęła pytać czy da się ustawić aby z kątów ok 130-140 stopni dało się oglądać bez utraty kontrastu i kolorów, próbowałem różnych kalibracji niestety niewiele pomogło. zacząłem przeglądać nawet zagraniczne fora, głównie po tym, gdy u znajomego na philipsie za 1300 zł, który zamykał stawkę w teście 50 telewizorów dostrzegłem lepsze kąty widzenia. dowiedziałem się jak wejść w menu serwisowe, aby sprawdzić model i firmę matrycy, i okazało się, że jest to właśnie matryca MVA od AUO. Po kilkunastu rozmowach telefonicznych z sony ogólnokrajowym, serwisem, salonem sony center w radomiu dziś telelewizor dostał pozwolenie na zmianę matrycy na S-PVA, został zabrany przez serwisanta regionalnego. nie jestem do końca z tego zadowolony, gdyż domagałem się wymiany na nowy egzemplarz, niestety z niewiadomych przyczyn podobno to niemożliwe, być może dlatego że po prostu nowych telewizorów 32ex501 oraz 32ex501 z taką matrycą już nie produkują. nie wiem jaki będzie wynik tego wszystkiego, mam nadzieję że pozytywny. także proszę uważać przy zakupie tego modelu w tych calach, i najlepiej w sklepie wejść w menu serwisowe. dla mnie kąty znacznie odbiegały od tych w sklepie na matrycy S-PVA. Dlatego przestrzegam. I na koniec uczulam na salon sony center w radomiu, pracują tam zupełnie niekompetentne osoby, umywają od wszystkiego ręce, twierdzą że Samsung nie ma nic wspólnego z matrycami w telewizorach Sony. Dobre nie? Nawet nie potrafią wejść w menu serwisowe i w czymkolwiek pomóc. Zbywają klienta. Nie mają nic wspólnego z renomowanym salonem. Myślę, że komuś pomogę nie popełnić własnego błędu. Dobrze, że jeszcze w 40 calach nic nie zmieniają, a w 32 poszli niestety w stronę Samsunga. Dzięki za tą cenną informację. Sam do piątku z ciekawości zbadam temat. Tylko chciałem jedno sprostować. To nie są matryce Samsunga tylko z fabryki S-LCD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sajpa 0 Napisano 13 Stycznia 2011 Witam To chyba troszkę za szybko się poddaliście. Jakoś oglądam MKV na WMS bez opisywanych problemów. Pozdrawiam. Super, u mnie niestety nie dało rady. Testowałem też WMS i rzeczywiście był najlepszy, niestety jest płatny. Część MKV śmigała, ale były też takie, których odpalić nie mogłem - np. U2 360 ° Live At The Rose Bowl BDrip 1080P DTS-HD (w sieci jest sampel z tego koncertu, można sobie sprawdzić). Nie do końca się znam na konfiguracji, opcjach itp. jednak trochę czasu spędziłem klikając różne opcje w WMS i nie udało mi się poprawnie odtworzyć tego koncertu. Albo przycinał się dźwięk, albo obraz. Z czystego lenistwa kupiłem IcyBox-a i nie żałuję - włączam, oglądam, wyłączam i tyle Łyka wszystko (no prawie - nie wiem dlaczego nie odtwarza nieskompresowanych avi..). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Till 0 Napisano 13 Stycznia 2011 Witam wszystkich Szukałem tv który byłby użytkowany do ps3, zastanawiałem się tez mocno nad plazma , dziś pomogła mi wizyta z konsola u kumpla , ma właśnie KDL-40EX501 i Samsunga PS50C530, testowaliśmy na dwóch tv konsole ,odpaliliśmy uncharted 2 i bylem zdziwiony ze dużo lepiej to wygląda na soniaku czerń bez porównania dużo lepsza niż na samsungu i postacie były jakieś takie jakby postrzępione na plazmie ,nie wyglądało to dobrze, chociaż w ustawieniach zmienialiśmy tryb i nie było tam trybu gra, może akurat ten model nie nadaje się do grania, przy sony plazma wypadła bardzo słabo, także nie długo sony zawita u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koncertownik 0 Napisano 14 Stycznia 2011 Troszkę to robisz jak dobry kucharz, zanim zjesz to się pół dnia nagotujesz. Już to przerabiałem i dlatego kupiłem playera. Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. Dla mnie taka zabawa, to żaden problem, zlecam kilka zadań do konwertowania i robią się w tle, nie przeszkadzając mi w innych czynnościach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach