Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='besson' post='22853' date='18.11.2006, 12:53 ']
czy ktoś wie jaka jest różnica pomiędzy 37GE1 a 37GD1?
[/quote]

[b]GE1[/b]
matryca 1920:1080 [b]GD1[/b] 1366 x 768 pixels
[b]GE1[/b] FullHD [b]GD1 [/b] HD Ready
[b] GE1[/b] Super View/Black TFT [b]GD1[/b] Black TFT ASV
HDMI [b]GE1[/b] x2 [b]GD1[/b] brak
kontrast [b] GE1[/b] 1500:1 [b]GD1[/b] 800:1
TrueD [b]GE1[/b] jest [b]GD1[/b] brak
RGB+ [b] GE1[/b] jest [b]GD1[/b] brak

jak widać to ZUPEŁnie inne LCD

pozd Edytowane przez jarwisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff .... od wczoraj 23. stoi u mnie 46XD1E!

No więc według "moich pytań" :

1. model wiadomo 46" - początkowo myślałem "za duży" później "za mały" teraz jest OK. Odległość oglądania od 3 do 4 metrów. Pokój mocno naświetlony (z 3 stron okna) - ale ... nic nie przeszkadza.

2. wykorzystuję "siatkę" i Canal+ (model Pioneer jakiś tam stary)

3. dvd pioneer DV 535 (bez hdmi, nawet bez component, bez progressive nawet - więc wielce stary)

4. siłą rzeczy kable odpowiednie do źródeł sygnału (nie mają innego!!) : tak więc Scart-Scart za to dobry Prolink'a

5. widzialność kątowa - bez najmniejszego zarzutu. Ze względu na układ pokoju część osób oglada z boku i brak znaczących strat jakości, więcej- żadnych strat jakości (135stopni)

6. ustawienia obrazu - ciągle eksperymentuję. Dla DVD ustawiłem na podstawie dostarczonej płytki z AV (PL i D)

7. nie używam konsol do gier - więc na ten temat nie mam nic do powiedzenia.

I najważniejsze : ocena jakości obrazu. Szczerze mówiąc spodziewałem się kaszany z C+ a z siatki jeszcze gorzej. A tym czasem ....SURPRISE. Obraz jest więcej niż zadowalający. Jest bardzo dobry. Poważnie. Nawet z siatki (co prawda mam sygnał jakieś 15-20km od stacji nadawczej i wymieniłem antenę, kable, wzmacniacz sygnału i inne bebechy).

Zdecydowanie widać kiedy nadawca nadaje szajs. Ale jeśli nadaje nawet POPRAWNEJ jakości sygnał to - imho - jest zaskakująco dobrze. TruD działa naprawdę skutecznie.

Canal+ sport - transmisje z meczu : na zbliżeniach OK, szerszy plan, zlewa się obraz zwłaszcza w ruchu. Włączenie ActiveMode (4ms) poprawia jakość odbioru ale nie na tyle, żeby swobodnie oglądać. Trawa przy zbliżeniu i stałym obrazie jest kontrastowa i można oddzielić źdźbła. Ale przy ruchu - zaczyna się zlewac w jedną masę zieleni (active poprawia to zjawisko ale nie eliminuje).

Filmu HBO - bez zarzutu. Jakość - imo - trochę gorzej niż DVD ale nie znacząco.

No i niestety łyżka dziegciu - buczenie ;):D Przy maks podświetleniu (na 8) cisza ale zminiejszenie juz się pojawia. Jednak : przy dźwięku (ogladanego obrazu) raczej nieprzeszkadzające. Choć jak ktos usłyszy to juz wie o co chodzi. I to już jest wkurzające! Jak wyłaczam pilotem LCD to nastepuje cisza. (Stąd to zaobserwowałem "usznie") Ale wcześniej 2-3 sekundowy dźwięk jakby bestia umierała, jak wyłaczany odkurzacz. :D

No i na ten moment ostatnia sprawa : uważam, że jest to bardzo dobry LCD, świetnie przygotowany do przyszłych transmisji HD (czy to w C+ czy tez "n" - to się okaże, a może oba..). Jednakże nawet na dzisiaj sygnał SD już jest dobrze przetrawiany i wyswietlany, powtarzam, bardziej niż poprawnie.

pzdr

Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ad PKT 6,
Jaką płytkę masz na myśli ja nie dostałem żadnej płyty z TV???
pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam Sharpa 46xd1e od 10 dni . Podczas przełączania kanałów telewizor poprostu mi się zawiesił. Nie mogłem

wyłączyć go nawet głównym wyłącznikiem, dopiero wyciągnięcie i ponowne włożenie wtyczki pozwoliło na

dalsze korzystanie z tv .

Czy ktoś z posiadaczy tego lcd miał ten sam problem ? i czy to jest poważna, czy mniej istotna rzecz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='DUDEK' post='22955' date='18.11.2006, 19:19 ']
Ad PKT 6,
pozdro. [/quote]

Sory - mało precyzyjna informacja, mogłem wprowadzić w błąd. Płytkę dostałem od znajomego. Była bardzo pomocna - ale tylko dla wejścia dla dvd. Dla sat oczywiście trzeba oddzielnie ustawiać. Trochę na czuja a trochę na bazie ustawień z płytki kalibracyjnej. Ja dalej ustawiam ;)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='DZIELNA6' post='22966' date='18.11.2006, 22:12 ']
Mam Sharpa 46xd1e od 10 dni . Podczas przełączania kanałów telewizor poprostu mi się zawiesił. Nie mogłem

wyłączyć go nawet głównym wyłącznikiem, dopiero wyciągnięcie i ponowne włożenie wtyczki pozwoliło na

Czy ktoś z posiadaczy tego lcd miał ten sam problem ? i czy to jest poważna, czy mniej istotna rzecz ?
[/quote]
Ja mam taki sam problem czasami, ale ostatnio coraz rzadziej i nie wiem czyja to wina i czy ma jakieś powazne konsekwencje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='maka' post='22519' date='16.11.2006, 21:05 ']
mam go trzy tygodnie i zadnego buczenia nie slyszalem,niesluchaj tych ktorzy piszą takie bzdury[/quote]

No niestety - to nie są bzdury. Po prostu masz szczęście.

Zobacz tak : ustaw pozycję "Podświetlenie" na maksa, a następnie wyłącz fonię. Nie powinno być żadnego dźwięku. Dalej przy wyłączonej fonii zmniejszaj po jednostce wartość podświetlenia. Jeśli nie będziesz niczego słyszał - to masz szczęście. Jeśli usłyszysz - to witamy w klubie. ;) .

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, trwa walka z ustawieniami.
Buczenie - czy piszczenie jest, ton zależy od podświetlenia - czyli zasilanie lampy. Do poprawki.
Żadnego bandingu - to była podstawa.

Oprócz tego co napisał Nowy.

DvD z prog scan komponentem - każdy model wymaga osobnego ustawienia. Nie ma sensu chyba podawanie ustawień.
Obraz scalowany wewn. przez tv bardzo dobrze - lepiej niż się spodziewałem.
Sharp jest czuły na odcienie szarości - kolory to właściwie można zostawić na razie w spokoju.

Na każdym wejściu są zapamiętane ustawienia obrazu, co wcale nie ułatwia w pierwzy dzień pracy. Ciągłe pstrykanie - włściwie możliwe tylko w nocy - nikt nie czeka i się nie denerwuje.

Ale najważniejsze - testy DVB-T Emitel'a - wszyscy wieszali psy na tym, łącznie za mną, bo teoria jest taka, że wystarczy kawałek "druta" i będzie odbiór cyfrowy. Chyba tak nie jest - jak widac zresztą z antenami sat. cyfrowymi N.
Antena na dachu - 2m maszt - a właściwie anteny, wzmacniacz, itd, tzw. "full Monty". W analogu b. dobrze.

Obraz jest z Emitela bardzo dobry! - słabiej trochę na tvp1 (kompresja?), ale tvp2 i tvp3 super, dwójka w 16:9 albo coś podobnego, wygląda naprawdę dobrze. Żadnych arftefaktów, smug, krawędzi, itp.

Ogólnie:
tuner cyfrowy, dvd player, antena analog, dvb-t, żadnego smużenia, obraz na pierwszym planie - prawie - "małe"HD.
Dźwięk - surround z głośniczków - zadowalający. Nie ma się co czepiać, jest reg. tonów wys. i niskich.

TruD - na SD - analogu działa super - widac różnicę - np. pionowe linie, słupy, maszty, krawędzie, itp - z truD nie mają poszarpanych krawędzi. :D

Kanały sat z wysokim bitratem - typu MGM hiszp, tps, itd, bardzo dobra jakość na sharpie - połączenie scartem za 50 zł ( 24 karaty "profi link" ;) ).

Podawanie ustawień nie ma sensu - wszystko zależy od regulacji nasycenia RGB, albo ust. czerni w tunerze sat.

Jeszcze raz o analogu - obraz tvp z anteny - jeżeli dobrze nadany - jest suuuper, na pierwszym planie wygląda jak upscalowany - to duże zaskoczenie. Polsat i tvp -bardzo dobrze, nie odstaje od tvn. Syf tylko na tv4 i plus.

Jedyny minus, oprócz buzz, to nadawanie naszych kanałów - na żadnym rozciągnięciu - to nie wygląda dobrze. Tylko dwójka w dvb-t jest OK. Ale to nie zasługa ani wina tv. Może kiedyś wszystkie będą w 5.1 i 16:9 i dvb-T :D

Pozdr.

[quote name='DUDEK' post='22955' date='18.11.2006, 19:19 '] Ad PKT 6,
pozdro. [/quote]

Nowy napisał nieprecyzyjnie - nikt nie dostarczał z tv - 2 płyty dvd - różne- są kupione z gazetą Audio-Video PL i niemiecką.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim to nie wystąpiło jeszcze. Ale słyszałem, że to polega na tym, że podczas włączenia - tv sie podnosi - jak system w kompie - i jeżeli wtedy zacznie sie pstrykać dużo innymi pilotami na podczerwień, żeby odpalić np. dvd, ampa, itd to może odbierać te sygnały, oczywiście nie zareaguje na nie, ale się zawiesi, to jest o ge1e, tak samo może być tutaj, czyli nic takiego groźnego - jedyny ratunek to - hebel - czyli sieć. :)

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='DZIELNA6' post='22966' date='18.11.2006, 20:12 ']

[/quote]

Jeden raz się powiesił po przemeblowaniu całego systemu AV - nowy stolik. Sharp nie reagował na pilot. Można było tylko sterowć ręcznie przez przyciski na panelu. Pomoglo wyrwanie kabla z sieci.
N ka zrobiła mni takiego psikusa już trzykrotnie. Wiesza sie przy szybkim przełączaniu kanałów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kmac' post='23024' date='19.11.2006, 01:07 ']
Jeden raz się powiesił po przemeblowaniu całego systemu AV - nowy stolik. Sharp nie reagował na pilot. Można było tylko sterowć ręcznie przez przyciski na panelu. Pomoglo wyrwanie kabla z sieci.
N ka zrobiła mni takiego psikusa już trzykrotnie. Wiesza sie przy szybkim przełączaniu kanałów.
[/quote]

trudno, niech się wiesza, byleby tylko się nie udusił :)
u mnie to się wieszają tylko muchy na lepie latem :) i Nokia N70, najgorszy telefon jaki w życiu miałem..., a mam wgrany najnowszy soft i wiesza się raz na tydzień, a nie 2x dziennie

Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś wieszały się co najwyżej komputery. Telefony to już od jakiegoś czasu, a teraz przyszła pora na telewizory. Niedługo dojdzie do tego, że suszarki do włosów i elektryczne szczoteczki do zębów też będą wymagały restartu :)

Usunięcie takiej usterki nie powinno być kłopotliwe, wystarczy wgranie poprawionego softu. Pytanie tylko czy Sharp wogóle zajmie się tym problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wertując fora zagraniczne w poszukiwaniu ciekawostek, znalazłem informację, że dużej grupie osób XD1E buczy a równie dużej - nie. Po weryfikacji ustawień tychże ludzi okazało się, że ci którym "nie" to mają ustawione OPC jako ON/WŁ. Czyli Backlight automatyczny. I wiecie co..? U mnie tez po włączeniu OPC nie bzzzzzzzzzyczy.

Niestety nie da się sprawdzić jaki poziom Backlightu wtedy jest aktywne. Ale - przynajmniej u mnie - nie jest nadmierne.

Nie zmienia to faktu, że jest to (bzzzzzzzzz) do poprawki.

pzdr

edit (9.08) : niestety - ale znowu sie pojawiło.... mimo OPC... hrrrrrrrrrrr. Widać, że ma to związek z poziomem nagrzania backlight. Wczoraj grał od 13 do 23 non stop. Oby ten nieprzyjemny efekt zniknął. Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak się zastanawiałem,czy bzyczenie wystepuje bez podpięcia jakich kolwiek przewodów ?bo moze wina bzyczenia występuje tylko po podłączeniu innych urządzeń np.po przez euro,jakas przyczyna jest wątpię żeby wypuścili tv z z tak odczuwalną wadą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten znowu myśli, że poszedł jak Magneto, a jak zwykle wyszło jak Czereśniak. :D

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='DaN' post='23029' date='19.11.2006, 02:53 ']
Kiedyś wieszały się co najwyżej komputery. Telefony to już od jakiegoś czasu, a teraz przyszła pora na telewizory. Niedługo dojdzie do tego, że suszarki do włosów i elektryczne szczoteczki do zębów też będą wymagały restartu :D

Usunięcie takiej usterki nie powinno być kłopotliwe, wystarczy wgranie poprawionego softu. Pytanie tylko czy Sharp wogóle zajmie się tym problemem.
[/quote]

Właśnie poinformował mnie kolega, że w piątek dzwonił do serwisu SHARPA w/w sprawie.

Poinformowano go że wiedzą o ""zawieszaniu"" się tv i nad tym pracują już informatycy. Wgranie nowego

softu ma rozwiązać ten problem. Ma to nastąpić w przeciągu trzech tygodniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam mam TV Sony 32hq100, zastanawiam się nad wymianą na 46"LCD,korzystam z cyfry+
co zjakością obrazu?Ktoś wie? Edytowane przez bud-market

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kmac' post='23024' date='19.11.2006, 01:07 ']
[/quote]

Mi też się zawieszał przy wyłączaniu listwy do której mam podpięty cały sprzęt. Jakoś inne elementy nie miały takich problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miało być po bandzie, a znowu wyszedł banding...... :)
czy to muchi latajom, bo jakieś bzzzzzzyczenie słychać.... :D
eh, tak się za(u)wiesił, że chyba już mu tak zostanie, Szarik, bierz go...... :(

Salut !!! ;)

Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='DZIELNA6' post='22966' date='18.11.2006, 21:12 ']

[/quote]
W ciągu pierwszych dni zawiesił się trzy razy. Kupiłem do niego zdalnie sterowane gniazdo żeby nie odłączać listwą pozostałego sprzętu, ale od tej pory jeszcze się nie zawiesił (trzy tygodnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='AreckiW' post='23178' date='20.11.2006, 00:45 ']
miało być po bandzie, a znowu wyszedł banding...... :)
czy to muchi latajom, bo jakieś bzzzzzzyczenie słychać.... ;)
eh, tak się za(u)wiesił, że chyba już mu tak zostanie, Szarik, bierz go...... :)

[/quote]

Odpowiedzieć? Nie odpowiedzieć? Odpowiedzieć? Nie odpowiedzieć? Odpowiedzieć? Nie odpowiedzieć?

E tam.. odpowiem : a u was biją murzynów! ;):P:P:P

ps - nie mam bandingu, nie zawiesza się, bzyczy - ale nie przeszkadza za bardzo (a i tak będę pewnie reklamował do naprawy). A po za tym to najlepszy (imho) TV płaski jaki jest dostępny.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='DZIELNA6' post='23072' date='19.11.2006, 13:28 ']
Właśnie poinformował mnie kolega, że w piątek dzwonił do serwisu SHARPA w/w sprawie.

Poinformowano go że wiedzą o ""zawieszaniu"" się tv i nad tym pracują już informatycy. Wgranie nowego

softu ma rozwiązać ten problem. Ma to nastąpić w przeciągu trzech tygodniu.
[/quote]

Wydawalo mi sie ze sharp nie ma zamiaru odostepniac uzytkownikom upgrade firmware-u .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam mam pytanko, jaki macie ustawiony system kodowania obrazu PAL, ale który???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W PL jest Pal D/K, róznią się one częstotliwością dźwięku.
Musisz być młodym człowiekiem i nie przeszedłeś ery secam/pal/multisystem/vhs. :D

[url="http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_107202.html"]http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_107202.html[/url]

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi