Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='olatigid' post='16352' date='21.10.2006, 07:59 ']niestety wszystkie nowe Sharpy przyjmuja po PC max 1280x1024 i to bez HDCP, szkoda bo to b.duże ograniczenie,
nie rozumiem tego why nie obsłgują max rozdziałki !!!!!![/quote]

Zawsze jest kabel DVI -> HDMI nam ktorym przyjmuja 1920*1080

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy ktos moze napisac dokladnie o roznicy 37XD1E i 37GE1E.
Znalazlem jedynie wspomnienie o jasnosci panela.

Niby sa one prawie takie same, ale chcialbym swiadomie podjac decyzje ktory z nich kupic.
Chetnie sie dowiem gdzie sa one dostepne ?

Czy mam na nie czekac czy moze dac sobie spokuj i kupic Amoi Elite LC42T1E ? Edytowane przez MADRAFi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no nie bardzo,
sygnał z PC jest rozpoznawany jako PC, do tego dochodzi HDCP i mimo to jest obcinany
grafika w kompie musi mieć funkcję HDTV aby TV widział ją jako sygnał video HD

[quote name='MADRAFi' post='16369' date='21.10.2006, 12:05 ']Czy ktos moze napisac dokladnie o roznicy 37XD1E i 37GE1E.

Niby sa one prawie takie same, ale chcialbym swiadomie podjac decyzje ktory z nich kupic.

Czy mam na nie czekac czy moze dac sobie spokuj i kupic Amoi Elite LC42T1E ?[/quote]

37" XD1 póki co nie ma, ma być, GE1E można kupić, ale jest droższy i starszy,
Amoi jest tu lepszy chociazby że przyjmuje 1080p nawet po VGA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='olatigid' post='16391' date='21.10.2006, 13:35 ']37" XD1 póki co nie ma, ma być, GE1E można kupić, ale jest droższy i starszy,
Amoi jest tu lepszy chociazby że przyjmuje 1080p nawet po VGA[/quote]

No coz tylko nie wiadomo jak dlugo trzeba czekac.
A ja w ciagu 2 tygodni chcialbym juz miec zakup za soba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='olatigid' post='16391' date='21.10.2006, 13:35 ']GE1E można kupić, ale jest droższy i starszy[/quote]

Yyyyy, dopiero co wszedl do sprzedazy, jako jeden z nowszych modeli, ktorego mlodszy brat (XD1E) jest odrobine ubozszy (per notka holendrow - gd1e ma rgb+, xd1e nie, mowa o 37'' oczywiscie).

Jako ze i tak z nka czekam do listopada, mam nadzieje ze do polowy listopada ceny pospadaja, zarowno 37XD1E, GE1E jak i Samsunga F 40''. Cena takiej Toshki 37WL67Z w ciagu miesiaca spadla z 8k do 6.6k, wiec jestem optymista :) A zawsze mozna tez wziasc wlasnie Toshke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby toshiba miala 1080p juz bym mial ja w domu :)
No wlasnie ceny raczej nie spada gdyz zbilzaja sie swieta i kazdy sprzedawca bedzie chcial zarobic. Grudzien i listopad to zniwa dla handujacych elektronika

Jezeli w ciagu 2 tygodni nie wyjdzie sharp albo nie bedzie znana cena to trzeba bedzie sobie odpuscic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='MADRAFi' post='16369' date='21.10.2006, 12:05 ']Czy ktos moze napisac dokladnie o roznicy 37XD1E i 37GE1E.

Czy mam na nie czekac czy moze dac sobie spokuj i kupic Amoi Elite LC42T1E ?[/quote]

to prawie ten sam model - tylko GE1 ma podobno bardziej rozbudowane menu /nie widziałem XD1/ i GE1 ma lepszy dzwięk - ale dla większości dzwięk nie ma znaczenia

tak więc jak chcesz kupić - kupuj - ja kupiłem i jestem bardzo bardzo happy :):):D

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Reklama

W MM Ostrobramska jest od ręki Sharp 46" XD1E w "super promocyjnej cenie" 15999 pln
Biegnijcie , Kupujcie !!!!!!!!!

Antyreklama
ps. jedyny full HD na cały market, żenada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lol wogole z ostanich doświadczeń z MM Ostrobramska mogę powiedzieć, że to najgorszy MM z całej Polski: ŻENADA POD KAŻDYM WZGLĘDEM głównie chodzi o Panów z obłsugi ale i o ceny. Kompromitacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='olatigid' post='16391' date='21.10.2006, 13:35 ']no nie bardzo,
sygnał z PC jest rozpoznawany jako PC, do tego dochodzi HDCP i mimo to jest obcinany
grafika w kompie musi mieć funkcję HDTV aby TV widział ją jako sygnał video HD[/quote]

Hmm, co Ty piszesz ??

A jesli karta w PC ma wyjscie HDMI to nadal nie pojdzie jako HDMI.... ( 1920x1080 ) ??

Np ta karta:

[url="http://www.gecube.com/products-detail.php?prod_cat_pid=152&prod_cat_id=153&prod_id=61302"]http://www.gecube.com/products-detail.php?...p;prod_id=61302[/url]

Nie mowie tu o wyjsciu DVI

[quote name='jarwisz' post='16417' date='21.10.2006, 15:29 ']to prawie ten sam model - tylko GE1 ma podobno bardziej rozbudowane menu /nie widziałem XD1/ i GE1 ma lepszy dzwięk - ale dla większości dzwięk nie ma znaczenia

tak więc jak chcesz kupić - kupuj - ja kupiłem i jestem bardzo bardzo happy :D:):D

pozd[/quote]

Za ile go kupiłeś ??

Edytowane przez onken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='MADRAFi' post='16410' date='21.10.2006, 15:05 ']Gdyby toshiba miala 1080p juz bym mial ja w domu :D
No wlasnie ceny raczej nie spada gdyz zbilzaja sie swieta i kazdy sprzedawca bedzie chcial zarobic. Grudzien i listopad to zniwa dla handujacych elektronika

Jezeli w ciagu 2 tygodni nie wyjdzie sharp albo nie bedzie znana cena to trzeba bedzie sobie odpuscic :)[/quote]
o jakiej Toshibie piszesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę podpowiedzieć (nie wywołany do tablicy) : na avsforum (adres znajdziesz na pewno wyżej, w którym threadzie o XD1E) są ustawienia 3 lub 4 gości. Jako baza z pewnością wystarczy.

Dzięki Nowy66 :)
to w amoku jaki przeżywam mi umkneło ( jestem po walce z mocniejszym sygnałem , zmieniłem talerz na 90 )
poszukam i pobawię się w wolnej chwili ( może znajdę )
tak potrzeba o której mówisz poniżej staje się nagląca , użytkowników oraz " ludzi" znających "prawie" tą serię Sharpa przybywa i przybywać będzie
TAK temat już jest

km1 - może ty zaczniesz ten nowy thread? (userów XD1E) Jako pierwszy w PRL uzytkownik, który się ujawnił tutaj na forum.

fajny post :) i jak dla mnie "prawie" jak medal za wytrwałość i upór w zgłębianiu tajników HD (pojawiając się , rejestrując na tym forum byłem zielony jak ogórek na wiosnę :D ) w myśl zasady iż dopiero wtedy nie wiesz wtedy gdy już coś wiesz (takie moje przekręcenie :) )

mam propozycję ; czy któryś z userów moze rozpocząć nowy thread pt : " użytkownicy o swoim XD1E"? Wydaje się, że będzie nas trochę i warto by się powymieniać informacjami o ustawieniach, ew. zdjęciach screenów z róznych źródeł, podłączeniach, używanych kabelkach, warunkach odbioru, kompatybilnoscia z np "n" czy tez "C+" albo i CP, uzywanym sprzęcie i róznicach w odbiorze (jeśli sa ), itp, itd.......

Nowy66 ma rację - zacznij nowy thread. Tam może być o ustawieniach, wieszaniu na ścianie itd. i ewent. frustracjach paskowych. Zrób zdjęcie?

Podzielam zdanie TOmKKa ( jak wybory :D )
Twoja wiedza, zapał w przekazywaniu info na forum Ciebie predystynują do palmy pierszeństwa ( ja tam też będę )

Na Mikołaja poproś -Twoje Kochanie- o wycieczkę do Ikei - po białe podświetlenie diodowe - przykleja się z tyłu TV, trzeba chyba 2 szt - jakieś 300 do stracenia.

Obawiam TOmeKK się że prezent(y) na Mikołaja to ja już mam :D czas goi rany dla jednych a w co raz większy zachwyt wprowadza drugich )
Życzę wszystkim wspaniałych wrażeń Z HD :D
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='hawranek' post='16473' date='21.10.2006, 20:34 ']Do jarwisz
Z ciekawości chciałem zapytać, ile zużywa prądu Twój lcd?
Pozdrawiam![/quote]

220W /2.5W w trybie gotowości/

[quote name='onken' post='16465' date='21.10.2006, 19:36 ']Za ile go kupiłeś ??[/quote]

8500zł+transport gratis /gwarancja 24 m-ce PL/

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kilka wrażeń na gorąco z zabawy z „N” i Sharp 46 xd1. Kupiłem dzisiaj ostatni w Saturnie Janki po promocyjnej cenie. Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne:
- obraz po analogu - antena siatkowa 14 km od Wawy (optyczna widoczność Palacu Kultury) lepszy niż na crt 37 panasonic ( kiedyś nagroda EISA)
- kolory do których się jeszcze nie dotykałem bliższe Kodakowi
- tuner DVB-T odbiera TVP 1,2,3,3WR i trzy radia 1,2, i coś jeszcze
- bardzo mi brakuje funkcji PIP, lepiej by to zrobili zamiast DVB-T ( istnieje tylko stopklatka)
- telewizor niestety piszczy jak się ściszy sygnał to piszczenie wszyscy słyszą przy większej sile sygnału oczywiście głośniki zagłuszają to niemiłe zjawisko
- N wystartowała bez problemu po HDMI 1080 ale z EXT 5, z EXT 6 też HDMI był czarny obraz i na N wyświetlał się czarny trójkąt( może nie doczytałem wszystkiego)
- mam sygnał 75/80% zależy od kanału
- kanały HD –na razie 2 są wspaniałe szczególnie ten promocyjny francuski 178
- większość kanałów SD jest przyzwoitej jakości szczególnie w 1 setce potem bywa gorzej
- w telewizorze brak jakichkolwiek wejść/wyjść z przodu lub z boku już nie wspominając o czytniku kart
- bardzo dziwnie wyprowadzone wejście component za pomocą gniazda D-SUB PC/component- wizja a fonia o ironio Mini Jack 3,5 mm
- głośniki wewnętrzne to jakieś brzeczki i proponuję raczej z nich nie korzystać ( może dlatego ta fonia tak potraktowana po macoszemu)
- myślę że założeniem Sharpa było dostarczenie wysokiej klasy ( najlepszego chyba w tym momencie ) wyświetlacza i to tyle
- dźwięk nie został w tym urządzeniu w ogóle potraktowany zakładając że i tak będzie obrabiany w kinie domowym
- jutro sprawdzę komponent bo większość pisała że jakość obrazu z N chyba lepsza
- nie sprawdzałem tru –d chodzi tylko po analogu i nie działa z sygnałem HD ( tak napisane w instrukcji)
- telewizor posiada automatyczną kontrolę obrazu w powiązaniu z warunkami otoczenia
- i to by było tyle początkowych uwag
+++++++++ wspaniały wyświetlacz
-- trochę mogli by popracować nad wyposażeniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tutaj bardzo poważny link w us, nikt by nie wspomniało problemie, jakby to nie było oficjalne i sprawdzone. do tej pory były to tylko info na forum jak nasze.

Za engadget:

[color="#FF9900"]The Aquos line has had a good reputation, and the 52-inch LC-52D62U was just pointed out by BusinessWeek as its favorite new HDTV. Still, you may want to take a long look at test patterns before laying down the cash as some early purchasers at AVSForum are complaining of banding and color washout issues. The complaints appear to be limited to some of the 52-inch and 46-inch LC-46D62U models rolling off the line at Sharp's newest 8G LCD plant, and may be isolated to screens manufactured in September. The 42-inch LC-42D62U is based on older technology and seems to be unaffected. Still, if 2-million+ pixels, 2000:1 contrast ratio and 4ms response times are what move you, it can't hurt to go down to the store and have a look...just a look.
[/color]

Jest podejrzenie (tylko), że dotyczy to daty produkcji - wrzesień.

[u]Jak sprawdzić datę produkcji? Numer serii zaczyna się np. na #609.......... To jest rok 2006, wrzesień.[/u]

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='jarwisz' post='16501' date='21.10.2006, 23:07 ']220W /2.5W w trybie gotowości/

pozd[/quote]

Wg oficjalnych danych :

[color="#FF0000"]Généralités : Alimentation (adaptateur CA)
220-240 V, 50 Hz
[b]Consommation (CA) : 175 W
Consommation en veille : 0,95 W[/b]
Dimensions (L x H x P, mm) sans pied : 917 x 645 x 108
Dimensions (L x H x P, mm) avec pied : 917 x 707 x 307
Poids (avec pied) : 22,5 kg[/color]

Podane przez ciebie dane z instrukcji obsługi czy jak? Nie wierzę, że się Sharp tak pomylił (+30%).

pzdr Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kmac

A jak z bandingiem ??

No i ten pisk... to nawet nie buczenie, tylko pisk, martwi mnie to...

[quote name='jarwisz' post='16501' date='21.10.2006, 23:07 ']220W /2.5W w trybie gotowości/
8500zł+transport gratis /gwarancja 24 m-ce PL/

pozd[/quote]

Chyba masz zablokowane PM albo przepelnioną skrzynkę

Musze napisac tutaj moje pytania :rolleyes:

Mam pytanie :wub: - Czy w Twoim Sharpie 37 cali wystepuje banding ?

No i czy jak sie go sciszy to słychac pisk ( lub buczenie ? )

Widze ze to zmora nowych 46 i wiekszych - Piszczą cały czas....

Miałem kiedys LCD do komputera - od Acera - Tez piszczał - nie wytrzymałem tego...

Oddałem go

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź :D

Edytowane przez onken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a więc tak -

@[b]nowy66[/b] - dane mam [b]z instrukcji[/b] - jak zgadłeś bo niby skąd mam je wziąść - ale to nie pomyłka.Wszyscy piszą o złym dzwieku w XD1 - u mnie w GE1 dzwiek jest b.dobry ale i w związku z tym pobór mocy większy stąd chyba ta różnica /surround/

[b]@onken[/b] - NIE MA ZADNEGO bandingu
nie ma pisku tylko praca lampy /niby buczenie/ - jest ale słychać w nocy i przy nastawionym głosie 0-4 przy skali 0-63 .Jak coś oglądasz to NIC nie słychać.Jak ściszysz to jest słyszalne ale w nocy.

ps
a propo poczty - rzeczywiście nawet maile nie dochodzą
może GMERU by to sprawdził - czemu tak jest - w ustawieniach jest u mnie dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już LC-46XD1E i jestem zadowolny z zakupu :wub:

Decyzję o zakupie podjąłem po zapoznaniu się z Waszymi uwagami, zanim jeszcze telewizory dotarły do Polski. Nie bez znaczenia był czas reakcji: 6/4 ms.
Najważniejszą sprawą dla mnie był brak smużenia. Nie zawiodłem się :D

Do końca nie byłem zdecydowany - plazma czy LCD.
Teraz śmiało mogę powiedzieć. Ten model jest conajmniej bardzo konkurencyjny do plazm, a nawet lepszy.
Tak więc uwagi do wyboru telewizora publikowane w poradnikach mają wartość historyczną.

Najbardziej byłem zaniepokojony jakością obrazu SD (antena dachowa). Niepotrzebnie, jest dobrze.
Czekam na n-kę, która załatwi sprawę.

Miałem obawy co do wielkości. Mogę powiedzieć, że warto kupić większy ekran.

Tryb 4 ms - w SD widać migotanie, DVD po HDMI 1080i - tego efektu nie zauważyłem. To jest już nowa jakość w LCD.

Buczenie - gdy wyłączy się fonię coś słychać, jednak absolutnie nie jest to problem.
Czy jest elektronika, która nie buczy ?

W naszych warunkach naziemna cyfrówka to nieporozumienie. Przed zakupem był to jeden z ważnych elementów, który brałem pod uwagę. Terez stwierdzam, że nie jest to przydatne.

Napewno bardziej by się przydał PIP, czy dodatkowe wejścia z boku. :rolleyes:

Trud działa tylko w SD. Jest to założenie konstruktorów, chyba nie pozbawione podstaw.

Co do innych wad wcześniej opisanych - nic nie zauważyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='and63' post='16600' date='22.10.2006, 12:35 ']Mam już LC-46XD1E i jestem zadowolny z zakupu :rolleyes:

Trud działa tylko w SD. Jest to założenie konstruktorów, chyba nie pozbawione podstaw.[/quote]

Ponieważ sprzeczne były zeznania posiadaczy GD9 (z truD), to czy możecie (użytkownicy 46XD1) napisać czy SD z truD jest szeroko rozumiane - tzn - czy po hdmi ale z SD działa micronas?

Powinno to działać zawsze, ale do pewnej rozdziałki i tylko <interlaced>, ale na różnych wejściach. Przy wyższych chip jest pominięty.

Pozdr.

Edytowane przez TOmeKK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sharp 46 sd1
Sprawdzałem przed chwilą to buczenie lub piszczenie.
Dźwięk jest taki jak od szybkiego wiatraka w komputerze i co ciekawe raz jest a czasami go niema ( nie podejrzewam by zamontowali tam wiatrak) :rolleyes:
Jeżeli jest i chce się go naprawdę usłyszeć to słychać nawet przy sile głosu 10. Przy normalnym słuchaniu się o tym zapomina i już to tak samo jak z wiatrakami w komputerze. :wub:

Bending – ja go nie widzę , fakt że nie mam sygnału z komputera i jednorodnych plansz . Oglądałem na wielu programach ze wszystkich stron i nic. Nie wierzę żeby do Polski w ramach sprawdzenia były dostarczane modele z gorszej serii.

Na telewizor jest gwarancja 2 lata.

Tru –D działa tylko po analogu i nie dział np. z N połączona po HDMI.

Sorry za pomylenie słowa bending z banding – oczywiście są to dwa rożne zjawiska ( obu nie widze w moim 46xd1) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='and63' post='16600' date='22.10.2006, 12:35 ']Miałem obawy co do wielkości. Mogę powiedzieć, że warto kupić większy ekran.

W naszych warunkach naziemna cyfrówka to nieporozumienie. Przed zakupem był to jeden z ważnych elementów, który brałem pod uwagę. Terez stwierdzam, że nie jest to przydatne.[/quote]

To pierwsze zeznanie jak z pierwszej randki :D .
Ale poważnie, to miałem takie same obawy. Ale jak masz 46" i 52" obok siebie i leci Equator w HD - to wolę duży.

A poza tym RS4 mnie namówił na 52". Ja pracowałem nad Nowym66, żeby wziął 46", teraz już pisał raz o 52" - ale chłopak jest praktyczny, chodzi mu o datę produkcji chyba. :D

Tak, że niektórzy czekają, a wy oglądacie, to niesprawiedliwe. :(

Co do DVB-T, to to są testy, panowie na górze się kłócą, można stworzyc platformy naziemne, kasa za reklamę, itd. W normalnych krajach jest dobrze - taka różnica jak kiedyś między analogowymi i cyfrowymi komórkami. Z cyfrowymi było do doopy na początku, analog szumiał, ale można było gadać.
Ale w EU do 2014 roku musi być dvb-t tylko, ale chyba to, ze dwa razy wybory jeszcze.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmmm

moze jest tam faktycznie wiatrak do chłodzenia....

moze zalezy jesgo praca od temperatury w wewnątrz... ??

Czyli buczenie czy piszczenie - To dwa zupenie inne dzwięki...

Ps

Jesli bedzie DVB-T w mpeg4 to te tunery w Sharpie do niczego sie nie przydadzą... Edytowane przez onken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to na pewno nie wiatrak ...wiatrak ma inny dzwięk - ten jest jakby cichym pogłosem jarzeniówki/coś takiego/
chyba nie zależy od temperatury gdyż u mnie włącza sie zawsze 3-4 sek od uruchomienia LCD

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi