Skocz do zawartości
nowy66

Szeregowiec Ryan

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiła się zajawka w preorders na HMV. I to za ... 15Funtów. Świetna wiadomość. Jeden z tych filmów, które trzeba mieć (imo).

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie miło by było mieć go na półce....No i oczywiście obejrzeć!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fun-fuckin-tastic! Oby tylko nie było jakiejś wtopy i żeby nie zgladiatorzyli tego wydania....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ten tytuł i "Pacyfic" to dwie najlepsze pozycję 2010 oczywiście obowiązkowo do kupienia :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla mnie ten tytuł i "Pacyfic" to dwie najlepsze pozycję 2010 oczywiście obowiązkowo do kupienia :angry:

A że Szeregowiec jest z Paramountu, to jest cień szansy, że wydanie z UK będzie miało polskie napisy. Jak się tak człowiek przypatrzy, to Spielberga bardzo mało filmów na Blu-Rayu jest - w sumie to Bliskie spotkania i Indiana Jones nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fun-fuckin-tastic! Oby tylko nie było jakiejś wtopy i żeby nie zgladiatorzyli tego wydania....

A czy Gladiator też nie należał przypadkiem do Sapphire Series? Bo tak będzie z Ryanem. Już mamy się bać "poprawek" ? Jak spartolą ten film, to ktoś zapłaci głową... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka tygodni temu był z TVN. Kopię, którą zapodali uważam za bardzo dobrą. - Dźwięk w scenach batalistycznych robi wrażenie.

Ja też chętnie nabędę. Niestety będziemy zmuszeni do zakupu wysyłkowego z UK, bo oczywiście mądrale skalkulują cenę jak zaporę na Solinie. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej porównanie Szeregowca BD do HDTV.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1240346

Było sporo wątpliwości co do tego tytułu bo na HDTV prezentował się mocno przeciętnie - wyglądał bardziej jak uspcal dvd, do tego z ostrym DNR-em. Ale można odetchnąć, tym razem na BD jest to Paramount w wydaniu BraveHeartowym, a nie Gladiatorowym :(

Wiadomo było, że ze względu na stylizację filmu obraz nie będzie jakoś nieziemsko wyglądał, ale gołym okiem widać, że w przeciwieństwie np. do takiego Władcy Pierścieni, na BD został przygotowany zupełnie nowy transfer. Głębia obrazu, ostrość, kontrast - w dużej części o lata świetlne lepszy od wersji HDTV (szczególnie druga połówka screenów), a do tego zero oznak DNR-a czy sztucznego wyostrzania obrazu.

Wycisnęli maxa z tego tytułu - jak dla mnie zakup bez żadnego zastanawiania, nie tylko ze względu na treść, ale również jakość wydania na BD.

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam mieszane uczucia oglądajac te porównanie screenów. Jest bardziej kolorowo, bardziej jaśniej - ten film zatraca swój pierwotny klimat. To zagranie pod publiczkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam mieszane uczucia oglądajac te porównanie screenów. Jest bardziej kolorowo, bardziej jaśniej - ten film zatraca swój pierwotny klimat. To zagranie pod publiczkę.

Kolorki kwestia gustu - twarze na wydaniu BD wydają mi się bardziej naturalne, natomiast ten zielonkawy odcień sprawia, że część screenów pod względem kolorków imo ładniej na HDTV wygląda (głównie lądowanie na Omaha Beach).

Jest jaśniej, ale to akurat uznaję jako sporą zaletę.

Spójrz chociażby na screeny poniżej, na BD jest dużo więcej detali w ciemnych obszarach obrazu.

spr4bd.th.pngspr4tv.th.png

spr17bd.th.pngspr17tv.th.png

spr23bd.th.pngspr23tv.th.png

Bez komentarza.

spr9bd.th.pngspr9tv.th.png

Spójrz na włosy Hanksa.

spr14bd.th.pngspr14tv.th.png

Nogi pani w drugim planie. itd. itp.

A poniżej to w ogóle masakra na korzyść BD w każdym aspekcie obrazu.

spr7bd.th.pngspr7tv.th.png

spr21bd.th.pngspr21tv.th.png

spr25bd.th.pngspr25tv.th.png

spr16bd.th.pngspr16tv.th.png

spr24bd.th.pngspr24tv.th.png

spr30bd.th.pngspr30tv.th.png

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę się doczekać. Oby obraz był dobry bo o dźwięk nie ma co się martwić. Mam ten film na DVD z DD 5.1 i scena na Omaha Beach wymiata. Jak to będzie w DTS to kosmos :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden z najlepiej nagłośnionych filmów, jakie w życiu słyszałem, dla mnie to też must have, ciekawe czy dźwięk zrobią w 5.1 czy może w jakimś 7.1, oby....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeden z najlepiej nagłośnionych filmów, jakie w życiu słyszałem, dla mnie to też must have, ciekawe czy dźwięk zrobią w 5.1 czy może w jakimś 7.1, oby....

Blu-Ray.com podaje póki co, że dźwięk DTS-HD Master Audio 5.1: http://www.blu-ray.com/movies/Saving-Priva...n-Blu-ray/8683/

Mnie akurat nie zależy na 7.1 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 5 dni premiera, jest choć nikła szansa na polskie napisy? To paramout/dreamworks, więc fajnie by było:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wydanie UK nie ma polskich napisów; wiem, bo widziałem. Za to obraz jest naprawdę świetny. Rozjaśnienie większości filmu chyba mu trochę wyszło na dobre, chodziaż z drugiej strony niektóre sceny jakby były ciemniejsze od DVD. Momentami razi spore ziarno, ale z tego co zauważyłem, to występuje ono tylko w scenach "nie wojennych", więc może tak miało być? Daję 10/10; wydanie na miarę "Braveheart" ;)

EDIT: Zapomniałem dodać, że podobno niektóre egzemplarze są wadliwe i mają być wycofywane ze sprzedaży (czy cały nakład to nie wiem). Pisze o tym na kilku zagranicznych stronach i dotyczy chyba tylko wersji US (chodziaż o wydaniach europejskich też czytałem). Obraz nie jest zgrany z dźwiękiem w kilku miejscach; ja w moim egzemplarzu tego nie uświadczyłem :lol:

Edytowane przez Inuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakiekolwiek info odnośnie wydania tego w PL ?

Zależy mi na napisach (nie dla mnie), ale ostatecznie skusze się na UK...

Dzisiaj miałem Ryana w rękach - w HMV na Heathrow kosztuje 17 funtów. Ale myślałem, że wydanie PL też jest, a tu zonk...

btw:

trylogia Władcy na BD w HMV 150 zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem, ze jakieś hece są z audio. Żeby do nas nie trafiło z tym samym felerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wiadomo kiedy się ukaże "Szeregowiec Ryan" na BD w naszym kraju?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wiadomo kiedy się ukaże "Szeregowiec Ryan" na BD w naszym kraju?

Pozdrawiam

Aleś się wstrzelił z tym postem :) Film na półce, a ja czytam że nowy / lepszy / poprawiony itp... Dopiero po czasie zauważyłem daty ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kolega pytał o datę wydania w polsce, z polskimi napisami/lektorem ... co ma do tego data napisania postu ?

Jeśli masz wersję USA/GB, to wiedz, że ukazało się wydanie z poprawionym audio, które w pierwszej edycji było skaszanione - może właśnie takie masz na półce ! :)

Saving Private Ryan: Sapphire Series (Corrected Audio)

http://www.dvdempire...item_id=1533049

Amazon UK has resumed sales of Saving Private Ryan, under a different identification number.

The previous release was ASIN B0035ER236, whereas the new release appears under ASIN B003LVZYL0,

and with the message "Usually dispatched within 1 to 3 weeks."

Similarly, Amazon USA is offering the new version under ASIN B003LL3N1I, without an availability date.

Edytowane przez BoDeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kolega pytał o datę wydania w polsce, z polskimi napisami/lektorem ... co ma do tego data napisania postu ?

Jeśli masz wersję USA/GB, to wiedz, że ukazało się wydanie z poprawionym audio, które w pierwszej edycji było skaszanione - może właśnie takie masz na półce ! :)

Saving Private Ryan: Sapphire Series (Corrected Audio)

http://www.dvdempire...item_id=1533049

Amazon UK has resumed sales of Saving Private Ryan, under a different identification number.

The previous release was ASIN B0035ER236, whereas the new release appears under ASIN B003LVZYL0,

and with the message "Usually dispatched within 1 to 3 weeks."

Similarly, Amazon USA is offering the new version under ASIN B003LL3N1I, without an availability date.

Wiem, że pisał o polskiej wersji - ale tak wpadłem w wątek i trochę się zaskoczyłem ...

Mam właśnie wersję GB, nie Sapphire.

Jakoś nie zauważyłem kłopotów z dźwiękiem - ale kupowałem w październiku 2010, podczas kiedy info o wersjach ze złym dźwiękiem pojawiło się wcześniej, a poprawione wersje miały trafić do sklepów koło połowy maja. Ciekawe czy jest możliwe że mam wersję nie Sapphire - ale z dobrym dźwiękiem ? Czy dobry dźwięk to wersja Sapphire tylko ? Muszę się jakoś zorientować. Jakby co - była możliwa wymiana...

Edit: doczytałem;

Editor's Note: I've confirmed with Paramount that the corrected Blu-ray discs will have a YELLOW UPC code/symbol on the back. That's how you'll know you're getting the fixed Blu-ray.

Edytowane przez Tie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi