Skocz do zawartości
WojSoft

HV40 - czy dobry wybór?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Bardzo długo się zastanawiałem nad wyborem kamery. Potrzeby raczej mam standardowe, filmowanie rodzinki w domu jak i na zewnątz, wakacje itp. trochę własnych amatorskich filmików.

Dodatkowo dodam że mam bardzo dużo kaset z materiału w DV z poprzedniego Canona.

wybór padł na HV30, ale w momencie kiedy już była decyzja o zakupie okazało się że ta kamera już nie jest dostępna, jedynie mozna kupić nowszy model za 3700 (drożej niż hv30-gdyby była dostępna).

No i jestem prawie zdecydowany, tylko zastanawiam się czy za taką kasę nie dostanę już czegoś lepszego i ewentualnie nowszego?

Myślałem ewentualnie o Canonach z serii HF.

jakieś hf100, hf200 albo hf20, a może trochę dodać i kupić HF s100.

No chyba że jakaś inna marka, ale jakoś Canon dla mnie jest najpewniejszy.

Proszę o jakieś szybkie i konkretne opinie, bo muszę dokonać zakupu na początku tygodnia.

Pozdrawiam

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o Canonach HF /tych obecnych/ - zapomnij

Twój wybór jest słuszny - powiem tak- HV40 jakoscią obrazu dorównuje np Sony HDR-FX1 /za 10 tyś/

te kamery mają najelszpą rozpiętość tonalną od czasów HV10 sposród wszystkich amatorskich kamer video - było juz o tym na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
o Canonach HF /tych obecnych/ - zapomnij

Twój wybór jest słuszny - powiem tak- HV40 jakoscią obrazu dorównuje np Sony HDR-FX1 /za 10 tyś/

te kamery mają najelszpą rozpiętość tonalną od czasów HV10 sposród wszystkich amatorskich kamer video - było juz o tym na forum

Wielkie dzięki za potwierdzenie mojego wyboru.

Tylko szkoda że nie zdążyłem jak była HV30 za 3200, zawsze pięć stówek w kieszeni, no chyba że ta wyższa wersja jest warta większej ceny?

Pozdrawiam

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest i nie jest warta :(

Nie jest bo jest 500zl drożej a w zamian dostajesz praktycznie to samo

Jest warta bo to najlepszy wybor sposrod wszystkich kamer HD pod wzgledem jakosci obrazu

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest i nie jest warta :)

Nie jest bo jest 500zl drożej a w zamian dostajesz praktycznie to samo

Jest warta bo to najlepszy wybor sposrod wszystkich kamer HD pod wzgledem jakosci obrazu

No to kamera kupiona - HV40.

Zobaczymy ja będzie się sprawowała? Mam nadzieję że trochę posłuży.

Najśmieszniejsze jest to, że poszedłem do sklepu kupićć kasety i w dwuch pierwszych nie mieli czegoś takiego jak taśmy miniDV.

Dopiero w trzecim kupiłem jakieś marne za 10 zł.

Poszukam na Allegro to może coś dobrego wychaczę.

A jak zgrywasz materiał z kamer i na co?

Myślę żeby sobie opracować jakiś standard zgrywania i tworzenia biblioteki nagrań.

Czy można materiał magazynować na dysku?

Pozdrawiam

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobor

a porownujac ja do sony XR500 mozesz udzielic sie, chetnie przeczytam Twoja opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje zdanie na temat obecnych kamer jest takie że jest to sprzęt- niestety- coraz słabszy

Gorsze jest wykonanie z jakością tez bywa różnie bo na pierwszą linię frontu znowu posłali debilny wyscig na megapixele

A ten nieszczesny Canon HV ma przetwornik IDEALNY do zabawy w niedrogie, amatorskie video. Po dziś dzien nie ma żadnej kamery która mu dorówna - w swojej klasie cenowej oczywiscie

Co do XR ... to napakowana wodotryskami kamera której przewaga polega wyłącznie na ułomności formatu konkurentki polegającej na zapisywaniu pixeli prostokątnych zmaiast kwadratowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jak zgrywasz materiał z kamer i na co?

Myślę żeby sobie opracować jakiś standard zgrywania i tworzenia biblioteki nagrań.

Czy można materiał magazynować na dysku?

Spokojnie możesz robić zrzuty taśmy na twardziela i trzymać sobie wszytko jako kopię zapasową. Dodatkowo archiwizuj też "taśmy matki" :), jak wiesz nie są one drogie i nie zajmują dużo miejsca w szufladzie.

Do zgrywania jest sporo programów (Cyberlink, Sony Vegas, Ulead, Adobe, Pinnacle, Roxio itd). Dodatkowo będziesz mógł za ich pomocą tworzyć końcowe projekty według własnego pomysłu i wyobraźni. Nie będę polecał żadnego, gdyż to rzecz gustu. Ilu właścicieli, tyle opinii. Wypróbuj sam zasysając wersje trial, a potem wybierz według własnych potrzeb.

P.S.

Gratuluję wyboru kamerki

Edytowane przez djrobus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tą kamerę i właśnie chciałem zapytać, czy można jakoś filmy z taśmy wrzucić na twardy przez usb, czy koniecznie muszę przez firewire?

Edytowane przez bdg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi