Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry forowiczom.

Miedzy innymi dzieki zamieszczonym tu postom zdecydowalem sie na model sharp LC-52 XD1E.

Wlasnie otrzymalem potwierzdnie ze spedycja przywiezie mi go jutro lub tez w piatek. :P:D:D

Po przetestowaniu tegoz modelu odrazu podziele sie z wami moimi wrazeniami.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ponieważ jest dzisiaj szczególny dzień i jest to mój jubileuszowy post, to postanowiłem podzielić się z Wami moimi rozterkami egzystencjalnymi, dotyczącymi zakupu odbiornika TV marki Sharp LCD 46"XD1E.

Od kilku dni zadaję sobie pytanie - po jakiego grzyba czekam na ten wyśniony LCD? Przecież od kilkunastu tygodni piszą o bandingu o buzzzzingu i innych -ingach i red pushach!

Po co wychodzić przed szereg i kupować niesprawdzona technologię? Przecież nikt nie wie jak się będzie zachowywać ten LCD z SD i to u nas w PRL? Bo i tak przecież 70% obrazu oglądamy w SD!

Dlaczego czekam na ten LCD i odliczam godziny do odbioru jak wiem, że za kilka miesięcy będzie on kosztować 20% mniej?

Dlaczego chcę go już mieć u siebie w pokoju jak pisze się, że ma gorszą czerń niż SonyX2000? Gorsze wyposażenie niż 46F71

Czy nie może być już Toshiba 46WL68 full HD, 100Hz, z slotami na karty, PIP, PAT,POP, itp, itd....? Bo przecież wkrótce będzie pewnie..

Moja druga (zdecydowanie piękniejsza połowa) na to mówi : a jak nie kupisz to będziesz żałować, że nie spróbowałeś. Najwyżej sprzedasz za 0.5 roku.

A ja znajduje tylko jeden, JEDEN, racjonalny argument za zakupem teraz : bo TERAZ to jest najlepszy LCD na rynku.

ps a może by tak 42PV60?

pzdr

ps2 przepraszam za niemerytoryczny tekst.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak za darmo, na kozetkę psychoanalityka chciałeś wskoczyć? ;)

Plazma - to be! ( nie chodzi o: -to be or not to be-) zwykłe BE!!

Popatrz na podpis Areckiego, on się sam musi utwierdzać w tym, że lubi plazmę - mimo, ze ma Bravię w domu.

Druga - zawsze- lepsza połowa, zawsze ma rację - jak szef. Moja nie wierzy, że kiedykolwiek będzie ten tv, a jak będzie, to czy przestaniemy pisać - moja odpowiedź brzmi - nie - bo wtedy piszemy o tuningu! :)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='19229' date='01.11.2006, 22:30 ']
Tak za darmo, na kozetkę psychoanalityka chciałeś wskoczyć? :D
[/quote]

Nie chadzam - ale kto wie jak dostawa się będzie przedłużać?

Raz na 300 postów to mi się chyba należy, nie? :lol:

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='nowy66' post='19231' date='01.11.2006, 22:36 ']
Nie chadzam - ale kto wie jak dostawa się będzie przedłużać?

pzdr
[/quote]

Ktoś napisał, że ma delivery 52", no to jest już w PL, te "Święta" dzisiejsze bez tv, ale następne....

Kable już wygrzewam w szafce (czytałeś o wygrzewaniu?... chłopie to podstawa, w hdmi, wygrzać kable, nawet cyfrowe i podstawki do kabli, nie wiem czy mają na wolumenie - jakieś 2 m podstawek, powinien być smar do wtyczek kabli przewodzący napięcie, specjalne otuliny - żeby nie było zakłóceń i nie spadła temperatura, separatory z gąbki, żeby się nie stykały, spray do kabli, żeby nie pomylić końcówek, złoto w spraju, jak się wyciągnie wtyczkę i złoto się wytrze, to trzeba poprawić zaraz - bo rdza - i strata sygnału.

Nara, lecę do biura patentowego. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='19237' date='01.11.2006, 22:50 ']

Kable już wygrzewam w szafce (czytałeś o wygrzewaniu?... chłopie to podstawa, w hdmi, wygrzać kable, nawet cyfrowe i podstawki do kabli, nie wiem czy mają na wolumenie - jakieś 2 m podstawek, powinien być smar do wtyczek kabli przewodzący napięcie, specjalne otuliny - żeby nie było zakłóceń i nie spadła temperatura, separatory z gąbki, żeby się nie stykały, spray do kabli, żeby nie pomylić końcówek, złoto w spraju, jak się wyciągnie wtyczkę i złoto się wytrze, to trzeba poprawić zaraz - bo rdza - i strata sygnału.

[/quote]

Mam nieodparte wrażenie, że nie tylko ja mam kłopoty egzystencjalne :lol::D:D

pzdr

Ale ZŁOTO(L) w sprayu już był!! Separatory z gąbki ,.. hm..., niezłe. Trzeba przemyslec.

A całkiem poważnie : mam pytanie : czy XD1E zapamiętuje ustawienia niezależne dla różnych wejść-sygnałów?

pzdr

Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='nowy66' post='19242' date='01.11.2006, 23:04 ']

A całkiem poważnie : mam pytanie : czy XD1E zapamiętuje ustawienia niezależne dla różnych wejść-sygnałów?

pzdr
[/quote]

Tak jest w instr. -zapamiętuje. Czytałem 42 strony, wczoraj przed snem - to jest normalne??? ratunku! :lol:

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='19252' date='01.11.2006, 23:12 ']
wczoraj przed snem - to jest normalne??? [/quote]

Odpowiedź brzmi : Nie. To nie jest normalne. Ale jesteś drugi. :)

Ponieważ jestem idealistą (czyli dążę do ideału :D ) to :

Znalazłem jeszcze jeden element porównawczy : 52" vs 46" - powierzchnia ekranu 46" to 0.5877m2 natomiast 52" to już 0.7519m2. Czyli wzrost przekątnej o 6" skutkuje wzrostem oglądanej powierzchni o prawie 30%! Niestety wzrost ceny jest proporcjonalny do wzrostu powierzchni ekranu a nie wzrostu jego przekątnej :D

pzdr

A to jest normalne? :lol:

Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A zadam pytanie po raz chyba juz 10 w róznych postach zadawane prze mnie ale ani jednej odpwoedzi nie dostalem. Staly sobie XD1 obok toshi WL67 Full HD ale oczywiscie 1080i obraz byl doskonaly na obu ale bardziej ostry i analityczny na Toshi czy naprawde chodzi o te 1080p czy poprostu zwariowaliscie na punkcie Sharpa. Bo szczerze mowiac powoli tez zaczynam sie wkrecac ze toshi ktora wybralem to nie to ale nie robie tego na podstaiwe obrazu ale tego forum. Poważnie !!!! To mnie jest potrzebny psychoanalityk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba tez uleglem czarowi forum :D W srode odbieram tv i jakis odtwarzacz dvd hdmi do niego - jaki to sie jeszcze okaze :)

Podziele sie uwagami jak to jest z tym sharpem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mjasinsk' post='19265' date='01.11.2006, 23:42 ']
Staly sobie XD1 obok toshi WL67 Full HD ale oczywiscie 1080i obraz byl doskonaly na obu ale bardziej ostry i analityczny na Toshi czy naprawde chodzi o te 1080p czy poprostu zwariowaliscie na punkcie Sharpa.
[/quote]

Naprawde nie wiem czy 1080p warte jest czekania ... bo bedzie do wykorzystania chyba tylko z przyszlymi dvd.
Kiedys mialem polski tv z pip-em i czesto ta opcje uzywalem. Teraz mam niemiecki bez pip ale z pap i nigdy nie uzywam. Sharp nie ma ni jednego ani drugiego , a pora bylaby wrocic do odbiornika z pip bo przydalby sie.

Sam zaczynam sie zastanawiac, ze powinienem albo kupic (moze) toshibe, albo poczekac na sharpa lepiej wyposarzonego albo toshibe wersje 1080p .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to może jakis fanklub? Może nazwa - "Sharpus"?
A tak serio, też czekam. W okolicach wtorek/środa powiniem mieć 42".
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mjasinsk' post='19265' date='01.11.2006, 23:42 ']
A zadam pytanie po raz chyba juz 10 w róznych postach zadawane prze mnie ale ani jednej odpwoedzi nie dostalem. Staly sobie XD1 obok toshi WL67 Full HD ale oczywiscie 1080i obraz byl doskonaly na obu ale bardziej ostry i analityczny na Toshi czy naprawde chodzi o te 1080p czy poprostu zwariowaliscie na punkcie Sharpa. Bo szczerze mowiac powoli tez zaczynam sie wkrecac ze toshi ktora wybralem to nie to ale nie robie tego na podstaiwe obrazu ale tego forum. Poważnie !!!! To mnie jest potrzebny psychoanalityk
[/quote]

Wcale się nie dziwię, że nie dostałeś odpowiedzi. jest to kwestia INDYWIDUALNYCH preferencji.
nam bardziej odpowiadał kontrast, kolory itd sharpa, komu innemu może toshiba. Przy super-hiper źródle hd, te różnice są minimalne.

Przepraszam, że paplamy tutaj jak stare ciotki, ale forum ma służyć wymianie informacji, i tutaj akurat się dla nas sprawdza.

Na pewno jest jakiś emocjonalny stosunek do marki, modelu?. może nie tak silny jak w stosunku do samochodu.
Ale jak wytłumaczyć czekanie na model, który nie bierze 1080p po VGA, po komponencie też nie, ma banding poziomy i może pionowy też, ma opóźnienie. Nie wiem.
Mogę pisać tylko za siebie.
Od miłości do nienawiści jest blisko. Na 100% bez sprawdzenia ekranu nie kupię. Jak będzie banding, to poszukam innego rozwiązania niż xd1.
Toshiby nikt nie wyklucza z gry. Jedno jest tylko pewne - wszystkie panele w Toshibie są kupowane gdzieś, nawet ci co maja własne fabryki kupują 20% paneli - gdzieś (na tajwanie).
Tak jak w samsungu - można się spodziewać stałej jakości - i przewidywalności - jaki obraz będzie miał model M czy N, tak w toshibie każdy model może być z tego powodu inny.

Wiesz o co mi chodzi, tutaj nie ma super liderów, a właściwie są - jest grupa, która dba o jakość itd, w niej na pewno jest toshiba, ale wszystko to zaufanie do marki. To szeroka dyskusja. Nie mam problemu z węglem drzewnym OEM z geanta, markowym gryfskand, czy Orlen. Najlepszy okazał się orlen. Ale z samochodem, telewizorem mam.

Decyzja jest twoja, czy wolisz peugeota czy nissana, oba są francuskie teraz. :)

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Tom0000' post='19307' date='02.11.2006, 09:21 ']

Naprawde nie wiem czy 1080p warte jest czekania ... bo bedzie do wykorzystania chyba tylko z przyszlymi dvd.
Kiedys mialem polski tv z pip-em i czesto ta opcje uzywalem. Teraz mam niemiecki bez pip ale z pap i nigdy nie uzywam. Sharp nie ma ni jednego ani drugiego , a pora bylaby wrocic do odbiornika z pip bo przydalby sie.

Sam zaczynam sie zastanawiac, ze powinienem albo kupic (moze) toshibe, albo poczekac na sharpa lepiej wyposarzonego albo toshibe wersje 1080p .[/quote]

Zwróć uwagę na ciekawą, ale absolutnie zrozumiałą, zależność : liderzy rynku (każdego) proponują jakieś rozwiązanie (tutaj 1080p). Ze względu na konieczność trzymania kosztów w ryzach okrajają wyposażenie (lub podnoszą cenę), swoich modeli, traktując je raczej jako forpocztę rozwiązania przyszłościowego. Firmy z "drugiej" ligi po jakims czasie powielają pomysł i - aby wyróżnić się - dodają wyposażenie (czytaj : wodotryski). Całość opakowane w "nową, lepszą cenę". I to wszystko.

Klient decyduje w którym momencie wchodzi do gry i nabywa drogą umowy kupna/sprzedaży produkt. :)

I właśnie jesteśmy w kolejnej takiej chwili (zresztą jak zawsze :):D )

ps to są moje przemyślenie po wizycie na "kozetce" u psychoanalityka. :)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, zastanawiałem się, czy zrobić osobny post, ale nie, nie chcę załamywać zwolenników innych marek.

[color="#CC0000"][size=5]W Austrii 46 XD1E został telewizorem LCD roku 2006 !!!!!!!!![/size] [/color]:):):):D:D:D:D:D:D:D

[color="#000099"]Wahl zum [size=4][b]Fernseher des Jahres - Sharp bester LCD-TV[/b][/size]
News versenden! 2006-11-01 09:15:50 - Autor: Patrick Fiekers
Wahl zum Fernseher des Jahres – Der AQUOS LC-46 XD1E von Sharp zum besten LCD-TV gekürt

Österreichs TV-Experten haben gewählt und den AQUOS LC-46XD1E von Sharp gemeinsam mit einem weiteren LCD-TV zum besten LCD-Fernseher des Jahres gekürt. Hinter einem Plasma-Modell hat sich der neue 46 Zoll-TV aus Sharps XD1E-Serie gegen die besten Geräte von insgesamt 18 TV-Herstellern durchgesetzt. Aufgerufen zur Wahl „TV des Jahres 2006“ hatte die Österreichische TV-MEDIA in Kooperation mit dem Österreichischen Fernsehen ORF.

Der Sharp AQUOS LC-46 XD1E wurde von den TV-Experten gemeinsam mit einem weiteren LCD-TV bei der diesjährigen Wahl zum “Fernseher des Jahres“ zu den beiden besten LCD-Fernsehern des Jahres gekürt. Der
46 Zoll-TV aus Sharps neuer XD1E-Serie setzt sich damit gegen die Spitzen-Geräte von insgesamt 18 TV-Herstellern durch und glänzt durch ein sehr gutes Preis-/Leistungsverhältnis. Der LC-46XD1E ist das preisgünstigste Gerät auf den Stockerl-Plätzen.
Gewählt wurde in der so genannten Königsklasse: Von jedem Unternehmen nahm das jeweils hochwertigste TV-Modell teil. Zugelassen waren alle Technologien: von LCD über Plasma bis Rückprojektion. Hinsichtlich Bildschirmdiagonale und Preis gab es keine Beschränkungen. Insgesamt waren 18 TV-Hersteller dem Aufruf von TV-MEDIA gefolgt und schickten ihr jeweiliges Spitzenmodell zum Showdown in den ATRIUM-Saal des ORF-Zentrums in Wien.

Bestehen mussten die „TV-Spitzenkandidaten“ vor den Augen und Ohren einer kritischen Experten-Jury. Mit dabei waren TV-Spezialisten des ORF, Einkaufsleiter und Geschäftsführer des österreichischen Elektrohandels sowie technisch fachkundige Prominente der Medienszene.

Alle Kandidaten mussten sich in sechs Kategorien der Bewertung durch die Jury stellen: Neben der Bild- und Ton-Qualität beurteilte die Jury das Design, die Ausstattung und die Benutzerfreundlichkeit des Geräts sowie das Preis-/Leistungsverhältnis. Gewertet wurde nach dem Schulnotensystem, variierend zwischen Note 1 (sehr gut) und Note 5 (nicht genügend). Entscheidend für das Urteil der Jury war letztlich die Oberkategorie „Gesamteindruck“.

Den im Gesamtpaket überzeugenden AQUOS LC-46XD1E von Sharp belohnte das Gremium mit der Gesamtnote 2,08. Auch in den Einzelkategorien fiel das neue XD1E-Modell mit positiven Wertungen auf. Die Bildqualität erhielt die Note 1,79, das Design die Note 1,84 und die Tonqualität die Note 2,02. Die Ausstattung des Geräts würdigte die Jury mit der Bewertung 2,05 und die Bedienung mit der Note 2,33. Besonders positiv sticht auch das Preis-/Leistungsverhältnis hervor, das mit der Note 2,27 gewürdigt wurde.

Ausgestattet ist das neue LCD-Modell von Sharp mit einem hoch auflösenden Full-HD-Display mit 1.920 x 1.080 Bildpunkten und einer Bildschirmdiagonale von 117 Zentimetern. Auch das Kontrastverhältnis von 2.000:1 und die truD-Technologien zur Bildverbesserung überzeugen in den Augen der Jury. Optisch glänzt der XD1E mit schwarzer Klavierlack-Optik und einer puristisch schlichten Gehäuseform. Das leistungsstarke Soundsystem mit zwei mal 15 Watt ist dezent in das Gehäuse integriert. Ein ebenfalls integrierter DVB-T-Tuner für den Empfang von hoch auflösendem Digitalfernsehen und zwei HDMI-Anschlüsse machen den neuen AQUOS zu einem zukunftssicheren TV.

Wie schon in den letzen Jahren, legten die Veranstalter auch bei der elften Wahl zum „TV des Jahres“ großen Wert auf objektive Testurteile. Untersagt waren deshalb eigene Zuspiel-Geräte und eigene HD-Promotion-Videos der Hersteller. Der ORF spielte allen Geräten ein identisches HDTV-Signal zu. Außerdem waren die Geräte anonymisiert. Die Marken-Logos an den Geräten wurden abgeklebt und die Wahl erfolgte nach Platznummern. Um Fragen der Jury zur Bedienung des TVs zu beantworten und einzelne Features zu erklären, stand je Hersteller ein Firmenvertreter breit.

Das prämierte 46-Zoll-Modell der XD1E-Serie ist ab sofort im Handel erhältlich. Produziert wird der Preisträger in Sharps neuer Traumfabrik Kameyama II. In dieser weltweit ersten LCD-TV-Fabrik der achten Generation werden seit Mitte August ausschließlich großformatige LCD-Fernseher hergestellt.

[/color]

pozdr.
P.S.

W plazmach - Pioneer - [url="http://www.news.at/tv-media/index.html?/articles/0644/530/155343.shtml"]http://www.news.at/tv-media/index.html?/ar...30/155343.shtml[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to chyba warto uzupełnic że Sony X2000 był drugi a intersujący nas Samsung serii F dopiero 11 !!!!
Trzeci był LG ale wyraźnie słabsza nota za obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem na ile realnie był to obiektywny test, ale fragment o "zaklejaniu marki i wyglądu zewnętrznego" i dalej "podawanie tego samego sygnału" do każdego kandydata jest przekonywujące.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziendobry.

wlasnie otrzymalem sharpa 52 wiec bede mogl juz dzis wieczorem go dostrajac.

Jesli Was cos w szczegolnosci interesuje to piszcie. Postaram sie jak najszybciej sprawdzic oraz odpowiedziec.

Jestem laikiem co do LC-dekow wiec prosze o proste formulowania zapytan :)

Niestety n-ke bede mial dopiero pod koniec listopada wiec moge sprawdzic obraz przez polsat, dvd-player, kablowke oraz przez DVB.

Oczywiscie moge tez wyslac zdjecia. Na priva lub tez tu w forum jesli jest to mozliwe. Mam mozliwosc zrobienia zdjec w bardzo wysokiej rozdzielczosci wiec chyba jest tylko sens wyslania zdjec w zipie. Do wyboru RAW lub JPEG

Pozdro
Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tutaj zamieść tylko linki do zdjęć najlepiej w formie miniatur.
Jak ktoś ma wolne łącze, to jak chce poczytać jakiś thread i za każdym razem pakują mu się całe zdjęcia, niektórzy tak robią, to jest zgroza.

Zdjęcia umieść na uploadzie np. pictiger, imageshack, etc. tam sa różne limity wielkości też.

Takie np.

Szare tło, banding- czy jest, i data produkcji, 4 pierwsze cyfry numeru serii.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj dużo pytań miałbym. Więc posłużę się już przygotowanym zestawem :

a. buczenie (na różnych wyjściach-sygnałach)
b. wykorzystanie znanych filmów (zdjęcia)
c. jak zmienia się obraz w zależności od kąta oglądania
d. działanie TruD na różnych wejściach - płynność ruchu z wł i wył TruD
e. testowanie Action Mode
f. jakość kontarstu
g. ustawienia kolorów
h. jakość czerni
i. równomierność podświetlenia ekranu
j. wykorzystywane kable połączeniowe i DVD

na razie tyle

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TOmeKK i Nowy 66, DENON DVD-1930 zakupiony tak więc mamy źródło 1080p, już za chwilę przetestujemy i zakupimy, mam nadzieję że uspokajam tym Wasze problemy egzystencjonalne :lol: będzie dobrze, to, że jeszcze nie mamy wyjdzie nam na zdrowie, myślę, że psychiczne też. Zamiast kozetki proponuję dobrego whiskacza, to pomaga. Dam znać jak coś będę wiedział.

RS4

Tomuś, tekst o kablach bardzo mi się spodobał, proponuje jeszcze zakupić specjalne granitowe płyty antywibracyjne co by zmniejszyć buczenie Sharpa.

Edytowane przez RS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='TOmeKK' post='19365' date='02.11.2006, 14:53 ']
Tutaj zamieść tylko linki do zdjęć najlepiej w formie miniatur.
Jak ktoś ma wolne łącze, to jak chce poczytać jakiś thread i za każdym razem pakują mu się całe zdjęcia, niektórzy tak robią, to jest zgroza.
Zdjęcia umieść na uploadzie np. pictiger, imageshack, etc. tam sa różne limity wielkości też.
Takie np.
Szare tło, banding- czy jest, i data produkcji, 4 pierwsze cyfry numeru serii.

pozdr.
[/quote]

czy mozesz cos wiecej na temat tej daty produkcji - jakiej nie kupowac

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kazek_krk' post='19090' date='01.11.2006, 16:26 ']
Potwierdzam że u mnie też buczy. Oprócz tego wiesza mi się sterowanie pilotem jak wyjmę wtyczkę od zasilania TV w niektórych sytuacjach (nie potrafię powiedzieć kiedy). Oprócz tego występuje banding i czern jest nie najlepsza. To są chyba wszystkie wady tego TV. Poza tym obraz jest super na bardzo dobrym sygnale.
[/quote]

wszystkie xd1e bucza? nie wyobrazam sobie buczacego tv w sypialni... jakie wady ma toshiba wl67 i samsung seria f? chyba nie az takie powazne?:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miałem okazję zobaczyć dziś w firmie znajomego XD1 42". Kumpel pracuje w branży TV i dostał takowego do testów od importera. Trochę u niego posiedziałem ale w żadnym razie nie mogę powiedzieć, że testowałem ten sprzęt. Kilka uwag na gorąco;
1. Bardzo fajny design (jak dla mnie).
2. Sygnał anlogowy z jakiegoś prostego DVD (po kablu SVHS chyba?) - obraz bardzo słaby,
3. Sygnał po HDMI upscalowany z DVD Samsunga - obraz znacząco lepszy ale nie powalający,
4. Sygnał z przeciętnej jakości kablówki - obraz słaby,
5. Sygnał po HDMI z N-boxa - obraz bardzo dobry na Discovery HD (balon latający nad lasem:-)), poza tym kanałem po prostu dobra platforma w jakości SD.

Film na DVD, który puszczaliśmy był generalnie słabej jakości (jakiś insert czyli słaby bitrate bo to DVD-5) i być może wybiorę się raz jeszcze do niego aby zobaczyć coś z mojej biblioteki DVD co pozwoli mi powiedzieć coś więcej. Może wezmę "Przyczajonego tygysa ukrytego smoka" z kolekcji SUPERBIT.

Po powrocie do domu mój synek oglądał akurat film z DVD "Potwory i spółka" na naszym dobrym starym Philipsie CRT 36" i powiem to o czym już wielu tutaj mówiło; LCD (nawet tak dobry jak ten Sharp) sprawdzi się przede wszystkim pracując z sygnałami HD (BD, HD-DVD, cyfrowa TV w HD) no i z materiałami wysyłanymi z komputera (nie tylko video ale myślę, że równie dobrze zadziała jako duźy ekran prezentacji archiwum foto czy wspólnego przeglądnia jakiegoś multimedialnego kontentu w Internecie). Sygnał SD natomiast jeszcze długo będzie lepiej wypadał na CRT lub plazmach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi