Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy macie banding (poziome kreski które sie pokazują na TV przy ujęciach gdy występuje ruch kamery w pionie) bo ja mam i zastanawiam się jak często on występuje u innych użytkowników ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za obszerna relację - jestem sam mocno zainteresowany zakupem tego LCD i każdy nowy post
na jego temat utwierdza mnie w przekonaniu, że chyba będzie to dobry wybór - czekam na dalsze Twoje
uwagi - a co z buczeniem !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:(
mam 46XD1 jest to naprawde fantastyczny telewizor.Z czystym sumieniem polecam tym ktorzy posiadają takie pieniądze.Obraz HD jest przesliczny ,poprostu szczena opada.

[quote name='maka' post='22511' date='16.11.2006, 20:23 ']
:)
mam 46XD1 jest to naprawde fantastyczny telewizor.Z czystym sumieniem polecam tym ktorzy posiadają takie pieniądze.Obraz HD jest przesliczny ,poprostu szczena opada.
[/quote]ps.niema zadnego buczenia ,poprostu trzeba miec dobry kabel i sygnał .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kazek_krk' post='22488' date='16.11.2006, 17:48 ']
Mam pytanie czy macie banding (poziome kreski które sie pokazują na TV przy ujęciach gdy występuje ruch kamery w pionie) bo ja mam i zastanawiam się jak często on występuje u innych użytkowników ?
[/quote]

Kazek_krk poniżej wyniki mojego testu :(

Podłączyłem kompa do TV ( rodzinka czeka w skupieniu co będzie ) ale tylko 1280*1024 85 Hz ( czy można więcej wyciągnąć? a może to wina karty )
Plansza testowa " Nokia monitor test" parametry jak wyżej na maksa oglądamy z lewa prawa góra dół i 45 i wiecej mniej stopni
NIE MA BANDINGU ale...
Moje Kochanie ( czy wzrok wyostrzony czy spojrzenie krytyczne )
widzi na szarej planszy w ok 1/4 wys matrycy od dołu smugę odcieni szarości jakby pas ?! ( może jednak ta technologia nie jest idealna ?)
Wszyscy wpatrujemy się ( ciekawe ile tak można wytrzmać?) część widzi część nie ale to napewno nie wpływa[u] na "oglądanie" (czy na podświadomość?) i przy normalnych np fabrycznych ustawieniach
NIC NIE WIDAĆ

[b]Jeśli przy sygnale SD i HD nic nie widać to TV jest ok[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='bogdano' post='22508' date='16.11.2006, 19:53 ']
Dzięki za obszerna relację - jestem sam mocno zainteresowany zakupem tego LCD i każdy nowy post
na jego temat utwierdza mnie w przekonaniu, że chyba będzie to dobry wybór - czekam na dalsze Twoje
uwagi - a co z buczeniem !!
[/quote]

bogdano
jak czytasz buczenie nie ma ale :)
w moim TV po pewnym czasie ( będę to uważnie obserwował ) sporadycznie nieregularnie i sam nie wiem kiedy
coś słyszę i jeśli to będzie występować nadal poszukam przyczyn i info u serwis Sharp ( ostatnio zaobserwowałem wczoraj po meczu ok 23 i nie oglądałem trzeciej połowy :( )
dzisiaj cały dzień oglądania przez "moich" i nic ( ale śledztwo zostało wznowione :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam go trzy tygodnie i zadnego buczenia nie slyszalem,niesluchaj tych ktorzy piszą takie bzdury ,przypuszczam ze to jest wina czgos innego.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plamy w podświetleniu - nie widać na szarym teście, a widać na materiale?

Z buczeniem, to spotkałem się z opinią, że połowa coś słyszy, druga nic. Albo za dużo koncertów rockowych <_< , albo nie wszystkie to mają.
Ale jakaś żyłka Sherlocka , żeby coś znaleźć jest u nas wszystkich....

Co do pasków, to się całkowicie z tobą zgadzam, jak się je już zobaczy, to trudno się potem powstrzymać, przed ich szukaniem, jest też tak, że jedne egzemplarze mają je bardziej widoczne, inne mniej lub wcale.

Ponieważ wybuchła afera z bandingiem w stanach, okazało się, że - proszę nie wierzyć - podaję info nie sprawdzone - tak jest też w Toshibach, a sony X są nieregularne duże plamy od podświetlenia - trzeba to samemu sprawdzić - ale zdecydowanie - wymieniono ileś-tam sharpów w sklepach na życzenie klientów.
Ponieważ jest tam tysiące userów, wątki są tasiemcowe, nie wiem jak się ma sprawa teraz z sonym, niech to sprawdzą potencjalni nabywcy. Bardzo ładnie widać też, takie same dylematy co tutaj.

Dla mnie, mimo oczywistych problemów z kontr. jakości lub początkową produkcją zdecydowanie najlepszy obraz jest nadal w xd1e - jeżeli chodzi o kolory i smużenie - w trybie zwykłym - 6ms, nawet bez dopalenia 4 ms.
Discovery z rozdz. 1080i wygląda - jest takie modne słowo - UNREAL :P , a kiedyś było - AWSOME, DUDE :P . Pamiętacie film Big Lebowsky?

Widzieliśmy z Nowym 66 - 5szt 46" obok siebie, 42" i 37ge1e. Wcześniej widziałem 2 szt 52".

Banding jeżeli jest -jest tylko w większych modelach.

42" zdecydowanie ma słabsze kąty niż 46-52, ale jest bardzo dobrym panelem - czerń jak w philipsie - trochę podchodzi w niebieski. Czy ta lepsza czerń w 46-52 to RGB+? nie wiem.

Zaznaczam, że szukaliśmy pasków, nie wnikając w ustawienia fabryczne kontrastu, etc.

Na pewno już - 42" nie ma RGB+ i jest made in taiwan. Co oznacza tylko tyle, że wartość komponentów z tego kraju ma przewagę nad resztą.

Reszta tv jest made in japan, co nie przeszkadza, że jest montowana w Hiszpanii.

Na temat paneli, było już dużo, to może design.
37 ge1e - fantastyczna obudowa - jakość znacznie lepsza niż gd7, gd9, itp. Jakość plastyku nawet z tyłu to top, z przodu ten tytan . Świetny tilt - przód-tył i na boki. Szkoda, ze taki mały - 37".
Panel podobny do 42" ale trochę lepsze kąty. To jest super tv - jeżeli ktoś się waha, xd1 czy ge1 - to nie ma co czekać - bajka.
Chyba, że lubi - wkrótce będzie 37 xd1e, w styczniu 37" Fujitsu, to razem z Philipsem i Amoi daje z 5 fulli w tym rozmiarze.

Ale focus to były większe modele, więc o 37-42 tak bardziej powierzchownie - ale materiał na wszystkich celowo puszczaliśmy ten sam Discov HD 1080i ze Snazio.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,
Mam model 42". Buczy, ale słychać to tylko, gdy nic innego nie gra.
I przede wszystkim buczy w zalezności od wybranego trybu pod przyciskiem"AV MODE". Są tam 4 predefiniowane ustawienia plus jeden uzytkownika.
1. Standard - nie buczy.
2. Miękki - buczy
3. EKO- nie buczy
4. Dynamika - buczy
5. Uzytkownika - jak se nastawisz - tak masz.
Ja najczęsciej oglądam na standart - tak mi pasuje.
Ale powtórzę, jeśli coś oglądasz - to nie słyszysz tego za cholerę, chyba, że chcesz słyszeć.
Bardziej mnie denerwuje fakt rozjasniania obrazu, juz po 30-40 stp na boki. Nie wiem, czy w innych lcd też tak jest.
Ale poza tym, to super. A jak czytam o konkurencji typu samsung F, to tym bardziej nie żałuję.
Pozdrawiam,
Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten kąt dla mnie, to bardziej ok. 60 st.od pozycji na wprost, co nie oznacza, że to jest OK, ale tak, żeby być fair.
Chyba u wszystkich producentów te 170-178 st to jest teoria - tutaj wszystko kończy się na 100-120. Ale zobacz w laptopie na przykład - to samo- S-PVA.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy jest możliwość podłączenia czytnika kart flash do XD1? Zależy mi na oglądaniu zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!

Właśnie wczoraj zrobiłem upgrade dasha w X360 no i pierwsza rzecz do sprawdzenia, oczywiście tryb 1080p. Niestety d..a. :-(
Sharp 46XD1 nie pokazuje po komponencie 1080p !!!!!
Stwierdzenie jest trochę ryzykowne bo nie mam innego źródła z 1080p
żeby wykluczyć X360 lub XD1.
Czy ktoś może to potwierdzić !!!

Pozdrawiam
Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak się sprawdza XD1E z sygnałem PAL, już prawie się zdecydowałem zbierać kasę na 37XD1E, ale mam Cyfrę+ i większość obrazków nie będzie wcale HD - czy przeskalowanie do PAL na tak dużej matrycy będzie bolesne dla jakości??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z doniesien Amerykanow ktorzy testowali 37xd wynikalo , ze model ten ma inny technologicznie panel niz pozostale.
Z tego wynikaloby, ze 42 ma jakis stary, 46 i 52 nowy, a 37 rozszerzona wersje tego nowego. Czy gdzies jest cos o tym oficjalnie ?

[quote name='tgr2006' post='22579' date='17.11.2006, 09:02 ']
Jak się sprawdza XD1E z sygnałem PAL, już prawie się zdecydowałem zbierać kasę na 37XD1E, ale mam Cyfrę+ i większość obrazków nie będzie wcale HD - czy przeskalowanie do PAL na tak dużej matrycy będzie bolesne dla jakości??
[/quote]
Z niejasnych wynurzen kolegow na tym forum zrozumialem ze sharp ma technologie mapowania obrazu 1-1, ale ktora dziala tylko po hdmi.
Tak wiec jesli bedzisz cyfry uzywal za pomoca astona w jakims odbiorniku HD (albo np. w dm8000) to uzyskasz na sharpie obraz SD bez jakiego kolwiek upscalingu czy downscalingu. Jak to wyglada mozna obecnie zobaczyc na monitorach komputerowych. Czyli powinno byc bardzo dobrze. Na sharpie bedzie to wygladalo tak ze 1 punkt obrazu bedzie rysowany na 4 punktach matrycy LCD. (Wlasciwie to, jesli to nie dziala dobrze to niewatpliwie tego modelu do SD nie ma sensu kupowac.)
Szkoda tylko , ze wlasciciele sharpow i n-boxow nie chca absolutnie nic powiedziec jak im to dziala z kanalami sd generowanymi z n-boxa. Moze nie umieja tego trybu ustawic ? Edytowane przez Tom0000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='22540' date='16.11.2006, 23:58 ']
[quote]Plamy w podświetleniu - nie widać na szarym teście, a widać na materiale?[/quote]

[color="#000000"]Witam
Dzięki za odzew ( ciągnie wilka do lasu :D )

To widać w momencie włączenia TV (gdy tło jest ciemne czarne) moja plama wtedy jest jasno szara przy krawędzi ramce i wygląda jakby w tym miejscu matryca była "bardziej podświetlona" jaśniejsza
podczas oglądania ( kolorów jasnych) tego nie dostrzegam tylko na ciemnym tle ( zrobię zdjęcie )[/color]

[quote]Z buczeniem, to spotkałem się z opinią, że połowa coś słyszy, druga nic. Albo za dużo koncertów rockowych :D , albo nie wszystkie to mają.
Ale jakaś żyłka Sherlocka , żeby coś znaleźć jest u nas wszystkich....[/quote]

[color="#000000"]to co czasmi słyszę ( a ustawienia mam AV MODE na standard ) nie występuje ciągle ale po długiej eksploatacji kilku godzinnej ( nie znam się na elektronie - ale po dłuższej pracy moooże jakieś błądzące prądy indukcyjne ??? :rolleyes: ( rozmawiać z serwisem ? )[/color]

[quote]Co do pasków, to się całkowicie z tobą zgadzam, jak się je już zobaczy, to trudno się potem powstrzymać, przed ich szukaniem, jest też tak, że jedne egzemplarze mają je bardziej widoczne, inne mniej lub wcale.[/quote]

[color="#000000"]pasków nie mam i ich nie szukam [/color] :P

[quote]Reszta tv jest made in japan, co nie przeszkadza, że jest montowana w Hiszpanii.[/quote]

[color="#000000"]a ja naiwny myślałem iż made in Japan to i montowany w Japan[/color]

Pozdr
[/quote]

Gratulować zakupu ? :)
Prosimy Panowie o Wasze uwagi po zabawie z TV

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo się musisz modlić o nowego xboxa z hdmi, albo poddać, bo XD1E ma 1080p/50/60 po HDMI tylko. :rolleyes:
O tym już było kilka razy.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='tgr2006' post='22579' date='17.11.2006, 10:02 ']
[/quote]

tgr2006
Witam

jak napisałem powyżej jak dla mnie Cyfra jest lepsza od N-ki niestety ( na tą chwailę ?)
czy to TruD ( bo nie sygnał i nie kable ) kompresja przesyłu ? - pytanie do spec.

a jeśli chodzi o 1:1 to ja nie widzę różnicy ( popatrzę dłużej i na różnym materiałe i odpowiem )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mprefeta' post='22568' date='17.11.2006, 08:11 ']
Właśnie wczoraj zrobiłem upgrade dasha w X360 no i pierwsza rzecz do sprawdzenia, oczywiście tryb 1080p.
[/quote]

Jestem zdziwiony, że po componencie nie idzie 1080p, czytałem opinie, że nie ma z tym problemu a jedynie upscale z DVD component nie obsługuje, z czym kabel VGA nie ma problemu. Sprawdź po VGA powinno pójść i daj znać.
Sam jestem ciekawy czy pomoże, niestety będę mógł, sprawdzić osobiście dopiero w poniedziałek lub wtorek.
Po co by robili update dasha jeśli box by nie halo w tej rozdziałce.

[quote]Albo się musisz modlić o nowego xboxa z hdmi, albo poddać, bo XD1E ma 1080p/50/60 po HDMI tylko.[/quote]

37GE1E przyjmuje 1080p po VGA :P

Edytowane przez mystic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mystic' post='22647' date='17.11.2006, 13:02 ']

37GE1E przyjmuje 1080p po VGA :) [/quote]

Chyba musisz mieć jakiś extra lepszejszy :D egzemplarz niż Angole:

[color="#000099"]Thought I would try the 360 over VGA instead of component this time when I hooked it up. You have to manually switch between VGA and component in the menus, which takes 10 button presses (and as I said, the menus are a little slow) and it does not support 1080p over VGA either.[/color]

Sprawdź może jeszcze raz.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wtrącę się w dyskusję !!

Seria XD1E jak i GE1E nie obsługuje sygnału video jak i PC w 1080p po VGA jak i Component !!
Component max 1080i
VGA max 1280x768
tryb 1080p tylko jako video po HDMI, oraz jako sygnał PC, ale nie z kazdej karty graficznej, nawet wypasiona grafika moze nie obsłużyć tego panela, nie problem jest tu z rozdzielczością, a z podaniem sygnału PC jako video (czyli karty HDTV) oraz ochrona HDCP !!!
To głowne problemy przy wyświetlaniu natywnej 1920x1080 po HDMI z PC ! I nie dotyczny to sharpa, a większości full HD TV ! Póki co tylko dwa modele na rynku obługują natywna 1080p po analogach i hdmi, ale po vga patrz odpowiednia grafika !

Problem obłsugi 1080p po analogu można poprawić choćby wymianą firmware ale niestety sharp jak i większość producentów nie planuje takich rzeczy w czasie życia sprzedażowego tego TV !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No cóż, nie zostało mi nic innego tylko przyznać racje i potwierdzić.

[quote]
Problem obłsugi 1080p po analogu można poprawić choćby wymianą firmware ale niestety sharp jak i większość producentów nie planuje takich rzeczy w czasie życia sprzedażowego tego TV !
[/quote]

Więc potencjał jest, szkoda tylko, że nie nam się nim rozkoszować.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mystic' post='22795' date='17.11.2006, 21:35 ']
No cóż, nie zostało mi nic innego tylko przyznać racje i potwierdzić.
Więc potencjał jest, szkoda tylko, że nie nam się nim rozkoszować.

pozdrawiam
[/quote]

No nie trudno odgadnac dlaczego. Mimo braku technicznych przeciwwskazan, 99% sprzetu na rynku uniemozliwia uzyskanie trybu fullHD via analogowe zlacza. Dlaczego? Bo tu nie ma zadnych zabezpieczen a komputer to wogole hipotetyczne siedlisko wszelkiego zla - ts.-y zaraz nowe divx-y HD z pelnym interaktywnym menu etc. Po prostu wywornie wymogly na producnetach obciecie mozliwosci telewizorow do bardzo podstawowej wspolpracy z PC-tem (bolesne - bo przeciez nie natywny tryb pracy to powazne straty w jakosci wyswietlanego obrazu, ale wyworniom dokladnie o to chodzilo). Z komponentem troche gorzej sie sprawa ma, bo to jednak zlacze HD to raz, a dwa kazdy panel u klientow jest wlasnie wyposazona w komponent czego o HDMI z HDCP absolutnie nie mozna powiedziec. TV mozna wiec w HD ogladac, ale juz takie uslugi jak VOD jak widac nie (n-ka).
Strasznie to irytujace, bo ja np chcialbym miec mozliwosc np. zagrania na fullHD w rozdzielczosci HD, a bywa ze okazuje sie to byc niemozliwe via cyfrowe zlacza (HDMI). Jakas nadzieje daja obecne juz na rynku karty graficzne z HDMI badz DVI z HDCP zaszytym w biosie - tutaj taka karta powinna byc identyfikowana przez odbiornik jako normalny nadawca HD i nie powinno byc absolutnie zadnych ograniczen w odpowiednim skalowaniu i dobieraniu rozdzielczosci natywnej dla matrycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42XD1 definitywnie nie przyjmuje 1080p po VGA/componencie-dzisiaj przetestowane na wszystkie sposoby, max to 1360x768 i to w bardzo slabej jakosci.
Obok stały 46F71 i nowy JVC full HD-wszystko podpiete do n-ki po compnencie , tylko SHARP po hdmi.
masakra na korzyśc Sharpa (ostrość,szczegóły,obraz w ruchu)
ALE...inny sklep i stoją obok siebie 46xd1 i 46w2000 i sony miażdzy Sharpa ALE ALE tutaj zarówno Soniacz jak i Sharp po componecie.
Czyli albo sharp ma beznadziejne wejscie analogowe a sony rewelacyjne albo ...

Sharpa ustawilem na maxa i nie dosiegnal sonemu do pięt ostroscią, sczególami itd
przydaloby się w koncu jakies zawodowe porownanie tych paneli oj przydalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ein' post='22801' date='17.11.2006, 22:06 ']
tutaj taka karta powinna byc identyfikowana przez odbiornik jako normalny nadawca HD i nie powinno byc absolutnie zadnych ograniczen w odpowiednim skalowaniu i dobieraniu rozdzielczosci natywnej dla matrycy.
[/quote]

Chyba ktos powinien dokladnie opisac HDCP jak to dziala, aby nie pojawialy sie takie posty wprowadzajace wszystkich w blad.

KOLEGO w hdcp odbiornik nikogo ani niczego nie identyfikuje!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Tom0000' post='22845' date='18.11.2006, 09:53 ']
Chyba ktos powinien dokladnie opisac HDCP jak to dziala, aby nie pojawialy sie takie posty wprowadzajace wszystkich w blad.

KOLEGO w hdcp odbiornik nikogo ani niczego nie identyfikuje!!!!!!
[/quote]

Hmmm... na czym polega w takim razie problemy z wyswietlaniem zabezpieczonych tresci w odbiornikach z wadliwym HDCP jak nie na braku wlasciwej identyfikacji (imho) po stronie odbiornika? Przeciez tele wyposazone sa w WEJSCIA HDMI z zaszystym protokolem HDMI, a sygnal cyfrowy musi zostac poddany kontroli zarowno na wyjsciu jak i wejsciu. Chyba tak to dziala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy ktoś wie jaka jest różnica pomiędzy 37GE1 a 37GD1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi