Skocz do zawartości
Snookerman

Wybór modułu CI dla Cyfry+HD

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilkunastu dni występują problemy z modulem PowerCamPro przy dekodowaniu kanałow HD nadawanych przy FEC 3/4 DVB-S2 8PSK. Najpierw wystąpiło na kanale Filmbox HD, który byl przez kilka dni nadawany z FEC 3/4, ale wróciło do normy jak kanał wrócil na FEC 2/3. Kilka dni temu zniknął Europort 2 HD bo przeszedł z FEC 2/3 na FEC 3/4 i wygląda, że chyba na stałe. Na innym forum znalazłem oficjalne wyjaśnienie dystrybutora tych modułow - firmy Diomar, które zacytuję:

"Witam,

dostalismy odpowiedź od producenta i niestety nawet profesjonalny Powercam ma swoje ograniczenia

Odpowiedz producenta :

PowerCAM pro CAM is based in our MACtsp I chipset so it cannot support 60 Mbit/s in the transport stream that is the bitrate reached in a 27500 FEC 3/4 8-PSK DVB-S2 modulation. The limit for MACtsp I is around 58 Mbit/s. For this reason, when a receiver is trying to tune this transponder the MACtsp I blocks the transport stream so that signal cannot reach the decoder. In other words, this problem cannot be fixed in PowerCAM pro CAM's.

Pozdrawiam

DIOMAR Sp. z o.o."

Z tej odpowiedzi wynika jednoznacznie, że ograniczenie techniczne chipsetu tego modułu, nie pozwala go dostosować programowo do obsługi FEC 3/4 (8PSK). Zatem używając go nadal pozbawiamy sie w tej chwili mozliwości oglądania Eurosportu 2 HD, a niewykluczone, że kolejne kanały HD będą przechodzily na FEC 3/4, bo podobno pozwala to zaoszczędzić miejsca na transponderze i jednocześnie zwiększyć bitrate kanałow HD. Jestem mocno zawiedziony, bo używam tego modułu od ponad roku i byłem bardzo zadowolony. Aston na moim Technisacie Digicorder HDS2 potrafil się wysypywać, np. leciał tylko dźwięk, a nie było obrazu (nie wiem czy to nie był problem przegrzewania). Teraz już nie wiem co mam używać.

Czy ktoś może używa modułu Cyfry+ (HD) razem z modułem Cyfrowego Polsatu. Czy gryzą się one? Czy modul Cyfry się często zawiesza? Wdzięczny będę za informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wpadce z FEC 3/4 testowałem moduł C+ radzi sobie bez problemów. Jedynie przełączanie kanałów jest wolniejsze. Mod€ł C+ bez problemów pracuje z modułem CP.

Sprawdzałem w iCordzie. Jednakże nie zgadzam się z wyjaśnieniem firmy Diomar, ponieważ takie ograniczenia występować mogą przy dekodowaniu całego transpondera,

np w stacjach czołowych. W tunerze sat, przynajmniej u mnie, z takiego transponder mam tylko jeden kanał. Więc to jakiś bug i zapewne niebawem pojawi się nowy soft

w którym cichcem usuną tego buga. Pzdr.

Diablo z Horizon 1.01 radzi sobie bez problemów, jednakże w iCordzie taki moduł nie pracuje.

Edytowane przez netquest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i niestety sprawdziły się czarne przewidywania. Od dziś w Cyfrze+ kolejne kanały HD (po Eurosporcie 2 HD) przeszły na FEC 3/4 i nie da się ich ogladać na module PowerCamPro. Te kanaly to: Europsport HD, National Geographic HD, Canal+ Film HD i Canal+ Sport HD.

Wygląda na to, że moduł kupiony za 500 zł, który był rzekomo najlepszy, można teraz spokojnie wyrzucić do kosza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napiszę jeszcze raz Aston 2.19 lub 2.20 i po bólu ;)

No tylko ten bol ma swa cene 100 euro !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie jaki moduł zakupić do C+ z możliwością dwustrumieniowego dekodowania na dzień dzisiejszy?

Mam technisata HD S2 i wiem że Astony mają problemy z dekodowaniem dwustrumieniowym!

Może pojawi się coś nowego na rynku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam astona i nie miałem w Topfieldzie nigdy problemów z nagrywaniem jednego kodowanego programu i oglądaniem innego kodowanego kanału. Oczywiście chodzi mi o kanały z jednego transpondera bo mój Topfield nie jest TWIN. Słyszałem coś o problemach Astona z dwustrumieniowością ale występowały one chyba w jakimś jednym tunerze natomiast nie słyszałem o problemach u innych posiadających twiny. Jesli ktoś ma to niech napisze jak to rzeczywiście jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Astonem jest jeden problem. Nie ma możliwości aktualizacji softu. Jeżeli zakupiło się np z 2.18 to już tak zostaje.

W przyszłości mogą pojawić się nierozwiązywalne problemy z jego poprawną pracą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprawda .. ja kupiłem 2.18 a zaktualizowałem do 2.19. Zresztą na tą chwilę pomiędzy 2.18 a 2.20 nie ma żadnej różnicy. Tak samo się zachowują przy współpracy z kartami, itp.

Problem może powstać tylko wtedy gdy będzie zmiana na kolejną generację ( tak jak było chyba z 2.14 ). Jak ktoś kupił chyba 2.14 to już nie mógł upgrade'ować do 2.18 bo to już był całkiem nowy moduł , natomiast w "obrębie" tej samej generacji modułu to właściwie jego numeracja nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnowszy soft to 2.22 napisz gdzie lub w jaki sposób przeprowadzić aktualizację z 2.18.

Jeżeli nie ma żadnej różnicy to po co jest wypuszczany nowy soft ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie .... podobno można zrobić upgrade ale już nie za pomocą transmisji danych z satelity tylko przez PC. Co zmieniają kolejne softy ? Hmmm... czytałem kiedyś wypowiedź użytkownika forum SK ( chyba też tam bywasz ? ) , że tak na prawdę to nic nie zmieniają a same numerki mają za zadanie zidentyfikować dane dotyczące produkcji, komponentów hardware'owych, itp a nie sam soft jako taki. Taką odpowiedź otrzymał od dystrybutora tego modułu w Polsce i od samego Astona z Francji.

Czy to prawda ? Nie wiem ...ale może coś w tym jest skoro ja mam 2.19 ( wcześniej 2.18 - zaktualizowane przez satelitę ) a kolega 2.20 i w działaniu na tych samych tunerach nie ma żadnej różnicy ....

Jeszcze nie spotkałem się z jakąkolwiek opinią stwierdzającą różnicę w działaniu modułu pomiędzy 2.18 a 2.20 czy też 2.22 ...

Edytowane przez daniel76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy, że w kolejnych wersjach są eliminowane drobne bugi w sofcie. Różnic nie musisz zobaczyć. Natomiast w pewnych warunkach bugi mogą się ujawniać.

Tak jak to ma teraz miejsce z PowerCamPro.

Mam Astona 2.18 i dalej nie wiem jak go zaktualizować do 2..22. Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się i może tak jest ale nikt tego jeszcze do tej pory nie potwierdził. Tym lepiej by to świadczyło o Astonie jeśli eliminuje bugi , które i tak u większości użytkowników nie ujawniają się.

Zapytaj w Pro Fanie lub Hollexie czy zrobią Ci upgrade do 2.22 ( trzeba wysłać moduł ). Ale najpierw czy jest sens i celowość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej pytać się o różnice w Aston France. Oni czasami zmieniają nieco sprzęt i takie nowe serie oznaczają już jako nowe wydanie. Nie wiem, jak jest z 2.20 - 2.22 ale np. 2.18 i 2.19 to było to samo, sami popatrzcie:

"Bonjour,

Pour votre information, il n'y a pas de différence entre la 2.18 et la 2.19, si ce n'est que le hardware a légerement changé dans la derniere production et que donc, pour gérer ce nouvel hardware, il fallait une nouvelle version.

Restons a votre disposition.

Cordialement.

LE SUPPORT TECHNIQUE ASTON."

Posiadam 2.22 i chodzi z Cyfra+ HD jak złoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi