Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ja po 3 dniu testow w MM 42WL67 Toshiby i Sharpa 46 XD1 zdecydowałem jednak kupic Toshibe z tym że wersję 37" (42 jest poprostu zbyt duze do pokoju siedze 2,5 metra przed TV) Duży szacunek dla Sharpa bo dokonał olbrzymiego skoku do przodu w jakości obrazu i napewno ma bardziej udany design niz Toshiba w nowej serii no ale nie jestem kobieta nie bede patrzył na ramki tylko n amatryce :())
Toshiba ma napewno bardziej ostry i naturalny obraz i zdecydowanie bardziej równomierne podświetlenie matrycy. Przy podkręceniu obu matryc widac to już nawet bardzo niewprawionym okiem. Ale posiadacze Sharpów tez mają powody do zadowolenia.

Istotne jest tez to, że w chwili obecnej te telewizory i marki otwierają stawkę i są o głowę ( o przepraszam o matrycę) wyżej niz konkurencja

pozdrawiam posiadaczy nowych Sharpów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='onken' post='16624' date='22.10.2006, 13:20 ']Hmmm

moze jest tam faktycznie wiatrak do chłodzenia....

moze zalezy jesgo praca od temperatury w wewnątrz... ??

Czyli buczenie czy piszczenie - To dwa zupenie inne dzwięki...

Ps

Jesli bedzie DVB-T w mpeg4 to te tunery w Sharpie do niczego sie nie przydadzą...[/quote]

W razie konieczności można uaktualnic oprogramowanie kontrolujace wbudowany dekoder DTV. W GB można tego dokonac korzystając z funkcji pobierania bezprzewodowego - tyle cytat z instrukcji.
Nie mam pojecia czy da sie programowo zamienić mpg2 na 4. Cała Europa jako standard ma mpg2 i jest sporo miejsca na nowe kanały. Może my tak jak z N ominiemy czeki i wstartujemy z mpg4 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Gmeru' post='16434' date='21.10.2006, 16:57 ']lol wogole z ostanich doświadczeń z MM Ostrobramska mogę powiedzieć, że to najgorszy MM z całej Polski: ŻENADA POD KAŻDYM WZGLĘDEM głównie chodzi o Panów z obłsugi ale i o ceny. Kompromitacja[/quote]

Nie widziałeś MM w Lublinie, to dopiero żenada

RS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trzy grosze odemnie.

(Odnośnie Sharpa 37GE1E) proszę Pana dlaczego tu jest napis ReadyHD zamiast FullHD przytej rozdzielczości ?

Odp. A widzi Pan napis True D ??? Czyli prawdziwe HD .

To tyle o kompetencji :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='16621' date='22.10.2006, 13:15 '].. Ja pracowałem nad Nowym66, żeby wziął 46", teraz już pisał raz o 52" - ale chłopak jest praktyczny, chodzi mu o datę produkcji chyba. :D

..., ale chyba to, ze dwa razy wybory jeszcze.

Pozdr.[/quote]

TOmeKK, z tą datą produkcji to przejrzałeś mnie :D Jak z samochodami - nowy rok=mniejsza utrata wartości :( jeśli wiesz o czym mówię.

Ale fakt - 52" mnie kusi, oj kusi.

pzdr

Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nas opisali, że my to niby jak stare baby, częściej postujemy (pomstujemy) niż cały Olsztyn. :D:D:)
Ale język giętki, ..., nikt się nie obraża przynajmniej, i nie ma zadęcia, jak niektórzy moderatorzy. Nie chodzi o Gmeru. :D

Ale Nowy się nie obraża i ja też nie, ot, takie 2 polskie piekła. :D

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Udało mi się nabyć ponoć '' ostatnią'' sztukę Sharpa 46 XD1E po promocyjnej cenie i w związku z tym mam następujące spostrzezenia i pytania.

1. Podczas szybkiego przełączania kanałów telewizor po prostu mi się zawiesił. Nie mogłem go nawet wyłączyć ,dopiero po wyjęciu i ponownym włożeniu wtyczki zasilającej problem zniknął. Zdarzyło mi się to dwukrotnie.
Czy ten sporadyczny przypadek jest do zaakcepyotowania, czy jest to powążny problem ?

2. Po podłączeniu kablem 15 pl/pi - 15 pol/pin komputera z lcd przez EXT 4 / w ustawieniach-PC-RGB/ nie pojawił mi się żaden sygnał. proszę o poradę ?

3.Czy ktoś z posiadaczy tego LCD może podać optymalne ustawienia parametrów obrazu, oprócz tych fabrycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='DZIELNA6' post='16717' date='22.10.2006, 16:31 ']Udało mi się nabyć ponoć '' ostatnią'' sztukę Sharpa 46 XD1E po promocyjnej cenie i w związku z tym mam następujące spostrzezenia i pytania.

1. Podczas szybkiego przełączania kanałów telewizor po prostu mi się zawiesił. Nie mogłem go nawet wyłączyć ,dopiero po wyjęciu i ponownym włożeniu wtyczki zasilającej problem zniknął. Zdarzyło mi się to dwukrotnie.
Czy ten sporadyczny przypadek jest do zaakcepyotowania, czy jest to powążny problem ?

2. Po podłączeniu kablem 15 pl/pi - 15 pol/pin komputera z lcd przez EXT 4 / w ustawieniach-PC-RGB/ nie pojawił mi się żaden sygnał. proszę o poradę ?

Ten TV pracuje tylko z niektórymi rozdzielczościami - patrz strona 34 instrukcji

3.Czy ktoś z posiadaczy tego LCD może podać optymalne ustawienia parametrów obrazu, oprócz tych fabrycznych.[/quote]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='jarwisz' post='16417' date='21.10.2006, 15:29 ']to prawie ten sam model - tylko GE1 ma podobno bardziej rozbudowane menu /nie widziałem XD1/ i GE1 ma lepszy dzwięk - ale dla większości dzwięk nie ma znaczenia

tak więc jak chcesz kupić - kupuj - ja kupiłem i jestem bardzo bardzo happy :):D:D

pozd[/quote]

Mam pytanko - kolejne :)

Powiedz mi jeszcze jak to jest z oglądaniem z odległości np 3-3,5 metra -
Faktycznie na 37 calach nic nie widac ( tzn ze faktycznie oglądamy HDTV )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='onken' post='16730' date='22.10.2006, 17:28 ']Mam pytanko - kolejne :)

Powiedz mi jeszcze jak to jest z oglądaniem z odległości np 3-3,5 metra -
Faktycznie na 37 calach nic nie widac ( tzn ze faktycznie oglądamy HDTV )[/quote]

@onken

Trochę pomieszałeś.
Kolegom - już dawno - chodziło o to, ze przy sygnale HD na 37 cali nie ma wielkiego znaczenia czy to jest rozdz. WXGA czy 1920x1080 - tzw full. Bo plamka, pixel, obraz, jest taki mały, że nie widac różnicy.
Czyli na upartego, mozesz kupic 37 cali WXGA tylko.

ALE,

żeby utrudnic bardziej, to sie po części bieże stąd, że "tanie upskalowaie" to 540p, i stąd niewielka różnica.
Czyli - na panelu WXGA - podajesz sygnał 1080i - telewizor go traktuje jako 540 p - a potem upskaluje do 720p. Wtedy nie ma prawie różnicy pomiędzy podaniem 1080i a 720p . To jest cała tajemnica - voodoo.
Prawdziwy tv 1080 - widzi sygnał 1080i i tak go przymuje - i wtedy im wiekszy tv, tym wiecej szczegółow widzisz. Teraz 1080p - niektóre tylko przyjmują taki sygnał - bo wyswietlają wszystkie 1080p - bo LCD z natury jest progresywne.

Im bardziej sie potem zagłębiasz, tym bardziej to jest poje...ne. Bo jest overscan, albo nie. Wtedy trzeba biec po pół litra. Bo njerazbierjosz.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak dla mnie największą wadą LC-46XD1E jest buczenie. Można je praktycznie wyeliminować ustawiając [b]Podświetlanie[/b] na max, ale wtedy fatalnie ogląda się ciemne sceny lub czarne pasy jeżeli nie powiększymy obrazu na cały ekran. Jestem przekonany, że za ten fakt odpowiadają lampy, które wpadają w rezonans lub mają taką charakterystykę pracy (podobnie jak jarzeniówki). Myślę że taki TV powinien nie mieć takiej wady.

"banding" jest i uważam że będzie w każdym z tych TV bo najprawdopodobniej wymusza to sposób podświetlania.
Dla mnie są to cienie jakie powstają od lamp podświetlających ekran i widoczne tylko przy ruchu kamery w pionie. Mi osobiście to nie przeszkadza, bo rzadko to występuje i jest prawie niewidoczne.

Najlepszy obraz uzyskałem na kablu component i adapter 3 RCA, która jest przy tym TV z n-boxa. Niepotrzebnie kupiłem drogi kabel HDMI Profigold, który okazał się dużo gorszy.

Ciekawy jestem czy przy częstym oglądaniu obrazu w SD, który nie zajmuje całej powierzchnie nie zostaną jakieś trwałe ślady (jakoś nie pasuję mi powiększanie lub rozciąganie obrazu) jest wzmianka w "Ważne uwagi dotyczące bezpieczeństwa”, że przy "stop-klatce może utrzymywać się powidok (mam nadzję że tylko przez chwilę).

Generalnie jestem zadowolony z zakupu tego TV, który super świeci w HD (oby jak najwięcej było kanałów w tym standardzie), choć miałem chwilę zwątpienia przez "buczenie" i słabą jakość kanałów SD które fatalnie wyglądają przy słabym sygnale i już nawet zastanawiałem się nad oddaniem tego TV do Saturna. Edytowane przez kazek_krk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wiadomośc zaczerpnięta z drugiego forum

na temat dostaw XD1 w POLSCE

1. Dostawa 46 XD1 - Saturn 18.X.2006 - 17 sztuk
Dostawa druga - na Polskę 28. X - lub listopad / liczba podobna/
Dostawa trzecia - 30.X lub listopad
2.Dostawa 42 XD1 - termin 30 .X 2006 lub listopad / duza ilość/
3.Dostawa 52 XD1 - termin j.w. - ale liczba bardzo skromna / tylko w sklepach specjalistycznych/

LCD 37 XD1 - dostawa listopad lub nawet grudzień.

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kazek_krk' post='16816' date='22.10.2006, 23:20 ']Jak dla mnie największą wadą LC-46XD1E jest buczenie. Można je praktycznie wyeliminować ustawiając [b]Podświetlanie[/b] na max, ale wtedy fatalnie ogląda się ciemne sceny lub czarne pasy jeżeli nie powiększymy obrazu na cały ekran. Jestem przekonany, że za ten fakt odpowiadają lampy, które wpadają w rezonans lub mają taką charakterystykę pracy (podobnie jak jarzeniówki). Myślę że taki TV powinien nie mieć takiej wady.

"banding" jest i uważam że będzie w każdym z tych TV bo najprawdopodobniej wymusza to sposób podświetlania.
Dla mnie są to cienie jakie powstają od lamp podświetlających ekran i widoczne tylko przy ruchu kamery w pionie. Mi osobiście to nie przeszkadza, bo rzadko to występuje i jest prawie niewidoczne.

Najlepszy obraz uzyskałem na kablu component i adapter 3 RCA, która jest przy tym TV z n-boxa. Niepotrzebnie kupiłem drogi kabel HDMI Profigold, który okazał się dużo gorszy.

Ciekawy jestem czy przy częstym oglądaniu obrazu w SD, który nie zajmuje całej powierzchnie nie zostaną jakieś trwałe ślady (jakoś nie pasuję mi powiększanie lub rozciąganie obrazu) jest wzmianka w "Ważne uwagi dotyczące bezpieczeństwa”, że przy "stop-klatce może utrzymywać się powidok (mam nadzję że tylko przez chwilę).

Generalnie jestem zadowolony z zakupu tego TV, który super świeci w HD (oby jak najwięcej było kanałów w tym standardzie), choć miałem chwilę zwątpienia przez "buczenie" i słabą jakość kanałów SD które fatalnie wyglądają przy słabym sygnale i już nawet zastanawiałem się nad oddaniem tego TV do Saturna.[/quote]

Witam,
Ja także kupiłem Sharpa 46XD1E z Saturna z Arkadii w Warszawie. U mnie jak narazie nie wystepuj tzw. banding. Kanały SD wyglądają z kablówki Aster nieźle, oprócz TVN który prezentuje się bardzo dobrze. Jednak mam Canal+, Canal+Sport i Canal+Film również przez Aster, jednak jakośc obrazu jest beznadziejna. Twarze aktorów w filmach wyglądjaą jakby to były same maski a nie ludzie. A podczas oglądania meczy w Canal+Sport Występuje dosyć poważny efekt smużenia. Na kanałach kablówki tego nie ma. Czy przyczyną może być podłączenie dekodera przez SCART, czy poprostu nadają taki beznadziejny sygnał. Jednakże, kiedy zaczęłem oglądać płytę DVD z odtwarzacza podłączonego przez SCARTa efekt "masek" i smużenia już nie występował. Poza tym telewizor jest genialny. Obraz podawany przez złacze HDMI=>DVI-D z laptopa był super (oglądałem trailery FULL HD). Czekam jednak na N, bo wtdy będe mógł się wypowiedzieć o HD, lecz narazie nie ma n-boxów w Saturnie w Arkadii.
Pozdrawiam, Marek Romanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy 46XD1.

Czy podłączaliście juz do tego ekranu komputer ewentualnie laptop poprzez złacze VGA? Jakie udało się Wam ustawić parametry ? Podobno jest jakiś problem ze ekran nie pracuje ze wszystkimi rozdziałkami ??

Jak wygląda sprawa podłączenie XD1 do "n" poprzez kabel HDMI ?? Skoro podobno najlepiej gra z "n" poprzez przejściówke i component to jak można podlaczyć do niego laptopa ?? S-video czy scart ?? jak myslicie co bedzie lepsze ?? :D

Edytowane przez Kris99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,
problem z odbiorem z "n"-ki poprzez hdmi tkwi po stronie nadawcy i lub badz w wyniku samego łącza w box'ie. Zakładająć że jakość sygnału materiału HD wysyłanego przez "n" jest b. wysoka, to efekt pixelozy, czy jakichkolwiek zakłócen na b. dobrym tv jak w/w jest spowodowany tylko i wyłącznie jakością samego łącza. Dlaczego? Nie ma innego wytłumaczenia skoro wiemy że nie działają żadne polepszacze sygnału na łączu cyfrowym, a sygnał jest pozbawiony zakłóceń, to powinno wszystko być extra z pominięciem podwójnej konwersji sygnału jaką "robi" komponent. Wszyscy producenci promują swoje klocki z odbiorem poprzez hdmi, a komponent jest tylko półśrodkiem dla sprzętu pozbawionego hdmi. Nikt mi nigdy nie powie że jakość obrazu HD np. z HD DVD, Blu Ray będzie lepsza przez komponent-to krok wstecz, mówię tu o 1080p. przesyłanych cyfrowo do cyfrowego w zasadzie panelu. Nawet zwykłe odtwarzacze dvd, np. mój Denon 1920 pokazuje najlepszą jakość poprzez hdmi, chociaż i komponent jest b. dobrze ale wyraźniej słabiej. Miejmy nadzieje że "n"-ka wyciągnie wnioski z problemem hdmi, niektórym nie działa zupełnie pomimo zgodności i zabezpieczeń hdcp i w boxach recorderach problemu niebędzie i wszyscy bedziemy mogli cieszyc sie niekonwerterowanym extra hd obrazem.
P.S Nie pisze tu o sd czy kablowce, bo to juz w ogole nieporozumienie z zakupem 46" ekranu lcd do kabla w 4:3, z jakoscia do przyjecia jedynie na 21" crt
Pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Kris99' post='16910' date='23.10.2006, 13:45 ']Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy 46XD1.

Czy podłączaliście juz do tego ekranu komputer ewentualnie laptop poprzez złacze VGA? Jakie udało się Wam ustawić parametry ? Podobno jest jakiś problem ze ekran nie pracuje ze wszystkimi rozdziałkami ??

Jak wygląda sprawa podłączenie XD1 do "n" poprzez kabel HDMI ?? Skoro podobno najlepiej gra z "n" poprzez przejściówke i component to jak można podlaczyć do niego laptopa ?? S-video czy scart ?? jak myslicie co bedzie lepsze ?? :([/quote]

po kablu VGA max to 1280*10204 85 Hz nie sprawdzałem kablem DVI - HDMI :(
obraz z n po HDMI lepszy od cyfry o niebo
kanały HD miodzio :D
pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kazek_krk' post='16816' date='22.10.2006, 23:20 ']Ciekawy jestem czy przy częstym oglądaniu obrazu w SD, który nie zajmuje całej powierzchnie nie zostaną jakieś trwałe ślady (jakoś nie pasuję mi powiększanie lub rozciąganie obrazu) jest wzmianka w "Ważne uwagi dotyczące bezpieczeństwa”, że przy "stop-klatce może utrzymywać się powidok (mam nadzję że tylko przez chwilę).[/quote]

nie ma obawy - to LCD a nie plazma - przy plazmie występować mogą takie efekty

@onken - TOmeKK już Ci chyba dobrze wytłumaczył

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,
Do 46XD1E podłączyłem kino domowe LG LH-T760IA.
Zauważyłem dziwny efekt.
Przy właczaniu LH-T760IA pojawiają się zakłócenia w odbiorze na niektórych programach (SD, antena podłączona do telewizora, np. TVP2 i). Występuje to niezależnie od tego na jakich kablach zrealizowane jest połączenie.
Odłączyłe wszystkie kable połączeniowe do telewizora i efekt ten występuje nadal. Czasem pozostają drobne zakłócenia.

Czy Ktoś może mi podpowiedzieć co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='onken' post='16870' date='23.10.2006, 08:43 ']Kazek

A skąd masz podawany sygnal SD ??[/quote]

z n-boxa poprzez kabel component

[quote name='Newsweek' post='16884' date='23.10.2006, 10:28 ']Witam,
Ja także kupiłem Sharpa 46XD1E z Saturna z Arkadii w Warszawie. U mnie jak narazie nie wystepuj tzw. banding. Kanały SD wyglądają z kablówki Aster nieźle, oprócz TVN który prezentuje się bardzo dobrze. Jednak mam Canal+, Canal+Sport i Canal+Film również przez Aster, jednak jakośc obrazu jest beznadziejna. Twarze aktorów w filmach wyglądjaą jakby to były same maski a nie ludzie. A podczas oglądania meczy w Canal+Sport Występuje dosyć poważny efekt smużenia. Na kanałach kablówki tego nie ma. Czy przyczyną może być podłączenie dekodera przez SCART, czy poprostu nadają taki beznadziejny sygnał. Jednakże, kiedy zaczęłem oglądać płytę DVD z odtwarzacza podłączonego przez SCARTa efekt "masek" i smużenia już nie występował. Poza tym telewizor jest genialny. Obraz podawany przez złacze HDMI=>DVI-D z laptopa był super (oglądałem trailery FULL HD). Czekam jednak na N, bo wtdy będe mógł się wypowiedzieć o HD, lecz narazie nie ma n-boxów w Saturnie w Arkadii.
Pozdrawiam, Marek Romanowicz[/quote]

Banding jest zauważalny tylko przy sygnale HD, wtedy dokładnie widaomo co gdzie powinno się weświetlać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli jest banding, to wg mnie jest zawsze. To nie lampa. To smugi na panelu, tak to wygląda. Na filmie to słabo widać i o to chodzi, że nie jest to problem, jeżeli nie możesz tego znaleźć.

Nie zachęcam do szukania bandingu, bo po co sie denerwować, ale nie jest prawdą, że występuje tylko na HD.

Włącz sobie jasno szary ekaran i przyjżyj sie dokładnie przez chwilę czy coś jest.
Horyzontalne linie. Wg mnie nie ma wcale pionowych tak jak mają amerykanie.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niepokoja mnie informacje o slabym dzwieku w seri XD.
Jesli ktos kupuje duzy panel LCD , no to w domysle rzeczywiscie moze sluzyc mu to jako wyswietlacz.
Jednak najmniejsze 37" LCD beda kupowac ludzie z ulicy aby wymienic sobie telewizory , ktorzy nie musza nawet miec zestawow audio (moze dopiero jak platformy zaczna uzywac AC3 to o tym pomysla).

Moj obecny tv ma na tyle dobry tor dzwieku, ze wlaczam moj amplituner tylko do odsluchu ac3. Wyglada na to, ze posiadajac cos z seri XD bedzie sie skazanym na rownoczesne wlaczanie LCD i amplitunera.
Jest to rozwiazanie malo elastyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Amplituner do 5.1 to mus, ale myslę, że to stwierdzenie o słabym dźwięku, to trochę bez pokrycia jest, ktoś chciał udowodnić, że 37GE1 jest lepszy niż 37XD1 - i poszło w eter - a dane są z tabelki - 37XD1 jeszcze nie ma fizycznie, na targach nikt nie słyszał nic, w tym hałsie i tak nie podany był dźwięk na poszcz. tv..

Być może tak jest, mniej watów, ale trudno sobie wyobrazić, żeby nie było virtual surround na nowoczesnym tv.
Jedno jest pewne - we wszystkich XD1 głośniki są skierowane do dołu - w GE1 są pod ekranem skierowane w str. słuchacza.
pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='TOmeKK' post='17228' date='24.10.2006, 15:29 ']w GE1 są pod ekranem skierowane w str. słuchacza.
pozdr.[/quote]

i jak na LCD brzmią nieżle

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi