Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

Ojojoj.... i co ja biedna mam zrobić? Jestem tu pierwszy raz, wiec witam Wszystkich.
Chcę kupić 46XD1, juz zaczęłam nawet składać zamówienie, a do tego jakąś nagrywarkę ze złączem hdmi, no i jestem znowu w kropce.

OPINIE SĄ TAK RÓŻNORODNE, ŻE ZGŁUPIAŁAM!
I już nie wiem, czy z cyfrą+ będzie chodził znośnie, czy tragicznie (bo co do kablówki, to złudzeń nie mam).
Czy jeśli ewentualnie cyfrę+ wymienię na Ntv, to będzie lepiej czy nie (chodzi o kanały nie HD)?

Już pół dnia czytam opinie i testy - i jest coraz gorzej z moją wiedzą, jeśli chodzi o odbiór z platformy cyfrowej.

KUPOWAĆ CZY NIE? - to już głos desperatki, bo odpowiedniego TV szukam już miesiąc, mąż pogania, każe kupować i już, już myślałam, że to TEN, ale zwątpiłam.
POMOCY!

A jak już kupię, to napiszę recenzję z punktu widzenia kobiety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na Twoje wątpliwości jest tylko jedna rada. Musisz sama zobaczyć ten LCD w akcji. Jest to napewno bardzo dobry tv ( jeśli nie najlepszy w tej chwili ) ale nic nie jest doskonałe więc sama musisz zdcydować czy akceptujesz pewne niedoskonałości. Ja sam mam wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W mojej opinii to najlepszy obecnie TV na rynku ale jak to zwykle bywa żeby oglądać obraz jaki ten monitorek jest w stanie wyświetlić trzeba mu zapewnić odpowiednie żródła a to dodatkowe wydatki. Pomijając kwestię nadawców obraz będzie dobry przy dobrej dużej antenie i dobrym konwerterze dobry koncentryk też nie zaszkodzi. DVD najlepiej takie które puszcza 1080p.
Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='DUDEK' post='24024' date='24.11.2006, 09:22 '] W mojej opinii to najlepszy obecnie TV na rynku ale jak to zwykle bywa żeby oglądać obraz jaki ten monitorek jest w stanie wyświetlić trzeba mu zapewnić odpowiednie żródła a to dodatkowe wydatki. Pomijając kwestię nadawców obraz będzie dobry przy dobrej dużej antenie i dobrym konwerterze dobry koncentryk też nie zaszkodzi. DVD najlepiej takie które puszcza 1080p.
Powodzenia. [/quote]
Wszytko prawda.

Tylko dodam, ze jak ktoś już ma w miarę dobre DVD, to nie ma sensu wydawanie kasy na DVD player z 1080p.
Też tak myślałem. Widziałem denona 1930 tylko przez 0,5 godz. podlaczonego do 52xd1e.

Ponieważ obraz wewnątrz tv i tak jest sklowany do 1080p - zwykłe dvd pioneer'a wyglada szkująco dobrze. Jak HD. Przed wydaniem 1200+ zastanów się czy warto. Na pewo warto bedzie zmienic na HD DVD, które grają dvd, ale za inną cenę.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam
miał już ktoś okazję porównania 46XD1 do JVC 46Z70?
waham się między tymi dwoma modelami, a data zakupu zbliża się wielkimi krokami...
bardzo proszę o wszelkie oceny który wg. Was świeci lepiej.
z góry dziękuję
pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='TOmeKK' post='24042' date='24.11.2006, 11:33 ']
Wszytko prawda.

Tylko dodam, ze jak ktoś już ma w miarę dobre DVD, to nie ma sensu wydawanie kasy na DVD player z 1080p.
Też tak myślałem. Widziałem denona 1930 tylko przez 0,5 godz. podlaczonego do 52xd1e.

Ponieważ obraz wewnątrz tv i tak jest sklowany do 1080p - zwykłe dvd pioneer'a wyglada szkująco dobrze. Jak HD. Przed wydaniem 1200+ zastanów się czy warto. Na pewo warto bedzie zmienic na HD DVD, które grają dvd, ale za inną cenę.

pozdr.
[/quote]

Sam mam dwuletniego Philipsa za 300 zł i owszem obraz na 52XD1 z odległości ok. 3,5m, z dobrej płytki (ilość klatek /s.) jest bardzo dobry. Denon jeżeli już to 2930 a jeszcze lepiej 3930(pełne HQV) bo między tymi dwoma a 1930 jest przepaść.
HD DVD i Blue ray To wciąż początki, a elektronika z Denona 3930 jest dużo lepsza niż w dostępnych na naszym rynku odtwarzaczy HD DVD i BD same czytniki też pozostawiają dużo do życzenia. Nie wspomnę o płytach z polską wersją, których po prostu nie ma.
Na koniec widziałem demo z kawałkiem filmu Bad Boys 2 na BD Sharpa i normalne DVD ze sklepu na 3930 i śmię twierdzić, że lepszy obraz był z Denona. Ale być może to moja subiektywna ocena.

PS. DVD z tym samym filmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry obraz może być jedynie przy materiale 1920x1080.
Jeżeli zależy nam na dobrych filmach to trzeba niestety samemu zrobić transkodowanie z MPEG 2 na VP6.
Przy bitrate 1350kb/s zapisujemy na płytce DVD film o rozdzielczości natywnej 1920x1080 i dopiero oglądamy właściwy obraz.
A tak to tylko zbędny zachwyt a jakość daleka od studyjnej.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='slawekj' post='24049' date='24.11.2006, 12:12 ']
Dobry obraz może być jedynie przy materiale 1920x1080.
Jeżeli zależy nam na dobrych filmach to trzeba niestety samemu zrobić transkodowanie z MPEG 2 na VP6.
Przy bitrate 1350kb/s zapisujemy na płytce DVD film o rozdzielczości natywnej 1920x1080 i dopiero oglądamy właściwy obraz.
A tak to tylko zbędny zachwyt a jakość daleka od studyjnej.

[/quote]
A jeśli można, czego używasz do przeprowadzenia tej operacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='DUDEK' post='24059' date='24.11.2006, 13:40 ']
A jeśli można, czego używasz do przeprowadzenia tej operacji?
[/quote]

[url="http://www.on2.com/"]http://www.on2.com/[/url]
[url="http://www.cdrinfo.pl/news/5246"]http://www.cdrinfo.pl/news/5246[/url]

Pentium 3.06 HT 1.5GB RAM. Karta ATI RADEON 9800Pro

Edytowane przez slawekj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie polecacie kupować nagrywarki? Myślałam np. o Sony RDR HX820 z up-scalingiem (cokolwiek miałoby to znaczyć). Moja stara nagrywarka philipsa wysiada, a muszę mieć możliwość nagrywania z tv.
Więc jak zmieniam tv na full hd, to i nagrywarka nowa potrzebna, poza tym tłumaczono mi gdzieś, że przydatna jest do podłączenia kina domowego bez hd. Tego na razie nie zmienię.

Co do sharpa to naoglądałam się go w sklepach, ale to przecież nie to samo, co użytkowanie w domu. Dlatego zależy mi na ocenie osób posiadających, oglądających i to nie tylko sygnału hd.

I jeszcze jedno, rozumiem, z tego co szanowni panowie piszą, że obraz z n jest lepszy niż z cyfry+. Czy tak???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam
Dzisiaj kupilem sharpa 42 xd1. Wg mnie obraz jest ok. Z kablówki może nie rewelacja ale na DVD jak najbardziej OK. HD sygnału nie mam.
Czerń akceptowalna. Zmiany nasycenia barw (poważnej) przy zmianie kata patrzenia nie zauważyłem.
Natomiast chodził kilka godzin i nagle zaczął buczeć.
Przy podświetleniu -3 i mniejszym oraz 6 i większym jest OK Jeśli podświetlenie w przedziale -2 do 5 buczy jak cholera Czy ktoś wie co można z tym zrobić???? Pomoc potrzebna bo nie za bardzo mogę sie cieszyć TV jak mi tu buczy w czasie oglądania
pozdrawiam
Kilmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Kilmar' post='24362' date='26.11.2006, 03:36 ']

Natomiast chodził kilka godzin i nagle zaczął buczeć.
Przy podświetleniu -3 i mniejszym oraz 6 i większym jest OK Jeśli podświetlenie w przedziale -2 do 5 buczy jak cholera
[/quote]

odpowiedz masz podaną 5 postów wyżej - będzie buczeć
a jeżeli słyszysz ją nawet jak leci głos z LCD to niestety trzeba było brać GE1E gdzie szum słychać przy 0-1 poziomie głośności i to trzeba chcieć usłyszeć

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
niestety, cała seria Sharpa posiada wadę fabryczną ! Dziwi fakt, że nadal są sprzedawane !
Np w DE większość dystrybutorów Sharpa zrezygnowało z sprzedaży serii 46" w całości, do chwili usunięcia wad , co jest obowiązkiem producenta, który walczy obecnie z tym, zapowiedziano, że pierwsza partia bez buczenia będzie wprowadzona na koniec roku lub w styczniu !!
Dziwi fakt, że jeśli taki produkt wprowadziłby mniej popuralny producent to by go rynek zasypał reklamacjami, zwrotami, fu..ckami...
A tu wszystko gra, a użytkownicy udają że wszystko jest OK, przypomnę, że np w UK, DE, NL, sharp przyznał się oficjalnie do wtopy !!
Uztkownicy nie martwcie się, produkt można zareklamowac jako niezgodny i otrzymac zwrot kasy lub domagac się wymiany na egzemplarz wolny od wad fabrycznych Edytowane przez olatigid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='olatigid' post='24380' date='26.11.2006, 09:43 ']
Uztkownicy nie martwcie się, produkt można zareklamowac jako niezgodny i otrzymac zwrot kasy lub domagac się wymiany na egzemplarz wolny od wad fabrycznych
[/quote]
i tak też zrobię - tzn zażadam wymiany, bo prócz tej wady wszystko jest OK

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Kilmar' post='24385' date='26.11.2006, 11:25 ']
i tak też zrobię - tzn zażadam wymiany, bo prócz tej wady wszystko jest OK

pozdrawiam
[/quote]

Pamiętaj , że masz nie więcej niż dwa mięsiące od chwili wykrycia usterki.

Ja mam już drugi egzemplarz 46xd1e i też buczy. Będę wymieniał aż do skutku, albo zażądam zwrotu

gotówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak okazuje się, że ten wspaniały, nie jest tak wspaniały. Mi również opada: ciśnienie, ohy i ahy, co do firmy Sharp ;) .

Ładnie, ładnie ... ale cóż, jak sie celowo ogranicza możliwości panela by w markecie ładnie świecił, to się nie można dziwić, że w okresie żniw świątecznych wypuszczają na rynek wadliwy sprzęt. Taka kasa ma przejść koło nosa, jak będą reklamować to się wymieni, ale kto się na tym zna, kto coś zauważy ... 5%, czysty zysk.

Edytowane przez mystic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='DZIELNA6' post='24393' date='26.11.2006, 11:09 ']
Pamiętaj , że masz nie więcej niż dwa mięsiące od chwili wykrycia usterki.

Ja mam już drugi egzemplarz 46xd1e i też buczy. Będę wymieniał aż do skutku, albo zażądam zwrotu

gotówki.
[/quote]

acha - czyli można wymieniac do skutku :-)))

Czyli rozumiem, że za miesiąc zgłaszam, że buczy i wymieniaja.
Po półtora miesiąca znowu. I znowu.itd
A po załóżmy roku żądam zwrotu gotówki i kupuje nowy TV??

LUDZIE KUPUJCIE SHARPY - DAJĄ JE ZA DARMO:))))))

A napisz pliz jak to wygląda tzn. zabierają go i czekasz na decyzję czy od razu daja nowy???

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Kilmar' post='24398' date='26.11.2006, 11:23 ']
acha - czyli można wymieniac do skutku :-)))

Czyli rozumiem, że za miesiąc zgłaszam, że buczy i wymieniaja.
Po półtora miesiąca znowu. I znowu.itd
A po załóżmy roku żądam zwrotu gotówki i kupuje nowy TV??

LUDZIE KUPUJCIE SHARPY - DAJĄ JE ZA DARMO:))))))

A napisz pliz jak to wygląda tzn. zabierają go i czekasz na decyzję czy od razu daja nowy???

pozdrawiam
[/quote]

Ekhmm.. nic w przyrodzie nie ginie. Te zwroty wracaja jak bumerang, w teorii po naprawie usterki. Jezeli jest to wada wszystkich nowych Sharpow XD (a patrzac na posiadaczy tak to wyglada) to ja dziekuje za taki tele. Sam pewnie trafisz na "zwrota". Oczywiscie producent musialby byc samobojca, zeby owej wady nie wyeliminowac i pewnie za ktoryms razem trafi sie na dobry tele. Choc fora zagraniczne raczej nie napawaja w tej materii optymizmem (na razie?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
cos jest nie halo z pewnością,
nowe seria była b.oczekiwana, nie wspomnę listy oczekujących u każdego sprzedawcy !!
Nagle większość z nich w DE, wstrzymała sprzedaż, nawet w kilku przypadkach doszło do zwrotów do producenta stanu magazynowego, choć nei wielekiego, bo chętnych było więcej niz towaru ! Ale jednak ! Sprzedawcy którzy cenią sobie wysoką jakośc obsługi nie moga pozwolić sobie na takie rzeczy: reklamacje, zwroty, itd, to kosztuje i zabiera czas, który tez kosztuje i psuje renome sprzeadwcy, mimo że nie ma wpływu na wadę TV,
miejmy nadzieję, że szybko będzie po kłopocie, bo sprzęt jest warty swojej ceny ! Edytowane przez olatigid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@olatigid

Otwartość z jaką przedstawiasz całą sprawę, naprawdę zasługuje na słowa uznania dla Ciebie .
To się nazywa ... rzetelność. Wiele osób powinno postawić Ci pifko przynajmiej ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak już pisałem - mój egzemplarz też ma te wadę w postaci "buzzzzzingu" czyli "bzzzzzzyczenia". Zgłosiłem już formalna reklamację, ale [ze względu na to, że poza tym wkurzającym bzyczeniem (słyszalnym przy niskim poziomie głośności)] - zgodnie z informacja od Sharpa - czekam na naprawę. Usterka zostanie zlikwidowana, czyli naprawiona.

Nie będę żądał wymiany na nowy, no chyba, że naprawa nie da pożądanego rezultatu. Reklamacja została zgłoszona w wymaganym prawem terminie (7 dni od dnia zakupu).

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='nowy66' post='24416' date='26.11.2006, 13:23 ']
Jak już pisałem - mój egzemplarz też ma te wadę w postaci "buzzzzzingu" czyli "bzzzzzzyczenia". Zgłosiłem już formalna reklamację, ale [ze względu na to, że poza tym wkurzającym bzyczeniem (słyszalnym przy niskim poziomie głośności)] - zgodnie z informacja od Sharpa - czekam na naprawę. Usterka zostanie zlikwidowana, czyli naprawiona.

Nie będę żądał wymiany na nowy, no chyba, że naprawa nie da pożądanego rezultatu. Reklamacja została zgłoszona w wymaganym prawem terminie (7 dni od dnia zakupu).

pzdr
[/quote]

hmmmm... czyli 7 dni a nie 90
a co Ci w serwisie powiedzieli? że naprawią czy udawali, że nie wiedzą o co chodzi?
jeszcze jedno - rozumem, że skoro naprawa to zabrali Ci TV? na jak długo?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"Sharp pracuje nad odpowiednimi zmianami, które wyeliminują te usterkę"

Nie oddałem do naprawy - bo na ten moment nic by to nie dało. A wymieniać TV nie chcę, gdyż pozostałe wady (które w mniejszym lub większym stopniu w innych egz występowały : banding, zawieszanie) mojego egzemplarza nie dotyczą. Poziom buzzzzzingu jest przeszkadzający przy niskich nastawach głośności odbioru (dvd albo sat). Więc ...

@olatigid : wrzuć proszę linki o "oficjalnym przyznaniu się" Sharpa NL, D, GB do wad o których mowa. Może to być dodatkowy argument za późniejszą wymianą/naprawą.

pzdr

edit : 7 dni, dotyczy zwrotu bezwarunkowego ("niezgodność towaru z ofertą"). Później to już naprawy itp. Znając sytuację, godzę się z możliwością naprawy, nie rezygnując z prawa do wymiany na nowy, bez wad. Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Te zwroty sharp naprawi i wroca na rynek ... tylko w jakiej postaci ? Moze w cenie 50% nowego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś mod zadziałał, może tuptuś? Wyraźnie jest jeden temat, którego nie zaczynałem :) ale jest porządek.

Co do buczenia. Też czekam ze swoim, na info od sharpa. Oni z kolei czekaja na centralę na "procedurę pracy" - czyli jak postepować z naprawą. Faktem jest, że czytając amer. i ang fora internetowe niektórzy mają problem, niektórzy nie.
Ja mam. W momencie zakupu - koncentrowałem sie na bandingu ( którego nie mam) lampa była podkręcona na maxa - co akurat w ocenie bandingu pomaga - po zmniejszeniu podświetlenia - dopiero w domu - słychać buczenie zasilania lampy.
Nie jest to polska przypadłość IMO i nikt nas nie robi w konia, to błąd. Nikt nie wysyła kasztanów do Polski specjalnie. To teorie spiskowe, są tv z data produkcji 09 i 10, które nie maja problemów, są takie z problemami. Poczytajcie fora. Tak tych błedów jest za dużo, banding, buzzing, zawieszanie, posteryzacja w 37ge1, 42xd1.

W sonym X - nieregularne plamy w podświetleniu - niektórzy maja 6-ty egzemplarz 40 cali, najlepiej wypadaja 46X, najmniej problemów, ale też są, samsung ciągnie smugę, toshiba ma banding, - wiec co pozostaje? Ponarzekać, chyba, że ktoś jest fanem innych technologii - ale z zupełnie innymi wadami. :(
Jak ktoś chce się zabezpieczyć to zgłasza problem, tak zrobiliśmy z Nowym. Albo jak nie zdzierży - oddaje sprzęt.
W tak zw. międzyczasie oglądamy super obraz. Naturalne kolory, dobra czerń - jak sie podkreśla w tasiemcowych threadach amer. - oni mają już HD od kilku lat, i doświadczenia z EDTV, CRT, plazmami.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi