Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowałem się na zakupienie 52" xd1. Jaka powinna być data produkcji? Aby sprawdzić czy jest banding (wygląda jak siatka?) powinienem wziac plyte z nagranymi jpg'ami o jednolitym kolorze i odtworzyc je w sklepie? Czy moglibyście podać mi link do zdjęcia ekranu z wyraźnie widocznym bandingiem? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='tom2' post='19435' date='02.11.2006, 17:14 ']
czy mozesz cos wiecej na temat tej daty produkcji - jakiej nie kupowac

dzieki
[/quote]
Nie ma takiej informacji, wszyscy szukają jakiejś logiki w tym wszystkim. Amerykanie mieli początkową produkcję fabryki z września i tu wydaje się być najwięcej problemów, ale mają je też te z października.

[quote name='benek07' post='19480' date='02.11.2006, 19:49 ']
Miałem okazję zobaczyć dziś w firmie znajomego XD1 42". Kumpel pracuje w branży TV i dostał takowego do testów od importera. Trochę u niego posiedziałem ale w żadnym razie nie mogę powiedzieć, że testowałem ten sprzęt. Kilka uwag na gorąco;
1. Bardzo fajny design (jak dla mnie).
2. Sygnał anlogowy z jakiegoś prostego DVD (po kablu SVHS chyba?) - obraz bardzo słaby,
3. Sygnał po HDMI upscalowany z DVD Samsunga - obraz znacząco lepszy ale nie powalający,
4. Sygnał z przeciętnej jakości kablówki - obraz słaby,
5. Sygnał po HDMI z N-boxa - obraz bardzo dobry na Discovery HD (balon latający nad lasem:-)), poza tym kanałem po prostu dobra platforma w jakości SD.

Film na DVD, który puszczaliśmy był generalnie słabej jakości (jakiś insert czyli słaby bitrate bo to DVD-5) i być może wybiorę się raz jeszcze do niego aby zobaczyć coś z mojej biblioteki DVD co pozwoli mi powiedzieć coś więcej. Może wezmę "Przyczajonego tygysa ukrytego smoka" z kolekcji SUPERBIT.

Po powrocie do domu mój synek oglądał akurat film z DVD "Potwory i spółka" na naszym dobrym starym Philipsie CRT 36" i powiem to o czym już wielu tutaj mówiło; LCD (nawet tak dobry jak ten Sharp) sprawdzi się przede wszystkim pracując z sygnałami HD (BD, HD-DVD, cyfrowa TV w HD) no i z materiałami wysyłanymi z komputera (nie tylko video ale myślę, że równie dobrze zadziała jako duźy ekran prezentacji archiwum foto czy wspólnego przeglądnia jakiegoś multimedialnego kontentu w Internecie). Sygnał SD natomiast jeszcze długo będzie lepiej wypadał na CRT lub plazmach.
[/quote]

Benek nie pozbywaj sie 36 cali dopóki chodzi -zupełnie poważnie. Co do 42" to ma trochę mniejszy kontrast i nie ma podświetlenia RGB+.
Ale nie ulega wątpliwości, że przy tych rozmiarach, należy oglądać kanały analogowe nadawane cyfrowo z satelity i najlepiej upscalowane albo na bardzo dobrych tunerach.

[quote name='AntoniSerdel' post='19492' date='02.11.2006, 20:22 ']
Zdecydowałem się na zakupienie 52" xd1. Jaka powinna być data produkcji? Aby sprawdzić czy jest banding (wygląda jak siatka?) powinienem wziac plyte z nagranymi jpg'ami o jednolitym kolorze i odtworzyc je w sklepie? Czy moglibyście podać mi link do zdjęcia ekranu z wyraźnie widocznym bandingiem? Pozdrawiam.
[/quote]

Banding zobaczysz od razu - nierównomierny obraz-trochę jaśniejsze i ciemniejsze poziome pasy. Najlepiej na jasnoszarym tle. Zdjęcia na amerykańskim forum avsforums. Jak nie zobaczysz, to nie masz problemu, nie szukaj na siłę. Weź laptop z Nokia Monitor Test - link w dziale Kalibracja.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Philipsa nie mam zamiaru na razie sprzedawać. Zresztą ile bym dostał - 1500?:-))
Gdyby było mnie w tej chwili stać na spełnienie marzeń to kupiłbym projektor FullHD Sony VPL-VW50, który byłby tylko dla mojego domowego kina - osobiście uważam, że tylko przednia projekcja (nawet nie duże LCD, plazmy czy TV tylnoprojekcyjne) jest namiastką prawdziwej sali kinowej -... mój a Philips...i tak by został bo z projektora TV raczej sie nie ogląda i dzieciaki nie będą wypalać mi lampy oglądając w kółko Toy Story ;-). Chociaż muszę przyznać - tak jak w innym wątku - że łamie się na widok opisów nowej plazmy FullHD Panasonica. Czekam na jej test na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='TOmeKK' post='19365' date='02.11.2006, 14:53 ']
Tutaj zamieść tylko linki do zdjęć najlepiej w formie miniatur.
Jak ktoś ma wolne łącze, to jak chce poczytać jakiś thread i za każdym razem pakują mu się całe zdjęcia, niektórzy tak robią, to jest zgroza.
Zdjęcia umieść na uploadzie np. pictiger, imageshack, etc. tam sa różne limity wielkości też.
Takie np.
Szare tło, banding- czy jest, i data produkcji, 4 pierwsze cyfry numeru serii.

pozdr.
[/quote]

Dobry,

- data prodkcji to 6108- wiec chyba 08/10/2006 tak?
- banding: nie zauwazylem zadnych pasow ani vertykalnie ani tez horyzontalnie

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam Wszystkich!!
Od kilku miesięcy obserwuję forum dotyczące tv lcd - gdyż nosiłem się z zamiarem zakupu takiegoż sprzętu. Po Waszych opiniach zdecydowałem się na zakup "WYMARZONEGO" lcd, którym okazał się SHARP 42XD1E - chociaż wcześniejszym faworytm był sony 40x2000 lub philips 42pf9731d. No i stało się - od wczoraj jestem posiadaczem 42xd1e. I oto kilka moich spostrzeżeń dotyczących tego sprzętu:
1. Design ok.
2. Obsługa i menu rewelacja.
3. Jeżeli chodzi o obraz typu SD - całkiem dobrze - choć bardzo martwiłem się po przeczytaniu Waszych wypowiedzi, że będzie nie do przyjęcia. Dodam, ze sygnał ten odbierany jest ze zwykłej anteny dachowej.
4. Jeżeli chodzi o czerń - to ustawienia fabryczne pozostawiają wiele do życzenia - ale po poprawkach - jest całkiem nieźle. Muszę jednak przyznać, że sony x2000 - daje głębszą czerń - takie przynajmniej mam odczucia.
5. Sygnał z sat po scart - w zależności od stacji - całkiem całkiem - choć spodziewałem się lepszego.
6. Innych sygnałów na razie nie testowałem - gdyż było już na to za póżno.
7. Buczenie - o jakim piszecie - występuje również u mnie - jest bardzo bardzo denerwujące - tym bardziej że pokój jest bardzo akustyczny - słychać wszędzie. Co gorsze po wyączeniu w stan stand by - słychać z lewej strony panelu piszczenie - nie wiem czym jest spowodowane???? Uważam, że tego typu wady w tej klasie tv jest nie do przyjęcia !!!!!!!!!
To na tyle sposterzeżeń - przynajmniej na razie.

Ma kilka pytań do Was jako znawców.
1. Piszecię, że ten model nie posiada RGB+ - jak to sprawdzić, gdyż główny Importer twierdzi że na 100% ma????
2. Jak dokładnie sprawdzić tzw. Banding???
3. W instrukcji dostrzegłem, że ten panel nosi nazwę Super View a model 37xd1e, który jest obok w tabeli posiada panel "Advanced Super View & Black TFT LCD" - czyli wychodzi na to, że to nie ten sam panel jak w innych modelach tej serii???

Czekam na opinie innych posiadaczy tego typu LCD i proszę o pomoc w uzyskaniu odpowiedzi na moje pytania.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='nowy66' post='19371' date='02.11.2006, 15:12 ']
Oj dużo pytań miałbym. Więc posłużę się już przygotowanym zestawem :

a. buczenie (na różnych wyjściach-sygnałach)
b. wykorzystanie znanych filmów (zdjęcia)
c. jak zmienia się obraz w zależności od kąta oglądania
d. działanie TruD na różnych wejściach - płynność ruchu z wł i wył TruD
e. testowanie Action Mode
f. jakość kontarstu
g. ustawienia kolorów
h. jakość czerni
i. równomierność podświetlenia ekranu
j. wykorzystywane kable połączeniowe i DVD

na razie tyle

pzdr
[/quote]

sproboje odpowiedziec na twe pytania:

a. buczenie- na kablowce nie ma wcale. Wylanczam glos albo robie glosniej i nie ma zadnego buczenia. Jednakze spisujac numer seryjny slyszalem cichy pisk w standby ktory juz z odleglosci 1m jest nieslyszalny.
b. wykorzystanie znanych filmów: postaram sie jeszcze dzisiaj wyslac zdjecia
c. kat widzenia: poruszajac sie od przodu na strone obraz nieznacznie robi sie jasniejszy. np. zywy kolor twarzy zmienia sie nieznacznie na blady kolor. ale dobiero przy przy 140-150 stopniach
d. TruD: narazie znalazlem tylko przycisk demonstujacy roznice przy wlaczonym i wylaczonym TruD. Wiec wlaczony TruD powoduje bardziej wyostrzony obraz. Jest to dobrze zauwazalne nawet z 4 metrow
e. Action mode: nie ma dla mnie zadnej roznicy cze jest czy tez nie jest wlaczony
f: kontrast: jest duza roznica miedzy soft a dynamik mode. Mozna ustawic kontrast miedzy 0 a 30 przy czym na zero jest wielka czarna plama. ustawilem na 25 i jest bardzo okay.
g. ustawienia kolorów: zatrzymalem obraz na twarzy jakiegos goscia i zaczalem ustawiac. mozna ustawic zeby byla blada, normalny kolor skory lub tez nalozyc za duzo pudru :angry: to chyba zalezy od tego jakie ma sie preferencje.
h. jakość czerni: otoz lepiej miec wlaczone wzmacnianie czerni. obraz nie traci na detalach(nie zlewa sie w jedna plame). przy wylaczonym wzmocnieniu to to czarny nadal jest czarny ale nie tak intensywnie. moge taka czern porownac do lakieru samochodowego majacego juz pare lat. jest troche wyblakly.
i. równomierność podświetlenia ekranu: objetnie jaki jest kat widzenia to kazda czesc telewizora jest tak samo podswietlona. Natomiast nie ma co przesadzac z rozjasnianiem obrazu poniewaz za duza biel nawet z odleglosci 4 m boli w oczy.
j. wykorzystywane kable połączeniowe i DVD: postaram sie jeszcze dzis podlaczyc.

Moje uwagi to:

52 LC sharpa(ale mysle ze to obowiazuje kazdy inny telewizor) trzeba ogladac minimum z odleglosci 3 m. Prznajmniej jesli oglada sie kablowke. Dopiero teraz widze jaka jest marna jakosc na PAl-u

Wykonanie: szare glosniki oraz szara ramka na okolo sharpa jset bardzo dobrym rozwiazaniem w polaczniu z czarna szklana(?) ramka otaczajaca panel. Jego budowa jest prosta bez zadnych finezji oraz zakretasow co mi sie podoba. Nigdzie nie widac tanich plastikow jesli nawet takowe sa. Nie jest to pioneer pdp5000 ale za polowe jego ceny dostalem produkt ktorego nie trzeba sie wstydzic. Jest naprawde dobrze wykonany.

Stojak jest wykonany z metalu i dzieki szarym glosnikom nie zlewa sie w calosc z panelem.

Glosniki wydaja z siebie bardziej niz przyzwoity glos. Nie sa to wprawdzie bose ale nawet sluchajac glosno to nie ma zadnego rezonansu.

To tyle na poczatek
Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='TOmeKK' post='10130' date='10.09.2006, 08:33 ']
Cenowo to będzie przepaść, ale ciekawe porównanie obok siebie, jeżeli można cię będzie poprosić kiedyś o komentarz:

[size=7]Sony 46 X2000 vs. Sharp 46 XD1 vs. Samsung 46 F71
[/size]
Myślę że w 1080p będzie podobnie, ale w PALu, por. tunerów i skalowaniu będą róznice, ze wzgl. na różne technologie.

Pozdr.
[/quote]
Podbijam pytanie.
Jeszcze niedawno bylem zdecydowany na Samsunga, ale ostatnio tyle wychwalan Sharpa XD1E slyszalem, a w dodatku ma sliczny design (wreszcie bo z glosnikiem na dole wyglada wedlug mnie fuj), ze na dzien dzisiejszy jestem zdecydowany na 37XD1E. Czekam tylko na ustabilizowanie sie cen bo poki co spada bardzo szybko, mimo ze jeszcze w sklepach go nie widzialem live.
Sony jest dla mnie za drogie, ale niech wreszcie ktos napisze porownanie tych LCD o ktorych wspomnial TOmeKK.
Ktory mi nie bedzie na pewno smuzyl podczas filmow akcjii oraz grania na PlayStation 2 i 3 ?? (Wiem ze w moim przypadku Sharp bedzie mial 6msec bo tylko od "46 w gore maja funkcje z 4msec, a Sony i Samsung maja "az" 8msec)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='rr77' post='19601' date='03.11.2006, 09:33 ']

Ma kilka pytań do Was jako znawców.
1. Piszecię, że ten model nie posiada RGB+ - jak to sprawdzić, gdyż główny Importer twierdzi że na 100% ma????
2. Jak dokładnie sprawdzić tzw. Banding???
3. W instrukcji dostrzegłem, że ten panel nosi nazwę Super View a model 37xd1e, który jest obok w tabeli posiada panel "Advanced Super View & Black TFT LCD" - czyli wychodzi na to, że to nie ten sam panel jak w innych modelach tej serii???

Czekam na opinie innych posiadaczy tego typu LCD i proszę o pomoc w uzyskaniu odpowiedzi na moje pytania.

Pozdrawiam
[/quote]
Dzięki za post, nie martwiłbym się czy ma czy nie teraz jak już kupiłeś, importer opiera się na jakiś danych , a w zal. od źródła, są one inne. To dod. podświetlenie diodami czerwonymi, powoduje inną czerń i czerwień, ale można tak ustawić tv, że będziesz zadowolony, większość lcd tego podświetlenia nie ma, sprawdzic to mozna zaglądając do środka?

O bandingu poczytaj wyżej, to bardzo proste, ale w 42" on nie występuje :angry:
Co do czerni, to moim zdaniem powinieneś ustawić ją na jakimś teście np.jest link do InHD w poście frend30; albo innym.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz użytkownicy powinni pisać tylko, wybaczcie.

truD - na przycisku jest tylko demonstracja - taka do sklepu, albo, żebyś mógł podglądnąć czy to coś zmieni.

Czytałem o bardzo dobrym wpływie tego na film w sd- np. na TNT - koń Johna Wayne'a w ruchu (zdaje sobie sprawę jak to głupio brzmi :D )
Włącza się to w którym menu.

Co do czerni -jak się mogę wtrącić do twoich ustawień, to tylko test - żeby nie było posteryzacji - czyli crashu.

Wygląda to np.tak - część twarzy oświetlona - i włosy albo to co jest w cieniu, nagle jest czarne, bez przejścia tonalnego - czarna plama.

Co do buczenia - niektórzy piszą, że znika przy lampie na maxa - oczywiście nie da się tak oglądać, ale to dowód na to , ze to ona lub zasilacz.

[b]BARDZO FAJNIE, że nie masz bandingu[/b] - tu powinna być ikona z duzym piwem. :D:D:D:D:D:D

A teraz duża ikona ZAZDROŚĆ. :angry:

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='19632' date='03.11.2006, 12:59 ']
Teraz użytkownicy powinni pisać tylko, wybaczcie.
truD - na przycisku jest tylko demonstracja - taka do sklepu, albo, żebyś mógł podglądnąć czy to coś zmieni.

Czytałem o bardzo dobrym wpływie tego na film w sd- np. na TNT - koń Johna Wayne'a w ruchu (zdaje sobie sprawę jak to głupio brzmi :D )
Włącza się to w którym menu.

Co do czerni -jak się mogę wtrącić do twoich ustawień, to tylko test - żeby nie było posteryzacji - czyli crashu.

Wygląda to np.tak - część twarzy oświetlona - i włosy albo to co jest w cieniu, nagle jest czarne, bez przejścia tonalnego - czarna plama.
Co do buczenia - niektórzy piszą, że znika przy lampie na maxa - oczywiście nie da się tak oglądać, ale to dowód na to , ze to ona lub zasilacz.

[b]BARDZO FAJNIE, że nie masz bandingu[/b] - tu powinna być ikona z duzym piwem. :D:D:D:D:D:D

A teraz duża ikona ZAZDROŚĆ. :angry:

pozdr.
[/quote]

Hi TOmeKK,

truD- moge wylaczyc i ustawic na film modus albo na I/P modus - co to znaczy?

Czarne wlosy- wlasnie juz sprawdzilem. moge uspokoic. po aktywacji czerni nadal mozna rozroznic moze nie pojedyncze wlosy ale przedzialki widac :) na pweno nie jest to czarna plama

buczenie- nic nie buczy, prznajmniej na moim. - jesli ktos ma z tym problemy to niech podlaczy przez filter do pradu. duzo to nie kosztuje a pomaga

Co do zazdrosci to nie musisz. bez obrazu HD nie ma co ogladac a to boli. jeden discovery HD to za malo. Mysle ze lepiej poczekac az oferta programowa bedzie wieksza. A i odbiorniki beda lepsze oraz tansze.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kowalski26' post='19637' date='03.11.2006, 11:15 ']
Hi TOmeKK,

truD- moge wylaczyc i ustawic na film modus albo na I/P modus - co to znaczy?

[/quote]

[b]I/P [/b]- interlace/progressive

[b]film mode[/b] - niby ma wykrywać, że oryginał ma 24 fps - czyli jest filmem - nie zauważyłem różnicy.

Marcin, niektóre funkcje się wzajemnie wykluczają, albo są włączone zawsze, gdy włączysz coś innego.

Pamiętaj, że każde wejście EXT...ma swoje osobne ustawienia.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='19229' date='01.11.2006, 23:30 ']
Tak za darmo, na kozetkę psychoanalityka chciałeś wskoczyć? :angry:

Plazma - to be! ( nie chodzi o: -to be or not to be-) zwykłe BE!!

Popatrz na podpis Areckiego, on się sam musi utwierdzać w tym, że lubi plazmę - mimo, ze ma Bravię w domu.
Druga - zawsze- lepsza połowa, zawsze ma rację - jak szef. Moja nie wierzy, że kiedykolwiek będzie ten tv, a jak będzie, to czy przestaniemy pisać - moja odpowiedź brzmi - nie - bo wtedy piszemy o tuningu! :D

Pozdr.
[/quote]

TOmeKK,
Właśnie sprzedałem Bravię po 2 miesiącach użytkowania.
Zobacz nową sygnaturę. :D
Nie dało się oglądać SD nawet z satki z Samsunga z wyjściem sygnału YUV, w porównaniu z moim 36 calowym CRT Philipsa, jedynie skalowane DVD przez component było OK.
Moja lepsza połowa pytała mnie, po co kupiłem to "badziewie", no i sprzedałem.
Zastanawiam się, czy kupić plazmę Panasonica 50" Full HD (ale najpierw testy) czy nie poczekać na SED.
Sorki, że nie w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='AreckiW' post='19664' date='03.11.2006, 12:33 ']

Zastanawiam się, czy kupić plazmę Panasonica 50" Full HD (ale najpierw testy)

[/quote]

Nowy66 zawsze proponuje porównanie 3 technologii - może się uda tym razem. :angry:
Czy myślisz o wawie, czy bardziej u siebie?

Pioneer 427 (nie wiem czy dobrze zapamiętałem model) zbiera laury. Może jeszcze dodać ten?

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='TOmeKK' post='19674' date='03.11.2006, 15:15 ']

Pioneer 427 (nie wiem czy dobrze zapamiętałem model) zbiera laury. Może jeszcze dodać ten?

[/quote]

dobrze zapamiętałeś
ja ze swej strony dla takiego wymagajacego widza zaproponowałbym Pioneer PDP-507XD gdyż miał być rozmiar 50"
ale cena też super [url="http://www.avland.co.uk/pioneer/pdp507xd/pdp507xd.htm"]http://www.avland.co.uk/pioneer/pdp507xd/pdp507xd.htm[/url]

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kowalski26' post='19608' date='03.11.2006, 12:07 ']
sproboje odpowiedziec na twe pytania:

a. buczenie- na kablowce nie ma wcale. Wylanczam glos albo robie glosniej i nie ma zadnego buczenia. Jednakze spisujac numer seryjny slyszalem cichy pisk w standby ktory juz z odleglosci 1m jest nieslyszalny.
b. wykorzystanie znanych filmów: postaram sie jeszcze dzisiaj wyslac zdjecia
c. kat widzenia: poruszajac sie od przodu na strone obraz nieznacznie robi sie jasniejszy. np. zywy kolor twarzy zmienia sie nieznacznie na blady kolor. ale dobiero przy przy 140-150 stopniach
d. TruD: narazie znalazlem tylko przycisk demonstujacy roznice przy wlaczonym i wylaczonym TruD. Wiec wlaczony TruD powoduje bardziej wyostrzony obraz. Jest to dobrze zauwazalne nawet z 4 metrow
e. Action mode: nie ma dla mnie zadnej roznicy cze jest czy tez nie jest wlaczony
f: kontrast: jest duza roznica miedzy soft a dynamik mode. Mozna ustawic kontrast miedzy 0 a 30 przy czym na zero jest wielka czarna plama. ustawilem na 25 i jest bardzo okay.
g. ustawienia kolorów: zatrzymalem obraz na twarzy jakiegos goscia i zaczalem ustawiac. mozna ustawic zeby byla blada, normalny kolor skory lub tez nalozyc za duzo pudru :) to chyba zalezy od tego jakie ma sie preferencje.
h. jakość czerni: otoz lepiej miec wlaczone wzmacnianie czerni. obraz nie traci na detalach(nie zlewa sie w jedna plame). przy wylaczonym wzmocnieniu to to czarny nadal jest czarny ale nie tak intensywnie. moge taka czern porownac do lakieru samochodowego majacego juz pare lat. jest troche wyblakly.
i. równomierność podświetlenia ekranu: objetnie jaki jest kat widzenia to kazda czesc telewizora jest tak samo podswietlona. Natomiast nie ma co przesadzac z rozjasnianiem obrazu poniewaz za duza biel nawet z odleglosci 4 m boli w oczy.
j. wykorzystywane kable połączeniowe i DVD: postaram sie jeszcze dzis podlaczyc.

Moje uwagi to:

52 LC sharpa(ale mysle ze to obowiazuje kazdy inny telewizor) trzeba ogladac minimum z odleglosci 3 m. Prznajmniej jesli oglada sie kablowke. Dopiero teraz widze jaka jest marna jakosc na PAl-u

Wykonanie: szare glosniki oraz szara ramka na okolo sharpa jset bardzo dobrym rozwiazaniem w polaczniu z czarna szklana(?) ramka otaczajaca panel. Jego budowa jest prosta bez zadnych finezji oraz zakretasow co mi sie podoba. Nigdzie nie widac tanich plastikow jesli nawet takowe sa. Nie jest to pioneer pdp5000 ale za polowe jego ceny dostalem produkt ktorego nie trzeba sie wstydzic. Jest naprawde dobrze wykonany.

Stojak jest wykonany z metalu i dzieki szarym glosnikom nie zlewa sie w calosc z panelem.

Glosniki wydaja z siebie bardziej niz przyzwoity glos. Nie sa to wprawdzie bose ale nawet sluchajac glosno to nie ma zadnego rezonansu.

To tyle na poczatek
Marcin
[/quote]

Witam,
U mnie buczenie i bandng nie wystepuja. Z ustawieniami kolorow mozna naprawde duzo zmienic z SD jednak, z obrazem z Cyfry+ nie da sie nic zrobic. Jest beznadziejny, za to sygnal HD z kompa to juz bajeczka. :rolleyes: Z drugiej strony bardzo dobrze prezentuje sie TVN a przede wszystkim Taniec z Gwiazdami:D. Co moge zrobic zeby poprawic sygnal z Cyfry+? Bo jak ogladam jakis film to wystepuja "maski" i wyrazne smuzenie czego gdzie indziej nie ma?
Pozdrawiam, Marek Romanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Newsweek' post='19699' date='03.11.2006, 16:13 ']
Witam,
U mnie buczenie i bandng nie wystepuja. Z ustawieniami kolorow mozna naprawde duzo zmienic z SD jednak, z obrazem z Cyfry+ nie da sie nic zrobic. Jest beznadziejny, za to sygnal HD z kompa to juz bajeczka. :P Z drugiej strony bardzo dobrze prezentuje sie TVN a przede wszystkim Taniec z Gwiazdami:D. Co moge zrobic zeby poprawic sygnal z Cyfry+? Bo jak ogladam jakis film to wystepuja "maski" i wyrazne smuzenie czego gdzie indziej nie ma?
Pozdrawiam, Marek Romanowicz
[/quote]

Widzisz, jakbyś miał plazmę, to nie miałbyś takich problemów z Cyfrą.
Niestety jeszcze raz powtórzę i będę powtarzał do znudzenia, LCD to świetna technologia, ale jedynie do HD.
Do SD się raczej nie nadaje i trzeba mieć naprawdę najlepszy sygnał, żeby było w miarę dobrze.
Znam to z autopsji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='AreckiW' post='19742' date='03.11.2006, 19:54 ']
Widzisz, jakbyś miał plazmę, to nie miałbyś takich problemów z Cyfrą.
Niestety jeszcze raz powtórzę i będę powtarzał do znudzenia, LCD to świetna technologia, ale jedynie do HD.
Do SD się raczej nie nadaje i trzeba mieć naprawdę najlepszy sygnał, żeby było w miarę dobrze.
Znam to z autopsji.
[/quote]

Hi,

podlaczylem polsat(przez RGB) pod sharpa i jest o wiele lepsza jakos niz na kablowce. Szczegolnie TVN ma dobra jakosc. Natomiast TV4 to tragedia- wszystko w kwadratach. Teraz to juz czekam na n-ke ale to dopiero pod koniec listopada.

DVD: jako test plyta Mike Oldfield-Tubulars Bells II. Obraz jest jeszcze lepszy jak przez polsat. Zadnej pikselozy, szybkie ruchy kamera sa wyraziste, nie ma sniazenia.

Mam jednak jeden problem. Otoz ogladajac jakikolwiek program na polsacie to jest przebitka z anteny. W tle pojawiaja sie sylwetki itp. Nie wiem jak sie tego pozbyc. Jest na to jakas rada?

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kowalski26' post='19758' date='03.11.2006, 19:23 ']

Mam jednak jeden problem. Otoz ogladajac jakikolwiek program na polsacie to jest przebitka z anteny. W tle pojawiaja sie sylwetki itp. Nie wiem jak sie tego pozbyc. Jest na to jakas rada?

Marcin
[/quote]

A nie masz przypadkiem podłączonego wzmacniacza antenowego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 i 52 cale kupuje się [b]dla HD.[/b]

Jak ktoś chce SD, to kupuje crt, a nie plazmę.

Plazma jest kompromisem w HD i SD.

Za 5 lat wszystko będzie HD, tv się kupuje w naszych warunkach na dłużej.

Plazmy niech zostaną w aptekach. :P

Gość się pyta jak poprawić obraz, a ty mu wysuwasz, trzeba było kupić......, to nieporozumienie. Gość ma nowy lcd i jest zadowolony - nie jest zadowolony z obrazu cyfry- Dżizus fu...ing krajst.
Sorry, empatia i tolerancja się kłania.

Jeżeli jest taka możliwość, to pożycz, spróbuj najpierw dobrej jakości tuner, z CI, z modułem Aston, połącz po komponencie. Jeżeli ten co teraz masz to typowy tuner cyfry. Zainwestuj w nowy dobry konwerter, dobry kabel antenowy, itd, aby wykluczyć wszystkie minusy najpierw.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Abeta' post='19760' date='03.11.2006, 20:27 ']
A nie masz przypadkiem podłączonego wzmacniacza antenowego ?
[/quote]

Nie nie mam wzmacniacza antenowego.

Marcin

[quote name='TOmeKK' post='19764' date='03.11.2006, 20:35 ']

Plazmy niech zostaną w aptekach. :P
Gość się pyta jak poprawić obraz, a ty mu wysuwasz, trzeba było kupić......, to nieporozumienie. Gość ma nowy lcd i jest zadowolony - nie jest zadowolony z obrazu cyfry- Dżizus fu...ing krajst.
Jeżeli jest taka możliwość, to pożycz, spróbuj najpierw dobrej jakości tuner, z CI, z modułem Aston, połącz po komponencie. Jeżeli ten co teraz masz to typowy tuner cyfry. Zainwestuj w nowy dobry konwerter, dobry kabel antenowy, itd, aby wykluczyć wszystkie minusy najpierw.

pozdr.
[/quote]

Swieta racja!

Dlatego czekam z utesknieniem na n-ke.

A tu dwa zdjecia obrazu mego sharpa:

[http://server3.pictiger.com/img/642790/computers-and-electronic-gadgets/img-2897-c.php

[url="http://server3.pictiger.com/img/642791/computers-and-electronic-gadgets/img-2911-c.php"]http://server3.pictiger.com/img/642791/com.../img-2911-c.php[/url]

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOze masz tak jak ja. Po roku od ustawienia anteny dopiero połapałem sie ze sygnal moze byc dwa razy mocniejszy i przynajmniej o 30% lepszy. Poprostu trzeba bardzo bardzo dokładnie ustawić antene oprocz poziomu i pionu czaszy ogromne znaczenie ma tez kat ustawienia konwertera. Masz na nim taka podziałke. Z reguły jezeli jest ustawiony na zero to jest ustawiony źle choc katy te zaleza od polozenia anteny w naszym pieknym kraju o ile sie nie myle. Ja mialem jeszcze dodatkowo zabawe bo mam zeza i te katy wtedy sa inne ale trzeba probowac. ja probowalem po tyym jak Pan instalator bez mrugniecia okiem zazadal za instalacje anteny wraz z zezem 200 zł. I to nie chodzi o to ze nie moglem mu zaplacic ale o to ze ze 100% pewnoscia stwierdzil ze ja sobie sam nie dam rady. No i usialem mu ua wlasciwie sobie udowodnic. A wszystko zaczelo sie od tego, ze doszedlem do wniosku ze habilitacji pewnie do tego nie wymagaja a ten koles na oko nie wygladal na bardziej rozgarnietego ode mnie... no chociaz musze przyznac ze ja do dzisiaj nie potrafie tak na chama wyrywac kasy od klientów.
PODSUMOWUJAC ZACZNIJ OD USTWIENIA ANTENY. JEZELI TUNER JEST SPRAWNY TO MUSI TO BYC PRZYCZYNA. JEZELI NIE POMOŻE TO SPRAWDZ I PRZECZYSC STYKI WTYCZEK I BEZWZGLEDNIE ROZBIIERZ PRZECZYSC I ZLOZ EWENTUALNE ZLACZENIA POSREDNIE KTORE POTRAFIA BYC MORDERCZE DLA SYGNALU. PO SPRAWDZENIU TYCH RZECZY BEZ SUKCESU WYRZUC TUNER DO KOSZA :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='19764' date='03.11.2006, 19:35 ']

Plazmy niech zostaną w aptekach. :D

pozdr.
[/quote]

Trochę TOmeKK przeginasz z tym JFK, ja od samego początku bytności na forum namawiam wszystkich na plazmy.Tylko niewiele osób mnie słucha i stąd takie potem problemy, jak ma kolega z Cyfrą.
Ja lubię empiryzm i sam kupiłem na wyprzedaży Bravię za 2495 zł po to, żeby sprawdzić organoleptycznie i jestem pewien na 100%, LCD nie daje rady. Sprzedałem ją i się bardzo cieszę.
Mam też na codzień kontakt (i często u nich bywam) z 3 użytkownikami plazm 42PV500 i 42PV60 i wiem co mówię.
Tam nie ma problemów typu banding, nierównomierne podświetlenia itd........
Nikt nie narzeka na SD, jest tak dobry jak CRT, a sygnał HD oglądany z 3 m nie różni się w ogóle od Full HD na ekranie 42 cale. Nie ma nieostrości, nie ma latających pixeli, nie ma buczenia, syczenia....., zlepionych czarnych włosów, nikt nie musi być profesorem, żeby obsłużyć TV i ustawić go tak, żeby jako tako grał.
Radzisz koledze, żeby dla TV wydał kupę kasy na konwertery i kable, bo Cyfra źle gra? to nic nie da, gwarantuję. To ja mu powiem za to, sprzedaj LCD, kup plazmę i gwarantuję, postawisz mi pomnik, hmmm... chciałem powiedzieć piwo. Tylko Ci, co używają plazmy Panasa lub Pioneera na codzień wiedzą o czym mówię, a czy Ty masz jakiekolwiek z nią doświadczenia ?
Widziałem jak gra Sharp na Discovery HD, wybacz, zwykła plazma HD Ready ma czystszy obraz i ostrzejszy w ruchu. Taka jest prawda, a Ty piszesz peany o XD1, który dopiero co się ukazał, a już go wymieniają.

Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szczerze mowiac zawsze bylem super fanem Pioneera. Bez urazy ale Panas nie dorasta mu do piet. Uwielbiam zagladac do MM na Ostrobramskiej w warszawie. Tam stoi sobie plazma Pioneera jeszcze poprzedniej generacji i gra o niebo lepiej niz jakikolwioek ustawiony tam LCD choc musze przyznac ze to tam zobaczylem po ra zpierwszy Toshi seri 66 stojaco obok w ciemnym pomieszczeniu i tez uleglem czarowi LCD. A ogolnie jest tak ze trzeba isc z czasem z postepem i osiagnieciami jak mawial klasyk i to LCD jest przyszloscia. Oferta plazm zaweza sie i o ile nie powstanie jakas nowa technologia to za 3-5 lat plazmy beda stanowily moze 25-35% sprzedazy płaskich ekranów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konwerter kosztuje 50-70 zł, a kable antenowe nie wiem - kilkanaście złotych. Przydadzą się do każdej platformy.

Cały czas piszą tutaj różni ludzie, nie tylko ja, tak się składa, że sharp ma w tej chwili najlepszy obraz na rynku. Ma problemy. O bandingu wszyscy piszą otwarcie, też napisałem, że z bandingiem tv nie kupię.

Czy ty to uważasz za jakąś osobistą misję, żeby przekonać kogoś do plazmy? Jakiś pojedynek?

Nie uważasz, że jest co najmniej nie na miejscu, mówić komuś, kto kilka dni temu kupił tv za kilkanaście tys., sprzedaj, trzeba było kupić plazmę? Mało eleganckie. :D Niezależnie od twoich przekonań. Dodatkowo brak asertywności się kłania.

Chyba nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem, nie chce mi się z tobą gadać.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[url="http://esupport.sharp.pl/html/om/index.php?StartRec=0&ListLimit=10&Lang=%&TemplateLang=pl&ProdLine=11&SortOrder=DESC&OrderBy=Title&SearchString="]Tutaj[/url]Są instrukcje do XD1 po polsku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi