Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='jarwisz' post='20404' date='06.11.2006, 01:09 ']
a jeżeli to nie tajemnica to o jakiej technologii myślisz ?
co z tym pokazem tego ołtarzyka - wszyscy pewnie czekają?

ps
co masz na myśli pisząc o prezentacji ?
[/quote]

Jarwisz to wszystko, żart, odczepił się Arecki? - oto chodziło ;)

pozdr.

[quote name='Tom0000' post='20442' date='06.11.2006, 10:56 ']
Prosba do posiadaczy XD.
Ma on podobno tryb odwzorowywania 1 - 1. Prosze o test sygnalu SD np. z cyfry w trybie takim aby 1 punktowi obrazu odpowiadaly 4 pixele panela - przy rozdzilczosci 1080p jest to mozliwe.
Prosze o ocene jak SD wyglada w tym trybie w porownaniu do trybu z upscalingiem.

Dzieki
[/quote]

Nie wiem co chcesz osiagnąć.

Pixel mapping 1:1 mozliwy jest tylko po hdmi w trybie underscan. Czy nie żądasz za wiele? Ktoś musi mieć tuner z cyfrą z wyjściem 1080i.
Dalsza część pytania traci sens.

1 punktowi może odpowiadać 6 punktów panela IMO. Masz 3 RGB i dwa rzędy = 6.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kowalski26' post='20459' date='06.11.2006, 13:32 ']
Hi,

a moze byc polsat zamiast c+? i jak to mam zrobic?

Mialem przez weekend czas wiec dostroilem mego XD i musze powiedziec ze nawet obraz na SD wysylany przez polsat jest pozadny. Taniec z gwiazdami- duzo kolorow oraz szybkie ruchy kamery- obraz jest bardzo ladny, zadnej pixelozy oraz smuzenia. Udalo mi sie na tyle ustawic Xd ze czarny kolor jest naprawde czarny a i wlosy tego wlocha od Kingi sa naprawde bardzo naturalne.

Musze przyznac ze obraz zalezy przede wszystkim od jakosci oraz sily sygnalu docierajacego do boxa. Wieczorem jakosc jest naprawde dobra ale za dnia jest juz niestety gorzej i to widac golym okiem. Kwadraciki oraz falowanie kolorow. Mysle ze nawet porzadna plazma tu nie pomoze.

Czekam z utesknieniem na n-ke oraz na HD FTA kanaly z astry. Ponoc bedzie je mozna tez ogladac.

Marcin
[/quote]

Bardzo jestem ciekawy Twoich ustawień obrazu na SD dla 46 XD1.

Ja odbieram te kanały za pomocą anteny. Po wymianie całego systemu z anteny siatkowej na 2 x Yagi ( jedynka na kanale 11), założeniu wzmacniaczy i tłumików i oczywiście nowych kabli wreszcie wszystko działa przyzwoicie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sklepy INTERNETOWE tylko dla IDIOTÓW !!

kilka dni temy licytowałem kupno kabla HDMI firmy Samsung który kosztował 24 zł. przy 33 zł. dałem spokój a po kilku dniach ( po zakończeniu aukcji ) dostałem meila że został sprzedany za 46.50 zł. a doliczając koszty przesyłki pocztowej 11 zł. wyszedł bym jak Zabłocki na mydle ! i tak jest ze wszystkimi cenami w sklepach internetowych !!!! miesiac temu chcialem kupić na ALLEGRO tv LCD Sony KDL-32S2010 za 4.300 zł. ale że jeszcze nie miałem kodu pozwalającego na kupno w ,, KUP TERAZ ,, zadzwoniłem do gościa ktory zaczął sciemniać że cena niska że system komputerowy im padł itd. Więc pojechałem na Bielany Wroclawskie i taki LCD kupiłem za 4989 zł. a jaką mialem przy tym FRAJDE ?! dodam tylko że seria ,, V ,, kosztowała 6.299 zł. lub coś koło tego !

Teraz na Allegro będe kupował paski do spodni , kosmetyki i może jeszcze inne drobiazgi a nic za dużą gotówke !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='20479' date='06.11.2006, 14:41 ']
Jarwisz to wszystko, żart, odczepił się Arecki? - oto chodziło ;)

pozdr.
Nie wiem co chcesz osiagnąć.
Pixel mapping 1:1 mozliwy jest tylko po hdmi w trybie underscan. Czy nie żądasz za wiele? Ktoś musi mieć tuner z cyfrą z wyjściem 1080i.
Dalsza część pytania traci sens.

1 punktowi może odpowiadać 6 punktów panela IMO. Masz 3 RGB i dwa rzędy = 6.

pozdr.
[/quote]

Chce osiagnac to aby jednemu punktowi obrazu odpowiadala calkowita liczba pixeli panela.
Jesli np. C+ bedzie nadawany 720xXXX to na panelu 1920xXXX w trybie 1:1 bedziemy mieli
obraz na 1440 pixelach z czarna ramka do okola.
Prosze o testy i opinie jak obraz wyglada w takim formacie.

Jesli taki test jest mozliwy tylko i wylacznie po hdmi, to jest to powazne ograniczenie funkcjonalnosci.
Z drugiej strony zaraz bedzimy mieli dm8000 i nie bedzie to zadnym problemem. Tylko znajac zlosliwosc rzeczy martwych , zeby sie nie okazalo ze wejsciowy sygnal o rozdzielczosci SD nie moze byc przez sharpa zobrazowany w tym trybie.

Zaczynam sie na powaznie sklaniac do tego , aby z zakupem LCD poczekac az bede posiadal dm8000. Nagram sobie na nim audycje we wsystkich mozliwych formatach z satelity i na zakupy pojde z nim. Podlacze do panela i odtworze nagranie przekonujac sie jak panel bedzie sie sprawowal.
Jak sie glebiej zastanowic, to zaczynam sie dziwic, ze wogole rozwazalem mozliwosc zakupu panelu w ciemno.

Bo tak naprawde jakie ma znaczenie , ze ktos pisze ze ze snazio jest idealnie albo badzo zle ? Przeciez snazio nie bede uzywal tylko dreama i bez testow na sprzecie jaki bedzie uzywany ocena panela jest niemozliwa.

Edytowane przez Tom0000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze warto dodac , ze nie zaobserwowano zadnych odglosow dzwikowych - jedyne co slychac to szum trafo po przylozeniu ucha do obudowy z tylu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O Rany ja poprostu nie wiem jak to jest możliwe??????!!!!!!!!!!!
Naprawdę.
Widziałem W2000 w trzech różnych miejscach na roznych jakościowo sygnałach SAT i poprostu w każdym przypadku obraz był ohydny, tragiczny, nie do zaakceptowania. Teraz to poprostu zgłupiałem bo wiem co widze. Widziałem bo stały obok siebie podlaczone pod to samo zrodlo X2000 XD1 i W2000 i ten ostatni byl jak telewizor z poprzedniej epoki. Nie wiem jak to jest mozliwe co wypisuja w tescie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na szybka LC-52XD1 zakupiony, "n-ka" na TVN-ach pionowy niebieski pasek na lewej krawędzi ekranu, na innych OK, HD REWELACJA, SD z Dreambox-a po RGB zaskakująco dobrze, DVD Denon 1930 z upscalerem REWELACJA. To na szybko bez ŻADNYCH regulacji, po weekendzie napiszę coś więcej.

KUPUJCIE SHARPA, naprawdę warto

RS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, zamierzam zbudować podobną konfigurację sprzętu XD1 i Denon. Napisz co z tymi paskami i czy można przełączać z RGB na RGB+ choć z tego co piszesz wynika że tak i jeśli to nie tajemnica to jaki koszt 52" ? Ja na razie ustaliłem 18k.
zdrówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='RS4' post='21077' date='08.11.2006, 19:41 ']
... DVD Denon 1930 z upscalerem REWELACJA.
[/quote]

I to mnie najbardziej cieszy .. mniam, mniam ....

[quote]Po wekendzie napiszę coś więcej.[/quote]

Trzymam za słowo nie mogę się doczekać.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na szybka LC-52XD1 zakupiony, "n-ka" na TVN-ach pionowy niebieski pasek na lewej krawędzi ekranu, na innych OK, HD REWELACJA, SD z Dreambox-a po RGB zaskakująco dobrze, DVD Denon 1930 z upscalerem REWELACJA. To na szybko bez ŻADNYCH regulacji, po weekendzie napiszę coś więcej.

RS4
[/quote]

Zmień sobie Underscan na Pełny za pomocą 2 przycisku od prawej pod klapką pilota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam właśnie od wczoraj jestem posiadaczem SHARP LC-42XD1E przesiadka z Panasonic TH-42PV60E pierwsze co mnie zraziło to kabel zasilający dwużyłowy - jak w sprzęcie niskiej klasy, co prawda z dławikiem ferytowym. Wizualnie sprzęt super menu rewelacja- porównując do panasonica bardzo dużo opcji ustawień obrazu , każy znajdzie coś dla siebie . Podłączony jest z Nboxem po HDMI bez problemów automatycznie ustawił sięna 1080i jakość danałów SD zadowalająca zwłaszcza TVN-y , Kanały HD obraz super zwłaszcza DisoveryHD Nsport już gorzej ( na panasonicu Nsport wyglądał lepiej) kanał 179 Nie pamiętam nazwy jakość bajka życzyć N-ce takiej jakości na swoich kanałach.Szerze mówiąc Do póki odtwarzacze HD DVD i Blu Ray się nie rozpowszechnią (nie stanieją) to nie będę miał pełnej satysfakcji z oglądania mojego Sharpa. Ps na Nsport oglądając na Sharpie miałem ni dosyt trawa sztuczna w panasonicu naprawde było ciekawiej . Ale liczę że N-ka to jeszcze zmieni- poprawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem szczęśliwym posiadaczem xd1 46. Trochę o nim pisałem na tym forum.
Po zabawie z N i programami SD ( wymiana systemu antenowego ) przyszedł czas na współpracę z komputerem.
Przez złącze VGA ( D-Sub) – terminal EXT 4 wszystko działa OK. ale rozdzielczość jest taka sobie max SVGA 1280 x 1024.

Zamarzyłem sobie oglądanie kolekcji zdjęć ( w HD net nigdy się nie bawiłem ) w pełnej rozdzielczości to jest 1920 x 1080 p.
W tym celu kupiłem kabel DVI -HDMI i podłączyłem do karty ATI Radon 9700 do wyjścia DVI a końcówkę HDMI do EXT 5.
I tu spotkała mnie niespodzianka – ciemny ekran . Robiłem różne próby ze zmianą rozdzielczości i praktycznie nic. Raz czy dwa pojawił się obraz na ułamek sekundy i to wszystko.
Czyżby problem był w tym że złącze HDMI jest z HDCP?
A może ja ominąłem jakieś lekcje w szkole podstawowej. :D

Proszę o podpowiedź. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='AdamKrz' post='21203' date='09.11.2006, 13:34 ']
Witam właśnie od wczoraj jestem posiadaczem SHARP LC-42XD1E przesiadka z Panasonic TH-42PV60E pierwsze co mnie zraziło to kabel zasilający dwużyłowy - jak w sprzęcie niskiej klasy, co prawda z dławikiem ferytowym. Wizualnie sprzęt super menu rewelacja- porównując do panasonica bardzo dużo opcji ustawień obrazu , każy znajdzie coś dla siebie . Podłączony jest z Nboxem po HDMI bez problemów automatycznie ustawił sięna 1080i jakość danałów SD zadowalająca zwłaszcza TVN-y , Kanały HD obraz super zwłaszcza DisoveryHD Nsport już gorzej ( na panasonicu Nsport wyglądał lepiej) kanał 179 Nie pamiętam nazwy jakość bajka życzyć N-ce takiej jakości na swoich kanałach.Szerze mówiąc Do póki odtwarzacze HD DVD i Blu Ray się nie rozpowszechnią (nie stanieją) to nie będę miał pełnej satysfakcji z oglądania mojego Sharpa. Ps na Nsport oglądając na Sharpie miałem ni dosyt trawa sztuczna w panasonicu naprawde było ciekawiej . Ale liczę że N-ka to jeszcze zmieni- poprawi
[/quote]
Witam,
Posiadam ten sam telewizor i mi się udało podłączyć go przez kabel HDMI=> DVI-D do laptopa i jak narazie wszystko działa ale zawsze trzeba trochę popracowac w ustawieniach kompa. Radziłbym ci zainstalować najnowsze Catalysty i tam ustawiać połączenie z TV na bieżąco. W końcu się uda. Przynajmniej mi się udało. W razie problemów śmiało pisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomyślną informację.
Biorę się do Catalysta. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RS4
[/quote]

A co z buczeniem jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich. Pytanie jak w temacie. Prawdopodobnie jutro lub pojutrze bede mial 52 lub 46 Sharpa xd1
Nie wiem, czy jak kupie 52 calowy to czy bede mogl ogladac z odleglosci 2,5 do 3 metrow obrazy zarowno SD, jak i HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pisano już o tym 3-4 razy przekątna ekranu to najzdrowsze dla oka
ale w peecyfikacji np sony 55a2000 odległośc podana jak się nie mylę to 2.5 metra

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum więc pozdrawiam wszystkich!

Ja mam podobny problem z 46XD1, po złączu EXT4 komputer działa
świetnie ale tylko do 1280x1024.

@kmac: Mam w kompie Radeona X800 z wyjściem DVI i w moim przypadku również, po połączeniu z LCD przez HDMI (ext5 i ext6) również widzę ciemność :-(

Dodam, że zmiana catalystów na te orginalne (oraz te inne modyfikowane) nie przyniosła rezultatu.

Jak podłącze przez ext4 i zresetuje kompa to od momentu jak postuje się bios, przez odpalanie windy aż do pulpitu wszystko już jest widoczne na LCD. Przez HDMI od początku ciemność, wnioskuję że to nie sterowniki.
Jeśli ktoś rozwiąże ten problem bardzo proszę o info na forum.

Pozdrówka
Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='sputnik2' post='21343' date='10.11.2006, 09:47 ']
Witam wszystkich. Pytanie jak w temacie. Prawdopodobnie jutro lub pojutrze bede mial 52 lub 46 Sharpa xd1
Nie wiem, czy jak kupie 52 calowy to czy bede mogl ogladac z odleglosci 2,5 do 3 metrow obrazy zarowno SD, jak i HD.
[/quote]

Mam Sharpa 46 XD1, odpowiednia odległośc to od 3 do 4,5 metrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Brak HDCP w karcie graficznej powoduje max 1280x1024. Pisano juz o tym wczesniej, co ciekawe Sharp przyjmuje 1080p tylko po HDMI, tak wiec wymiana karty na cos co ma DVI z HDCP (bodajze Radeon z serii 1900xt i wyzej albo najnowsze GeForcy - nie pamietam) pozwoli na podlaczenie w natywnej rozdzielczosci. Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mprefeta' post='21352' date='10.11.2006, 08:06 ']

Ja mam podobny problem z 46XD1, po złączu EXT4 komputer działa
świetnie ale tylko do 1280x1024.

[/quote]

Może to nie było wyartykułowane, ale przez vga(d-sub) tak jest, przez to samo wejście, ale przez component jest 1080i, a po hdmi jest do 1080p.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni użytkownicy LCD Sharp serii XD1E !!

Ponieważ nikt z was (a po postach widać, że jest was wielu!) nie kwapi aby się szczegółowo wypowiedzieć nt swoich wrażeń z użytkowania, uprzejmie proszę, aby w tym wątku przekazywali swoje spostrzeżenia.

Dla usystematyzowania wątku proponowałbym aby jako bazę przyjąć następujące zagadnienia (oczywiście jest to lista otwarta :P ):

1. wykorzystywany model (wiadomo)
2. wykorzystywane źródła (jeśli TVsat to jaki dekoder, jaka platforma, jeśli dvd to jaki model, jeśli stacje naziemne to gdzie itp)
3. rodzaj wykorzystywanych kabli (producent - jeśli znany :D , długość, HDMI czy inne)
4. ustawienia obrazu (podać dane liczbowe wg poszczególnych pozycji : kontrast, barwa, itp..)
5. odległość od ekranu, widzialność kątowa (pionowa i pozioma)
6. ocena jakości sygnału na poszczególnych źródłach (według źródła, zmiany kabla, itp)
7. ewentualne konsole do gier
8. ogólna ocena jakości produktu
9. ....?
10. cena i miejsce zakupu (jeśli oczywiście ktoś chce podać)
11. mile widziane zdjęcia ( najlepiej ze znanych screenów)
12. na pewno coś czego nie wymieniłem :)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tu była już tabelka i wykres nawet;

[url="http://server5.pictiger.com/img/697294/picture-hosting/idc-figure-5.php"]http://server5.pictiger.com/img/697294/pic...dc-figure-5.php[/url]

Pozdr. Edytowane przez TOmeKK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='pbuda' post='21361' date='10.11.2006, 09:41 ']
Brak HDCP w karcie graficznej powoduje max 1280x1024. Pisano juz o tym wczesniej, co ciekawe Sharp przyjmuje 1080p tylko po HDMI, tak wiec wymiana karty na cos co ma DVI z HDCP (bodajze Radeon z serii 1900xt i wyzej albo najnowsze GeForcy - nie pamietam) pozwoli na podlaczenie w natywnej rozdzielczosci.
[/quote]

Czy panel wykrywa podlaczone urzadzenie i zachowuje sie tak tylko jak podlaczony jest komputer ? A co jak bedzie to inny sprzet z wyjsciem dvi bez hdcp ?

Na jakiej podstawie to twierdzisz ? Panel jest wyswietlaczem i to nie on (HDCP) decyduje czy cos wyswietlic czy nie. O tym decyduje generator obrazu - czyli np. n-box.

Bardzo jestem ciekaw odpowiedzi, bo mi to wyglada na piramidalna bzdure.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='TOmeKK' date='10.11.2006, 10:29 ' post='21363']
Może to nie było wyartykułowane, ale przez vga(d-sub) tak jest, przez to samo wejście, ale przez component jest 1080i, a po hdmi jest do 1080p.

Ok! Jestem świadom że po vga jest tyle 1280x1024 (w instrukcji stoi jak byk). Wiem też, że po hdmi jet 1080p ale dlaczego sharp po hdmi odrzuca jakikolwiek sygnał wychodzący przez dvi z karty grafiki???
LCD jest tylko wyświetlaczem i on nie decyduje czy odrzucić sygnał z grafy czy innego źródła.
Dla mnie jest to conajmniej dziwne zachowanie.

pozdr
marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi