Skocz do zawartości
Sober

Jaka klawiatura do HTPC?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem ciekawy jak sterujecie pracą swoich HTPC? Ja do tej pory używałem jakiejś klawiatury trust działającej na paśmie 2,4 GHz. Muszę powiedzieć, że nie byłem zadowolony. Zasięg teoretyczny 10m, ale w praktyce z 3m nie zawsze łapało (wystarczy przysłonić kolanem i już się gubi). Kombinowałem na różne sposoby - najpierw nadajniczek na przedłużaczu USB powiesiłem nad TV - było trochę lepiej. Potem próbowałem dolutować do nadajniczka antenkę od WIFI - momentami było lepiej, momentami coś przerywało - aż w końcu ścieżka się oderwała z przylutowanym kablem :)

Inne wady:

- "trackballik" bardzo mało precyzyjny

- nadajnik się wyłącza po jakimś czasie nieużywania - trzeba podejść do komputera, wyciągnąć go z portu USB, włożyć i po paru sekundach nacisnąć włącznik (wk...ace to strasznie).

I teraz chciałbym kupić coś porządnego (firmowego), najchętniej chyba na Bluetooth (może wtedy nie będzie się wyłączać nadajnik?). Z ciekawszych modeli znalazłem:

Logitech diNovo Edge - chyba najlepiej by się sprawdziła, ale cena niestety zabija.

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000 - cena też zabija, ale przynajmniej w cenie jest dobra mysz, która też by się przydała. Boję się tylko, że dotykowe sterowanie kursorem z samej klawiatury będzie bezużyteczne...

Logitech Cordless MediaBoard Pro - niby tylko do PS3, ale ponoć działa też na PC, układ klawiszy trochę dziwny, ale cena bardzo dobra. W tej chwili chyba mój typ ;-)

Enermax Aurora Micro Wireless - nowy model, właśnie powinien wchodzić do sprzedaży - wygląda na dobre wykonanie i precyzyjny trackball. Nie wiadomo jak z zasięgiem i niestety działa nie na BT, a na firmowym nadajniczku usb.

Co o tym sądzicie i czego Wy używacie?

Edytowane przez Sober

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcecie tanio i dobrze? Przerabiałem ten temat.

W końcu kupiłem na allegro zestaw: Natec Octopus ... za 109 zł.

Niskoprofilowa, pełna klawiatura i myszka. Pracują w paśmie 2.4GHz

Miniaturowy odbiornik. Wystaje 3 cm z portu USB.

Bardzo dobrze wykonane, czułe i co najważniejsze pracują nawet z 10-12 m od komputera. Nawet przez dwie ściany ;)

Jestem diabelnie zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam Logitech Cordless MediaBoard Pro i do moich celów czyli obsługi komputera przed TV zdecydowanie wystarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W końcu kupiłem na allegro zestaw: Natec Octopus ... za 109 zł.

Niskoprofilowa, pełna klawiatura i myszka. Pracują w paśmie 2.4GHz

Miniaturowy odbiornik. Wystaje 3 cm z portu USB.

Bardzo dobrze wykonane, czułe i co najważniejsze pracują nawet z 10-12 m od komputera. Nawet przez dwie ściany :rolleyes:

No to mnie zaskoczyłeś... 10m przez dwie ściany?? To jak wytłumaczyć że mój trust pracujący w tej samej technologii ma problemy z 3m...? A kosztował 200 zł bez myszki. Czyżby to był jakiś wyjątkowy badziew? ;-)

Niemniej to raczej nie dla mnie - ja szukam klawiatury bez części numerycznej, ale za to z wbudowanym jakimś sterowaniem kursorem (najlepiej analogowy mini joystick, ew. trackball, w ostateczności pad)

Edytowane przez Sober

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to mnie zaskoczyłeś... 10m przez dwie ściany?? To jak wytłumaczyć że mój trust pracujący w tej samej technologii ma problemy z 3m...? A kosztował 200 zł bez myszki. Czyżby to był jakiś wyjątkowy badziew? ;-)

No cóż ... poczytaj sobie recenzje takich zestawów. To co podaje producent nijak się ma do prawdziwych wartości.

Natec podawał 15m. I w sprzyjających okolicznościach (bez ścian) myślę że osiągnął by taki wynik.

Ja tak nie testowałem bo mieszkanie mi się skończyło :rolleyes:

A poważnie to długo szukałem zestawu za małe pieniążki i Natec był strzałem w dziesiątkę.

Jedyne co można mu zarzucić to trochę zbyt mała myszka. Ma tylko 9.5 cm długości. Mimo wszystko bardzo dobrze leży w dłoni. Jest bardzo czuła i nie gubi połączenia.

Klawiatura nisko-profilowa czyli taka jak w laptopie. Chodzi bardzo cicho i precyzyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOGITECH Cordless Desktop Wave Pro

Do szewskiej pasji doprowadza mnie włącznik "pod spodem" klawiatury... tak jakby nie można go było umieścić na wierzchu. Albo zapominam wyłączyć, albo muszę klawiaturę do góry nogami obracać. Poza tym bez zastrzeżeń, działa w każdym miejscu w prawie 50m pomieszczeniu (odbiornik mam podłączony do przedłużacza, czyli nie znajduje się z tyłu komputera).

Edytowane przez balbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ten zestaw i działa idealnie i tanio ,bdb. wykonany !

Bezprzewodowy Mini zestaw klawiatura+mysz

A4Tech 520D za jedyne 76zł

842f7089f1dc4537.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja używam Logitech Cordless MediaBoard Pro i do moich celów czyli obsługi komputera przed TV zdecydowanie wystarcza.

Chyba stanie na tej właśnie klawiaturce. Jakiego adaptera BT do niej używasz? Chciałbym uniknąć niekompatybilności.

PS: Rozumiem że jak sparujesz sprzęty to działa po wsze czasy? Nie ma jakichś problemów z rozłączaniem po długiej nieaktywności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logitech Cordless MediaBoard Pro (dedykowany do PS3, BT) + odbiornik BT za 7 zl, ktory dostalem za darmo do zakupow na allegro = ideal.

Logitech EX110 - porazka, zasieg 2,5-3M, gdyby nie to bylby super bo obsluga, wielkosc i skok klawiszy perfekcyjne.

iPhone WinAdmin - dziala idealnie, dowolny program zgodny z Windows Remote Desktop Protocol i mamy obok Harmony One najlepszy pod wzgledem designu pilot do HTPC :-P...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze opisać jak wygląda parowanie i czy nie ma jakichś problemów z rozłączaniem po długiej nieaktywności?

Jak z zasięgiem tej klawiatury, wystarczy że odbiornik BT jest z tyłu komputera czy urządzenia muszą być na widoku?

Zastanawiam się nad adapterem BT - chyba albo kupię taki z allegro z zewnętrzną anteną (kilkanaście złotych), albo coś takiego:

http://pclab.pl/news39312.html

Oba pracują w klasie 1 i teoretyczny zasięg do 100m... wolę dmuchać na zimne ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jestem ciekawy jak sterujecie pracą swoich HTPC? Ja do tej pory używałem jakiejś klawiatury trust działającej na paśmie 2,4 GHz. Muszę powiedzieć, że nie byłem zadowolony. Zasięg teoretyczny 10m, ale w praktyce z 3m nie zawsze łapało (wystarczy przysłonić kolanem i już się gubi). Kombinowałem na różne sposoby - najpierw nadajniczek na przedłużaczu USB powiesiłem nad TV - było trochę lepiej. Potem próbowałem dolutować do nadajniczka antenkę od WIFI - momentami było lepiej, momentami coś przerywało - aż w końcu ścieżka się oderwała z przylutowanym kablem :(

Polecam klawiaturę bezprzewodową CIDEKO, małe rozmiary zupełnie inny komfort użytkowania niż tradycyjna klawiatura

air%20keyboard.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Możesz jeszcze opisać jak wygląda parowanie i czy nie ma jakichś problemów z rozłączaniem po długiej nieaktywności?

Jak z zasięgiem tej klawiatury, wystarczy że odbiornik BT jest z tyłu komputera czy urządzenia muszą być na widoku?

Zastanawiam się nad adapterem BT - chyba albo kupię taki z allegro z zewnętrzną anteną (kilkanaście złotych), albo coś takiego:

http://pclab.pl/news39312.html

Oba pracują w klasie 1 i teoretyczny zasięg do 100m... wolę dmuchać na zimne ;-)

Tak jak napisał Maxavelli wystarczy adapter BT za parę zł. Parowanie przebiega bez problemu. Nic się nie rozłącza w czasie braku aktywności - np. podczas oglądania filmów. Odbiornik BT zamontowany mam z tyłu komputera, z zasięgiem nie ma żadnych problemów.

100 m ?? Czyżbyś zamierzał sterować komputerem z drugiej strony ulicy albo z drugiego domu ? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem, wolę dmuchać na zimne, bo klawiatura, którą mam tez miała z 10m działać, a problemy są z 3m i to na dodatek jak nadajnik powiesiłem nad tv tak żeby się widział z klawiaturą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kupiłem tą klawiaturkę od playstation (logitech mediaboard pro). Dzięki nadajniczkowi BT w klasie 1 z antenką działa nawet w innym pokoju, także nie ma mowy o jakichkolwiek przycinkach. I o to mi chodziło :) Funkcjonalnie klawiatura jest brzydka, trochę tandetna i niezbyt wygodna (twardy skok klawiszy), trackpad też bez rewelacji, ale najważniejsze, że działa, nie rozłącza się i pewnie będzie działać latami ;) Za 150 zł cięzko więcej wymagać ;-)

Do precyzyjniejszych operacji typu obróbka zdjęć dokupiłem myszkę na BT, a jak w okolicy nie ma obu to i z komórki można spokojnie sterować odtwarzaniem filmów :) Dzięki za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś miał do czynienia z tymi "klawiaturkami"?

Click

click2

Mogła by mieć przyciski od myszki po przeciwnej stronie touchpada.

W sumie ta druga pozycja jest najciekawsza chyba...jeszcze gdyby klawisze od myszki byly po lewo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam klawiatury Logitech K340, mysz Logitech Marathon M705, oba urządzenia korzystają z jednego mini odbiornika Logitech Nano, nie mam zadnych zastrzeżeń, dodam tylko ze mysz i klawiatura na jednym komplecie wytrzymuje wg producenta 3lata.

Używam do tego jeszcze pilota iMON RM200, którym np. właczam/wył. HTPC, czy tez obsługuje XBMC.

Klawiera

http://www.logitech.com/pl-pl/keyboards/ke...rd/devices/6007

Mysz

http://www.logitech.com/pl-pl/mice-pointer...ce/devices/7108

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko logitech dinovo mini.

Dinovo Mini

Klawiatura i mysz w jednym. Mała, zgrabna, połączenie bluetooth zamiast radiowego. Działa super.

Testowałem kilka klawiatur radiowych i zawsze były jakieś problemy, a to problem z zasięgiem, a to trackball nie działała jak trzeba. Od roku używam Dinovo Mini i jestem zadowolony.

Nie wyobrażam sobie jak można wygodnie sterować HTPC za pomocą oddzielnej myszy i klawiatury.

Edytowane przez Salat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Salat - na pewno zwykla myszka jest bardziej wygodna niz ten touchpad w tym Dinovo mini, o precyzji nie wspomnę, poza tym wiecej uzywa sie myszki niz klawiery, do tego dochodzi trwałość baterii w tym dinovo a w klawiaturze pokroju K340 myszki M705, dodatkowo odbiornik Nano Logitecha to tez lepsze rozwiazanie niz Bluetooth raz ze sie z niczym nie bedzie gryzł, dwa działa zawsze juz od samego startu kompa (bios), zasieg i działanie idealne, chyba tego nie miałeś okazji testować ;)

W tym Dinovo mini brakuje tez kilku klawiszy który używam, np. printscreen, takze to DiNovo jest fajne ale nie we wszystkich kwestiach.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Salat - na pewno zwykla myszka jest bardziej wygodna niz ten touchpad w tym Dinovo mini, o precyzji nie wspomnę, poza tym wiecej uzywa sie myszki niz klawiery, do tego dochodzi trwałość baterii w tym dinovo a w klawiaturze pokroju K340 myszki M705, dodatkowo odbiornik Nano Logitecha to tez lepsze rozwiazanie niz Bluetooth raz ze sie z niczym nie bedzie gryzł, dwa działa zawsze juz od samego startu kompa (bios), zasieg i działanie idealne, chyba tego nie miałeś okazji testować ;)

W tym Dinovo mini brakuje tez kilku klawiszy który używam, np. printscreen, takze to DiNovo jest fajne ale nie we wszystkich kwestiach.

Tak się składa, że mam DiNovo mini i:

- nic się z niczm nie gryzie...

- zasięg bez problemu

- bios działa bez problemu, dzięki temu, żę jest wykrywana jako klawiatura i mysz usb

- niezaprzeczalnie brakuje klawiszy funkcyjnych

- touchpad jest kiepski

- nie da się na niej pograć ;/

Nie bardzo wiem co takiego świetnego (poza rozmiarem i wsparciem dla kilku produktów Logitech'a równocześnie) wnosi nano.

uris Ten A4Tech G6 Saver ma dobry zasięg? Sprawdza się? Bo z chęcią bym wymienił badziewny zestaw Logitech'a EX100 (zasięg jakieś2m to jakaś porażka)...

Edytowane przez voyteckst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nano poza tym co wymieniłeś ma o wiele mniejsze zapotrzebowanie na zużycie baterii, ja juz mam myszke i klawiere kilka miesiecy i uzywam b.czesto a baterie są prawie na max od nowości ;) takze pewnie wymienię je za ~2 lata, wg producenta ~3lata na jednym komplecie baterii.

Druga kwestia to zasięg działa z drugiego pokoju bez zająknięcia.

Co do Bluetootha potrafi wariować jak w obrębie są inne urządzenia korzystające z BT, chociaż możeDinovo mini akurat takich problemów nie ma.

Muszę tez przyznać ze Dinovo Mini robi fenomenalne wrażenie :) takze jakby poprawili pare niedociągnięć byłaby idealna.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no do htpc brałbym cos do windows media center - tu wybór słaby jedynie ten logitech z jajem ale cena....da się zadoptować do tego linuksowego media center????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Widze ze dawno nikt tu nie pisał. wiec chciałbym odświeżyć dyskusję

waham sie miedzy następującymi rozwiązaniami( nie chce mi sie ganiać po salonie z myszką dlatego chce coś z gładzikiem)

1) K400 logitecha, niezbyt ładna ale mała i ma duży touchpad

2) Logitech Cordless MediaBoard Pro - wydaje sie strasznie nieporeczna, duża i ma mały touchpad ale wyglada bardzo ładnie

3) Lenovo Multimedia Remote with keyboard N5901 - troche kosmiczne ale wydaje sie ciekawa rzeczą.

poradzicie?

Edytowane przez herrborass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi