Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dźwięk w wydaniu US (TrueHD 5.1 3719kbps) i UK (DTS HD MA 5.1 4072kbps) jest nieco lepszy niż w PL.

Obraz w wydaniu PL i UK jest taki sam - w US z kolei jest nieco wyższy średni bitrate (25787kbps vs 19907kbps), ale są to minimalne różnice do ogarnięcia na stopklatce z lupą w ręku.

Ponoć w PL/UK obraz jest nieco bardziej przeczyszczony (rozchodzi się o te najmniejsze białe kropeczki będące wynikiem skaz z taśmy filmowej), ale tego nie potwierdzam czy to prawda.

Różnica 10 GB na korzyść wersji z USA musi jednak z czegoś wynikać - DTS HD HR + lektor vs TrueHD i prawie 6 000 kbps wyższy transfer samego video.

Sklejał to ktoś z Was w całość ? Pytam, bo jest sekunda różnicy pomiędzy tymi wydaniami i nie bardzo wiem, czy się poprawnie zsynchronizuje.

braveheartx.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO, TO SAM SOBIE ODPOWIEM - polska wersja jest dłuższa - ma dłuższy początek ( co dziwne, to więcej niż 1 sekunda ze skanu BD INFO ) - wersję polską trzeba uciąć z przodu o 3 sekundy. Jeśli ktoś już to robił , to może zna precyzyjnie tą różnicę ???

Dziwi także większa niż sekundę różnica - czyżby kilka klatek (scena ) różnicy ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wydanie kolekcjonerskie nie jest dostepne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziwi także większa niż sekundę różnica - czyżby kilka klatek (scena ) różnicy ???

Różnica pewnie wynika z tego że w wersji US jest na początku logo Paramount, a w Europie Foxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu, ale wie ktoś gdzie znaleźć 100% potwierdzenie że są tam polskie napisy i dźwięk DTS HD MA, bo cena jednak niemała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż 5 stron w temacie "braveheart na blu-ray" ??? Niesamowite ile ludzi pragnie obejrzeć waleczne serce na blu-ray'u :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam.Kupiłem włoskie wydanie kolekcjonerskie za 157 zł z kosztami przesyłki.Płyty są w naszej ojczystej mowie.

Edytowane przez angola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u Was ten film też ma tak dużo ziarna? Widać to szczególnie na jasnym tle ( niebo ), np. w scenach poprzedzających bitwę o Styrling, ( np. jasne niebo nad drzewami na planach ogólnych armii Angielskiej ), są momenty, że to ziarno, lub jeszcze coś, mocno kuje w oczy.

Film oglądam na PS3 i tv 40 cali Samsunga.

P.S: na PS4 jest jakby lepiej, mniej brudu i ziarna, które nie jest tak widoczne w ruchu, jak na PS3. Czy typ konsoli, fakt, że PS4 jest nowsza ma jakiś wpływ na jakość odtwarzanego obrazu?

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę tak: sa tacy co nie widzą różnicy w obrazie z danej płyty BD z playera BD za 500 zł i za 10.000 zł.

I niech tak pozostanie.

Ja ... widzę.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę tak: sa tacy co nie widzą różnicy w obrazie z danej płyty BD z playera BD za 500 zł i za 10.000 zł.

I niech tak pozostanie.

Ja ... widzę.

Pozdro

Ponoć żeby zobaczyć różnicę pomiędzy konsolami Sony, a stacjonarnym odtwarzaczem BD, trzeba celować w sprzęt od 2 tys. wzwyż.

Mnie najbardziej ciekawi różnica pomiędzy PS3 a PS4 i dlaczego jest tak duża? ( w tym konkretnym przypadku ).

Hmmm ... to chyba jednak wina PS3; dla upewnienia się, puściłem sobie jeszcze " Krolestwo Niebieskie " na obu sprzętach Sony - PS3 ma silne ziarno, PS4 tylko podczas stopklatki.

Wymieniłem kabel HDMI na lepszy, ale nic to nie dało. Chyba będzie trzeba oddać konsolę do czyszczenia ( laser, itp. ).

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli na ps4 widzisz ziarno tylko na stopklatce a na ps3 cały czas, na tym samym filmie to na ps4 muszą chodzić jakieś filtry które usuwają ziarno podczas odtwarzania... Niepożądany efekt jeśli mogę stwierdzić. Wymiana hdmi czy czyszczenie lasera nic nie pomoże :-P

Dodam jeszcze żeby zacząć faktycznie widzieć różnice między odtwarzaczami to trzeba mieć duży ekran, naprawdę duży.

Zbyt duże ziarno podczas odtwarzania filmów to najczęściej wina źle ustawionego obrazu.

Edytowane przez kKadajo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraz w tv mam chyba ustawiony ok:

kontrast; 95

jasność: 40 ( lub mniej )

wyłączyłem wszelkie zbędne ulepszacze, typu czysty obraz cyfrowy, Motion Plus ( chyba, ze tonacja czerni i optymalizacja czerni ma jakiś zły wpływ, ale te opcje są włączone i podczas seansu na PS3 i PS4 ). Poza tym, gdyby to była kwestia złych ustawień obrazu w tv, to obraz byłby taki sam na obu konsolach.

Co do ziarna i niepożądania jego braku: w obu filmach ( Waleczne Serce i Królestwo Niebieskie ) ten efekt na PS3 aż kuje w oczy, przy czym w przypadku Królestwa jest on obecny na całym obrazie i jest bardzo mocny ( przyznam, że wczoraj pierwszy raz włożyłem ów film do odtwarzacza, więc nie wiem cy wcześniej było lepiej ). Włączyłem jeszcze animację klasyczną Disneya ) Dzwonnik z Notre Dame ) i tam jest ok ale muszę jeszcze sprawdzić nowsze filmy, typu Hobbit czy coś innego, gdzie ziarna nie powinno być, bo to obraz cyfrowy. Jeżeli tam też będzie źle, to już jest coś nie tak z PS3.

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzam sobie inne filmy na BD na PS3 i o ile taki " Hobbit Pustkowie Smauga " wygląda ok, o tyle " Joanna D'arc " Bessona znowu cechuje się bardzo silnym ziarnem ( na PS4 jest trochę lepiej ) i o ile mogę to zrozumieć w przypadku filmu Gibsona, który liczy sobie już 20 lat, o tyle najmniej rozumiem taki zabieg w przypadku dziesięcioletniego filmu Scotta ( KN ) oraz tego, dlaczego na jednej konsoli ta ziarnistość jest tak duża, ostra i widoczna, a na drugiej już nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym, gdyby to była kwestia złych ustawień obrazu w tv, to obraz byłby taki sam na obu konsolach.

Masz rację pod warunkiem, że podłączasz PS3 i PS4 zamiennie do tego samego złącza HDMI w TV.

W każdym innym wypadku ustawienia obrazu jak najbardziej mogą się różnić i radzę na 100% sprawdzić czy są one identyczne dla PS3 jak i PS4 - przede wszystkim zwróć uwagę na opcje odpowiedzialne za odszumianie i wyostrzanie obrazu oraz wszelkie odmiany kontrastu dynamicznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację pod warunkiem, że podłączasz PS3 i PS4 zamiennie do tego samego złącza HDMI w TV.

W każdym innym wypadku ustawienia obrazu jak najbardziej mogą się różnić i radzę na 100% sprawdzić czy są one identyczne dla PS3 jak i PS4 - przede wszystkim zwróć uwagę na opcje odpowiedzialne za odszumianie i wyostrzanie obrazu oraz wszelkie odmiany kontrastu dynamicznego.

Czyli obraz może się różnić zależnie od wyjścia / wejścia HDMI w TV?

Przecież to takie samo HDMI i nie powinno być różnic. W tv mam 4 HDMI - HDMI1 to PS4 a HDMI2 ( wcześniej 3 ) to PS3 - mimo przełączenia kabelka HDMI z3 na 2, obraz na PS3 jest taki sam.

Gdzie mam szukać tych opcji odpowiedzialnych za odszumianie, wyostrzanie obrazu i kontrast dynamiczny? W TV wszystkie tego typu opcje wyłączyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tłumacząc łopatologicznie - jeśli skalibrujesz sobie obraz dla PS4 (HDMI1) to te ustawienia nie są automatycznie kopiowane dla reszty złącz - są one niezależne od siebie pod tym względem. Tak więc zanim zaczniesz porównywać obraz z BD PS4 vs PS3 upewnij się najpierw, że na 100% ustawienia TV dla HDMI1 jak i HDMI2 są identyczne.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lub podłączaj pod te same hdmi ( np.hdmi 1) obie konsole i dopiero porównuj obraz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi