Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='19809' date='03.11.2006, 21:50 ']

Chyba nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem, nie chce mi się z tobą gadać.

pozdr.
[/quote]

Nie ma sprawy TOmeKK, ja się Tobie nie narzucam, nie piszę że LCD jest be, i to nie ja rzucam mięsem w stylu JF***K.
Ty zawsze piszesz, że plazma jest be, a ja zawsze pisałem, że LCD nie daje rady z SD, i że jest super jedynie do HD, nie zauważyłeś tego?
Nie zauważyłeś, że pisałem po IFIE, że XD1 to pierwszy LCD, który rozważyłbym do zakupu.
Tyle że na IFIE widziałem go na sygnale HD, a w Saturnie w SD z n-boxa i już go nie kupię.

Zmiana konwertera, czaszy, kabla nic nie da. Nie czytałeś uważnie, kolega pisze, że TVN gra świetnie, a inne kanały kiepsko. To nie wina konwertera, tylko kompresji innych kanałów. Pisał o tym TV Sat Magazyn w sierpniu lub wrześniu bodajże (Bitrate na poziomie zaledwie 2 MB..., niepełna rozdzielczość PAL). Kolega wyda dodatkową kasę i nic nie uzyska. No bo z jego konwerterem jest wszystko OK, skoro TVN gra mu dobrze. Czy nie tak?

Po drugie, tak się składa, że to Pioneer PDP-5000EX ma najlepszy obraz na rynku i nie słychać o jakichkowiek jego wadach. I to nie ja zdecydowałem, że Pioneer jest najlepszy. Jego prym potwierdzają wszyscy święci z UK, Niemiec, Hiszpanii, Polski....profesjonaliści - inżynierowie, a nie ja "oglądacz".
Mimo, że za kosmiczne pieniądze, to Pioneer nie nadąża z jego produkcją i nie musi wymieniać egzemplarzy na wolne od wad.
W każdym teście, wszędzie, Ci, którzy testowali ten panel trzymają go na pierszym miejscu. Mam Ci napisać listę magazynów, portali, gdzie tak sądzą. Jest bardzo długa.
Podejrzewam, że dla Ciebie te testy są nic nie warte.
Dlaczego to plazmy Panasonica i Pioneera wszędzie wygrywają testy z LCD (np. w What-Hi-Fi), zdobywają nagrody EISA, stoją w rankingach na pierwszych miejscach z większą ilością punktów za jakość obrazu niż najlepsze LCD (np. Video, HomeCinema, Hifi-Audio-Video Test, Kino Domowe).
Też pewnie wszyscy się mylą.
Empatia, piszesz, a co ma zrobić kolega, który kupił TV za kilkanaście tysięcy, czytając peany na jego cześć na forum i nie jest teraz w stanie oglądać na poziomie jakości CRT za 500 zł kanałów TVP1 i 2 ?
Strasznie żal mi człowieka, bo za 3 razy mniejsze pieniądze miałby świetną czerń, brak smużenia i znacznie lepszą jakość w SD. I poczekałby 2 lata na laserowy albo SED i niewiele stracił.
Człowiek najczęściej nie przyzna się do swojego błędu, ale ciekaw jestem, czy po zakupie tego TV ograniczy się teraz jedynie do oglądania Discovery HD i Tańca z Gwiazdami, bo reszty się nie da komfortowo ?
Niech sam na to odpowie.
Możemy się założyć, że wymiana konwertera i kabla na droższy nic nie da.

Mi się chce gadać z Tobą i ze wszystkimi, bo może dzięki moim wątpliwościom i uwagom, które zgłaszam wobec technologii LCD, ludzie będą podejmowali lepsze decyzje i zanim coś kupią, to się kilka razy więcej zastanowią.
Dlatego tak bardzo doceniam to, że na sąsiednim forum kiki urządza w domu prezentacje porównawcze dla ludzi i to oni podejmują decyzje wg swoich potrzeb. A nie kupują w ciemno tego jedynego, wirtualnie najlepszego telewizora, który potem piszczy, bandinguje i Bóg wie co jeszcze "smuży".....
A na koniec, to nie wina telewizora, tylko kabla, konwertera, playera, itd, itd.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='AreckiW' post='19838' date='03.11.2006, 23:59 ']
Nie ma sprawy TOmeKK, ja się Tobie nie narzucam, nie piszę że LCD jest be, i to nie ja rzucam mięsem w stylu JF***K.
Ty zawsze piszesz, że plazma jest be, a ja zawsze pisałem, że LCD nie daje rady z SD, i że jest super jedynie do HD, nie zauważyłeś tego?
Nie zauważyłeś, że pisałem po IFIE, że XD1 to pierwszy LCD, który rozważyłbym do zakupu.
Tyle że na IFIE widziałem go na sygnale HD, a w Saturnie w SD z n-boxa i już go nie kupię.

Zmiana konwertera, czaszy, kabla nic nie da. Nie czytałeś uważnie, kolega pisze, że TVN gra świetnie, a inne kanały kiepsko. To nie wina konwertera, tylko kompresji innych kanałów. Pisał o tym TV Sat Magazyn w sierpniu lub wrześniu bodajże (Bitrate na poziomie zaledwie 2 MB..., niepełna rozdzielczość PAL). Kolega wyda dodatkową kasę i nic nie uzyska. No bo z jego konwerterem jest wszystko OK, skoro TVN gra mu dobrze. Czy nie tak?

Po drugie, tak się składa, że to Pioneer PDP-5000EX ma najlepszy obraz na rynku i nie słychać o jakichkowiek jego wadach. I to nie ja zdecydowałem, że Pioneer jest najlepszy. Jego prym potwierdzają wszyscy święci z UK, Niemiec, Hiszpanii, Polski....profesjonaliści - inżynierowie, a nie ja "oglądacz".
Mimo, że za kosmiczne pieniądze, to Pioneer nie nadąża z jego produkcją i nie musi wymieniać egzemplarzy na wolne od wad.
W każdym teście, wszędzie, Ci, którzy testowali ten panel trzymają go na pierszym miejscu. Mam Ci napisać listę magazynów, portali, gdzie tak sądzą. Jest bardzo długa.
Podejrzewam, że dla Ciebie te testy są nic nie warte.
Dlaczego to plazmy Panasonica i Pioneera wszędzie wygrywają testy z LCD (np. w What-Hi-Fi), zdobywają nagrody EISA, stoją w rankingach na pierwszych miejscach z większą ilością punktów za jakość obrazu niż najlepsze LCD (np. Video, HomeCinema, Hifi-Audio-Video Test, Kino Domowe).
Też pewnie wszyscy się mylą.
Empatia, piszesz, a co ma zrobić kolega, który kupił TV za kilkanaście tysięcy, czytając peany na jego cześć na forum i nie jest teraz w stanie oglądać na poziomie jakości CRT za 500 zł kanałów TVP1 i 2 ?
Strasznie żal mi człowieka, bo za 3 razy mniejsze pieniądze miałby świetną czerń, brak smużenia i znacznie lepszą jakość w SD. I poczekałby 2 lata na laserowy albo SED i niewiele stracił.
Człowiek najczęściej nie przyzna się do swojego błędu, ale ciekaw jestem, czy po zakupie tego TV ograniczy się teraz jedynie do oglądania Discovery HD i Tańca z Gwiazdami, bo reszty się nie da komfortowo ?
Niech sam na to odpowie.
Możemy się założyć, że wymiana konwertera i kabla na droższy nic nie da.

Mi się chce gadać z Tobą i ze wszystkimi, bo może dzięki moim wątpliwościom i uwagom, które zgłaszam wobec technologii LCD, ludzie będą podejmowali lepsze decyzje i zanim coś kupią, to się kilka razy więcej zastanowią.
Dlatego tak bardzo doceniam to, że na sąsiednim forum kiki urządza w domu prezentacje porównawcze dla ludzi i to oni podejmują decyzje wg swoich potrzeb. A nie kupują w ciemno tego jedynego, wirtualnie najlepszego telewizora, który potem piszczy, bandinguje i Bóg wie co jeszcze "smuży".....
A na koniec, to nie wina telewizora, tylko kabla, konwertera, playera, itd, itd.....
[/quote]
Witam,
Odniosę się do waszej rozmowy. Wcześniej miałem super plazme Philipsa 42 cale i wytrzymała 7 lat co wydaje się wartścią śmiesznie małą, w porówanianiu do tego co teraz w sklepach mówią. Wtedy niskiej jakości Cyfry+ nie było widać, ale dźwięk często rwał. Teraz na SHARPIE z dźwiękiem jest jeszcze gorzej. Rwie co drugie słowo wypowiedziane przez aktora. Z niecierpliwością czekam na kanał filmowy N i mam nadzieję że będzie to HBO HD, co prawda do plazm nic nie mam, ale wiekszośc firm stawia teraz na LCD, a 50" Philipsa miała rozdzielczość 1366x768 a ja chciałem kupić telewizor Full HD na przyszłość. Czy wam też dźwięk z cyfry się zacina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmmm

Czyli jak Panowie - Do SD nie ma co kupowac Sharpa ?? Nawet tego 37 cali ? Edytowane przez onken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='onken' post='19859' date='04.11.2006, 01:02 ']
Hmmm

Czyli jak Panowie - Do SD nie ma co kupowac Sharpa ?? Nawet tego 37 cali ?
[/quote]

jak masz [b]duży,dobry[/b] 100Hz TV to do SD jest on lepszy
z tym że
ja ma Panasonica TX-32PS12p 100hz a oglądam na Sharpie 37GE1E mimo że obraz może i lepszy byłby na Panasie

pozd Edytowane przez jarwisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam 29 cali, 100 Hz, tylko cos z trafem bo piszczy

Jest to jeden z wyzszych modeli Thomsona, DZ640 - No ale nie ma HDMI :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@onken - Tak się składa że tez mam Thomsona DZ640. Piszczał też u mnie, ale na szczęście facet który naprawia telewizory poradził mi. że można kondensatory zalać jakimś klejem albo żywicą. Zapłaciłem mu za to 50 zł i piski zmniejszyły się o 90% tzn. zaczyna delikatnie piszczeć w 5 minut po włączeniu i wydaje dźwięk przez minutę po czym milknie i nic nie słychać nawet w nocy. Było to ponad rok temu i nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych.

Jeśli chodzi o LCD to wiadomo już od dawna że te ekrany dobrze sobie radzą tylko z sygnałem równym ich natywnej rozdzielczości- wtedy może są nawet lepsze od plazm. Niestety przy sygnale SD radzą sobie już wyraźnie gorzej niż plazmy, a przy sygnale z kablówki LCD daje obraz gorszy niż zwykły CRT. Tak się składa że przez najbliższe 10 lat dużo więcej programów będzie nadawanych w SD niż HD więc odpowiedź nasuwa się sama.

To że producenci wolą robić LCD niż plazmy to zupełnie inny temat. Wiadomo, że chodzi im tylko o zysk. Poza tym teraz mamy takie czasy, że w interesie producenta jest zrobić produkt, który za kilka lat po upływie gwarancji albo zacznie się rozwalać, albo stanie się mało funkcjonalny- bo wtedy klient musi iść do sklepu po następną zabawkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='onken' post='19859' date='03.11.2006, 23:02 ']
Hmmm

[/quote]

sądząc z:
1) obecnej jakości podawanej przez platformy satelitarne (TV Sat Magazyn zamieścił tabelkę z jakością poszczególnych kanałów), raczej z winy nadawców niż platform,
2) na podstawie moich własnych 2-miesięcznych doświadczeń w domu z Sony Bravią 26 cali, Cyfrą+ na Fergusonie 7018CI (niedawno mi się skończyła umowa) i Polsatem Cyfrowym z Samsunga DSB-S305G z wyjściem YUV, podłączonym niezłym kablem Scart-3RCA component,
3) obserwacjach Sharpa 46XD1 w Saturnie na n-boxie, na różnych kanałach,
4) porównaniu SD na LCD do mojego flagowego CRT Philipsa 36PW9765,
mogę odradzić Sharpa XD1 do SD z satelity za wyjątkiem TVNu, TVN Siedem, Polsatu.
Reszta wygląda co najwyżej średnio, słabo lub bardzo słabo, w zależności od percepcji i tolerancji ;)

Z 4 m da się jakoś oglądać na 26 calowym LCD, nie wiem jak będzie na 37, ale na 46" nie będzie szczęścia pełnego IMHO.

[quote name='seneka' post='19885' date='04.11.2006, 01:24 ']
Jeśli chodzi o LCD to wiadomo już od dawna że te ekrany dobrze sobie radzą tylko z sygnałem równym ich natywnej rozdzielczości- wtedy może są nawet lepsze od plazm. Niestety przy sygnale SD radzą sobie już wyraźnie gorzej niż plazmy, a przy sygnale z kablówki LCD daje obraz gorszy niż zwykły CRT. Tak się składa że przez najbliższe 10 lat dużo więcej programów będzie nadawanych w SD niż HD więc odpowiedź nasuwa się sama.

To że producenci wolą robić LCD niż plazmy to zupełnie inny temat. Wiadomo, że chodzi im tylko o zysk. Poza tym teraz mamy takie czasy, że w interesie producenta jest zrobić produkt, który za kilka lat po upływie gwarancji albo zacznie się rozwalać, albo stanie się mało funkcjonalny- bo wtedy klient musi iść do sklepu po następną zabawkę.
[/quote]

seneka, świetny post, dokładnie tak samo myślę.
Plazmy wymagają strasznie zaawansowanej i znacznie droższej technologii, na placu boju zostało zaledwie ok. 5 liczących się w świecie producentów PDP. Reszta nadaje się do apteki i na dworce :)
A LCD, nie ujmując nic z ich wysokiej jakości w HD, można produkować nawet w Polsce :P

Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='onken' post='19868' date='04.11.2006, 01:30 ']
Jest to jeden z wyzszych modeli Thomsona, DZ640 - No ale nie ma HDMI ;)
[/quote]

a po co Ci HDMI do SD

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='AreckiW' post='19838' date='03.11.2006, 23:59 ']

Niech sam na to odpowie.

[/quote]

AreckiW,

odniose sie to twojej argumentacji.

1. czekanie na laserowy lub SED nie ma sensu. Dzis wydaje sie ze jest to technologia przyszlosci ale nie masz pewnosci ze bedzie za te wspomniane dwa lata tak dobra jak dzisiejsze LCD-ki. A moze dopiero za 5-10 lat? Pozatym obojetnie kiedy kupisz sprzet bardzo zaawansowany technicznie to i tak za rok lub dwa beda juz inne lepsze oraz tansze.

2. Jestem bardzo poirytowany faktem ze obecnie istnieje tylko kilka stacji w HD. Przeciez nie bede na moim 52 calowym sharpie do znudzenia ogladal Discovery. Jezeli oferta sie nie zmieni na bardziej bogatsza to moje pieniadze beda wyrzucone w bloto. Jednakze kupujac juz teraz odbiornik LCD w Full HD lub tez HD ready my klienci tworzymy wielka presje na corporacje aby te jak najszybciej wprowadzaly nowe stacje HD. Przeciez sa nas juz setki tysiecy albo i moze miliony potencjalnych klientow dla tych firm. Jest to rynek wart setki milionow i jest na razie niewykorzystany.

Jesli klient nie ma LCD/plazmy to tez nie potrzebuje HD. Wiec lepiej zostac tylko z PAL-em. I tak az do zajxxxxx. Kolko sie zamyka i innowacji technicznych nie bedzie.

Gdyby Polska nie parla do wyzwolenia od komunizmu to nadal bysmy ogladali reszte swiata w rubinie lub neptunie. Swiat do odwaznych nalezy i tylko tacy ludzie moge cos zmienic. Wiec kupujmy nowe technologie albo zostanimy w PAL-u. Wybor nalezy do nas.

3. Moj sharp nie piszczy, nie ma bandingu i nie smuzy. Moze mam poprostu szczescie a moze jest to jednak dobry sprzet. Pozatym na forach wypowiadaja sie [u]przede wszystkim[/u] ludzie ktorzy maja problemy ze sprzetem. Ile ich jest to nie wiem ale na pewno jest to tylko ulamek procenta ze wszystkich zadowolonych uzytkownikow danego sprzetu. Jesli sprzet chodzi OK to nikt tu nie bedzie pisal chyba ze jest maniakiem technologi. Dlatego tez przewazaja na forach raczej negatywne posty i dlatego tez nie przejmuje sie tym calym banding-iem itp. Nie po to istnieja dzialy QA w corporacja zeby wypuszczaly na rynek w 100% wadliwy produkt. To bylby za drogi luksus tracac przez to klientow.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='onken' post='19859' date='04.11.2006, 00:02 ']
Hmmm

[/quote]
telewizor kupujesz na kilka lat . a oferta programów w HD napewno będzie się powiększać . ja zamieniłem 100hz 32" Philipsa na 46" XD1 SHARPA i nie żałuję ani jednej wydanej złotówki . po prostu kiepski program źle widać na każdym telewizorze , a na małym crt po prostu zakłócenia też są mniejsze. czekanie na "księcia z bajki " nie ma sensu gdyż zawsze na horyzoncie będzie pojawiało się coś nowszego.
namawianie do kupna crt to tak jakby przekonywać że do SD najlepiej kupić plazmę lub LCD o rozdzielczości 800 na 600 pikseli gdyż ma najbardziej zbliżoną rozdzielczość do SD. Mecz ligi Mistrzów w HD na XD1 można oglądać z bardzo bliskiej odległości , obraz był bajeczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='marian_wierzbicki' post='19914' date='04.11.2006, 13:20 ']
telewizor kupujesz na kilka lat . a oferta programów w HD napewno będzie się powiększać . ja zamieniłem 100hz 32" Philipsa na 46" XD1 SHARPA i nie żałuję ani jednej wydanej złotówki . po prostu kiepski program źle widać na każdym telewizorze , a na małym crt po prostu zakłócenia też są mniejsze. czekanie na "księcia z bajki " nie ma sensu gdyż zawsze na horyzoncie będzie pojawiało się coś nowszego.
namawianie do kupna crt to tak jakby przekonywać że do SD najlepiej kupić plazmę lub LCD o rozdzielczości 800 na 600 pikseli gdyż ma najbardziej zbliżoną rozdzielczość do SD. Mecz ligi Mistrzów w HD na XD1 można oglądać z bardzo bliskiej odległości , obraz był bajeczny.
[/quote]
Mam do ciebie pytanie, bo masz ten sam TV co ja. Czy oglądałeś na nim Canal+?
Ja widocznie też miałem szczęście bo u mnie nie wystepuje ani banding ani buczenie
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Reasumując mozna powiedzieć żę czas na kupno nowego TV jest teraz najgorszy, ponieważ musimy przewidzieć czas przejścia stacji z sygnału SD na HD:

Scenariusz 1 - Pesymistyczny dla LCD:
Może się okazac że przejście wiekszości kanałów z SD na HD bedzie trwało ponad rok lub dwa a wtedy ceny dzisiejszych lcd z 10tys będa po 5tys (z lepszym czasem i pełną czernią plus bajery) i wówczas straciliśmy pieniądze bo oglądaliśmy zwykłe SD(poza dwoma czy trzema kanałami HD) w gorszej jakości niż na plaźmie

Scenariusz 2 - Pesymistyczny dla Plazmy:
Może się okazac że przejście wiekszości kanałów z SD na HD bedziie trwało pół roku i na N-ce będzie kilkanascie, Cyfra sie spręży i tez doda, TV wykupi czas na satelitach i okaże się że najwazniejsze programy (90 %) będą za rok w HD i wtedy dzieijszy zakup za 10tys (dobrej jakościowo plazmy) okaże się błędem poniewaz nie będziemy czuli tagiej euforii ale !!!trzeba przyznać że jakość będzie dobra i nie będzie takiego dyskonfortu oglądania jak w scenatiuszu 1 .

Należy więc przyznać troche racji dla Areckiego i wynik a z tego najlepszym rozwiązaniem jest zakup dobrej Plazmy i zbieranie na projektor ścienny w fullHD aby najlepsze filmy oglądać na 100 lub 200 cali ekranie ściennym gdy za pół roku spadna ceny Blu raya, WMHD, oraz największe hity N'ki,C+HD i TVP HD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
do kowalskiego26 i mariana wierzbickiego,

czytając między wierszami, mijacie sens mojej wypowiedzi.
Ja też twierdzę, że Sharp XD1 jest jednym z najlepszych ekranów HD na rynku.
W tym się wszyscy zgadzamy. Ale Sharp pokazuje swoje możliwości jedynie na Lidze Mistrzów HD, Discovery HD, sami to potwierdzacie. Do sygnału HD to z pewnością najlepszy LCD na rynku i bije na głowę wszystkie inne, łącznie z większością plazm.
Ale również sami potwierdzacie, że macie problem z jakością na kanałach w SD, Cyfra+ itp. A to jest potwierdzenie, że ten TV nie radzi sobie z SD.
I dlatego uważam, że to nie jest overall najlepszy TV na rynku, dlaczego, bo wyprzedza rzeczywistość.
Piszecie, że słabe SD na każdym TV jest słabe, nie zgadzam się, na moim CRT Philipsa 36" (przecież nie malutkim) najgorszy kanał wygląda tak jak najlepszy SD na Sharpie.
Piszecie, że SED będzie gorszy za 2 lata od obecnego LCD? Na jakiej podstawie tak sądzicie. Widzieliście SED w akcji? Ja widziałem. Wiem co mówię. Kontrast 100.000:1, reakcja matrycy 1 ms, znikome zużycie prądu i 100.000 godzin żywotności. To wszystko ma być już w marcu 2008 i ma kosztować tyle samo co topowe LCD.
Konkludując:
Kupiliście świetny, rewelacyjny TV, z tym się zgadzam, ale nie jesteście w stanie korzystać na co dzień z pełni jego możliwości, bo wyprzedza on rzeczywistość i tak będzie jeszcze przez najbliższych kilka lat, zanim HD się upowszeni.
Zanim kanałów HD będzie więcej niż SD, zanim Blu-Ray i HD-DVD będzie w każdym kiosku i za cenę obecnego DVD, to minie kilka lat. Do tego czasu sporadycznie obejrzycie coś w HD, a będziecie się męczyć w SD, to jest sens mojej wypowiedzi.
Ja do tego czasu wolałbym kupić np. plazmę HD Ready za 4000-5000 zł, oglądać SD w znacznie lepszej jakości, niż na Sharpie, i HD w zbliżonej jakości do Sharpa.
A zanim się HD upowszechni, to za te 2 lata zaledwie kupię sobie TV na "całe życie" np. SED albo laserowy, niewiele tracąc na plaźmie (którą sprzedam za pół ceny na Allegro), a mając komfort i wysoką jakość zarówno na SD i HD w międzyczasie.
O to mi chodziło.
Macie najlepszy TV na rynku do HD, ale dopiero za kilka lat będziecie w pełni szczęśliwi, ale za kilka lat takich telewizorów będzie mnóstwo i pewnie za mniejsze pieniądze (akurat to jest mniej istotne).
A pisząc o bandingu i "piszczeniu miałem na myśli to, że ten problem występuje w tym modelu i wielu klientów się na to nacięło, więc opinia o bezwzględnie najlepszym TV na rynku jest bardzo, ale to bardzo na wyrost. Zresztą nikt jeszcze ze specjalistów tego TV nie przetestował. Zobaczymy, a do dyskusji wrócę chętnie na wiosnę 2008.
Pozdrawiam Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Newsweek' post='19929' date='04.11.2006, 13:48 ']
Mam do ciebie pytanie, bo masz ten sam TV co ja. Czy oglądałeś na nim Canal+?
Ja widocznie też miałem szczęście bo u mnie nie wystepuje ani banding ani buczenie
Pozdrawiam
[/quote]
niemam Canal+ i gdyby nie HD w "N" to niezawracał bym sobie głowy TV Sat .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='tester3000' post='19931' date='04.11.2006, 14:54 ']
Może się okazac że przejście wiekszości kanałów z SD na HD bedzie trwało ponad rok lub dwa
[/quote]

Chyba sobie jaja robisz :lol: Nawet jeśli nadawcy chcieliby szybko zwiększyć liczbę kanałów w hdtv to nie mogą tego zrobić, bo transpondery nie są z gumy. Na HotBirdzie już w tej chwili jest niewiele miejsca a najbliższy kolejny start jest planowany na 2008 rok. Ja już pomijam wysokie koszty wynajęcia transpondera.

W tej chwili z Astry nadaje ok. 1000 programów TV - za 10 lat programów w SD będzie kilka tysięcy.
Wiesz ile jest planowanych hdtv za ok. 10 lat ?
Tu masz odpowiedź [url="http://www.satkurier.pl/?hdtv/&kat=203&id=23377"]http://www.satkurier.pl/?hdtv/&kat=203&id=23377[/url]

Edytowane przez seneka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='AreckiW' post='19935' date='04.11.2006, 14:19 ']
do kowalskiego26 i mariana wierzbickiego,

czytając między wierszami, mijacie sens mojej wypowiedzi.
Ja też twierdzę, że Sharp XD1 jest jednym z najlepszych ekranów HD na rynku.
W tym się wszyscy zgadzamy. Ale Sharp pokazuje swoje możliwości jedynie na Lidze Mistrzów HD, Discovery HD, sami to potwierdzacie. Do sygnału HD to z pewnością najlepszy LCD na rynku i bije na głowę wszystkie inne, łącznie z większością plazm.
Ale również sami potwierdzacie, że macie problem z jakością na kanałach w SD, Cyfra+ itp. A to jest potwierdzenie, że ten TV nie radzi sobie z SD.
I dlatego uważam, że to nie jest overall najlepszy TV na rynku, dlaczego, bo wyprzedza rzeczywistość.
Piszecie, że słabe SD na każdym TV jest słabe, nie zgadzam się, na moim CRT Philipsa 36" (przecież nie malutkim) najgorszy kanał wygląda tak jak najlepszy SD na Sharpie.
Piszecie, że SED będzie gorszy za 2 lata od obecnego LCD? Na jakiej podstawie tak sądzicie. Widzieliście SED w akcji? Ja widziałem. Wiem co mówię. Kontrast 100.000:1, reakcja matrycy 1 ms, znikome zużycie prądu i 100.000 godzin żywotności. To wszystko ma być już w marcu 2008 i ma kosztować tyle samo co topowe LCD.
Konkludując:
Kupiliście świetny, rewelacyjny TV, z tym się zgadzam, ale nie jesteście w stanie korzystać na co dzień z pełni jego możliwości, bo wyprzedza on rzeczywistość i tak będzie jeszcze przez najbliższych kilka lat, zanim HD się upowszeni.
Zanim kanałów HD będzie więcej niż SD, zanim Blu-Ray i HD-DVD będzie w każdym kiosku i za cenę obecnego DVD, to minie kilka lat. Do tego czasu sporadycznie obejrzycie coś w HD, a będziecie się męczyć w SD, to jest sens mojej wypowiedzi.
Ja do tego czasu wolałbym kupić np. plazmę HD Ready za 4000-5000 zł, oglądać SD w znacznie lepszej jakości, niż na Sharpie, i HD w zbliżonej jakości do Sharpa.
A zanim się HD upowszechni, to za te 2 lata zaledwie kupię sobie TV na "całe życie" np. SED albo laserowy, niewiele tracąc na plaźmie (którą sprzedam za pół ceny na Allegro), a mając komfort i wysoką jakość zarówno na SD i HD w międzyczasie.
O to mi chodziło.
Macie najlepszy TV na rynku do HD, ale dopiero za kilka lat będziecie w pełni szczęśliwi, ale za kilka lat takich telewizorów będzie mnóstwo i pewnie za mniejsze pieniądze (akurat to jest mniej istotne).
A pisząc o bandingu i "piszczeniu miałem na myśli to, że ten problem występuje w tym modelu i wielu klientów się na to nacięło, więc opinia o bezwzględnie najlepszym TV na rynku jest bardzo, ale to bardzo na wyrost. Zresztą nikt jeszcze ze specjalistów tego TV nie przetestował. Zobaczymy, a do dyskusji wrócę chętnie na wiosnę 2008.
Pozdrawiam
[/quote]
ja wcale nie twierdzę że mam najlepszy telewizor na rynku . napewno są rownorzędne a może i lepsze. Sam czekam kiedy ukarze się jakiś test np. w Niemieckim Video. Przymierzałem się do Soniaka 55" RTP który jak wiesz otrzymał rewelacyjną ocenę w Video( tylko Pionek dostał więcej punktów za jakość obrazu) ale SD na nim ( kanał RTL , MM Marki) był nie do oglądania ., Małżonka stwierdziła że nie chce sonego nawet gdyby kosztował o połowę mniej, (pomijam słabe kąty w pionie). Mam tylko nadzieję że kanał filmowy w HD i VOD na "N" pomoże nam cieszyć się w pełni z możliwości sprzętu. Nie jestem TV -maniakiem , denerwują mnie seriale . Z HD jest trochę tak jak było z DVD na początku . Jak obejrzałem pierwszy film na DVD 7 lat temu z DD 5.1 to przez kilka dni nie włączałem telewizora gdyż "zwykła" telewizja z kabla wyglądala jak by była puszczana z VHS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Prawda jest niestety bolesna - LCD to technologia 'przyszlosci', gdzie TV naziemna jest nadawana cyfrowo i przynajmniej 50% kanalow jest w wysokiej rozdzielczosci.

Pomimo poczatkowego optymizmu i naprawde sporej checi zakupu najmniejszego XD1E, ciagle przechodzi mi przez glowe mysl - po co? Za takie pieniadze, tyle problemow... Za ok. 5000zl moge kupic sobie naprawde porzadny sprzet - np. Toshibe 32WL68, albo moze Samsunga M71... albo Sony V2000... Moim zdaniem SED to technologia, w ktora pojda sprzedawcy, jak tylko wyjdzie... co moze potrwac.

Sam mowilem, ze kupujac telewizor dzisiaj, za troche wieksze pieniadze, kupie telewizor na lata. G**** prawda. Kupujac dzisiaj telewizor za wieksze pieniadze, wydaje dzisiaj wieksze pieniadze, a telewizor i tak bedzie 'stary' lub 'zacofany technologicznie' za rok, dwa... nic tego nie zmieni.

SED... to jest to... dlatego nie wydam 8000zl za telewizor, z ktorego mozliwosci nie bede mogl w pelni korzystac. Moze nie jestem HD maniakiem, moze jestem po prostu biedny i licze zlotowki, ale coz... organoleptycznie stwierdzilem, ze jestem osoba 'polslepa' (nie widze ogromnej roznicy miedzy 720p a 1080i) i jednak chyba zdecyduje sie na tansza opcje, 720p, np. Toshke 68 albo Samsunga M71. Poczekam 3 lata, kto wie, moze wygram w totka w tym czasie i wtedy bede wymienial TV jak mi sie znudzi...

Sorki za dygresje, ale wkurzaja mnie klotnie LCD vs. Plazma w topicu o testach najlepszego obecnie telewizora LCD (wedlug opinii osob go widzacych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga użytkownicy LCD.

Na 1/3 pulpitu mam ołtarzyk ze złotymi myślami. Takimi jak odkrywcze: "LCD to badziewie" zrobione złotymi literami, codziennie klikam i przynoszę wirtualne kwiaty.

Jak dzisiaj przejeżdżałem koło saturna, to odwracałem głowę, żeby mnie już nie ciągnęło do LCD, normalnie przekonałem się już do innych technologii. :D

Jak ktoś chce to prześlę na priva, albo nie, poproszę Gmeru o umieszczenie na str. głównej.

W przygotowaniu: ołtarzyk dla N-ki oraz dla wspomnianych nie bez powodu, prezentacji w domu. :)

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='jarwisz' post='19889' date='04.11.2006, 05:46 ']
a po co Ci HDMI do SD

pozd
[/quote]

No choćby po to ze moja przyszła MediaCenter ma tylkowyjscie HDMI :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1/ Czerń lepsza niż nagradzana -plazma Pioneer 427
2/ sony nieznacznie lepszy, ale sharp znacznie tańszy
3/ sprawdzone na SD i HD z HD DVD Missin Impossible 3
4/ post #2321

[url="http://www.avforums.com/forums/showthread.php?t=381973&page=155"]http://www.avforums.com/forums/showthread....73&page=155[/url]

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobre wiesci :)

Ciekawe tylko ile u nas w sklepach bedzie kosztował 37XD1....

I czy nie ma buczenia lub piszczenia jak jego więksi bracia....

Ja rozumiem w tescie to SD było ok ,ale z odtawarzacza DVD ? ( cieakwe jak to moze działac z tunera cyfrowego i np naszej rodzimy Cyfry+ )...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi AreckiW oraz wszyscy w temacie,

zgadzam sie prawie w 100 % z AreckiW. Ale prawie.

Chcialem tylko zaznaczyc ze jesli chcemy aby telewizji HD bylo jak najwiecej i jak najszybciej to musi jak najwiecej Kowalskich w Polsce, Schmidt-ow w Niemczech oraz Ko Wal Skich w Japonii kupic odbiorniki HD-Ready lub tez Full HD. To jest jedyny srodek nacisku na korporacje wysylajace sygnal satelitarny do nas na ziemie.

Prosze zauwazyc ze HD jest juz od paru ladnych lat standartem w Japoni wiec LCD nie wyprzedzaja tam rzeczywistosc a jesli juz to tylko rzeczywistosc Europy.

Wlasnie to jest rozwiazanie problemu! Kupuje adapter na wtyczke do pradu i lece z Aquos-em do Japoni na full wypas HD :)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak zeby wrocic do tematu to ja nawet w Saturnie dzisiaj byłem mimo protestow żony i tak sie szczesliwie zlozylo ze byly wystawione dwa 42" i 46" podłaczone do N ki z tym że 46 pod HDMI a 42 pod component. Najpierw o mało ni esiadłem bo obraz na 42" był niesamowicie ładny (Discovery HD) a na 46" dramat potem troche ostudzilem glowe i sprawdzilem 42" byl mocno podkrecony a 46" standardowo ustawiony.
Jako ciekawostke dla "maniakow' Zauwazylem ze 46" jest Made in Japan a 42" in Malysia. No i ten 42" o ile przyjac ze 1 cyfry SN to data produkcji był z kwietnia 6 104 chyba ze to nie amerykanski standard daty i wtedy byl z 4 pazdziernika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='19989' date='04.11.2006, 17:13 ']
Uwaga użytkownicy LCD.

Na 1/3 pulpitu mam ołtarzyk ze złotymi myślami. Takimi jak odkrywcze: "LCD to badziewie" zrobione złotymi literami, codziennie klikam i przynoszę wirtualne kwiaty.

Jak dzisiaj przejeżdżałem koło saturna, to odwracałem głowę, żeby mnie już nie ciągnęło do LCD, normalnie przekonałem się już do innych technologii. :D

Jak ktoś chce to prześlę na priva, albo nie, poproszę Gmeru o umieszczenie na str. głównej.

W przygotowaniu: ołtarzyk dla N-ki oraz dla wspomnianych nie bez powodu, prezentacji w domu. :blink:

pozdr.
[/quote]

:D
Ja też mam taki ołtarzyk z myślą: Plazma jest BE, po prostu BE.
P.S. Mam trójkę wspaniałych synów, którzy z plazmy powstali, a nie z ciekłych kryształów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi