Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='24617' date='27.11.2006, 12:57 ']
Tak tych błedów jest za dużo, banding, buzzing, zawieszanie, posteryzacja w 37ge1, 42xd1.
[/quote]

o jakiej pasteryzacji piszesz ???
coś nie mogę jej wyłapać - napisz jakieś szczegóły na co mam looknąć

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='TOmeKK' post='24617' date='27.11.2006, 10:57 ']
Tak tych błedów jest za dużo, banding, buzzing, zawieszanie, posteryzacja w 37ge1, 42xd1.
[/quote]

Właśnie miałem pisać o tym samym, jednak mnie uprzedziłeś.

Dochodzi jeszcze colour banding, o którym pisałeś wcześniej, no i brak wsparcia / obsługi dla 1080p po analogu tzn. VGA i component, a skoro mamy matrycę full hd to czemu jej nie wykorzystać do zabawy z x360. Nie piszę o pracy wentylatorów bo jednemu przeszkadzają, innemu nie, oraz o sub pixelach, bo do oglądania nie przeszkadzają jednak wadą matrycy są.
Dziwi postawa tak znaczącego i renomowanego producenta jak Sharp, tym bardziej, że większość tych przypadłości może rozwiązać nowe firmware. Prawidłowe ustawienia gamma w dużym stopniu zniwekują problem, posteryzacji i color bandingu, który występuje w ciemniejszych jednobarwnych scenach, bo na ostro podkręconym podświetleniu i kontraście (co ma wpływ na żywotność lampy) ten problem jest w małym stopniu zauważalny. Czy naprawdę prawidłowo i bez przejaskrawionego obrazu nie można oglądać TV, np w ciemnym pomieszczeniu tak daje po oczach, że zbyt długo nie idzie oglądać. Problem zawieszania i automatycznie ustawianych obrotów wentylatorów w zależności od potrzeby, też powinien rozwiązać nowy FW.

Co to za problem skalibrować tv w fabryce, wypuścić nowy FW, rozesłać po ASO i wysłać jeśli potrzeba serwisanta z laptopem w Polskę. Tylko czy firmie na tym zależy? Czy będzie dalej jechała na wcześniej zdobytej reputacji, którą bardzo łatwo stracić w dobie internetu gdzie userzy wymieniają się spostrzeżeniami. Edytowane przez mystic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jarwisz
Posteryzacja - rzeczywiście chyba było w innym temacie pioneer plazma vs 42 xd1e.
Po prostu - jak brakuje szczegółu w sygnale - to zamiast przejść tonalnych - masz plamy w obwódce - tak jak sie rysuje na plakatach, komiksach, chcąc podkreślić 3-wymiar. U angoli dłuuuuuugi thread o 37ge1e i zdjęcia, [b]mystic[/b] tez dał zdjecie.

@mystic

W cywilizowanych krajach update softu jest przez dvb-t lub przez satelitę:

Tutaj np. nowe softy m.in. do sharpów w tym tygodniu:

[url="http://www.dtg.org.uk/retailer/download_schedule.pl"]http://www.dtg.org.uk/retailer/download_schedule.pl[/url]

Zabij mnie, ale dlaczego serwer jest dot-pl????

U amerykanów jest opis jak zlikwidować wg nich -red push- wchodzac w menu serwisowe (do not try it at home! :rolleyes: ), może jest coś o korekcie gamma?
pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='jarwisz' post='24622' date='27.11.2006, 12:07 ']
o jakiej pasteryzacji piszesz ???
coś nie mogę jej wyłapać - napisz jakieś szczegóły na co mam looknąć

pozd
[/quote]
ja wiem że mleko pasteryzowane to sie je mocno grzeje a potem odrazu do lodówki :angry:

Edytowane przez Veyron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='24691' date='27.11.2006, 16:04 ']
W cywilizowanych krajach update softu jest przez dvb-t lub przez satelitę:
[/quote]

No tak, tylko mówimy o Polskiej rzeczywistości, ... bo chyba cywilizowani to już raczej jesteśmy, ... tam myślę.
No co prawda daleko nam do Japan pod względem hi-technologi, ale skoro wpychają tu swoje TV i auta, to chyba trzecim światem nie jesteśmy.

[quote]
Zabij mnie, ale dlaczego serwer jest dot-pl????
[/quote]

Pewnie update pisze jakiś bezerker :)

[quote]
U amerykanów jest opis jak zlikwidować wg nich -red push- wchodzac w menu serwisowe (do not try it at home! :D ), może jest coś o korekcie gamma?
[/quote]

Ten US 37D90U ma całkiem inne menu niż nasz GE1. Właśnie pykam z ludkiem z tamtąt, może się wyrwie jakieś konkretniejsze info. Amerykańce mają zarąbiastą skalę podświetlenia, także raczej FW też inne.

Edytowane przez mystic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja troche chcialbym wtrącic, ze szkoda ze wszystie info o tych tv sa wrzucone do jednego worka - bo duzo ludzi to czyta i duzo o tym pisze. ciezko znalezc to czego sie szuka..
[color="#FF0000"]Edit tuptus55: jeden temat o XD1 pomaga znaleźć info o tym TV. Teraz nie trzeba krążyć po wszystkich tematach aby coś znaleźć[/color]
nie da sie cos z tym zrobic ?
[color="#FF0000"]Edit tuptus55: Rozumiem, że chcesz powrotu do bałaganu?[/color]
p.s. jak byl 'N'- szał to bylo tematów od zawalenia :D
[color="#FF0000"]A teraz jest moderator i robi porządki :)[/color]
pozdro

Edytowane przez tuptus55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='olatigid' post='24380' date='26.11.2006, 09:43 ']
niestety, cała seria Sharpa posiada wadę fabryczną ! Dziwi fakt, że nadal są sprzedawane !
Np w DE większość dystrybutorów Sharpa zrezygnowało z sprzedaży serii 46" w całości, do chwili usunięcia wad , co jest obowiązkiem producenta, który walczy obecnie z tym, zapowiedziano, że pierwsza partia bez buczenia będzie wprowadzona na koniec roku lub w styczniu !!...........
[/quote]

a maja koledzy namiary od jakich nr seryjnych 46" sa walne od wady buczenia ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,ostatnio dużo pracy i nie mogłem się podzielić swoimi spostrzeżeniami w użytkowaniu LC-52XD1.
Mój egzemplarz został wybrany z dwóch sztuk i w menu serwisowym na szarej planszy widać delikatne poziome paski ale równomiernie rozmieszczone na całym ekranie, są tez delikatne pionowe ciemniejsze szerokie pasy w ilości 5 sztuk i występowały w obu sprawdzanych egzemplarzach (w obu identyczne), ale to wszystko jest widoczne tylko na menu serwisowym. Podczas normalnego użytkowania tego nie widać, nawet na tle nieba, ciemnych lub jasnych fragmentach. W drugim egzemplarzu tak dobrze nie było, na niektórych fragmentach obrazu były widoczne poziome pasy, chociaż nie wszyscy je widzieli :lol:. Po dokładnym wyregulowaniu telewizora i sygnale SD z Dreamboxa obraz przeszedł moje oczekiwania, jest naprawdę bardzo dobry (RGB), TVN-y rewelacja, kolory naturalne brak smużeń i mroczków, na gorszym sygnale np C+ niestety jest gorzej, ale nie razi gorsza jakość. Mój telewizor nie buczy, jest cichy przy różnych ustawieniach podświetlenia, kontrastu i jasności oraz na różnych wejściach, cisza.Filmy z DVD denona 1930 z dobrym streamingiem REWELACJA lepiej wyglądają niż większość programów z DiscoveryHD z n-ki. Wszystkie ustawienia fabryczne wg mnie są za ciepłe, kolory w tonacji czerwono-żółtej ale dzięki szerokiej regulacji można dopasować obraz do własnych preferencji, jedynie do czego mam uwagi to dźwięk, ale cóż takie umiejscowienie i wielkość głośników powoduje ,że nie można wiele oczekiwać, następna uwaga to soft telewizora, tutaj jest pole do poprawy, zdarzyło mi się zawiesić telewizor, oraz reakcje na pilota mogłyby być szybsze, z tego co wiem Sharp pracuje nad nowym softem który ma to wyeliminować. Jak to w życiu trzeba mieć troszkę szczęścia ja ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu, to naprawdę kawał porządnego sprzętu. Czeka mnie jeszcze zabawa z podłączeniem PC-ta z GeForcem 6600GT zobaczymy jak na to zareaguje Sharp. Chociaż temu LCD daleko do doskonałości to myślę , że to poważny krok w stronę ideału. A że inni narzekają? no cóż pełno jest malkontentów, chociaż niektórzy z nich maja pewnie trochę racji.
Pzdr.

RS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='RS4' post='24900' date='28.11.2006, 15:13 ']
Czeka mnie jeszcze zabawa z podłączeniem PC-ta z GeForcem 6600GT zobaczymy jak na to zareaguje Sharp.
[/quote]

napisz po tych swych doświadczeniach jak podłączałeś - jakim kablem ?
czy w menu serwisowym da się coś pokombinować na temat "PC"
mi udało się ustawić i obejrzeć w 1080p filmy ale miałem dwa paski po bokach - może można to w serwisowym zmienić?

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na ponizszym forum francuskim jest sporo watków o Sharpie serii XD1,
i mają podobne problemy.
[url="http://www.homecinema-fr.com/forum/viewforum.php?f=10&category=194"]http://www.homecinema-fr.com/forum/viewfor...mp;category=194[/url]

natomiast w tym wątku podaja że serie bez "bandingu" to
N° série : 611811XXX

[url="http://www.homecinema-fr.com/forum/viewtopic.php?t=29829624&postdays=0&postorder=asc&start=5340"]http://www.homecinema-fr.com/forum/viewtop...&start=5340[/url]

co do buczenia to z początku wersje amerykańskie nie buczały co mogło wynikać z zasialania a europejskie maja ta przypadłość nad którą pracują aby rozwiązać to wymianą cewek bez wymiany całych lamp, dlatego Sharp milczy ponieważ nie wie która pójdzie drogą.
To wszsytko jest opisane na tym forum.

Ciekawe jest też porówanie SHARP P42XD1 ou SONY 40W2000 (poniżej mały fragment) i link do całego wątku

"I was like you: I hesitated between the 2. And then, I saw them coast at coast, and there the difference was obvious: on a side a very beautiful image, contrasted, with blacks which would make cry considerable plasma (even of the PIO), of the very natural colors, the fluid movements of camera, an absence of noise: it is clear and it is Net on SONY. Side of the SHARP one has a contrast a little less good, swarmings, blacks less black than on SONY and finally and it is that which my more cooled, of the jerks at the time of the dollies. Thus to summarize: Contrast, fluidity, colorimetry, clearness and cleanliness of the image is with the advantage of SONY 40W2000. On the level of the design I prefer the X2000 version (but much more expensive and contrasts low (1300/1 ald 1800/1)). Thus remain for for the SHARP 42 XD1E the size (5 cm of +) and the price (300? of less than SONY, but SONY offers 200? for the purchase of a SONY product, therefore one can estimate that there are nothing any more but 100 euros of variation). I cracked today for Sony while seeing turning Blue Ray of the age of ice 2: I nai never nothing seen similar. the image fine (one could almost stick its nose on the screen without seeing aliasing), was contrasted (of the major blacks and "polar" white), very rich colors and very clean (not of noise nor of swarming). In comparison TOSHIBA 42WLG66 (full hd him also but 1080i) showed really sorrow: image a little less fine (pęut to be because of interlacing in entry) without contrast, very dark (with blacks even where one did not have any), and of the really insipid colors. In short y' did not have photo. Highly Wednesday (day of the delivery): I have a film heap to look at and GEARS of War (still packed) to inaugurate it."

[url="http://www.homecinema-fr.com/forum/viewtopic.php?t=29837705"]http://www.homecinema-fr.com/forum/viewtopic.php?t=29837705[/url] Edytowane przez tester3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seria która podałeś, to 2006 i listopad - oczywiście sharp wie już o różnych problemach i zaostrza QC, albo wprowadza zmiany.

Co do postu, który cytujesz, niczego on nie udowadnia, ktoś ma mocne przekonania, że jest tak, albo tak.
Jak bym załączył link gościa, który ma już szósty tv 40 X 2000 z powodu plam, nieregularnego podświetlenia, a potem link, że ktoś uważa, że X jest lepszy niż W, to co by to znaczyło? - nic, po prostu dywagacje przed zakupem.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może mnnie nie zrozumiałes lub czytasz wyrywkowo TOmeKK,
Uważam że Sharp teraz to najlepsze rozwiązanie, tym bardziej że na forum francuskim piszą że buczą i blending(w nowych wersjach ponoc nieobecny) ale kupuja jak świeże bułki bo mimo tego jest bezkonkurencyjny jakościowo przy czym chodzi o wersje 46 cali, natomiast w przypadku forum francuskiego 42 cale SHARPA przegrywa tam z SONYM (czy maja rację kazdy sam musi zdecydowac).
Reasumując : Francuzi cisną servis Sharpa o buczenie więc to kwestia czasu kiedy rozwiążą ten problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='RS4' post='24900' date='28.11.2006, 13:13 ']
z tego co wiem Sharp pracuje nad nowym softem który ma to wyeliminować
[/quote]

Czy ma to jakies znaczenie dla kogos , kto juz kupil odbiornik ? Przeciez tego firmware nie dadza klientom do samodzielnego instalowania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Tom0000' post='25117' date='29.11.2006, 08:57 ']
Czy ma to jakies znaczenie dla kogos , kto juz kupil odbiornik ? Przeciez tego firmware nie dadza klientom do samodzielnego instalowania ?
[/quote]
Trzeba będzie wybrać się do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='DaN' post='25158' date='29.11.2006, 14:02 ']
Trzeba będzie wybrać się do serwisu.
[/quote]
niekoniecznie - u mnie kiedyś w Sony poprawili firmware i tylko zadzwoniłem i za parę dni przyjechał pan z serwisu i na miejscu mi zrobił - tu powinno być tak samo - tylko firmware musi być

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam forumowiczów HDTV,
Mam taki oto problem: ustawiam w setup'ie nbox'a na dźwięk dd a XD1E milczy, ustawiam na zwykły dźwięk i gra. Tak jest na wszystkich kanałach. Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Myślę że TV przyjmuje dźwięk DD.
Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
XD1 nie ma dekodera DD5.1, ot i odpowiedź, nboxa podłącz pod amplituner lub dekoder DD a zagra.

RS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='RS4' post='25626' date='01.12.2006, 01:00 ']
XD1 nie ma dekodera DD5.1, ot i odpowiedź, nboxa podłącz pod amplituner lub dekoder DD a zagra.

RS4
[/quote]

Dzięki Ci za informacje, tera wszystko jasne.
Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktos to widzial...

[url="http://www.sharp.pl/uploads/media/Sharp-LCD-2006_04.pdf"]http://www.sharp.pl/uploads/media/Sharp-LCD-2006_04.pdf[/url]

Ciekawych rzeczy mozna sie z niej dowiedziec...

Jak juz bylo, to przepraszam.

I takie jeszcze pytanie - jak wejsc w menu serwisowe i czy korzystanie z niego wiaze sie z jakims ryzykiem? Chce w sklepie zobaczyc, nie wiem czy mi jednak pozwola na to :)

Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam SHARPA 46XD1E i o zadnym buczeniu mi nic niewiadomo,jakość obrazu naprawde kalasa.Z czystym sumieniem polecam wszystkim to naprawde swietny LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='maka' post='25778' date='01.12.2006, 17:23 ']
Mam SHARPA 46XD1E i o zadnym buczeniu mi nic niewiadomo,jakość obrazu naprawde kalasa.Z czystym sumieniem polecam wszystkim to naprawde swietny LCD.
[/quote]

Czy buczenie nie występuje w twoim lcd także przy mniejszych wartościach podświetlenia, jeżeli nie to

jesteś szczęściarzem? U mnie nie buczy tylko przy maksymalnym podświetleniu. Ma już drugiego Sharpa

46xd1e i to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...bawcie sie ludzie manu serwisowym, bawcie się
jak się kiedyś TV popsuje, to serwis stwierdzi nieautoryzowane logi, i naprawa gwarancyjna bye bye !!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie ,czy ktoś z forum posiada LC 37 XD 1 E?Jeśli tak czy jest on pozbawiony wad modelu 42",proszę o opinie i wrażenia bede wdzięczny.
pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='robert5' post='26001' date='02.12.2006, 14:35 ']
Mam pytanie ,czy ktoś z forum posiada LC 37 XD 1 E?Jeśli tak czy jest on pozbawiony wad modelu 42",proszę o opinie i wrażenia bede wdzięczny.
pozdrawiam
[/quote]

Zakup tego telewizora graniczy jeszcze z cudem :) Niestety, trzeba czekac, no chyba ze juz gdzies jest (cena w jednym ze sklepow spadla wreszcie do niemieckiego poziomu).

[quote name='olatigid' post='25821' date='01.12.2006, 20:13 ']
...bawcie sie ludzie manu serwisowym, bawcie się
jak się kiedyś TV popsuje, to serwis stwierdzi nieautoryzowane logi, i naprawa gwarancyjna bye bye !!!!!!
[/quote]
Ja sie tylko pytam :) Chodzi mi o sprawdzenie, czy TV ma banding itp, co ponoc w menu mozna sprawdzic (na planszach testowych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi